Ako zlepšiť kondíciu a prekonať dýchavičnosť?
Na začiatok musím povedať že som štihly mladý človek. Kedysi som milovala šport a každý deň som bola buď na bicykli alebo korčuliach. Lenže posledný rok som kvôli škole nemala vôbec čas bola som takmer celé dni buď v škole kde som len sedela s presúvala sa z jednej ucebne do druhej. To bol vlastne môj jediný pohyb. Času mimo školy moc nebolo a aj keď sa nejaký našiel bola som úplne demontovaná hocikde ísť. No a dopadlo to tak že teraz sa pri všetko zadycham. Momentálne chodievam každý deň na také aspoň hodinové prechádzky ale aj pri tých sa vždy zadycham ak idem do kopca. Nemusí to byť ani nejaký veľký kopec stačí že to nie je presná rovina a už som zadychana. Včera som po dlhšej dobe šla na bicykel a asi po prvých 2 minútach čo som nešla dole kopcom ale mierne do kopca som sa neskutočne zadychala a nevládala som. Mala som chuť zosadnúť a ísť pešo. Nejako som to nakoniec dala ale ako som zišla z bicykla sa mi úplne roztriasli nohy a predychavala som to tak 5dalsich minút. Chcem naspäť kondičku získať ale neviem ako. Toto nie je normálne. Najhoršie je že ani nemám nejako veľa času popri brigáde a škole. Hlavne mám podľa mňa veľmi zlu techniku dýchania. Nemate niekto nejake rady, možno cviky alebo niečo? Aj by som mzacala behávať alebo chodievať na nejaké turistiky ale ja sa vždy tak zadycham že lapam po dychu a nohy mám úplne roztrasené až mi je z toho trápne že takýto mladý človek a nevládzem. To už má väčšiu kondičku moja babka. Budem rada za každú radu.
Pre zaciatok mozno postaci nepouzivat vytahy a tam, kde sa potrebujes dostat a zvladnes to povedzme do pol hodiny chodit rychlou chodzou a nevozit sa MHD alebo autom.
@anonym_e39dfc do školy aj do práce chodím peso to mám vždy tam 20minut a pri Tom sa nezadycham lebo som asi zvyknutá na terén alebo čo ale ako náhle mám ísť hocikde inde 20minut tak nevládzem
@anonym_autor možno by to chcelo pri najbližšej preventívke porozprávať všeobecnej lekárke/lekárovi, či to nemá nejakú inú príčinu ako len kondička.
momentálne niečo podobné riešime s dcérou. skončili sme v odbornej amb.
skús si odmerať tep, nemáš moc vysoký?
@anonym_0be7ff včera som si merala a mala som vyšší
@anonym_0be7ff a prečo čo ste zistili ?
A regulujes si cielene dýchanie či ideš ako sa da? Dobre je na tom pracovať aj keď nerobíš intenzívny šport. Skús ubrať intenzitu a sústrediť sa na dýchanie,kym ti to nepôjde prirodzene a potom pridávaj intenzitu pohybu.
@anonym_0be7ff včera som si merala a mala som vyšší
@anonym_autor užívaj magnézium, elektrolyty.. uvoľňujú dýchacie svaly a zároveň upravujú zvýšený tep.
Tiez som za to, aby si vylucila fyzicku pricinu. Skoc k praktickej dr a hodte rec. Potom mozes dalej pracovat na kondicke.
A regulujes si cielene dýchanie či ideš ako sa da? Dobre je na tom pracovať aj keď nerobíš intenzívny šport. Skús ubrať intenzitu a sústrediť sa na dýchanie,kym ti to nepôjde prirodzene a potom pridávaj intenzitu pohybu.
@anonym_cce6cb ja pozorujem dosť na sebe že dýcham často ústami hlavne pri Tom zadychani už nos nestačí. A skúšala som sa sústrediť že len na dýchanie ale to sa mi dá iba pri naozaj pomalom tempe
@anonym_autor možno by to chcelo pri najbližšej preventívke porozprávať všeobecnej lekárke/lekárovi, či to nemá nejakú inú príčinu ako len kondička.
@guudy
@anonym_d30c87 možno torsku blbá otázka, ale s čím zdravotným to môže súvisieť? Lebo bola som pred 2tyzdnami na preventivnej a tam mi práveže hovorili že mám všetko v poriadku jedine ten tlak som mala vyšší ale relatívne stále v norme.
@guudy
@anonym_d30c87 možno torsku blbá otázka, ale s čím zdravotným to môže súvisieť? Lebo bola som pred 2tyzdnami na preventivnej a tam mi práveže hovorili že mám všetko v poriadku jedine ten tlak som mala vyšší ale relatívne stále v norme.
@anonym_autor prosim ta nedaj sa strašiť. Je to uplne normalne do kopca, ze ked nie si zvyknuta, tak sa zadýchas. Ked pojdes do kopca 3x za tyzden, tak to bude lepsie a lepsie. A aj tep je logicke, ze sa ti zvýši pri kardio.
Ja som sa zrazu takto začala zadýchavať, mala som vyšší tep, až som skončila na endokrinológií s hyperfunkciou šž. Môžeš stratiť kondičku, ale tiež by som to skúsila riešiť s dr, nemusí to byť len tým.
@anonym_autor tiez by som to riesila s dr. Najma ak sa ta dychavicnost bude stupnovat. Tiez som to mala takto a nebolo to zlou kondickou, ale vaznym zdravotnym problemom. Drzim palce
@guudy
@anonym_autor tak potom je vsetko v poriadku a nemusis nic s dr dalej riesit 🙂
Napr anemia alebo nespravna funkcia SZ sa tak moze prejavovat, ale to by ti na preventivke z odberu hned zistili 🙂
@guudy
@anonym_autor a povedala si lekárke o tom nevládaní či zadýchavaní sa aj pri menšej námahe? Možno by navrhla ešte nejaké ďalšie vyšetrenie.
@anonym_autor a povedala si lekárke o tom nevládaní či zadýchavaní sa aj pri menšej námahe? Možno by navrhla ešte nejaké ďalšie vyšetrenie.
@anonym_d30c87 nie vtedy som sa nad tým nejako nezamýšľala vôbec mi to nenapadlo

Pre zaciatok mozno postaci nepouzivat vytahy a tam, kde sa potrebujes dostat a zvladnes to povedzme do pol hodiny chodit rychlou chodzou a nevozit sa MHD alebo autom.