Beh a dychavičnosť: Ako zlepšiť výkonnosť a kondíciu?
Mam nizky hemoglobin to viem,ale ten som mala vzdy a momentalne sa pri behu zadychcim tak ze nemam take tempo ako by som si priala.Behavam s prestavkou cca 6-7r kvoli detom asi tak 16rok.Ked som mala 30 davala som beh kazdy den 8km ale niekdy som sa tak nezadychala aj s nizkym hemoglobinom ako teraz v 44.Dam max 5km s tym ze po 15’ mam 5´ chodzu.Akoze telo vladze ale pluca mi ide roztrhnut,davam si uz aj maltofer.Na beziacom pase je to ale pohoda tam idem rychlostou 10km/zabhod a v pohode dycham.Pri behu vonku ,teraz sme v Tatrach sa zadychavam a do kopca ledva bezim ,to idem minuta beh ,minuta rychla chodza kvoli plucam.Pluca mam ale ok aj srdce.Moje tempo je tych 1km za 5 minut.Chcela by som si zlepsit kondicku,ako?Inak zvladam tury aj narocne tereny len ten beh ,tak s dychom nevladzem.Ale aj ked sa zadychavam dam vzdy tych 5km.
Kolko mas rokov? ak davas narocne tury, aj beh, tak to uz je super. Si na tom kondicne lepsie ako 50% beznych ludi. Vies, kolko ludi zvladne beh do kopca 100m a koniec, pluca im ide roztrhnut. Proste sportuj pre vlastne zdravie dalej s tym, ze rekordy a majstrovstva sveta to uz nikdy nebudu. Ci sa s tym nieco da robit zdravotne, zlepsit stravou, medikaciou, to vie povedat iba sportovy lekar.
Tak neviem ako dycham ale asi plytko,ja celkovo sa zo zaciatku rozbehnem,mna skor pomale tempo viacej vycerpa.Mam 44.Ale nikdy som nebola dobra bezkyna,v detstve skor priemer,ziadne prve miesto v ramci triedy a podobne.
Skus dat na dve doby nadych a na tri vydych, ci sa ti nepolepsi. Vydychnut vsetok vzduch z pluc.
Tak neviem ako dycham ale asi plytko,ja celkovo sa zo zaciatku rozbehnem,mna skor pomale tempo viacej vycerpa.Mam 44.Ale nikdy som nebola dobra bezkyna,v detstve skor priemer,ziadne prve miesto v ramci triedy a podobne.
@anonym_autor pravdepodobne behas prirychlo.
Skus vyskusat, ze behas so zatvorenymi ustami. Tým pádom ta telo pusti behat, len tolko kolko to udychas. Budes behat sice pomaly ale bez zadychcania. Po case sa toto tempo behania automicky zrychli a budes behat rychlejsie. Len toto trva dlhsie. Treba vydrzat a neponahlas sa.
Pomaly beh v ramci dychu je najlepsi na srdce.
pri 44 rokoch mas 5kove tempo?
to vacsina zien nikdy nedosiahne. nech by trenovali kolko chcu.
momentalne behas rychlo, behas nad svoje pomery. v prvom rade musis spomalit a potom budes vladat behat aj dlhsie. spomalit na 6tkove tempo. Pri behu sa musis vladat porozpravat, alebo aspon odpovedat. pochybujem , ze pri 5tkovom tempe toto zvladas. Nikde nepises ake mas tepy.
pri 44 rokoch mas 5kove tempo?
to vacsina zien nikdy nedosiahne. nech by trenovali kolko chcu.
momentalne behas rychlo, behas nad svoje pomery. v prvom rade musis spomalit a potom budes vladat behat aj dlhsie. spomalit na 6tkove tempo. Pri behu sa musis vladat porozpravat, alebo aspon odpovedat. pochybujem , ze pri 5tkovom tempe toto zvladas. Nikde nepises ake mas tepy.
@lucik194 tepy si nemeriam ani som si nemerala,ide o to ze ja ked pomaly beham sa telesne ,(svaly,kostra) skor unavim ako ked mam rychle tempo.(pocit tazkych noh) Ale zasa potom ten dych je horsi,ale na bezicom pase nemam problem s dychom,len v vonku.Niekey nie,tiez zalezi ako casto som behala,ci som mala pauzu a tak.No tento tyz v Tatrach idem vyplut dusu.Ja aj do kopcov idem rychlo ,pretoze ked idem pomalsie skor som taka ze unavena,preto rychlo vyslapem a potom radaej odychnem.No ale chcela by som teda skor aby gen beh bol taky znesitelnejsi.Lebo ma bavi behat.
@anonym_autor tvoje zadýchanie bude tým, že na páse asi behávaš po rovine a v Tatrách máš reálny terén. Raz hore, raz dolu. Je jasné, že do kopca sa beží menším tempom ako po rovine. Kašli na tepy, bež tak ako vládzeš. Telo si same povie, ako má bežať.
@anonym_autor tvoje zadýchanie bude tým, že na páse asi behávaš po rovine a v Tatrách máš reálny terén. Raz hore, raz dolu. Je jasné, že do kopca sa beží menším tempom ako po rovine. Kašli na tepy, bež tak ako vládzeš. Telo si same povie, ako má bežať.
@btus len ja aj doma behavam uz vonku ,teraz oas praveze menej kedze sa mi pokazil a behavam vonku,po rovine je to lepsie ale tiez sa zadycham.Pred 10 r cca som len vonku behavala.
@btus len ja aj doma behavam uz vonku ,teraz oas praveze menej kedze sa mi pokazil a behavam vonku,po rovine je to lepsie ale tiez sa zadycham.Pred 10 r cca som len vonku behavala.
@anonym_autor myslím si, že je to len tým, že ideš rýchlejšie, ako reálne vládzeš. Skús bežať "na pohodu" a potom postupne buď zrýchľovať, alebo zväčšovať vzdialenosti.

Dychas spravne? Mas spravnu techniku behu? Skontroloval ti to odbornik trener, sportovec? To dokaze velmi ovplyvnit cely beh aj dychavicnost ak zle dychas alebo mas tazisko uplne zle a tym, viac zatazujes cely kardiovaskularny system. Ja tiez som mala ten prpblem, potom som si zaplatila trenera a problem bolo postavenie tela a dych, dovtedy som mysela, ze vsetko mam nastudovane spravne lebo snazila som sa o tom zistit co najviac a pritom teoria bola na 1*, prax na 4-.