icon

Slobodná matka a financie

5. feb 2023

Ahoj. Som v situacii, keby uvažujem, že začnem od začiatku a sama. Ako to zvládate tie, čo takto fungujete? Koľko musím zarobiť aby som nás uživila? Aky pracovný čas máte? Bývate v podnájme, alebo máte hypo? Pomáha vám niekto s dieťaťom? Dá sa to vôbec? Viem, že tak funguje veľa žien, ale napriek tomu mam obavy. Vďaka za odpovede.

zemiakovysalat
Autor odpoveď zmazal
veronika1754
5. feb 2023

Ja som sama s piatimi deťmi, bez pomoci rodiny či exmanžela, ostala som sama keď najmladšia mala cca 2 mesiace, no môžem povedať teraz po šiestich rokoch to začína byť ľahšie, deti sú staršie, no v podstate som nikdy rozchod neoľutovala, pretože ex nechcel riešiť u neho ja som bola tá čo sa má dať liečiť no ja som po rozchode zvládla všetko a on nezvládol ani sám o seba sa postarať, takže určite zvládnuť sa to dá, a nehovorím že je to ľahké no za ten pokoj to stojí, ak je vzťah nefunkčný tak už je napätie ktoré sa prenáša na deti, moje deti po rozchode sa veľmi zmenili, zo dňa na deň boli kľudnejšie, spokojnejšie

aneta129
5. feb 2023

A náhodou ešte nekojis??? Alebo nemáš problém s menštruáciou? Ze mas take myšlienky?

miamie
5. feb 2023

@dadis v akej oblasti prosím robíš ak sa môžem opýtať 🙂

zuzipuk
5. feb 2023

Ja som teraz v situácii, že sa rozvádzame a mám skoro 5 ročnú a malého skoro dvojročného. Čiže ešte ostávam na RD a hľadám si prácu na doma aspoň. Ale chcem sa sťahovať tento rok, ísť do nášho nejakého nového bývania a začať s deťmi nový život... čiže si budem hľadať novú prácu. A popravde netuším ako budeme fungovať, žiť. Stresy mám z toho riadne. Teraz sme u rodičov, kým sa pozbieram trochu. Takže pokiaľ ťa nepodvadza a nijak neklame, tak podľa mňa skúste poradňu. Skúste sa rozprávať a riešiť vaše problémy ešte kým sa to dá. Držím palce.

zuzkamatuskova
5. feb 2023

Áno dá sa to. Žijem sama s 2 deťmi. Kúpila som byt, mám auto, prácu a privyrábam si handmade výrobkami. Ak je druhý rodič stále rodičom, na deti ste stále dvaja aj keď už nezijete spolu v 1 domácnosti aj deti tak menej trpia a stále majú oboch rodičov. Kľudne mi napíš ak chceš

niki12
Autor odpoveď zmazal
mahuliena_biela
5. feb 2023

Určite sa to zvládnuť dá, lebo sa musí. Ja som sama s malým pomaly dva roky. Nie z vlastnej vôle, jednoducho si našiel inú a odišiel. Mám vlastný malý byt, hypotéku a robím na čiastočný úväzok. Naši pomôžu, koľko sa dá, najhoršie je stráženie, choroby a prázdniny. Nikto nemá dva mesiace dovolenku... Inak je nám fajn.

betulinka1
5. feb 2023

Ak ste s bio otcom c kontakte, tak asi budes mat vyzivne a asi aj pomoc s dietatom ak bude treba. Ja som ostala uplne bez výživného, Cize som komplet vykryvala financie. Tesne pred tehu som zacala podnikať. Cize som mala nejake rozbehnuté veci, pracovala som od 8:00 hod. do 15:00 hod., bol v jasliach, potom v skolke, do 20:00 hod. som bola s dietatom, isiel spat a potom som si vecer este sadala k praci. Castokrat pracovala aj do druhej v noci. Ale uprimne aj tak si neviem predstavit ako by som to dala bez rodicov a potom mojho ocina, tety aj stryka, ktori vsetci mi pomáhali, ked maly ostal chory. Za mna toto bola skusenost, ktoru by som si nikdy nechcela vyskusat. Peniaze som zarobila, bývali sme sami a venovala som sa naplno malemu ale ja som na seba nemala ani sekundu. Hrozne obdobie pre mna. Potom, ked uz mal maly 3 roky, to bolo lepsie a ja aj menej úzkostliva na neho.

veronikastrickova
5. feb 2023

Mala som menej penazi mesacne, usetrene minimum a aj tak som sla so synom do podnajmu. Ide len o to, ako to mas nastavene. Ked citis ze odist musis, pojdes aj ked nemas tisice na ucte. Teraz som vo vlastnom. Ale vtedy som vedela, ze musim odist a zacat od 0 na novom mieste.

dankamg
5. feb 2023

Žijem sama s dvomi deťmi už 11 rokov. Úprimne je to ťažké. Mám dve zamestnania, hypotéku a som niekedy unavená na smrť. Občas aj premýšľam či som nemala radšej ostať v nefunkcnom vzťahu, lebo osamelé matky sú na Slovensku na okraji spoločnosti a nikoho nezaujíma ako ťažko prežívajú a či zvládnu dennodenne fungovať za dvoch. Ale tak tento prispevok nie je o predsudkoch voči osamelým matkám ani nezaujme zo strany spolocnosti. Každopádne život osamelej matky je ťažký, ale držím Ti palce, aby si sa rozhodla správne.

zdenka17388
5. feb 2023

Ahoj
Som sama matka s 9 ročnou dcérou
Pracujem len ráno 6:30-14:30, hypotéka na krku, na všetko som sama
Rodicia nič, moja matka je alkoholik, vnučku nevidela od 2 rokov, otec nič, surodencov nemam, čiže nikto mi nepomôže s dcérou
Zarobím cca 1000 euro mesačne plus výživné 150 euro a dokážeme vyžiť
500 euro mesačne mam náklady na byt, dcéra škola s krúžkami cca 80 euro mesačne
A dokážeme žiť v pohode, samozrejme nevyskakujeme si,ale v pohode,nič nám nechýba
Aj dovolenku v lete si doprajeme v rámci Slovenska, aj na výlety chodíme
Sama za seba môžem povedať, nezostávaj v nefunkcnom vzťahu, je to len trápenie, dokázali iné ženy začať znova, dokážeš to aj ty
Držím palce a hlavu hore 🙏
Ak chceš, v kľude mi napíš správu a môžeme pokecat 😊😊😊

milanemila
5. feb 2023

Ja by som na tvpjom mieste urcite nesedela do konca rodicaku doma, ale dala dieta do jasliciek a isla zarabat, nech si vytvoris rezervu pred odchodom, plus si k prijmu prirataj aj vyzivne od otca na dieta. Moja mama s nami bola viac menej sama a zvladla to (mala ale vyssi prijem ako pises a byt bol bez hypoteky). Ked teraz mam vlastne dieta ju nesmierne za to obdivujem, neviem si predstavit, ze by som na vsetko bola sama. Financne by som to zvladla, len skor tie ostatne veci, ze vsetko je na mne okolo starostlivosti o dieta.

janinkajaninkova
5. feb 2023

Mám 2male deti,som na rodičovskej,ktorú celú dávam na prenájom a prežívame len z výživných! Nemáme žiadnu inú rodinu na pomoc k deťom alebo finančné.A fungujeme,pretože MUSIME.Takze keď chces,zvládneš.Ale len keď chces!

dadis
5. feb 2023

@miamie v marketingu, ale taka technickejsia pozicia, pracujem vela s datami

lenka02942
5. feb 2023

Pokiaľ budu tvoje príjmy vyššie než výdaje tak sa to dá 🙂 žijem tak v podnájme s dcérou už skoro rok a nebanujem že som sa tak rozhodla 🙏🏻 čo sa týka prizerania dcéry, mám pomoc od rodiny či už keď je chorá ale dennodenne mi chodia po ňu do ŠKD 🙂 ale finančne som sama na všetko a myslím že si žijeme dobre, dovolenka sa nám síce ešte nepodarila ale ideme občas na výlet, v strave nám nič nechýba ani nechodíme v deravom oblečení a podarí sa mi aj ušetriť 😊

michaela1223
5. feb 2023

Ahoj. Aj ja som sama. Mám 16 ročného syna a polročnu dcérku. Rozviedla som sa kvôli priateľovi, s ktorým sme sa poznali 6 rokov, z toho sme boli 3 roky spolu. Po polročnom snažení sa o dieťa sa to podarilo a ja som otehotnela. V 5 mesiaci tehotenstva ma nechal, prestal ľúbiť. Prežila som peklo a ešte stále sa s tým neviem zmieriť a cítim obrovskú zlosť. Plánovala som novy život, bola som šťastná a v okamihu sa mi všetko zrútilo. Teraz bývam v podnájme, veľmi mi pomáha sestra a mama. Našťastie obaja otcovia mojich detí platia. Je to veľmi ťažké po každej stránke ale dá sa to zvládnuť a jedine MY ZENY také čosi zvládneme! Lebo sme silné a jedinečné stvorenia! Drz sa.

07091987
5. feb 2023

@dadis ak môžem vedieť kde robíš? Aku máš prácu?

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
nikijezikova
5. feb 2023

Mam 8 ročnú dcéru a 2 a polročneho syna,som na rodicaku plus mam brigádu a 2x výživné, môj príjem je do 1000 eur mesačne a v pohode to zvládame ,ale ja mam obecný byt čiže neplatím až tak veľký najom

slavcek88
5. feb 2023

Ahoj fungujem už polroka, v byte lebo bol pridelený mne, platím nájom aj úver na ktorý mi nechce davať, posiela len na syna, pečiem popri robote aby som to finančne zvládla, a veľmi mi pomáha s malým babka a striedame si malého s otcom, už má 9r a ľutujem len jedno ze som to nespravila už dávno 💙

evaluki
5. feb 2023

Všetko sa dá zvládnuť,ver mi.Ja som zostala sama zo dňa na deň s 5 ročným synom aj keď to už bolo dávno.Naučila som sa spoliehať len sama na seba,netvrdím,že to bolo jednoduché,ale to nieje vždy ani keď máš partnera.Držím ti palce,ale uvidíš život pôjde deň za dňom,rovnako ako doteraz a ani si neuvedomíš ako,ale zrazu máš doma dospeláka🙂

linduska86
6. feb 2023

@elizabet173 chce odísť asi je to debil, keď uvažuje nad odchodom nie? Načo zachraňovať niečo čo už nechce zachrániť aby trpela?
Autorka co vlastne ten chlap robí? Bije ta pije

dadis
6. feb 2023

@07091987 uz som odpovedala vyssie, pracujem v marketingu

bluka2
6. feb 2023

Da sa to v pohode. Ja som spokojná. Kľúč je nájsť si robotu, kde nie je veľa stresu, flexibilita a výplata taká, že vyjde na pomoc s upratovaním a pomoc babysittera, keď treba

erika237
6. feb 2023

@bluka2 vies poradit taku pracu?

dadis
6. feb 2023

@erika237 Takych prac je vela, treba sa naucit nieco, co je na pracovnom trhu ziadane. Anglicky, MS office ovlada kazdy, musis ponuknut nieco navyse. A to navyse sa musis naucit, nie je to o talente, ale o praci na sebe.

bluka2
6. feb 2023

@erika237 najlepsie hladat v zahranici a samozrejme to nebola hned moja prva taka, ale postupne som sa k nej dopracovala

nikussss
6. feb 2023

Zaklad je dobra praca. ja som sa rozvadzala s dvojrocnym, uz davno som pracovala. Kamoska sa nedavno rozvadzala so styrmi detmi. Obe petrzalsky byt na hypo. Ja mam vyzivne smiesne, treba sa obracat, ale nestazujem sa, moj prijem slusny (vdaka vzdelaniu, praci na sebe), mame sa fajn.

kvetinka75
6. feb 2023

@veronika1754 tak klobúk dolu. S toľkými deťmi sama, už len tá finančná stránka...