icon

Na všetko ohľadom bábätka som sama

madamebutterfly
2. dec 2011

Zijeme s muzom v zahranici a moja rodina nema moznost ku mne pricestovat.. Teda na vsetko co sa tyka babatka som sama. Moj muz sa mi snazi pomahat akovie lenze ma narocnu pracu a skoro nikdy nie je doma. Som psychicky uplne mimo.. Maleho bolieva brusko, je velmi placlivy a niekedy uz neviem co s nim. Vsetky rany po porode mam este cerstve, nastrih plus hemoroidy ako svet a o krizoch ani nevravim. Uz vyzeram ako mumia, ani na wecko nemam kedy ist navyse dnes sa mi velmi naliali prsia, nemam ich ani kedy odsat. Ste alebo boli ste niektora v takej situacii bez pomoci? Ako to zvladnem? Som este len na zaciatku a uz som totalne psychicky aj fyzicky vycerpana a zufala ☹

Strana
z2
elienka
4. dec 2011

@madamebutterfly keď sa mi narodila Sofi, tak ako smiešne mi pripadali rady, že vydrž zlepší sa to - ale je to pravda. Ja som síce blízko rodiny, ale 6 týždňov som bojovala s kojením, mlieka bolo málo, takže som všetkých poslala preč a bola som s malou sama. Nemala som upratané, ani výbavičku upratanú v komode, všetko bolo v krabiciach (skončila som v nemocke a malá sa po 10 dňoch narodila o 3t skôr), Nemali sme ani postieľku poskladanú. Spávali sme 2 týždne v obývačke na gauči, lebo v spálni bol taký výbuch z tých detských vecičiek, že mi bolo do plaču že ja toto mám upratovať. Takže hlavne som neupratovala, potom som sa odosobnila od všelijakých rád, že musím kojiť každé tri hodiny a podobne. Mala som predstavu, že každý deň musím chodiť 2x denne kočíkovať - z tohoto som bola zbitá ako pes.

petruci6
4. dec 2011

@madamebutterfly mala som a mam presne to iste co ty,akurat,ze moja je uz vacsia,tak je to ovela jednoduchsie,mas len 1 moznost,bud pride tvoja mamina,alebo svokra na par t pomoct,alebo ti muz musi zabezpecit pomoc do domacnosti

madamebutterfly
autor
4. dec 2011

Baby, prisla mi na pomoc svokra... Ja viem ze by som mala byt vdacna atd ale nemam ju v laske a ani ona mna ale snazi sa to nedvat najavo... Problem ze je mi za zadkom 24 hodin nedovol mi maleho kupat ani prebalvat, len co maly zamrnci uz mi ho berie a hovori mi ze : vyspi sa a ked bude plakat donesiem ti ho... Ano viem ze som sprosta ale proste ten prival hormonov co teraz mam so mnou uplne otriasa. Ked mi ho berie tak sa citim nesvoja neviem spat, bojim sa o neho akoby zobrala kus zo mna. Stalo sa vam to?? Asi sa bojim ze sa odomna maly odluci alrbo co, ze ma bude casom odmietat ked mi ho nenecha ☹

agathokleous
4. dec 2011

@madamebutterfly to je dobre ze Ti prisla svokra na pomoc, ale snaz sa jej vysvetlit nech Ti hlavne pomoze s domacnostou , upratat, navarit a ty sa staraj len o maleho a vysvetli jej ze je to tvoje dieta a vsetko chces robit sama aby si sa to rychlejsie naucila.. hadam to pochopi, ked maly spinka spinkaj s nim , ja ked som porodila malu tak mi dosla moja mami na pomoc a tiez som mala divny pocit ked som si isla oddychnut a mala bola s babkou ale podla mna to je normalne casom sa to upravi, ty sa snaz starat o maleho, koj, prebaluj utis ho uspavaj , venuj sa len jemu, a svokra nech ti pomaha s ostatnymi vecami. A hlavne ked spi maly spi s nim to je dolezite, uvidis upravi sa to, prve tyzdne su tazke kym si na seba zvyknete ale potom to uz bude lepsie🙂

m.i.r.i
4. dec 2011

suhlasim s @agathokleous . Mne prisla mama tiez na prve dva tyzdne po porode, ale sme si jasne vysvetlili, ze ona mi pride varit, upratat a obcas aj pohojdat malinkeho ked bude velmi plakat..a tak sme aj robili..ja som si ho kupala, dojcila, obliekala, prebalovala, vsetko..po nociach mi pomahal aj manzel a maminka mi kazdy den vyvarala, vypratala cely byt a par krat maleho aj ponosila, aby som si ja lahla alebo sme sa sli s muzom vyvetrat na hodinku von...tak na odreagovanie..a padlo to super..chapem ta ako to myslis, ja som napriklad spala iba raz za tie dva tyzdne tak ze poobede, za mamka ho povaruje..nedalo sa..proste to som nedokazala ist si kazdy den lahnut na hodinu-dve aj ked ma mama posielala..ale ostatne som super uvitala..kocikovat sme sli tiez spolu, proste som si to musela vychutnat ja sama..a na zaciatku aj tak sme na dlho nechodili..ale neskor mozes dat svokre aj pokocikovat...urcite bud vdacna ze ti prisla pomoct, len sa trosku dohodnite na pravidlach, ze dietatko ty a ona ostatne..a samozrejme jej ho trosku daj pochovat🙂

taniamirco
4. dec 2011

tak niektore tieto pribehy ma dobre bavia....ja som sama na vsetko,a to som porodila pred 3 tyzdnami,svokru zialbohu nemam,a moja rodina zije tisic km odomna,a zvladam kazdy den varit,zehlit,prat,varit,kojit,o dieta starat...neviem preco by to nedokazali zladnut aj ine zeny...a uz vobec nechapem ze na 2 tyzdne mat mamu na vypomoc....ja si s mamou rozumiem vyborne,ale nikdy by ma to nenapadlo navrhnut ze nech pride...to mi pride take smiesne...

gaby21
4. dec 2011

@taniamirco Uplne suhlasim, tiez mam pri tom uskrn na tvari, ja mam sice rodinu blizko, ale neviem si predstavovat nasackovat si mamu alebo niekoho pribuzneho do domu 😀 . By ma urcite porazilo, sak na co by som chcela deti , keby som mala pocit, ze mi musi niekto vyvarat alebo nebodaj upratat, no a smiesne mi tiez pride aby manzel vstaval ku malemu, to co uz by som potom nacisto robila 😕 . Povazujem to za vrchol lenivosti 😝

maca_p
4. dec 2011

@taniamirco no pockaj, ked budes mat po sekcii a este druhe teda to prve nebude dost samostatne. ta humor prejde 😎 .

podla mna je to uplne normalne, ked sa ponukne rodinny prislusnik na vypomoc 😀 . nehovorim, ze musi u vas aj spavat, ale je to fajn mat podporu v zavetri.

@madamebutterfly ked sa svokra chcela iba pozerat, ako dojcim, tak som ju vykazala z izby 😀

zuzana581
5. dec 2011

@madamebutterfly Ahoj. Nebuď zúfalá. Si ešte velmi krátko po pôrode a všetky tieto stavy prejdú, len si ich tolko nepripúšťaj a mysli na pekné veci, namiesto tých negatívnych. Súhlasím aj s Iriss, že by bolo dobré sa o tom vela rozprávať, aby si to dostala zo seba a hlavne aby to neprepuklo v niečo vážne. Ja myslím, že viac, či menej sme si takýmto niečím prešli každá jedna. Máš to o to horšie, že ti chýba aj rodina, alebo priatelia, no ale tak treba šup šup zapojiť skype, facebook, email.... a komunikovať s priatelmi a rodinou, ak sa ti žiada spoločnosť blízkych. A choď na prechádzky medzi ludí a cíť sa dobre. Mne pomáhalo, keď som sa z domáceho pyžama, so strapatými vlasami, prehodila do "spoločenskejšieho oblečenia" 😀 a namalovala sa, urobila si vlasy a išla medzi ludí. A v neposlednom rade vela spinkaj. Keď spí tvoj synček, tak nechaj všetko tak ako je a hneď si s ním lahni spať aj ty. Teraz nezáleží na ničom, iba na tom, aby ste vy dvaja boli odpočinutí a spokojní. A to že ti prišla svokra je super. Aj keď ju nemusíš, tak to bez ako pomoc. Vysvetli jej, že ti teraz nie je moc dobre a že sa cítiš lepšie, ak máš syna pri sebe. Je to žena a matka, tak ťa pochopí. Popros ju, aby ti pomohla s inými vecami, ale zároveň si nechaj malého občas aj zobrať od nej a ty si oddýchni. Určite neublíži jeho ani tvojej psychike, ak si ho chvílu svokra ponosí. Prajem ti vela pohody a strašne moc pekných myšlienok.

zuzana581
5. dec 2011

@taniamirco buď rada, že si takéto stavy nezažila. Myslím si, že je nevhodné, ako reaguješ, lebo to že si to nezažila neznamená, že sa to ženám stať nemôže. Hormony sa prosto pohrajú s psychikou a nevieš to regulovať, až kým ti neklesnú. Je to normálny stav, ktorý nie je vôbec na pobavenie. Treba byť trošku empatickejší k druhým a nie hneď súdiť. 🙂

monika15
5. dec 2011

ja som v kanade ... viem presne ze co prezivas,...
ja tu mam svokru ale .... to uz patri do inej temy....
ja som bola doma po cisarskom.... o 2 dni....
hrozne bolesti... mm pomahal ale musel robit.... :(
na vsetko sama sama sama...
zatala som zuby a sla dalej musis nejako fungovat.....
varila som prala a vsetko jak keby nic.....
🙂 drz sa...

diid
5. dec 2011

Trebalo by vyskusat terapiu sokom a od narodenia sa takto starat o dvojicky, 3 dni po cisarskom, sama, bez pomoci, jedno dieta zaspi, druhe place, prve sa zobudi, druhe zaspi, den a noc, 2 krat prebalovat, kojit 2 deti naraz, prezliekat, nosit nie 1 ale 2 deti , 2 deti nosit vo vajickach z auta a do auta(detsku tasku mat tak akurat omotanu o krk), manipulovat dvojkociar na chodinku, v obchodoch a samozrejme treba navstivit dost casto lekara s 2 detmi naraz. Taktiez treba zvladat domacnost, upratat, oprat, navarit, a spravit nakupy. Ked su deti starsie, tak 2 naraz davat jest s lyzicou, ked sa ucia chodit drzat oboch.

Tu su casy (zapisoval som) kedy som davala detom jest. boli asi tyzdnove.
12:30, 1hod, 3:30, 3;45, 6:30, 6:30, 9:30, 9:45, 10:40, 12:30, 12:30, 15:15, 15:30, 16:00, 19:00, 19:00, 21:00, 21:00, 23:45, 24:00hod Kazde jedenie s prebalovanim trvalo asi 20 min, takze na spanie mi ostavalo 3 krat po 2 hodiny. Prvy rok som nespala ani jeden jediny raz viac ako 2 hodiny vkuse. Ja viem ze aj s jednym dietatom to neni lahke, ale ked ja som doma alebo idem niekde len so synom alebo dcerou, tak to je pre mna taka pohoda, naprikald z auta ist niekam do obchodu len tak za ruku bez toho aby som vytahovala dvojkociar ( z 2 je to nemozne)

diid
5. dec 2011

@madamebutterfly ked budes mat druhe dieta alebo to prve bude starsie a pride svokra pomoct s radostou jej to dieta das, uvidis. Kazde dieta vie dobre kto je jeho mama, a je praveze lepsie ak by si dala svokre aby maleho vzala von, takto nebudes pocut kazdy raz ked zaplace, doma si zatial upraces, oddychnes alebo pospis. V kociari sa babu nic nestane, ja som mala asi 10r. a s kamartkami sme pravidelne chodili kocikovat male babatka cudzim zenam a ani raz sa nic nestalo, tie deti su uz dospele a maju svoje deti.

taniamirco
5. dec 2011

taketo nepricetne stavy mi neprisli kvoli tomu,ze som mala dceru 3 dni na intenzivke,a tam som videla ine pripady zufalstva,takze som si hned uvedomila,co su bolesti a unava...vidiet umierat ine deti,vas poznaci,a vidiet maminy,ktore by dali vsetko len preto aby mohli vztavat k dietatu,len aby bolo zdrave...castokrat si mylime stastie ktore je nam dane,a vymyslame si unavu...budme radi,ze mame zdrave deti...

taniamirco
5. dec 2011

@diid dvojicky,gratulujem,tak to si neviem predstavit,moja kamoska 2 tyzdne predomnou porodila dvojcky a chudera estesom ju nevidela,myslim si ze tieto zeny fakt nemaju cas ani dychat...klobuk dole pred vami...

paris3
5. dec 2011

@taniamirco to, ze ty si zazila na intenzivke umierat deti, to je smutne. na druhej strane ti to dalo novu skusenost a pohlad na vec, ktoru madamebutterfly nema. samozrejme, je fajn si uvedomit, ze napr. deti v afrike hladuju, ale niekedy nam to v nasej zufalej situacii nepomoze. zo zasady neodsudzujem ludi, kedze nie som v ich kozi. a kazda z nas si presla niecim inym, ma ine skusenosti, schopnosti a inak to zvladame. a je mi sympatickejsie, ked sa niekto snazi pomoct, nez by kritizoval a zhadzoval 🤐

paris3
5. dec 2011

@madamebutterfly hlavne bud co najviac ty s babatkom. nech svokra pomoze s domacnostou. a ako dievcata hovorili, ked dieta spi, treba si lahnut a spat tiez. unava je najvacsi nepriatel. a nenechaj si do toho kecat od svokry, riad sa svojim pocitom. mne sa snazila pomahat mama, stale som sa na nu spoliehala. potom som zistila, ze je to vlastne kontraproduktivne. musis si s tym malickym vytvorit vlastny vztah. prekonavanim jednotlivych problemov a tazkosti si budes aj viac verit a viac veci zvladat. ber to ako proces ucenia sa a zvykania si na novu ulohu... neboj, zvladnes to... s odstupom casu budes na seba hrda, ze si to zvladla 😉

Strana
z2