icon

Práca a choré dieťa

mitta1436
6. jan 2016

Chcela by som poradiť od mamičiek ktoré vychovávajú dieťa/-ti samé. Konkrétne potrebujem radu pre môju priateľku. Vychováva sama 3,5 ročného synčeka , priateľ sa zľakol povinnosti a ušiel nevedno kam(asi zahraničie). Je na dieťa sama, dostáva náhradné výživné ( rodičia uz umreli a nemá súrodencov). Ma jedine maly byt bez hypotéky -🙂 a teraz k problému: kamarátka začala pracovať pred pól rokom, malého jej zobrali do škôlky a odvtedy uz bol viackrát chorý ( bežne škôlkarské veci) a kamarátka musela zostať doma, zamestnávatel jej to toleroval 1-2x ale naposledy sa uz zmienil, že to takto ďalej nepojde, no a maly je opäť chorý ( kiahne). Vypada to tak, že o tu prácu príde. Ako to riešite vy, keď su/boli vaše deti choré, z čoho žijete, co ma robiť ? Kamarátka je zúfalá, a ja neviem co jej mam poradiť.
Ďakujem

Strana
z4
cecil36
7. jan 2016

@libka1 a kamoske nevadilo, ze jej dieta tiez ochornie?

libka1
7. jan 2016

@cecil36 nie chore som jej davala, davala som jej opatrovat zdrave dieta dlhodobo ked som sa vratila do prace. asi som to zle napisala, to bolo len informacne pre zakladatelku ohladom cien za opatrovanie, aby mala prehlad, kedze tu uz padli ceny aj od inych 😉

mam to stastie ze som bud na materskej alebo mi chore dieta varuju babky, takze toto som zatial este riesit OCRkou nikdy nemusela.

livia341
7. jan 2016

@mitta1436 na jej mieste by som ihned hladala studentku alebo dochodkynu, aby neprisla o robotu, lebo v dnešnej dobe je problém si nájst novú robotu a ani z rodiny dáku tetu či krstnú mamu nemá na opatrovanie?

nikush29
7. jan 2016

Ja suhlasim s prispevkami uzivatelky @evittam, hlavne to co na prvej strane pisala, ako si ludia so sebou nechaju robit a "nedupnu si". Nikdy som OCR-ku nevyuzivala, ze by som si ju nechala vypisat len tak, ALE ked mam naozaj chore dieta tak je to normalna vec si myslim, a nepytam si vtedy povolenie v praci ci si OCR mozem vziat, proste bohuzial inak sa neda. Som s dcerou sama, opatrovatelku si platit nebudem, ved by som za to dala pomaly polku vyplaty, a okrem toho si neviem predstavit ze sa mi o chore dieta bude cely den starat cudzi clovek, ako by som sa asi v praci citila pri pomysleni na to...
@mitta1436 iba 1 - 2x bola ta kamaratka na OCR a uz ju chcu kvoli tomu vyhodit?? To bola nejak velmi dlho doma?

jajka257
7. jan 2016

@libka1 to je prapodstata vsetkeho 🙂 ale len ukazka z praxe. Bola som PN, po dvoch tyzdnoch som sa vratila a cuduj sa svete, v hned v prvej triede, kam som sla, tak deti kaslali, soplili, mali teploty a sklenene oci. Hadaj ako som skoncila asi do tyzdna? Esteze boli jarne prazdniny...a dalsia ukazka zodpovednych rodicov. Nasa mala bola chora, dva tyzdne doma na striedacku, ja, manzel, dedo, babka. Potom uz mohla ist do skoly. Ked som ju doviedla, skoro som umrela. Vsetci zelene sople, chrchlali a cele zle. Za 5 dni som ju mala nazad doma s liekmi. A vlastne z celeho decembra bola v skole 6 dni. A este mi revala, ze chrchlajuca spoluziacke sa s nou nechce hrat, lebo by je mala vraj nakazila.....takze co som vyriesila pobytom doma v jednom aj v druhom pripade? Nic......

eeffka
7. jan 2016

@nikush29 vies dupnu/nedupnu... zo zakona narok mas, ale !!!
ak mas 3zamestnancov a z toho 1 je viac doma ako v praci a mas moznost ako zamestnavatel to nejak ovplyvnit, ono vacsinou ten zamestnanec taha za kratsi koniec...
Ja mam taku kolegynu, je v podstate sama na 2deti ( rodicia nemozu,svokra nechce a muz na montazach) za posledne mesiace bola jej ucast v praci 30%. Ja som s tym ratala, dala som jej agendu, ktora vie pockat, ale ak by bola na mieste kde je nutna fyzicka pritomnost na pracovisku napr dennodenny kontakt so zakaznikom musela by som sa na vec pozriet ocami kapitalistickeho zamestnavatela

libka1
7. jan 2016

@jajka257 naprd... skola je asi ina kapitola... tam sa asi usoplencom neda vyhnut nijako... vidim to u nas v skolke a skole tiez 😝
ja mam to stastie ze sice som vo velkej firme ale v budove kde sedim je nas malicko a mam starsich kolegov. a ti ma naucili robit to co robia oni. ked su chori tak su proste PN. mozno aj vdaka tomuto je u nas v praci kazdy chori tak raz rocne a to je pekne doma a neohrozuje druhych. tiez ked som tam nastupila z inej firmy, bola som mlada a sprosta a bola som zvyknuta ze ludia behaju po kancelariach so soplom pod nosom 🙄 no hroza... ale rychlo som si zvykla na tento prijemny system. OCR je uz ina kava, tu nevyuzivam, ale pokial som chora ja, tak sa dam kludne vypisat a nikto mi to nikdy nevytkol.

evittam
7. jan 2016

@nikush29 U nás v práci keď som nastúpila, tak som cca po pol roku musela ísť na OČR - šéf pozeral, že ako to je možné a čo a podobne.....Som mu to vysvetlila a bolo....Tiež si to tam nikto dovtedy nedovolil... 😀 😉

trish31
7. jan 2016

@eeffka suhlasim!Ja som napr.v mojom obore jedina a su naozaj dni,kedy chybat nemozem,resp.naozaj by som nemala,pretoze nahrada za mna v urcitych veciach proste neexistuje

nikush29
7. jan 2016

@eeffka jasne, ja chapem ze ani pre zamestnavatela to nie je ktovieco mat zamestnanca furt len doma. ja som ale zas nemyslela nejake extremne caste vypadky z prace - aby niekto bol doma pravidelne kazdy mesiac dva tyzdne, jasne ze to je prilis. V mojom pripade je to vacsinou tak 3 - 4 pracovne dni kazde 2 mesiace cca...
A zakladatelka pise ze za pol roka bola 1 - 2x na OCR, co sa mi teda vobec nezda nejak extremne vela., aby sa jej za to vyhrazali vypovedou..

loginexistuje
7. jan 2016

@jajka257 no jedine posilnit imunitu co asi robis alebo zmenit obor ... lebo to nie je v poriadku aby si bolo tolko chora ze si v praci 6 dni do mesiaca. Ani pre teba ani pre deti .. a nejako to proste riesit napr. antibakterialne mydla alebo trvat na tom ze chore dieta do skoly nepatri prebrat to s rodicom.

jajka257
7. jan 2016

@loginexistuje ne ja, moja dcera, prvacka, ja som to ustala, lebo som musela, nehovoriac o tom, ze ja nie som v skole len ucitel 🙂 🙂 🙂 ja mam na starosti ucebnice, techniku, PC a blizil sa koniec roka, takze aj keby som bola na smrtelnej posteli, musela by som prist aj s nou, nikto to nevie urobit.....
Ja som bola PN naposledy vo februari a to som tahala teploty , ze 40 - 42. Som nevedela stat na nohach a aj to som si priniesla zo skoly.....inac moja dochadzaka je takmer 100 %. Chybam, len kvoli malej a to max jeden den, viac si dovolit nemozem ( mam deviatok a monitor z matiky sa blizi) a niekedy len 1 - 2 hodiny a odovzdam dedovi. Ked je v skole kriza, dovolenku berie manzel a je s malou.

eeffka
7. jan 2016

@jajka257 pozerala som kolko rokov ma tvoja dcera 6, takze je asi 1.cka, v tomto veku by uz naozaj nemala byt tolko chorlava , takze mate zrejme cela rodina oslabenu imunitu, ako ti pise @loginexistuje

moja starsia bola v podstate odkedy nastupila do skolky v 2,5roku v case nov-marec, soplova sezona viac doma ako v skolke, prvy rok bol do placu, 2hy lepsie a v pripravke som to uz neriesila
Ked nastupila do 1.triedy nam na rodicku povedali ze pokial dieta nema teplotu sa ma dostavit do skoly ( kasel a sopel, nie je dovod na vynechanie skolskej dochadzky), v prvaj triede bola doma 2*4dni
teraz ma 10,5 a za posledne 3roky este ani vypisana nebola, take ze som ju nechala 1-2dni doma neratam ( aj to do roka tak spolu do 5dni)
a za tych 5rocnikov som zaregistrovala zeby ich ucitelka bola vypisana asi 2x

jajka257
7. jan 2016

@eeffka Baska ma vybornu imunitu, ak to schyta, tak dva razy za rok. A toto bolo asi ten druhy raz. Ona ked zacne, tak taha. Imunita tu nema ziadny vyznam. Posad sa do triedy plnej chrchlajucich a sopliacich deti, potom do SKD, kde su deti aj s horuckou, lebo rodicia nemaju inu sancu a skus vydrzat zdrava. To bolo tento rok prvy krat, takze imutita je v poriadku. Co sa tyka jej chorobnosti, chodime k alergologovi a k logopedicke a preto niekedy chybame. A teraz mala este zlomenu ruku ( tiez v skole), tak som musela s nou behat.

jajka257
7. jan 2016

@eeffka a este raz, nie ja som bola 6 dni v praci, ja som tam skoro stale a este aj suplujem kazdy den za inych a ako matikarka, tak lietam ako handra po kazdej triede, kde je matikar pn....

loginexistuje
7. jan 2016

@jajka257 jaaaj zle som to pochopila aj ja som ucila matiku informatiku .... a mala som tiez ten problem .. do druhom lete stravenom so zapalom pluc som odisla zo skolstva a robim v sukromnej sfere uz dlho...

eeffka
7. jan 2016

@jajka257 no ale tak teraz pises uplne nieco ine...
logoped sa da vybavit aj po skole, zlomena ruka je 2hod zalezitost ( myslim kontrolu) a so sadrou sa da chodit do skoly
byt vypisany 2t ci uz dieta alebo nehovoriac dospely nie je bezne, ja to povazujem za vysoku chorobnost
napr ja + rodina som pred sviatkami schytala anginu do dcery mladsej. Najmensia bola fit do 4dni, starsia 5dni, ja s muzom 4dni , a to som bola v stave ze som nevedela so 40kami prejst po byte
Proste byt doma 14dni ...tak kiahne, ale bezna choroba?

Ja nie som z nenahraditelnych hrdinov, ked som chora lezim doma, v praci mame "super" openoffice
ale so sebou som nebola vypisana hadam 8rokov

jajka257
7. jan 2016

@loginexistuje jeeej, tak to mas super....ja tiez zvazujem , ze pojdem prec zo skolstva. Len cakam, kym Biba este podrastie a babka pojde na dochodok.

loginexistuje
7. jan 2016

@jajka257 no ono vies ako dnes to neni lahke v sukromnej sfere, ja osobne by som v skolstve ostala keby mi to nenicilo zdravie, mas viac dovolenky dostanej aj NV /za oducene hodiny za inych co je vo firmach utopia / vies poriesit prazdniny s detmi /nemusis platit opatrovatelky a drahe tabory na cele leto a ine prazdniny/

Videla som vtedy svoje deti skor ako vecer. My teda nemame babky takze sa len striedame s muzom alebo opatrovanie.

jajka257
7. jan 2016

@eeffka mozno mate genialnu imunitu, ale nie ste astmatici....u nas sa robia najskor pokusy s ventolinom, ked do dvoch dni nezabera, tak sup antibiotiks. Crp na zaciatku , crp po 2 dnoch. Ked bola chora teraz v decembri, nikto nevedel, co to je. Hrozila jej nemocnica, doktorka zvazovala zapal mozgovych blan, mala krv v moci. A potom vyplavalo na povrch, ze asi 5 deti chodilo do skoly so silnym zapalom priedusiek a s antibiotikami. Mala to schytala a lieky na astmu skreslili vysetrenie posluchom. Ale ved ano, sme chorlava rodina bez imunity. Mimochodom manzel este nikdy nebol PN.

jajka257
7. jan 2016

@loginexistuje joooj, kazda minca ma dve strany. Mne to nici hlavne nervy. Nie deti, tie milujem, ale niektore kolegyne. Teraz prisiel novy riaditel, tak uvidim, ci ma presvedci, ze spravodlivost existuje.....a mas pravdu s tou dovolenkou a tak, mne suplovane preplacaju, nemam cas si cerpat dovolenku, mozem rozdavat, tak NV nepotrebujem.

eeffka
7. jan 2016

@jajka257 ja nechapem, napiseme ti ze mate zlu imunitu, kricis nemate a potom napises ze dcera ma astmu... ved to je chronicky chory clovek... Proste sa treba zmierit so situaciou, je chorlava, ma na to nabeh, ty tiez tak bud PN za PNkou a co? ta vyhodia zo skoly? Asi nie ked ty zaskakujes za inych, oni mozu ? ty nie?

jajka257
7. jan 2016

@eeffka ano, je chronicky chora, ale imunitu nema zlu. To by si ju musela poznat. A musela by si poznat astmatikov. Nie kazdy astmatik je chorlavy. A ja nekricim, ja oznamujem. A zaskakovat musim, mam to v zmluve.....neviem, kde robis a co robis, ale su pracoviska, kde su ludia permanentne prechladnuti, chori a nevyhnu sa tomu. V kancelarii, kde ste mozno dve, sa to da riesit pn, ale v skolstve to tak nefunguje, vyskusaj a uvidis. Skus povedat, ze sim prechladnuta a idem na pn, sa ti vysmeju, kazdi clovek tam ma sople alebo kasel. A najhorsie je, ze deti to nosia a rodicia to neriesia. Co mam kazde dieta so soplom poslat domov? A este nieco, kde je velky kolektiv, je aj velka chorobnost.

jajka257
7. jan 2016

Uz aj chyby robim....hups...kazdy clovek

Strana
z4