icon

Práca a choré dieťa

mitta1436
6. jan 2016

Chcela by som poradiť od mamičiek ktoré vychovávajú dieťa/-ti samé. Konkrétne potrebujem radu pre môju priateľku. Vychováva sama 3,5 ročného synčeka , priateľ sa zľakol povinnosti a ušiel nevedno kam(asi zahraničie). Je na dieťa sama, dostáva náhradné výživné ( rodičia uz umreli a nemá súrodencov). Ma jedine maly byt bez hypotéky -🙂 a teraz k problému: kamarátka začala pracovať pred pól rokom, malého jej zobrali do škôlky a odvtedy uz bol viackrát chorý ( bežne škôlkarské veci) a kamarátka musela zostať doma, zamestnávatel jej to toleroval 1-2x ale naposledy sa uz zmienil, že to takto ďalej nepojde, no a maly je opäť chorý ( kiahne). Vypada to tak, že o tu prácu príde. Ako to riešite vy, keď su/boli vaše deti choré, z čoho žijete, co ma robiť ? Kamarátka je zúfalá, a ja neviem co jej mam poradiť.
Ďakujem

hradnapani
6. jan 2016

@mima4 hm vies, z tohto lahkovazneho postoja sa najma zeny lahko vyliecia, ked otehotneju alebo ked maju doma male deti 😉

sofinka12345
6. jan 2016

@hradnapani to je super napad, aj ja som nad tym uz rozmyslala. Moja kolegyna, ktora ma na starosti personalne oddelenie bola v praci, aj ked mala anginu, nemala vobec hlas, ale musela napr uzatvorit mzdy, sefka to vedela, ale nepomohla nijako. Bohuzial takto to funguje u nas. Je to smutne.

mima4
6. jan 2016

@hradnapani akeho lahkovazneho? ja netvrdim, ze je dobre chodit do prace chora... len nie som naucena ist na PN, riesim to liekmi... idem aj k lekarke...snazim sa cim skor odist z prace, do postele... zas svoje zdravie si vazim

mima4
6. jan 2016

@hradnapani inak, je super, ze mas pracu kde ti na cas upravili uvazok... v tomto je tato krajina hrozne zaostala..

pribinak
6. jan 2016

@sofinka12345 nemusela, ak by neprišla, šéfka by musela pohnúť zadkom a riesit situáciu

kacena4
6. jan 2016

@mitta1436 ahojko kazda slobodna ci rozbedena mamicka s tym musi ratat vopred ze ked dava dieta do skolky a ide do prace musi ratat s OCRkami. takze bud jej to zamestnavatel bude tolerovat alebo ma smolu ☹ alebo bude mat vopred v zalohe pripravenu nejaku opatrovateku keby sa to vyvrbilo. je to koooopu podobnych tem staci si len nahodit link a citat 😉 dolezite je ci ma zmluvu na dobu trvalu a nemoze ju len tak vyhodit ako sa mu zachce alebo na dohodu, tu tiez treba vopred rozmyslat ked ju uzatvara a poistit sa aby mala pracu a bola kryta (myslim na tu trvalu zmluvu, kde je tazsie ju vyhodit z prace) musi tiez zvazit, ze radsej dat zopar € opatrovatelke a udrzat si pracu a jeden mesiac vyjst do minusu ako prist uplne o pracu o potom zivorit ☹
drzim palceky nech to ustoji

sofinka12345
6. jan 2016

@pribinak ano a 400 zamestnancov by nemalo na cas vyplatu.

hradnapani
6. jan 2016

@mima4 presne, v tomto sme nesmierne zaostali. A pritom by to vyriesilo mnoho problemov. @sofinka12345 skoda, ze to nejde. Ale za pokus to stoji, aspon sa o tom porozpravat, prejavit ochotu, ze sa viem niecoho vzdat, za cenu, ze si udrzim pracu. Skusit navrhnut aj pracu na doma, v case OCR. Proste zabojovat a ponuknut nejake riesenia. Aj ked sa to moze zdat vopred stratene.

cecil36
6. jan 2016

@pribinak a to si objavila teplu vodu, ze v kazdom meste bude ina suma? To hadam da logiku. Ale kedze je @mimikas z BA aj ja z BA tak ma zaujimla cena v BA, kedze aj mna sa tento problem tyka kedze mam skolkara.
@mimikas dakujem, no je to hodne... ☹

evittam
6. jan 2016

@hradnapani Ahoj, dobre si spravila. Ja som tiež pri druhom tehotenstve bola cca v 5.-6.tt, nechcela som to ešte povedať, ale nakoniec som musela, lebo som začala krvácať a musela som ísť na PN - na dva týždne.....Ale našťatie všetko ok.

mimikas
6. jan 2016

@cecil36 je to hodne, treba pohladat mozno sa ti postasti niekoho lacnejsieho, ale problem je ze ak to bude mamicka co je na materskej tak asi nebude chciet chore dieta vedla svojho zdraveho ☹

evittam
6. jan 2016

@sofinka12345 Prepáč, ale dá sa aj z domu a nachystať a podobne....Ja som tiež účtovníčka-ekonómka-mzdárka a keď som musela tak som musela a nikto sa nezbláznil - hlavne je to o ľuďoch a dohode.... 😉

pribinak
6. jan 2016

@cecil36 wau, to pred mojim prispevkom fakt existovala tepla voda? Neveriiiiiim

Moja kolegyňa mala dôchodkyňu, susedu z paneláku, dávala jej 100e na tyzden, ale tie prvé 2-3 dni najťažšej choroby bola s dietatom doma ona a este po večeroch prekladala nieco pre dajakú firmu, nejake webové stránky, ale to mala len občas taku brigadu, mizno 5-6x za rok, ale bolo to dobre platené, vlastne to robi stale

cecil36
6. jan 2016

@mimikas no ved toto maminky na RD s tym ratat vobec nemozem. U nas nastasie ex robi na smeny, takze ma viac volna a potrebujem obcas vykryt iba par dni, ale u nas zas problem, ze nie kazdemu mozem zverit drobca na strazenie.

pribinak
6. jan 2016

@sofinka12345 nedalo sa vziať si podklady domov?

alicka850
6. jan 2016

@evittam ja tratim na OCR tyzdenne min.100e a vyplate,preto by som radsej tu opatrovatelku,aj keby som na nule,ale aspon neprist o pracu.

alicka850
6. jan 2016

@hradnapani ja robim v zdravotnictve a poviem ti,ze u nas z personalu nikto neberie PN. Ked pride jedna sestricka chora,ochorieme vsetci a samozrejme aj pacienti. Ked som bola tehotna,islo ma rozhodit od jedu. Vtedy som si prvy a posledny krat vzala tyzdnou PN. O tri dni dcera dostala kiahne,cize som som sa poliecila 😆

hradnapani
6. jan 2016

@alicka850 ale to je chyba vasho vedenia. Choru sestru ma poslat domov. Lebo takto sa napacha viac skod ako uzitku, nedava to ziadnu logiku. Ja poznam zdravotnikov, ktori cerpaju PN uplne bezne.

evittam
6. jan 2016

@alicka850 No tak to máš potom super plat - ak tratíš týždenne na OČR 100,- Eur, takže potom mi to nejde do hlavy čo sa stále zdravotníci sťažujú, že majú malé platy... 😉
Lebo ja mám dosť vysoký plat a ak som na OČR napríklad od stredy do nedele tak prídem max.o 10,- -20,- Eur....

mimikas
6. jan 2016

@cecil36 no moj maly je tiez taky ze s ho ikym nezostane, ked sme vyberali opatrovatelku tak veru si ju vybral sam 🙂 a moj ma aj problem s imunitou takze boli casy ked bol v jasliach 3 dni a 3 tyzdne doma, nakoniec sme mali opatrovatelku na stalo a chory vzedy nebyval vobec. Jasne ako 3 rocny nastupil do skolky aj ked mensieho kolektivu a ja som znemiˇa pracu tak aby som robila len z domu a mohla sa o neho aj starat, lebo nechat chore dieta s cudzou osobou je tazke pre matku ☹ a ja som si nie raz poplakala ze to musim robit ale bohu zial doba je taka a na vyber velmi nemame

alicka850
6. jan 2016

@hradnapani mozno vo fakultnych nemocniciach ,kde je prezamestnanost. U nas je sestier presne,ked jedna vypadne ,ostatne robia za nu a potom jej to daju vyzrat.

alicka850
6. jan 2016

@evittam ja sa nestazujem. Mam ho vdaka svojej usilovnosti,dlhym rokom studia,ktore stale pokracuje a vdaka tomu,ze som dobra,preto si ma vie sefka ocenit... Nikto mi nic nedal zadarmo,po skole som mala nastupny 500v hrubom. Rozvedena,s dietatom 2r a v prenajatom byte,kde stal najom polku platu a jasle druhu. ☺

evittam
6. jan 2016

@alicka850 Veď ja netvrdím, že sa ty sťažuješ ale keď raz za "uhorský rok" pozriem správy, tak sú tam hneď zdravotníci v štrajku, že majú málo...... 😉
To si mala super, ja som mala po škole 3000,- korún slovenských....

alicka850
6. jan 2016

@evittam sestry zarabaju v okresnych nemocniciach okolo 400-500e. To je podla mna malo.

alicka850
6. jan 2016

Som o kusok neskor narodena ako ty ☺
@evittam

alicka850
6. jan 2016

@evittam som si teraz uvedomila,ze som napisala kravinu. Na vyplate mam minus tolko,ale vlastne pride ocr,cize to asi vychadza ako pises ty. Prepac za mylnu info ☺

evittam
6. jan 2016

@alicka850 jj, všimla som si - v pohode.... 😉 Len som tým chcela napísať, že ak máš týždeň OČR, tak to nemôže byť až taká katastrofa..... 😉
Nič sa nestalo.....

sense
6. jan 2016

@sofinka12345 predpokladam ze jedna uctovnicka nsrobi mzdy pre 400 ludi

evittam
6. jan 2016

@sense Nooo, by si sa divila. Ja som mala pred pár rokmi nastúpiť u nás do Mobisu ako mzdárka - mali sme byť na 1000 zamestnancov na 3 smeny - 2 mzdárky pričom, že program ešte nefunguje ako má, tak to treba všetko ručne kontrolovať ..... 😀 😀 😀

meluela
6. jan 2016

@mima4 tak to mas nejaku zlu pracu .. seriozne vacsie firmy same ponukaju okrem pnky par dni do roka sick days alebo aspon home office lebo si vedia spocitat, ze prilis iniciativny kychajuci a smrkajuci clovek narobi viac skody na pracovisku nez doma 😖