icon

Sama s tromi deťmi. Ako zvládnuť finančnú a emocionálnu záťaž?

1. apr 2025

Asi by som potrebovala len radu alebo povzbudenie od niekoho kto si prešiel niečím podobným. .. Manžel už pred rokom odišiel k milenke. Mne nechal na starost tri malé deti. Zatiaľ ešte stále nie sme rozvedení. Budúci mesiac mi končí rodičovská dovolenka a do práce ma naspäť nevezmu... Rodičov už nemám a sestra býva ďaleko. Manžel navrhol 200 eur na všetky deti. Deti si k milenke samozrejme nebrava. Naschvál zmenil prácu, kde teraz zarobí len 1000 eur. Znaha si posudky lekárov, aký je chorý aj keď doteraz mu nič nebolo... Ja si ani nemôžem hľadat prácu, lebo nemam kde nechať deti cez prázdniny. A na súkromné škôlky a tábory pre tri deti naozaj peniaze nemám... Strašne ma ubíja myšlienka, že to s deťmi sama nezvládnem. Ani finančne ani fyzicky 😔 a potom vidím ako si ich otec užíva voľnosť a bezstarostný život s milenkou... Je mi zo všetkého doplaču 😔 prosím vás, reči typy na čo máš tri deti s debilom nepotrebujem počuť... V živote by som na neho nepovedala, že sa takto zmeni a zachová k deťom ako úplný kreten...

lienka.7
2. apr 2025

@autorka a vyzivne na seba mas kde??? Toho pravnika by som rozhodne vymenila. A je uplne jedno, ze si účelovo zmenil prácu. Treba žiadať jeho predošlé príjmy. Súd vie co ma robiť. Tak si to ries.

janage
2. apr 2025

Daj do Google "Prolife" a mesto kde žiješ alebo nejaké väčšie blízko tvojmu.
Baba co ponúkala pomoc bola any_soj skus si ju vyhľadať. Myslela to skutočne úprimne a písala, že má kontakty. Ponúkala mamke, čo chcela interrupciu pomoc finančnú, s vybavením práce aj strazenim deti. Tak mohla by ti dúfam pomôcť.

smajliica
2. apr 2025

Autorka naozaj potrebuješ dobrého právnika a nie urobiť všetko ako chce ex.
Ak zarába 1000€ tak si holt musí nájsť lepšiu prácu, ktorú podľa tvojich odpovedi aj mal. Keby žije s vami tiež vás musí nejako uživiť.
Pán nechce striedavku? Ja tiež nechcem mať sama deti. Sú rovnako jeho ako moje. Trvám na tom. Do návrhu by som dala aj nech sú 100% s ním. Návrh znesie.
Výživné 200€ na 3 deti a manželku je choré a ak ti to vybavil právnik tak by som ho okamžite zmenila a podala odvolanie. Veď sa trochu bráň.
Deti budeš musieť tiež zapojiť do chodu rodiny. My sme od 6 rokov bývali sami doma. Cez leto to asi tak budeš musieť urobiť. Dnes sa to síce nenosí, ale asi nebudeš mať na výber.

nevenka
2. apr 2025

@vrabcek15 ako pises, nasi 11 a 9 rocni chodia pre maleho do skolky, rano nestihaju, lebo je to od ruky, ale poobede ich sem/tam poslem, ked nestiham, ja som doma s 2 rocnou. Mame tu rusnu cestu, asi 15/20 min. chodze, ale naucila som ho, ze sa musi drzat za ruku, davaju pozor. Mali sme aj incident, ked maly nechcel posluchat, zastavil a zacal plakat, ze on nejde 🙃. Tak starsi zazvonil na dom, pani mu pozicala mobil a zavolal manzelovi, ten sa zdvihol a siel vyriesit. Odvtedy uz to nespravil. Tak oni si poradia, celkom som bola milo prekvapena, ako s chladnpu hlavou to vyriesil.

luccija
2. apr 2025

Ja mám inú skúsenosť s tým platom.Sudca sa tým nezaoberal povedal mu, že má dobré vzdelanie nemá deti nech chodí na brigádu, keď mu to nevychádza a tiež si dal znížiť plat pár mesiacov pred súdom.Dali mu také výživné, že kamarátka s takým ani nerátala.Ano, striedavky mu neprinútia, keď nechce, ale ty bojuje čo to dá.Pracu skús pozrieť DM drogéria berie aj menšie úväzky.
S tým vyrovnanim si to pozistuj aj na inom mieste ja tiež poznám takých čo splácajú smiešnu sumu.
Každy súd prihliada na deti..koľko mu máš vyplatiť?Trvaj na súde nech si berie deti na víkendy a ty môžeš mať brigádu.To, že on nechce odsťahoval sa atď ..nech si obhajuje na súde.Je to chrapun spravit 3 deti a utiecť a tebe zostane cele bremeno na pleciach

tiezjedna
2. apr 2025

@autorka zákon hovorí, že si máte vyporiadať BSM, to znamená rozdeliť na polovicu všetko, čo ste nadobudli počas manželstva.

vrabcek15
2. apr 2025

@nevenka to je fakt šikovný syn 🙂 zachoval chladnú hlavu..no ja nám tiež 9 ročnú dcéru a občas ide tiež sama domov s mladšou 😆 a keď boli mladšie, ešte škôlkarky, spomínam si ako pravidelne vodilo jedno dievčatko brata ráno do školy a poobede domov... tú mamu som asi nikdy ani nevidela 🙈🤣a aj keď mi to bolo " zvláštne" chápala som,že asi mama nemá čas a musí to byť pre ňu ťažké,ale nič iné jej neostávalo.. musela si pomôcť ako vedela..

majusik1304
2. apr 2025

Milá autorka, veľmi ti držím palce! Odkiaľ si? Tvoj muž je naozaj chrapun. Nešetri ho, mysli na dobro svojich detí. Nie som síce právnik, ale každý pričetný človek vidí tu nespravodlivosť, bojuj za srba a deti. Nevyplácala by som ho z ničoho, v prvom rade má on povinnosť finančne zabezpečiť svoje deti. On má nejaké bločky z prerábky? Veľmi držím palce.

lulu0123
2. apr 2025

A preco sa nemozes vratit do starej prace?
Skolku si skusala ako?Vravela si ze si sama na 3 deti?U nas take matky uprednostia a vezmu aj pred 3. narodeninami.Treba ich otravovat,zistovat.Samozrejme slusne.
Ty mas podla mna zly pristup hlavne.Zvladnes aj pracu na 8 hodin.Hold,deti budu dlhsie v skole,skolke.Starsi mozu kludne zo skoly,do skoly spolu same.To velmi pomoze.Skolkar moze byt v skolke hned ako otvaraju.Neskor sa zoznamis s mamickami.My si bezne s kamoskami berieme deti navzajom zo skolky,skoly.Tiez mame 1 kamosku,ktora je sama na deti.Nemame problem jej ostatne pomoct kedykolvek.
Centrum pravnej pomoci a hned ries.Ake ma muz naklady? Sudca nie je idiot.Riesi vsetko.A ani s tym vyplatenim to nebude take jednoznacne,ze ty mu teraz musis vyplatit vsetko co do toho dal.A ziadaj nech ma deti aspon polovicu prazdnin.
Musi to byt brutal tazke.Drzim palce.Hlavne sa nedaj.

vroni
2. apr 2025

@autorka, alebo žiadneho právnika nemáš alebo si našla toho najneschopnejsieho pod slnkom. Tie bludy, čo tu vypisujes ti ani len polopricetny právnik poradiť nemohol. Ak si myslíš, že sa zvládneš zastupovať aj sama - tak skončíš ako osklbana hus. Nerob to. Ak je ten právnik skutočná osoba, tak ho vymen. Horšieho nenájdeš.

lusyc
2. apr 2025

Myslím, že výživné sa dá aj spätne pýtať, aj na manželku. Spoj sa prosím s tou bezplatnou právnou pomocou. A bojuj za seba a za deti. Ten smrad nech platí, aby ste žili normálne. Prácu nájdeš, pýtaj daňový bonus na deti, tiez prispevky na tábory v práci. Nieže daňový bonus bude on poberať. A vyplácaj ho potom v splátkach, trvaj na splátkovom kalendári.

done
2. apr 2025

máš PSČ 851 04 a najstaršie z detí je chlapec ? Ak ano poznáme sa z videnia a môžme sa stretnúť na ihrisku.

autor
2. apr 2025

@mischy00 myslim, že sa našli. Tiež to bude pekná špina. Ale kdeže, myslím, že 80% ex mužov si myslí, že výživné je vlastne na kaderníčku a wellnes pre ženu 🤦🏼‍♀️

autor
2. apr 2025

@janage ďakujem

evcagabi
2. apr 2025

@vroni veru, to aj student prava v 1rocniku by bol pricetnejsie ako ten neschopak, co zastupuje autorku

autor
2. apr 2025

@luccija ja chcem, aby si bral deti co najviac. Ale samozrejme milenka ich nechce. Takže on si ich bravat nebude aj keď mu to súd určí... 😔

evcagabi
2. apr 2025

Autorka, neboj, ta chudera raz skonci rovnako 😅

autor
2. apr 2025

@majusik1304 som z Kysúc. Nemá bločky, ale on už tak klame a intriguje, že neviem s čím príde

janababana
2. apr 2025

Ta jeho milenka musi byt tiez pekne na hlavu. Nech odisiel z akehokolvek dovodu, o deti sa postarat musi, a je jedno ze siel za inou. Ved jej moze urobit presne to iste - narobit deti a odist 300km na opacny koniec republiky. Drzim Ti naozaj palce, aby takyto clovek, co sa odmieta starat o vlastne deti, zo sudu odisiel s povinnostou starat sa aspon financne a v patricnej vyske. Apropo - skus pohladat v okoli (susedia a pod.) ci nema niekto zodpovednu dceru, ze by ti ich napr brala zo skoly/skolky (v BA beru baby okolo 8€/hodina) a pockala s nimi doma kym prides z prace (ak sa Ti nepodari najst skrateny uvazok).

vroni
2. apr 2025

Sorry, ale neverím ti ani slova. Musíš mu okamžite vyplatiť prerábku bez bločkov, nikto sa nepýta, prečo účelovo znížil plat, nikto mu nedá platiť výživné na manželku na materskej, 200 euro je podľa súdu postačujúce vyzivne a to všetko za asistencie právnika... Toto je proste úplne mimo reality.

autor
2. apr 2025

@lulu0123 tam po materskej nikoho späť neberú. Prihlášku do škôlky som dala ešte minulý rok. Ale nezobrali mi ho, lebo nemal ani 2,5 roka. A súkromné školky sú drahé, to by som robila len na škôlku, poplatky a cestovné. A ďalší problém je, že u nás je škôlka len do 16:00. Za prácou musím dochádzať

lulu0123
2. apr 2025

Skusila by som aj tak zavolat do skolky,vysvetlit situaciu,mozno nejake dieta odislo.

autor
2. apr 2025

@vroni tak teraz si ma zneistila úplne 😟 mam podaný návrh na výživné do rozvodu a aj po rozvode. Právnik sa mi zdal, že je dobrý, že bude trvať na tom, že si ma ex nájsť inú prácu keď ma 3 malé deti. V návrhu na výživné po rozvode mam 200+200+150 eur...

autor
2. apr 2025

@done nie, nemám

lulu0123
2. apr 2025

Ty by si potrebovala dobreho rozvodoveho pravnika,nech ho vyzmyka kolko sa da.Len to dost stoji.Hajzel riadny.

autor
2. apr 2025

@vroni no tak zhrnula si to cele, ale je to vytrhnuté z kontextu.
Vyplatiť ho budem musieť až po rozvode a vysporiadaní BSM. Nižší príjem odôvodňuje tým, že ma zdravotné problémy a áno, súd mi zamietol vyššie výživné o ktoré som žiadala neodkladnym opatrenim

autor
2. apr 2025

@lulu0123 ja už neviem ci mam riešiť teraz zmenu právnika dva mesiace pred pojednávaním🫣

hanaxxx
2. apr 2025

A odkial si, napis aspon okres, ak nechces konkretnejsie.

hanaxxx
2. apr 2025

Mas jedno dieta skolaka a dve v skolkarskom veku?

petrastrbanikova
2. apr 2025

@hanaxxx pani to už písala hore vyššie že z kysuc aj ako stare sú deti 🫣