Práca a choré dieťa
Chcela by som poradiť od mamičiek ktoré vychovávajú dieťa/-ti samé. Konkrétne potrebujem radu pre môju priateľku. Vychováva sama 3,5 ročného synčeka , priateľ sa zľakol povinnosti a ušiel nevedno kam(asi zahraničie). Je na dieťa sama, dostáva náhradné výživné ( rodičia uz umreli a nemá súrodencov). Ma jedine maly byt bez hypotéky -🙂 a teraz k problému: kamarátka začala pracovať pred pól rokom, malého jej zobrali do škôlky a odvtedy uz bol viackrát chorý ( bežne škôlkarské veci) a kamarátka musela zostať doma, zamestnávatel jej to toleroval 1-2x ale naposledy sa uz zmienil, že to takto ďalej nepojde, no a maly je opäť chorý ( kiahne). Vypada to tak, že o tu prácu príde. Ako to riešite vy, keď su/boli vaše deti choré, z čoho žijete, co ma robiť ? Kamarátka je zúfalá, a ja neviem co jej mam poradiť.
Ďakujem
@eeffka Nie, nie je to blbosť - neviem ako môžeš prísť o 200,- Eur.....Napríklad v utorok idem k lekárovi-mám paragraf na celý deň-t.j.celý deň zaplatený normálne, streda-nedeľa OČR - v práci mi nezaplatia len streda-piatok....SP mi zaplatí aj sobotu+nedeľu...Takže nemôžeš prísť o 200,- Eur - jedine že by si mala dosť vysoký zárobok s nulami.... 😉
@eeffka No, takže pri 1000,- Eur HM a OČR 5 dní - rozumej od stredy do nedele ti vyjde ak by si nebola OČR čistá mzda cca 762,- Eur, v prípade OČR cca 657,- Eur - čiže rozdiel je 105,- Eur - SP ti za 5 dní zaplatí cca 91,- Eur - rozdiel je v tomto prípade 14,- Eur - samozrejme zaokrúhlujem....
@eeffka Teoriu?! Takže takto:
2000,- Eur HM pri 20 pracovných dňoch - čistá mzda cca 1463,- Eur, ak budeš na OČR od stredy do nedele tak nemáš zaplatené 3 pracovné dni - čiže máš zaplatených 17 dní - t.j. HM cca 1700,- Eur - čistá mzda je cca 1253,- Eur - rozdiel je v tomto prípade cca 210,- Eur. OČR budeš mať platenú 5 dní - pri 30 dňovom mesiaci je VZ pre ošetrovné a pri HM 2000,- Eur 2000/30*55%= 36,67/deň čiže x 5= 183,35. Rozdiel 210,--183,35=26,65 Eur.
@evittam vobec neberies do uvahy maximalny denny vymeriavaci zaklad ,ktory je aktualne 42,3124 a z tohto ti daju 55% cize cca 23,70 na den
takze za 5dni str,stv,piat+vikend dostanes iba 116e
ak mas plat tych 1463 v cistom a aj budeme uvazovat ze si OCRku budes "prilepsovat vikendom", tak za 3prac dni nezarobis: 1463/20*3= 220eur
tu mas krasny rozdiel 220-116 , a je tu 100ka ako oci
naozaj nemam naladu sa handrkovat ale netreba pisat hluposti... ak by clovek na OCRke netratil ( detto PNka) nikto by nebol v praci so soplom, kaslom) a klasicky zamestnanec vy pri prvom kychnuti dietata utekal sa hodit na OCRku
No ale aj tak pri HM 2000,- Eur nepríde o 200,- Eur ale cca o 94,- Eur....
@eeffka Už som sa ospravedlnila....A ukáž mi koľko žien má 2000,- HM.....Takže ja som môj prvotný príspevok ohľadne strašnej straty pri 5-dňovej OČR mierila trošku nižšie 😉 . A netvrdím, že využívam OČR a bežím k lekárom zo soplami - moje deti neboli choré už veľmi dlho - mladšia vôbec.....A čo sa týka "prilepšovania víkendom" - ´no bola by som fakt sprostá aby som sa dala vypísať v piatok keď stačí v pondelok....
Áno v dnešnej dobe si prilepším ako viem - platím odvody a dane vyše 20 rokov na PN som bola možno 3x, OČR 2x a MD raz......Takže mám zaplatené až do hrobu.....
Inak, baby super radíte zakladateľke...........
@mima4 hej, ty by si nič také kolegyni nepovedala, lebo doma ťa nečaká dieťa, ktoré jednak po práci potrebuje tvoju starostlivosť a pozornosť a môžeš to preniesť aj naňho a potom s ním byť ďalší týždeň očr a na tvojom vlastnom zdraví ti tiež až tak nezáleží... Nechcem byť hnusná, ale nenahraditeľných hrdinov sú plné cintoríny...
@jajka257 minimálne šéf s takouto situáciou niečo robiť môže... A čudujem sa, že rodičom nevadí, že sa im o dieťa stará chorá osoba, aj ako rodič by som sa ozvala...
Som rada, že u nás v práci sme voči sebe ohľaduplní a dokonca aj náš šéf nech je aký je, ale radšej akceptuje PN / očr ako sople v kancli... Nebudem ani komentovať, ako to asi vyzerá, keď príde zákazník alebo obchodný partner do takého lazaretu...
@mitta1436 necitala som komentare avsak za mna Ti mozem povedat,ze to riesim opatrovatelkou prevazne.Neklamme si,situacia je taka,ze zamestnavatelia nemaju radi,ked zena zostane doma s dietatom a ak sa to deje privelmi casto.Toto je bohuzial bezna realita.Stretla som sa uz aj s nazorom:Ak by si u mna mala pracovat a nepoznal by som Ta,nedam Ti pracu pretoze si sama matka a bola by si casto doma s dietatom
Ja pracujem rok a veru,mam velmi narocnu pracu na cas,avsak so synom som bola 1x doma teraz,cez sviatky(hnisava angina),mala som troska stastie ze boli dovolenky a bolo medzi sviatkami
Treba to lepit ako sa da.Je to smutne ale je to tak.Drzim kamoske palce.
@sissy27 ty sa cudujes roficom, ze sa stara chora osoba? Ja sa cudujem, ze ich tam poslu chore a uz som pocula, ze nech si aj ucitelia uziju. Vies, v triede mas 10 chorych deti a ty sa cudujes, ze sa o ne stara chory clovek. Kebyze mame ostat vzdy doma, tak mozu skoly zavriet. Nic ine by som nerobila, len bola PN. Ked je skolsky rok, tak som pravidelne chora a cez dovolenku vobec. A sef neurobi nic, pretoze kto by ucil, keby 80%'uciteliek bolo pn.
@jajka257 no a neni prapodstata problemu prave v tom ze si to tam krasne kolujete medzi sebou? keby sa chovali ludia zodpovedne v tomto, tak by to bolo asi lepsie 😅
@mitta1436 asi si kamaratka naozaj musi najst nejaku opatrovatelku ked si chce zachovat pracu aj za cenu toho, ze to bude velmi financne narocne... je to tak ako pise trish, nikto pravidelne OCRky v dnesnej dobe nebude tolerovat, aj ked sa mnohi zamestnavatelia tvaria velmi socialne, ale ked pride na lamanie chleba vsade je to rovnake...
mne opatrovala kamaratka za 10 €/den, nosili sme maleho k nej a sem tam sme jej este dali nejake vajcia, maso, ryby z domacich zdrojov. bola na materskej a myslim ze jej ten prijem celkom pomohol.

@meluela No, tak neviem kde žiješ a pracuješ, ale podľa SVK zákonov máš nárok na PN, OČR - 10 dní na jednu diagnózu a 7 dní "paragraf" na seba a na rodinného príslušníka - t.j. že môžeš čerpať priepustku v celkovom čase 7 dní za rok - samozrejme nie naraz....Jedine, že má firma kolektívnu zmluvu, ktorá toto upravuje - ale to už je iná "káva"... 😉
No a samozrejme vo väčšine firiem je zamestnanec často čerpajúci PN,OČR a podobne nežiadúci a veľmi rýchlo sa ho zbavia....