Zvládli by ste život aj bez muža?
Ahojte,mňa by zaujímalo ,niekedy sa zamýšľam nad tým,že ľudia si žijú okolo na dosť vysokej nohe,resp.maju dlhý,hypotéky...chcem sa spýtať hlavne ženských,keďže som žena ..zvládli by ste svoj život aj bez muža,resp. splátky,deti,život - bez muža keby sa niečo nečakané stane v tejto chvíli?dokázali by ste všetko utiahnuť..alebo ako rozmýšľajú takýto ľudia??lebo mám pocit že veľa z nich ide na hranu a nad niečím zlým sa ani nepozeraju čo ak by sa stalo ...
@evkatk to ale tí manžel nechal pekný kapital
@adrianajozko a to si sa kde docitala, ze vela dedila ?
Tak zvladla by som ale bez hypo. Ale tak keby sa mu nedajbože niečo stalo,plati vysokú poistku aby sa hypo vyplatila a keby sa nám rozpadlo manželstvo tak sa dom preda a nebude hypo...
Ja veru nie, byty nemame ani jeden, ani sme nedostali nic od rodicov. Ja mam slabo platenu pracu, muz zaraba dobre. Ale keby sa mu cosi stalo, ze nemoze pracovat, vieme fungovat dalej s mensimi ustupkami. Nevyskakujeme.
Keby na to prislo, ja by som si naslainu pracu, aj s nocnymi, aby som lepsie zarobila.
Ono je to tak, niektori maju byty, prenajimaju to a niektori si ich aj musia prenajimat za tazke prachy od tych, ktori ich nakupili za zostatkove ceny a dali detom. Taka bola doba.
@anonym_d9affa toto neni tak celkom pravda, nie kazdy nskupil za lacno, alebo dostal od rodicov. Ja som byt kupila 8 rokov dozadu na hypo za 84 tis uz ako samozivitelkaa plys spotrebat, lebo som nedostala 100%hypo a splacam a mam vsetko poistene, ak by sa mi daco stalo.. tak ze opakujem, vsetko sa da.
@konik07 ja som dosiahla všetko bez muža, 4 iz. byt na hypotéku, ktorú mám vďaka Bohu už skoro splatenú, auto mám, zarábam vďaka Bohu dobre. Lenže človek nikdy nevie, stačí, že príde choroba a je problém. Treba byť na také situácie pripravený. Ale nehrám sa na superhrdinku, muža potrebujem, po každej stránke.
@konik07 teraz čakám tretie takže už by som to sama nedala ( ak beriem do úvahy tehotenstvo a rok po pôrode)... Ale mimo toho by som to zvládla ak sa bavíme o financiách a starostlivosti o deti. Som živnostník,mám už väčšie deti, nejako by sme to dali aj sami. Ale ja mám skvelé manželstvo takže toto je iba hypotetická odpoveď, samozrejme že by to bolo veľmi ťažké a nezávidím žiadnej slobodnej mamičke 🙂
@konik07 zvláštne ako sa tu debata točí len okolo peňazí. Som vdova 5 rokov. Vôbec som nemala problém zvládnuť život finančne - aj keď ani zďaleka to nebolo také jednoduché, že vybavis vdovské a sirotské a si za vodou. poberam vdovské a budem ho poberať celý život a napriek tomu systém jeho výpočtu je smiešny.....ale nie o tom som chcela. To že som ostala z večera do rána sama som niesla neskutočne ťažko psychicky a celý život budem sama seba obdivovať zato ako som to celé obdobie ustála bez toho aby som skončila na antidepresivach a na pnke. Nie všetko sa dá v živote poistiť.
Aký kapitál? Boli sme mladí, za socíku platy upratovačky a riaditeľa boli len málo rozdielne. Platilo "Vsio ravno", aby nikto nemal viac oveľa ako tí druhí, rozdiely v platoch boli malé. Zostal mi rozostavaný dom, pôžička na neho a 3 deti. Byt som mala ako promočný dar od rodičov za slobodna. To všetko som mala.
Čo sa týka financií utiahla by som to...mám väčší príjem ako manžel....no v ostatných veciach by mi chýbal neskutočne....čo sa týka takých praktických vecí....opraviť niečo.. poriešiť auto... vyriešiť drevo....nevedela by som si predstaviť život bez neho....s ním je ťažko, no bez neho ešte ťažšie 😊
Manžel by to bezo mňa zvládol ako nič... V podstate vo všetkom by ma dokázal zastúpiť a plat má na to tiež dosť dobrý aby to utiahol, plus poistka. Ja ako učiteľka by som nemala šancu. Asi by som musela presedlať z učiteľstva na programovanie, čiže dočasne by mi musel buď niekto vypomôcť alebo by som predala dom, splatila hypotéku, kúpila byt a bola bez hypotéky 🤷🏼♀️ každopádne veľmi by som sa v tom patlala, lebo celkovo technické veci okolo domu rieši muž... Čiže určite by som viac trpela ja.
@konik07 zvláštne ako sa tu debata točí len okolo peňazí. Som vdova 5 rokov. Vôbec som nemala problém zvládnuť život finančne - aj keď ani zďaleka to nebolo také jednoduché, že vybavis vdovské a sirotské a si za vodou. poberam vdovské a budem ho poberať celý život a napriek tomu systém jeho výpočtu je smiešny.....ale nie o tom som chcela. To že som ostala z večera do rána sama som niesla neskutočne ťažko psychicky a celý život budem sama seba obdivovať zato ako som to celé obdobie ustála bez toho aby som skončila na antidepresivach a na pnke. Nie všetko sa dá v živote poistiť.
@anonym_c37b2a že? Presne to som písala, že veď pri strate partnera a je jedno, či rozvod alebo smrť, sú iné veci, čo treba zvládať, peniaze sú len jedna z nich.
Manžel by to bezo mňa zvládol ako nič... V podstate vo všetkom by ma dokázal zastúpiť a plat má na to tiež dosť dobrý aby to utiahol, plus poistka. Ja ako učiteľka by som nemala šancu. Asi by som musela presedlať z učiteľstva na programovanie, čiže dočasne by mi musel buď niekto vypomôcť alebo by som predala dom, splatila hypotéku, kúpila byt a bola bez hypotéky 🤷🏼♀️ každopádne veľmi by som sa v tom patlala, lebo celkovo technické veci okolo domu rieši muž... Čiže určite by som viac trpela ja.
@foxie95 u mňa tak isto. On v pohode, musel by sa naučiť ovládať sušičku, ale to by dal bez problémov. Ostatné všetko vie, aj teda finančne by bol v kľude. Ja by som nevedela nič.
@konik07 ja vzdy hovorim, ze hypo sa ma brat tak, aby ho dokazal utiahnuť jeden prijem. Zila som si dobre pred manželstvom a ak, budem si zit dobre aj po. Tak ma ucila moja mama, ze nikdy nebud zavisla na muzovi. Tak zila ona v manželstve az do smrti a tak zijem v manželstve aj ja.
@betulinka1 toto je najlepší komentár, aký som za posledné dni čítala. Presne tak, vždy ma žena žiť tak, že utiahne hypo aj sama, príp. mať vždy niečo svoje, aby vedela aj z manželstva vycúvať.
@konik07 ja si myslím, že by mala žena utiahnuť hypo aj sama. Vyslovene neznášam chudery, ktoré otehotnia, potom keď je čas vrátiť sa do práce, otehotnia zas a potom ešte raz, nič nenasetria a visia na mužovi ako parazit
@anonym_c37b2a bude to tým, že ona sa pýtala na peniaze a hovorila o životnej úrovni a výškach hypoték. Tá psychická stránka bytia bez manžela by mala byť (viem že to tak u všetkých nie je) úplne iná stránka.
@anonym_5b6162 postarat sa sama je dost o hubu. Spomen si na tie desattisice jednorodicov. Ono pracu zozenies aby su zabezpecila financnu stranku,ale nasledne dovod odvoz zo skolky,skoly,riesenie domacich uloh,prevadzkovych veci okolo deti. Tie desattisice rodin to nejako musia zvladat,lebo nemaju na vyber,ak maju stastie tak im pomoze niekto z rodiny,znamych. Stavim sa,ze kopu z nich si to takto nepredstavovali ale proste prisla situacia a nejako ju riesia. Nikdy vsak nebudes na vsetko pripravena,nikdy nevies co ta postihne,postretne v zivote preto by som sla na tuto temu s pokorou a nie hrdit sa jednorodicia si za svoju situaciu mozu sami a mne sa nikdy nic podobne nestane.
@denithestrange1993 ešte som chcela dodať, že som nikde nepísala o tom, že by sa mal niekto stavať na zadné, že mne sa to nikdy nestane. Aj ja som ostala bez muža ako jednorodič, tak viem, o čom píšem. Ale určite sa mi dýchalo ľahšie, keď som mala polovicu domu, zariadenia, auto, ako keby som odišla od muža z jeho bytu s dvomi igelitkami.
Zvladla.Nevravím,že by to bolo ľahké.Čo sa týka hypotéky,máme dobrú poistku.Keby bolo naozaj zle,predali by sme dom a kúpili byt.Také normálne žitie by sme zvládali ja a 3 deti,škola,škôlka,krúžky,súťaže.Akurát asi a dovolenky,lyžovačky by nebolo.Ale to sa dá prežiť.
Finančne áno, viem hospodáriť a nemám nejaké veľké nároky, na materiálne veci nie, skôr koncerty, divadlo, cestovanie ......a to by som teda obmedzila. Horšie by bolo porylovat záhradu, viem to síce, ale už tak nevládzem, vymeniť pneumatiky.... Musela by som niekoho platiť, aby mi to urobil
@konik07 Áno, finančne bez problémov, mám cca 1500-1600€ v čistom. A aj ostatné veci v domácnosti bez ťažkostí.
Ano zvladam zivot aj bez pomoci muza, ale samozrejme skromne. Zijeme dvaja so synom, mam hypoteku, ucitelsky plat a obcas aj brigady mi pomozu....ale snazim sa to zvladnut a syn ma nastastie vsetko co potrebuje.
Bez ostatných mužov? Áno. Avšak bez toho môjho muža by som to samozrejme nezvládol. Je môj alpha, ja jeho omega. Nič viac nepotrebujem, kým sme.
@konik07 úplne ale že úplne dokonale nakolko žiadneho nemám a ani si do života nepúšťam už 19 rokov !
...roky som sama so svojimi troma deťmi. Nič nám nechýba, deti okrem otca majú všetko, majú aj nejaké tie mužské vzory so širšej rodiny. Chodíme 2-3x do roka aj na dovolenku mimo SK, aj dosť na kratšie vylety, inak žijeme celkom skromne, aj keď by sme nemuseli. Ale človek nikdy nevie čo a ako tak radšej skromne a ušetrené peniaze pravidelne investujem. Bývame v malom dome - novostavba, takže zatiaľ sa nič nekazí a netreba nikde investovať do opráv, kde ma každý svoje kráľovstvo a súkromie. Decká chodia na krúžky, majú ich veľa sú všetky všestranne nadané, mojou vášňou je cestovanie, preto často aj cestujeme, nemám ich kde nechať tak ich berávam vždy a všade so sebou, na všetky poznávacie výlety. Cez víkendy aj kino, aquaparky, hoplandie, výlety po Slovensku a tak. Ja som spokojná ako rastú mám už aj nejaký ten čas pre seba, viem si aj knihu pre krát aj chodím na jazykový kurz aj kurz maľovania. Financie nebol problém, problém však bol čas. Všetko je veľmi náročné na čas keď sám rodič vychováva bez pomoci viac detí. Znamená to takmer nulový čas pre mňa samu, ale pooooomaly sa to lepší. A veľa veci robím na úkor spánku, čo je tiež veľká nevýhoda ☹ ale inak neľutujem, som spokojná, šťastná a deti si užívam.

S problémami, ale dá sa to. Ovdovela som veľmi mladá,, zostali 3 deti, najmenšie 4 - ročné. Hneď na to som ochorela, na nejaký čas aj ochrnula, ale myšlienka na deti a zabezpečenie im všetkého, ako to mali predtým ma hnala dopredu. Potrebovala som veľa zarobiť a nejako dohnať mužov plat námestníka gen. riaditeľa. Na to som však potrebovala ďalšie VŠ. Tak som začala študovať najprv jednu, potom druhú a keď sa ukázala možnosť zarobiť na štrukturálnych fondoch, tak aj tretiu, tentokrát VŠ ekonomickú. Tak so štyrmi VŠ som sa najprv ťažko predierala, ale po krátkom čase to prinieslo ovocie. Založila som projektovú agentúru a robila projekty z európskych fondov pre mestá, obce, podnikateľov... Deti mali všetko, čo predtým aj viac, všetky vyštudovali VŠ, jedno v zahraničí, zabezpečila som im bývanie a každému dom. Sú úspešní, ale vraj vorkoholici po mame, čo mi vyčíta ostatná rodina. Štúdia po nociach 15 hod. denná práca, atď si odniesli svoje na mojom zdraví. Ale hlavné, že o deti bolo postarané a aj v starobe si dokážem nejakú tú tisícku si zarobiť na slušnejšiu kúpeľnú liečbu, aj dovolenku pri mori. Na takýto zárobok stačí 5 - 6 hodín práce na projekte raz do roka.
@evkatk to ale tí manžel nechal pekný kapital