Ako zvládať návštevu sauny s pocitom hanby?
Prvy krat som bola tento vikend v ramci jedneho wellness centra okrem bazenu aj v saune. A zaujima ma, ci takto chodite a ako alebo ci vobec riesite to, ze vas niekto moze vidiet nahe. My sme tam boli ubytovani a tak mi nebolo jedno, ze ma mozu vidiet ludia, ktorych potom stretnem na veceri ci ranajkach, na chodbach atd. A tiez nemam dokonale telo a hanbim sa zan. Nedospela som este do stadia, ze mi je jedno co si o mojej postave myslia ostatni. A vobec mi nie je prijemne mat odhalene svoje intimne partie. V saune som bola samozrejme s plachtou a dokonca oba razy sama. Ale ochladzovanie tam mali spravene tak, ze ma ktokolvek mohol vidiet. Ochladzovaci bazen bol hned vedla sauny, takze ktokolvek by siel do nej alebo z nej, videl by vsetko. Ochladzovacie vedro bolo za stenou, ale tiez to bolo spravene tak, ze kto prichadzal videl by. To iste sprcha. Z troch stran stena, ale spredu rovno vyhlad zo sauny. A jedna sprcha bola dokonca hned oproti dveram do celeho saunoveho sveta.
Je to takto bezne alebo to mal hotel zle spravene? A vy ked chodite do sauny, je vam jedno ze vas ludia vidia nahe? To, ako a ci ste oholene, ako vyzerate tam dole atd. Gpt mi tvrdil, ze v saunach sa ludia nezaujimaju o to, co robia ostatni. Ze klopia zrak atd. Ale ved tam chodi ktokolvek. Pochybujem, ze vsetci dodrzuju pravidla a vobec vedia, ako sa spravat. Videl som napriklad, ze jedna baba mala pod plachtou dole plavky.
@anonym_0a59ed tu je rec o ochladzovani, nie o pobyte v saune. Do ochladzovacieho bazena alebo do sprchy nepolezies v plachte. Ci?
@anonym_be8313 čítala si celý príspevok?
@anonym_autor zijem roky v Rakusku, kazda sauna je tu vyhradne pre vstup bez plaviek a ludia su nahi. Nikto to neriesi, nepozera. Je mi jedno, co tam dalsi clovek kde sedi a ako vyzera. Sauna neni Miss Austria anciasa. Vsetkym je to srdecne jedno ako vyzeras. Ak nemas nejake nepekne prenosne ochorenie, tak vi mas 50 alebo 100 kg je vsetkym vies kde. Odporucam ist do nejakych Therme v AT alebo DE. To sa prestanete hanbit naveky vekov 😂
@kiki68 ale ved su k dispozicii plachty,ci nie?
Mam saunu doma-paradox je,ze prave doma na nu akosi nemam cas
Na verejnosti mam s tymto problem.
Bez plachty v ziadnom pripade do sauny nejdem
Ochladzovat sa nechodim,jedine este do sprchy,trochu sa osusim uterakom...aj ked plachta zvlhne,to je ine,ako ist naspät celkom naha
Ja si myslím, že sauna je do istej miery nudizmus s wellness marketingom 😂 nie účelom, samozrejme, ale psychologicky od človeka vyžaduje presne tú schopnosť byť nahý medzi cudzími ľuďmi a nepovažovať to za nič zvláštne. A tú jednoducho nemá každý. Preto ma baví veta "tam si ťa nikto nevšíma". Necivieť je etiketa. Nevšimnúť si je biologicky trochu vyšší level. Sme ľudia, oči pri vstupe do sauny neodovzdávame spolu s plavkami...raz sme boli s mamou vo wellness a vírivky boli rovno oproti ochladzovacej kadi. Ja som sedela chrbtom, takže som nevidela absolútne nič. Napriek tomu som zakaždým presne vedela, kedy sa ide nejaký pán schladiť. Stačilo sa pozrieť na mamu. Z pokojnej ženy relaxujúcej vo vírivke sa v sekunde stal lemur pri náhlom zvuku z pralesa 👁️👁️😂 verím, že pravidelní saunisti po čase nahotu prestanú riešiť, ale človeku, ktorému je bytostne nepríjemné, aby ho cudzí ľudia videli nahého, by som netvrdila, že si zvykne. Možno nezvykne. Nie každá hranica je psychologický blok čakajúci na prekonanie. Niekedy človek jednoducho nechce ukazovať cudzím ľuďom zadok na a myslím, že aj s takouto tragickou osobnostnou chybou sa dá prežiť plnohodnotný život...
@anonym_85344a tak určite vrámci teambuildingu by som do žiadnej sauny nahá nešla. S kolegami už vonkoncom nie. A neviem, mne oblečenie zakrýva napr.take bradavky alebo rozkrok. Nechodím v praci nahá. A ani v plavkách.
@anonym_41a614 Nikto z kolegov ma nahu nevidel, preboha 😁. Ani ja ziadnemu kolegovi bimbas. Vsak na to su v saune plachty.
@anonym_85344a tak celitidu cez oblecenie nevidno. tak isto ovisajuce prsia kazde do inej strany, pripadne jedno mensie a druhe vacsie. tiez nevidno kto sa tam dole holil rano a kto pred tyzdnom, dvomi. a mne napriklad trcia z velkych pyskov tie male a vidno to. aj ked teda keby idem so stehnami vedla seba, ako kacka, tak toto skryjem.
jasne, ze ked mam velky zadok(a to cvicim, len aj rada jem, takze je asi velky aj z cvicenia a aj z tuku co na nom je), tak nikto necaka ze bez plaviek bude maly. ale napr. vnutorne stehna rifle stiahnu. tak isto spodne brusko.
@anonym_autor Celilitidu je vidiet aj v plavkach, kratasoch a ma ju 90% zien. Si myslis, ze nejaky hotelovy host si povedal - aha na tu kocku by som nepovedal, ze moze mat celulitidu. A ze rifle stahuju vnutorne stehna a spodne brusko - no snivaj dalej, moja. Celkovo si myslim, ze mas problem prijat svoje telo a nie je problem ziaden hotelovy host. Predpokladam, ze si nebola v tom hoteli ubytovana sama... pri vstupe do ochladzovacieho bazena ta mohol kryt partner plachtou..atd...ja si viem vzdy zariadit, aby ma nikto nevidel. Nehanbim sa, ale nemam ani potrebu sa predvadzat. Ale s tym tvojim prijatim tela cosi rob. Nepride mi uplne ok takto kriticky vnimat svoje telo - sudim podla seba - moje telo zazilo 2 tehotenstva, 4 roky dojcenia, vahove prirastky a ubytky a nikdy som nepocitovala voci nemu nejaku prilisnu hanbu. Ano, nerada sa prilis odhalujem, nenosim ani vystrihy, ale to mam s inymi vecami spojene ( tiez vhodne na terapiu 😁)
Chodim do sauny desiatky rokov a som zvyknuta, nehanbim sa. Tam ziadne modelky a modelov nenajdes, vacsina ludi nevyzera moc dobre. Videla som dokonca chlapa, ktory nemal penis a nehanbil sa za to, sedel rozkroceny. Predpokladam, ze mu ho asi kvoli rakovine odstranili. Ja sa do sauny vobec neholim, chodim tam s bobrom a je mi jedno, co si ludia myslia. Vacsina je vyholenych ale nie vsetci. Tych ludi nepoznam, nikdy ich viac nestretnem, preto mi je to jedno. Pred niekym koho poznam by som sa vyzliect hanbila.
Mam saunu doma-paradox je,ze prave doma na nu akosi nemam cas
Na verejnosti mam s tymto problem.
Bez plachty v ziadnom pripade do sauny nejdem
Ochladzovat sa nechodim,jedine este do sprchy,trochu sa osusim uterakom...aj ked plachta zvlhne,to je ine,ako ist naspät celkom naha
@osky ale nie je ochladzovanie po saune sucastou principu saunovania? ze sa strieda teplo s chladom? ma benefit len samotne saunovanie, cize len to teplo a potenie?
@anonym_autor Celilitidu je vidiet aj v plavkach, kratasoch a ma ju 90% zien. Si myslis, ze nejaky hotelovy host si povedal - aha na tu kocku by som nepovedal, ze moze mat celulitidu. A ze rifle stahuju vnutorne stehna a spodne brusko - no snivaj dalej, moja. Celkovo si myslim, ze mas problem prijat svoje telo a nie je problem ziaden hotelovy host. Predpokladam, ze si nebola v tom hoteli ubytovana sama... pri vstupe do ochladzovacieho bazena ta mohol kryt partner plachtou..atd...ja si viem vzdy zariadit, aby ma nikto nevidel. Nehanbim sa, ale nemam ani potrebu sa predvadzat. Ale s tym tvojim prijatim tela cosi rob. Nepride mi uplne ok takto kriticky vnimat svoje telo - sudim podla seba - moje telo zazilo 2 tehotenstva, 4 roky dojcenia, vahove prirastky a ubytky a nikdy som nepocitovala voci nemu nejaku prilisnu hanbu. Ano, nerada sa prilis odhalujem, nenosim ani vystrihy, ale to mam s inymi vecami spojene ( tiez vhodne na terapiu 😁)
@anonym_85344a bola som tam sama, lebo muz ma problem so srdcom a s tlakom. prvy krat som zobrala dceru, ale ta ma len 6 rokov, takze ta ma nevedela zakryt. a bola urazena ze sme tam a nie v bazene(tu som potom neochladzovala). a druhy krat som bola uplne sama.
a za mna ano, skinny rifle stahuju. ved sa vidim v zrkadle ked si dam rifle a ked som naha alebo v leginach... a problem mam odvtedy, co sa mi tuk zacal ukladat na zadku a stehnach. chystam sa na vysetrenie hormonov, lebo nemam pocit ze by som vo svojom zivote nieco zmenila, ale postava sa mi posledne cca 2 roky meni.
@anonym_be8313 čítala si celý príspevok?
@mikitilik29 ja ano. Ma problem s tym, ze bez plachty ide do ochladzovacieho bazena alebo pod sprchu, kde ju nahu mozu uvidiet okoloiduci. V saune je zabalena v plachte, tam problem s nahotou nema.
@anonym_85344a bola som tam sama, lebo muz ma problem so srdcom a s tlakom. prvy krat som zobrala dceru, ale ta ma len 6 rokov, takze ta ma nevedela zakryt. a bola urazena ze sme tam a nie v bazene(tu som potom neochladzovala). a druhy krat som bola uplne sama.
a za mna ano, skinny rifle stahuju. ved sa vidim v zrkadle ked si dam rifle a ked som naha alebo v leginach... a problem mam odvtedy, co sa mi tuk zacal ukladat na zadku a stehnach. chystam sa na vysetrenie hormonov, lebo nemam pocit ze by som vo svojom zivote nieco zmenila, ale postava sa mi posledne cca 2 roky meni.
@anonym_autor Myslim si, ze ak si pribrata - tak skinny rifle je to posledne, co by si mala mat v satniku. Prepac za uprimnost.
@anonym_autor Myslim si, ze ak si pribrata - tak skinny rifle je to posledne, co by si mala mat v satniku. Prepac za uprimnost.
@anonym_85344a postupne ich vymienam za ine. ale zo zaciatku som si povedala, ze nebudem prisposobovat oblecenie mojej vahe, ale ze idem chudnut(a odvtedy len dalej priberam). a stale sa nevzdavam myslienky, ze raz do nich schudnem 😁 takze mam aj ine, ale sem tam si dam aj tie skinny. stale sa do nich navleciem, pribrala som tak 6kg. len mi vsetko ide do zadku a stehien.
@anonym_85344a postupne ich vymienam za ine. ale zo zaciatku som si povedala, ze nebudem prisposobovat oblecenie mojej vahe, ale ze idem chudnut(a odvtedy len dalej priberam). a stale sa nevzdavam myslienky, ze raz do nich schudnem 😁 takze mam aj ine, ale sem tam si dam aj tie skinny. stale sa do nich navleciem, pribrala som tak 6kg. len mi vsetko ide do zadku a stehien.
@anonym_autor Pocuvaj, mas po 35tke, mas manzela a dieta - uplne ti moze byt fuk, kto si co o tvojej postave mysli. Ano, chapem ze ako zena sa chces pacit, ale treba sa zmierit s tym, ze nase telo sa vekom a porodmi meni. Nie je to vobec zle. Si zdrava, cvicis, si matka - nech ti kazdy vylezie na hrb. Zvidhni bradu a nos sa ako kralovna, trebars aj v tych skinny jeansoch. ❤️
@anonym_41a614 Nikto z kolegov ma nahu nevidel, preboha 😁. Ani ja ziadnemu kolegovi bimbas. Vsak na to su v saune plachty.
@anonym_85344a aspoň ja oddeľujem pracovny a rodinný život. A naozaj nemám za potreby sa s kolegami, ani s kolegyňami plahocit niekde v plachtach. Toto sú také sprostí pre plebs, ze az. Neviem si predstaviť, ze by nás generálny riaditeľ toto s nami stvaral. Ono peniaze zo SF sa dajú využiť aj inak. Ja keď chcem wellness, tak si ho zaplatím aj sama, a idem tam kefy chcem a s kým chcem. A nie na úkor času s rodinou.
Cele tieto akoze teambuildingy sú také sprostosti ze az. Podobne ako trápne rozlúčky so slobodou, baby showery a ešte neviem co.
@anonym_85344a aspoň ja oddeľujem pracovny a rodinný život. A naozaj nemám za potreby sa s kolegami, ani s kolegyňami plahocit niekde v plachtach. Toto sú také sprostí pre plebs, ze az. Neviem si predstaviť, ze by nás generálny riaditeľ toto s nami stvaral. Ono peniaze zo SF sa dajú využiť aj inak. Ja keď chcem wellness, tak si ho zaplatím aj sama, a idem tam kefy chcem a s kým chcem. A nie na úkor času s rodinou.
Cele tieto akoze teambuildingy sú také sprostosti ze az. Podobne ako trápne rozlúčky so slobodou, baby showery a ešte neviem co.
@anonym_41a614 Ano, pani dokonala... bol to pracovny teambuilding, wellness bol len sucastou ubytka, kam sme si zbehli v case po praci - pred vecernym programom. A aj na dvoch rozluckach so slobodou som bola za posledny rok. Som uz ja taky plebs 😃😅
@anonym_41a614 mas pocit, ze tak ako to mas ty je jedina norma, ktora ma fungovat pre vsetkych? Ak ano, tak niekde je chyba. Skus hadat kde...
to na stehnach mam pocit, ze ani nie je celulitida, ale lipodem...
to na stehnach mam pocit, ze ani nie je celulitida, ale lipodem...
@anonym_autor Mas normalnu zensku postavu - tie skinny jeansy ti vsak nerobia dobru sluzbu. Nikoho v saune neodstrasis, neboj
Tak prvykrat Ti to nebolo prijemne, druhykrat to bude lepsie a na tretikrat to nebudes riesit. Neboj, je to zdrave saunovat sa na nahaca, ten, kto chodi pravidellne, neocumuje. Za svoje telo sa netreba hanbit, kazdy ma, ake ma, hlavne, ze pre zdravie nieco robi.
@kiki68 ale ved su k dispozicii plachty,ci nie?
@osky nikto ich nepouziva na zahalovanie, ale na sedenie. Aby sa nedotykali ludia tych prieceli a lavic. To je dolezitejsie ako to, ci vidim nejakemu 70tnikovi vtacka letacka. Ozaj ma nezaujima ci ten clovek je nahy a ako vyzera. Ale Rakusko a Nemecko je podstatne odvaznejsie v nahote
@anonym_autor Pocuj neries, akoze v AT a DE su tam same 70-80 rocne tety, co uz teda na Miss asi nepojdu. Ale ozaj na ne nekukam, ani oni na mna. Neboj tu postavu prezije osadenstvo, aj Ty prezijes ich.
nechodim do saun takto .. a ak idem, tak idem iba do sauny v plachte a ziadne ochladzovacie bazeny a sprchy pred kazdym atd. NIe je to povinne, nik ma nahanat nebude tam... vo welnessoch si uzivam ine veci, vyplavam sa a tak... nepotrebujem k stastiu pobehovat naha nikde :D
@anonym_autor Pocuj neries, akoze v AT a DE su tam same 70-80 rocne tety, co uz teda na Miss asi nepojdu. Ale ozaj na ne nekukam, ani oni na mna. Neboj tu postavu prezije osadenstvo, aj Ty prezijes ich.
@kiki68 mne starsi ludia ani tak nevadia. a nech sa aj pozru, pokial ma potom nebudu niekam prenasledovat. mne skor vadia rovnako stari alebo mladsi. hoci som vydata, aj tak sa proste pri sympatickych chlapoch zahanbim...
V Rakúsku som v saune ešte nevidela človeka zahaleneho v plachte.Ked som sa to raz jedného človeka opýtala, keď som išla prvýkrát, či sa zahaľujú v saune do plachty, čudoval sa mojej otázke.Nie nezahaluju sa, sedia na plachtách a vôbec tam ti ľudia nemajú problem s nahotou.Ci to je 35,40 alebo 70 nik.To skor Slovaci majú problem s nahotou co si tak všímam
@kiki68 mne starsi ludia ani tak nevadia. a nech sa aj pozru, pokial ma potom nebudu niekam prenasledovat. mne skor vadia rovnako stari alebo mladsi. hoci som vydata, aj tak sa proste pri sympatickych chlapoch zahanbim...
@anonym_autor ja neviem, ale mladych ludi v AT v Therme stretnes minimum. Na Sk je to mozno ine, u nas v AT a DE je to pre rodiny skoro nedostupne skrz strasne ceny tych Therme. My sme za 3 dni v Bad Ischl dali s polpenziou 1000eur. Ale ten Permon v Tatrach bol cenovo podobne ako u nas v AT.
V Rakúsku som v saune ešte nevidela človeka zahaleneho v plachte.Ked som sa to raz jedného človeka opýtala, keď som išla prvýkrát, či sa zahaľujú v saune do plachty, čudoval sa mojej otázke.Nie nezahaluju sa, sedia na plachtách a vôbec tam ti ľudia nemajú problem s nahotou.Ci to je 35,40 alebo 70 nik.To skor Slovaci majú problem s nahotou co si tak všímam
@anonym_289405 ano raz mal syn nejaku poznamku v 3,5 roku k niekomu a mal 30 min prednasku o tom, ze je to neslusne a uz to nikdy nespravi. Vacsina u nas na Sk by mavla rukou, tam to cela rodina u nas brala ako pomaly tragediu, svokor to doteraz spomina ako “ zaujimavu prihodu “ nasho podla neho mizerneho rodicovstva 😂

Neber to tak vazne, uvolni sa, relaxuj, na to je sauna predsa. Ja som postupne prestala riesit nahotu a stud, v saune je to normalne. Naopak clovek v plavkach je tam za cudaka. Ked sa chce niekto pozriet na moje telo, tak kludne moze, mne to nevadi.