Slobodná matka a financie
Ahoj. Som v situacii, keby uvažujem, že začnem od začiatku a sama. Ako to zvládate tie, čo takto fungujete? Koľko musím zarobiť aby som nás uživila? Aky pracovný čas máte? Bývate v podnájme, alebo máte hypo? Pomáha vám niekto s dieťaťom? Dá sa to vôbec? Viem, že tak funguje veľa žien, ale napriek tomu mam obavy. Vďaka za odpovede.
@elizabet173 dieťa je už na svete a bohužiaľ skôr, či neskôr sa tomu asi nevyhnem. S partnerom mame problemy.diametralne odlišné nazory na život...podľa mňa trpíme obaja...skrátka v ničom sa nezhodneme..nežijeme ako rodina...neviem či v tomto ostávať za každú cenu. Nejaké peniaze mám, bývame u partnera, takže po odchode byt nemám. Prácu mam...cca 800, 900 eur, teda teraz som na MD, ale toľko som zarábala. Ale príde mi, že je to málo. Podľa mňa by trebalo aspoň 1200. Na nájomné, hypo, stravu, oblečenie a niečo šetriť v prípade neočakávanej udalosti...choroba a tak...rodičov mám a iste vy pomohli, ale
nechcem sa na nich spoliehať a ani bývať s nimi...lebo nikdy sa potom nepozbieram...
No najprv si potrebuješ spočítať výdavky - bývanie (sem zarátaj aj elektrinu, plyn, kablovku, internet), výdavky na stravu, mobil, hygienu (ak dieťa ešte potrebuje plienky alebo UM, to je slušná suma navyše), dopravu, rátaj s rezervou na lekáreň, sezónne oblečenie a obuv pre dieťa (tebe to vydrží pár rokov, dieťa ale rastie) - a podľa toho vieš, koľko minimálne musíš zarobiť.
Bývanie - vlastné / hypo / podnájom, to už podľa tvojich možností. Hypo a podnájom vyjdú finančne približne rovnako, rozdiel je v tom, či splácaš vlastné alebo cudzie. Akurát nie každému hypo dajú.
Ak máš pomoc od rodiny a aj ex je normálny (platí včas výživné, postará sa o dieťa), tak je to obrovské plus. Zostávať v nefunkčnom vzťahu kvôli peniazom nemá význam…
Je to náročné. Nikdy sme nežili z ruky do úst. Mám svoje bývanie, bez hypo. Prácu od 8_16. ( Ale v čase keď bola skolkarka som mávala veľa nadčasov.. často v práci od 6_do 21) všelijako.. bez podpory rodiny by som to asi nezvládla. Vždy som sa mohla spoľahnúť na stráženie, vyberanie zo škôlky, školy, dcéru strážili moji rodičia, keď som bola napr. týždeň na služobke... Posledných 6 rokov žijeme ako tak v kľude 🙂... žiadne nadčasy, občas nejaká sluzobka ale aj tak je to častokrát náročné. Všetky starosti budú na Tvojej hlave. Ale ak to veľmi chces, zvládneš to. Musíš mať plán A a plán B.
Ahoj ja síce v takej situácii niesom ale toez som tak vyrástla a nič nám nechýbalo 🙂) mám 2 surodencov bola som najstaršia starali sme sa jeden o druheho mamka koľko krat pracovala 12tky niekedy aj dlhšie aby nás uživila dostávali sme výživné od otcov, uskromnili sme sa ale išlo to a bývali sme v podnajmoch vždy nikdy sme nemali vlastne bývanie. Už som dospela a nič mi nikdy nechýbalo držím palce
sama to s takým malým nedáš na 99% drvivá väčšina slobodných matiek potrebuje pomoc niekoho z okolia - pomôcť pri chorobe, občas postrážiť dieťa alebo dačo. Keď bude dieťa v škôlkárskom veku často choré, tiež na figu, ak budeš kvôli tomu často na očr. prácu mať prispôsobenú času odvádzaniu a vyzdvihovaniu dieťaťa zo škôlky/školy, to tiež nie je vždy ľahké (alebo aspoň umožnené),... neviem no...
@biaa nedá sa porovnávať bývanie kedysi a bývanie dnes... a neviem, či tvoja mamina začínala sama s malým dieťaťom...
Choďte do manželskej poradne nech máte čisté svedomie, že ste spravili všetko.
@spadnutaslivka rozmýšľam, že tomu dám sancu do konca rodičáku....aj z finančných dôvodov, aj celkovo...ja skúšam tomu dať fakt šancu..je mi ľúto celej situácie, lebo dieťa potrebuje oboch rodičov, ale niekedy naozaj nevladzem...uvidím čo bude...ale neprejde deň, aby som nerozmýšľa nad odchodom..
možno to je chyba, že každý deň musíš samú seba presviedčať, aby si neodišla. Proste sa rozhodni ostať a už toto rozhodnutie nemeň, kým sa nestane niečo, prečo už nebude iného východiska ako odchod. A ak by si niekedy odišla, ďalšie dieťa rob až s mužom, ktorého najprv spoznáš, až potom s ním choď do postele. Najprv nájdeš človeka s rovnakými/podobnými názormi na dôležité veci, ktoré nebudú kolidovať s tvojimi, až potom sa zakladá rodina.
Keď mi napišeš ip, napíšem ti
@spadnutaslivka Ano zacinala sama a vždy sme platili nájom cca 400€ mesačne za take peniaze sa da najst nájom aj dnes 🙂
Nemám predstavu, ale veľmi ti držím palce, aby si to zvládla. Určite je veľké plus, ak máš rodičov ochotných vypomôcť v prvých rokoch, kým je dieťa malé. Bez tejto pomoci si to neviem reálne predstaviť. Držím ti palce, nech to zvládnete.
ja mam teda ovela vyssi plat ako ty, vlastne byvanie bez hypo, vyzivne celkom fajn, len jedno dieta a teda lahke to nie je. stale idu peniaze do niecoho. nabytok (nemame este ani zdaleka zariadene), auto sa pokazilo a bez neho sa moc nepohnem atd atd. kruzky tiez stoja nemale peniaze, do skoly stale nieco treba. obcas chceme aj nejaky vylet a v lete dovolenku. nasetrit sa mi neda nic dlhodobo, len kratkodobo napriklad na nabytok alebo dovolenku. na druhej strane, zostavat v nefuncnom vztahu kvoli peniazom by bolo utrpenie.
Držím silno palce!! K otázke- nemám nastatie skúsenosť s takýmto životom, ale pracovne závisí od toho, čo vieš ponúknuť na trhu práce- veľmi závisí od vzdelania, praxe, skúsenosti, špecifických znalostí..Podľa toho sa aj vyberá práca a čím viac z vymenovaných vieš ponúknuť, tým väčšia výhoda pre Teba a tým viac si môžeš klásť podmienky Ty. Ono ani toto nie je čiernobiele, že matka=automaticky malý zárobok, zlá pracovná doba a pod..Veľmi závisí..Možno malé povzdbudenie pre Teba- ja som jednou z tých, čo mám lukratívny plat, stabilné miesto, umožnenú prácu z domu, ktorú nemusím robiť v konkrétnom čase, 3/4 úväzok, do práce idem len keď mám čas a keď je manžel doma s deťmi. Toto všetko mi umožnil zamestnávateľ a splnil mi moje predstavy, ktoré som na neho mala. Viem ale ponúknuť všetko vyššie spomenuté..A keby som nedajbože raz ostala na deti sama (zijem v šťastnom manželstve, tak snáď sa to nikdy nestane), viem, že s prehľadom by som pokryla všetky výdavky, časovo to zladila s deťmi, skolkami, školou, chorobami, všetkým..Píšem to naozaj len preto, že veľmi závisí a aj matky majú takéto možnosti. Ak nemáš nejaké špecifické znalosti, skús na tomto popracovať, lebo ti to otvorí dvere k veľa možnostiam. Doba sa mení a veľká väčšina práce, ktorú je možné svojim charakterom čo i len trochu robiť na diaľku, zamestnávatelia sú tomu stále viac naklonení..
No ja zarabam cca 1900 v cistom + 400 vyzivne na obe deti. Hypoteka 520, byt 200, el+plyn 35, internet 20, pausaly na 3 mobily 35, kruzok obe deti 100. Vzdy su nejake vydavky navyse. Nemam pocit, ze sa mam zle, ani teda vobec nerozhadzujem. S platom o tisicku nizsim, by som tu v Bratislave bola velmi natesno, ba az na hranici chudoby. Ale najvacsia polozka je byvanie, tak ak byvas v regione, kde su nizsie ceny nehnutelnosti, tak aj naklady na byvanie (hypo/najom) su nizsie. A pracovnu dobu som mala pred rozvodom od 8-16 (bez nadcasov), potom som zmenila pracu a mam od 9-17 (2 dni v tyzdni homeoffice)
a aky ma.prijem partner tpp alebo sro zivnost? kolko by bolo vyzivne? vies u rodicov byvat aspon par rokov choribnost v skolke atd a setrit a nasetrit si napr na hypo? vedia ti pozicat do zaciatku? mas nejake hobby pecenie nechty nieco co vies robit popri praci materskej a zacat si setrit? s podporou rodiny sa vselico da
Ja som sama bola vzdy a vzdy som to davala… na zaciatku som mala plat podstatne vyssi, takze hypo a byvanie som si zabezpecila skor (vtedy som netusila ani ze sa maly zadari ani, ze sa okolnosti zmenia), na ukor platu som ale isla do pohodlia - Job mam full remote takze nejak ma netrapi, ze nemam rodinu blizko zatial. Este mi ostava nieco viac ako 2 roky. Po odcitani vsetkeho co treba zaplatit (trochu pomaham aj mame) + ca 400€ jedlo a benzin nam ostane max 400 € 1 dospely + dieta, takze nic moc. Stale nieco treba na auto, do domu atd …. 900 € je podla mna malo, pokial nemas byvanie zadarmo, podla mna minimalne 1200 € cisteho ak musis platit za byvanie+ vyzivne je tak ok pre 1 dospely a 1 dieta. Neviem kolko ma tvoje dieta , ale ak sa chces osamostatnit tak 3 roky doma si dovolit nemozes, pretoze len s Rodicakom sama nevyzijes
Autorka, ak chces napis mi spravu, mozno sme na tom podobne.
och ja mam toto teraz podobne….mam dcerku 7 mesacnu tak je to tazke…tiez rozmyslam kazdy den co bude dalej
Určite sa nebojte odísť 🙏
Ja som odisla , keď som bol ešte na RD , šla som bývať k mame , kde sa žiaľ vzťahy veľmi narušili , ale po pár m som sa osamostatnila , začala robiť počas RD , maly bol v škôlke , ja poberala RD , výživné plus výplata
Našetrila som si ešte aj na prerabku bytu 🙏mám zamestnanie , ktoré môžem robiť aj po mimoˇpracovneho času , len žiaľ dieťa po nastúpení v škôlke býva často chorľavé a do dnešného dňa aj stále býva ( bude mat 4r) ale všetko sa dá zvládnuť a dnes som na seba niesmerne hrdá , že som zobrala odvahu a dokázala odísť
Začiatky sú veľmi ťažké , ale za ten kľud a pohodu to stojí 🙏💪
Držím palce , život mame len jeden a netreba ho premrhať 🙏🍀
Podla bývanie u rodičov na čas pokial si na MD je cesta. Pri dnešných sumách ...pokial sa všetko utrasie...to že tam načas zostaneš neznamená že navždy...postupne...lebo sama vykrkývať prácu...choroby...a financie je náročne...
Neboj sa,dá sa to zvládnuť.!🙏🙂
Žijem z dvoma synmi 8 rokov v podnájme.
Zarábam ako Ty, ale dôležité je aj výživné od otca dieťaťa.
Daj si dieťa zveriť do výchovy + požiadaj o určenie výživného. Žijeme si skromne ,ale šťastne.
Občas aj nejaké výlety si doprajeme.
Teraz sme boli 2 noci na Liptove.
Občas rodičia pomohli aj finančne,ale väčšinou som sa snažila nezaťažovať ich a zvládať to sama.
Hlavne,nech môžte žit s dieťaťom v pokoji .🙂
Nemam tu situaciu ale bude to sakra tazke. Obdiv kazdej jednej co je sama!! Kazdej jednej!