Tringelt v USA

izabel_a
14. nov 2023

Ahojte, mate niekto taku skusenost z usa ze ste boli v restauracii a pytate si ucet a na ucte vidite ze si automaticky zapocitali a nauctovali tringelt 15$. Myslite ze sa im moze povedat ze s tymto tringeltom nesuhlasim? Moze sa ich poslat to ist opravit?
Dakujem.

ivkav5
14. nov 2023

@izabel_a najprv si poriadne pozri jedálny lístok, prípadne informácie na dverách a iných miestach reštaurácie, pretože bežne reštiky v zahraničí majú uvedené, že si do ceny zahrnú tringelt, napr. vo výške 10-15% a podobne…je to bežné všade vo svete🙂
Určite sa neozývaj, budeš za trápnu, len si na to dávaj pozor 🙂

grace55
14. nov 2023

@izabel_a 15% je úplne minimum. Tam to vnímajú inak, je to bezna slušnosť dat ho. Môžeš ich požiadať o opravu, ale budú riešiť, čo sa stalo, prečo si bola nespokojná a pod.

melanta
14. nov 2023

Áno, je to normálne. V rámci slušnej etiteky je normálne nechávať v reštaurácii či bare tringelt vo výške priemerne 10%. Žiaľ, Slovákom nie je etiketa blízka a bežne ju považujú za niečo, čo je v poriadaku obchádzať. V USA je bežné, že sprepitné priamo nablokujú a väčšinou je vyššie ako 10%, ktoré je bežné v Európe. Ak nechceš platiť v reštaurácii tringelt, najedz sa doma. A to myslím ako slušnú radu na tvoju otázku, či ich môžeš poslať opraviť to.

beata_k
14. nov 2023

@melanta Kde v etikete sa to spomina?

melanta
14. nov 2023

@beata_k porozprávaj sa s hociktorým odborníkom na etiketu, ako sa správať v reštaurácii.

vevesh
14. nov 2023

@melanta to je sice pravda, ale stretla som uz aj oblbovanie turistov, ze ucet za 25e a 15e k tomu tringelt...

@izabel_a treba pozriet komplet listok a na pna dverach alebo inom viditelnom mieste, ci nemaju nejaky pausal. Ak ste minuli 100dolarov, tak je 15dolarov normalny tringeld. Ako uz bolo spomenute 10-15% so sumy je v zahranici bezne.

melanta
14. nov 2023

@vevesh tak áno, všade sú ľudia, ktorí chcú niekoho oklamať.

beata_k
14. nov 2023

@melanta aha, takze nikde

lienka9
14. nov 2023

@izabel_a v USA je bezne aj 20%,stryko menej ani nenechaval nikde ked sme boli,lebo menej davas len ked si nespokojna.taky je tam zvyk.je to vela,lebo sa tam priratava aj dan povacsine a plus tringelt.podla toho v akom si state

kiwi3
14. nov 2023

osobne si take nepamatam (asi to bude tym, ze vacsinou plati muz), ale je naozaj pravdepodobne, ze to maju niekde uvedene. a ak nie, neriesila by som. vacsinou byva take, ze si na pokladni este sama vyberies, kolko chces nechat tip, pricom tych 10% je najmenej (nenechat nic neexistuje). pripadne sa dava do kasicky (lebo vydaju vsetko). v usa sa to berie o dost vaznejsie ako u nas, nenechat tringelt, to je na hulvata.

barbora0308
14. nov 2023

@melanta Tu u nas na SK si jednuduchy clovek povie "Preco by som mu mala nechavat co i len 20 centov nazvys? Ved je za to plateny zamestnavatelom, ze ma obsluzi!"...To ale nikoho nezaujima, ze vacsina casnikov pracuje za smiesne peniaze a tuto profesiu vykonavaju kvalitni casnici iba preto, ze si vedia pekne zarobit aj spolu s tringeltom. Mozno ak by sme konecne pochopili a viacej ocenili tuto profesiu, tak by sme mali kvalitnejsiu a profesionalnejsiu obsluhu v nasich podnikoch. Potom iba vsade clanky o tom ako sa profesionalny SK casnik, barman, ci kuchar uplatnil v Dubaji, USA a pod. 😏

tiezjedna
14. nov 2023

@izabel_a áno, stretli sme sa s tým skoro všade v Amerike. A nielen tam. A áno, je to normálne. Účet by som rozporovala iba v prípade, keby som nebola spokojná s jedlom, prípadne by bolo zaúčtované niečo, čo som nemala.

barbora0308
14. nov 2023

@beata_k nech sa paci vyjadrenie odbornika (Antona Bodisa) na etiketu „Horná hranica tringeltov neexistuje. Môžete nechať koľko chcete. Ak platíte vyššiu sumu, mali by ste si vyrátať 10 % z účtu a nechať to ako tringelt. Pri spokojnosti s čašníkmi sa môžete buchnúť po vrecku a zlepšiť im deň. Tringelty na Slovensku povinné nie sú, no vnímame ich ako súčasť slušnosti.“

beata_k
14. nov 2023

@barbora0308 Sukromny nazor p. Bodisa ma nezaujima.

nyusika
14. nov 2023

@tiezjedna no lenze pokial nie si spokojna s kvalitou jedla, riesis to skor, ako zjete cele porcie...a potom pri plateni vybafnes, ze to bolo odporne, zavolajte mi majitela - poznam jednu " damu", co totiz toto robi casto a rada 😀

nyusika
14. nov 2023

@beata_k 😀 😀 😀 😀 😀

ty nie si kompletna 😀

beata_k
14. nov 2023

@nyusika Tvoj nazor ti neberiem. Tiez mam na teba nejaky.

barbora0308
14. nov 2023

@beata_k si zaujata iba voci odbornikom na etiketu alebo ti vadia aj vyjadrenia lekarov, ci vedcov? 🤔

izabel_a
autor
14. nov 2023

@ivkav5 dakujem za odpoved. Este som asi zabudla ale dodat dolezitu informaciu ze sme platili 45$ a tringelt si zauctovali 15$ tak v tomto pripade je to stale normalne? Dakujem.

moonlight1210
14. nov 2023

V USA som sa stretla s tym, ze bud tam uz ta suma bola rovno priratana, alebo volna ciara a mohla som dopisat sumu, aku som chcela (a spocitat im to, kolko je to spolu).

V Japonsku napr. sa tringelt nedava, je to neslusne vobec to obsluhe navrhnut, ale maju to zaratane v cene jedla a obsluhy. Mozno na niektorych miestach sa uz aj toto zmenilo, to neviem.

tiezjedna
14. nov 2023

@nyusika to nie, tak som to nemyslela, zle som to napísala 😀 Kvôli jedlu by som robila porádky hneď 😂To ohradenie sa voči účtu by sa vzťahovalo na nejakú položku navyše

moonlight1210
14. nov 2023

@izabel_a zo 45 dolarov 15 je 30%. To si celkom prilepsili. Ale zavisi na podniku, na jeho urovni, co sa tam ocakava a ci to mali niekde napisane, ze toto je ich bezna taxa za tringelt.
Ale tych minimum 10% cakali vsade, co som si vsimla. Skor vsak bol zvyk davat tych 15%.

izabel_a
autor
14. nov 2023

@moonlight1210 a este len posledna otazka😄 kebyze to nemali niekde napisane ze je to az 30% tak sa mam ozvat?

ivkav5
14. nov 2023

@izabel_a no normálne asi nie, trošku to prehnali, ale aj tak sa stále bavíme o niečom, čo je v zahraničí takmer bežné…skús to skontrolovať, či to majú uvedené, ak nie tak sa kľudne opýtaj pri platení či to majú nastavené naozaj až na 30%…
Aj tak si myslím, že nijako nepochodíš😅

muchotrafka298
14. nov 2023

je to tam normalne, ze toto sprepitne uctuju automaticky. Maju to napisane aj v jedalnych listkoch. Nie je to takto len v USA. Napriklad aj v Taliansku je automaticky k uctu ratane kvazi sprepitne.

jajajaja2
14. nov 2023

Vsetci co obhajuju sposob platenia si za sluzby v restauracnych zariadeniach, odvolavajuc sa na etiketu, by mohli nechvat tringelt vsade: v lekarni, v autoservise, v kine, v kauflande. Tam vsade mozu pracovat zamestnanci za minimalku. Tak preco im neprilepsit, ci? To uz nie su sluzby?
Ak zamestnanec nie je spokojny zo svojou mzdou, tak s tym treba nieco urobit. A je to jedno ci USA alebo ina krajina. Alebo nepoznam etiketu?
Preco mam ja ako klient ktoreho kolvek odvetvia doplacat za cenu, ktoru som zjednal na zaciatku obchodu ( ak si objednam jedlo z menu, znamena ze suhlasim s cenou, ktora sa v menu nachdza a teda som uzavrel zmluvu). A nie som zgrlos, rad si zaplatim za dobru sluzbu. Platim si sluzby, ktore si mozno kupujete z ciny za zlomok ceny, lebo nebudete platit Netflix za 10€ paneboze, to je predsa zdieranie....

Koniec vylevu 🤭

vevesh
14. nov 2023

@jajajaja2 v usa nemas ako casnik minimalnu mzdu- su prevadzky, kde casnikov neplatia vobec a casnici si mzdu odrabaju sprepitnym. V nemecku plati ten isty system na "hajzel-tety a ujov" napriklad- ti nemaju ziadny plat, len to, co im hodis a este z toho platia cistiace prostriedky. Naproti tomu si taka lekarka nauctuje ine sumy a este som nevidela lekara ci lekarnicku, co trie biedu. Casnika a co. ano, lebo tie platy nie su ani na minimalke niekedy (a vo vela statoch neexistuje ani pojem minimalna mzda)
Ps: ja davam napriklad aj v kaufladne sprepitne, ale nie 10% z nakupu- zvacsa zaokruhlujem nahor.

joannita
14. nov 2023

@barbora0308 preco by sme my zakaznici na slovensku preboha mali suplovat zamestnavatela? Akoze vychcany zamestnavatel da minimalne mzdy a my mame doplacat do standardneho platu hej? Halo.
Ja dam rada tringelt ked som spokojna, ale neznasam ked to casnici beru ako samozrejmost.

barbora0308
14. nov 2023

@joannita Ale tu nejde vobec o suplovanie zamestanavatela, to ze su u nas platy take ake su je jedna vec, ale tu ide o samotnu povahu povolania. Plat casnikov sa odjakziva bral ako fix prijem od zamestnavatela + prepitne od hosti. Staci si pozriet ako plat casnikov definuje napr. taka wikipedia. To ze to v zahranici funguje bez problemov aj napriek tomu, ze je prepitne takou samozrejmostou, ze je sucastou standardnej platby a je jeho vyska uvedena aj na doklade dokazuje iba to, ze nas stat je este stale niekde uplne inde a to aj kvoli ludom, ktori by takuto nehoraznost, ako platit tringelt povinne nikdy nepredychali. Potom sa ale necudujme, ked je priam rarita najst vyuceneho schopneho casnika v SK podnikoch a s obsluhou sme nespokojni, lebo tam pracuju nekompetetni ludia, ktorym vyhovuje biedny plat...

joannita
14. nov 2023

@barbora0308 to vies ze na wikipediu moze napisat kto chce co chce? Aj ja ked sa teraz rozhodnem ze cely ten text prepisem a napisem tam ze casnici si zasluzia tringelt len ked sa snazia, bude to tam.
Ja ako koncovy zakaznik ocakavam, ze v cene je uz plat casnika zaratany, rovnako ako je zaratany plat zamestnanca benzinky v nafte ktoru som prave natankovala. Preco sa nedava tringelt aj chlapikovi na benzinke? Ze mam ucet 50 eur za naftu, tak mu necham 60? Vies aky smiesny plat ma on? Alebo predavacka v dedinskych potravinach? Nechavas tringelt v potravinach? Nemyslim teraz v centoch, ale tak riadne 10 - 15%?
Takze ano, casnici a ich zamestnavatelia ocakavaju, ze zakaznici sa na ich platy doskladaju, ci chces alebo nie je to tak, ved si napisala to iste, len inymi slovami. A to je uz len vychcanost zamestnavatelov a zufalost casnikov ze na to pristupia. Treba si najst proste inu pracu ked sa im nepaci.