icon

Pomôžu trhačky do fitka na bolesť dlaní?

22. máj 2026

ahojte, chodim cca polroka do fitka no velmi ma bolia ruky (dlane) aj napriek pouzivaniu rukavic, a citala osm že trhačky by mohli pomoct, mate prosim niektora skusenost? dakujem

Strana
z2
thirstymonk
22. máj 2026

@anonym_autor Dievča zlaté, vieš vôbec čo sú trhačky a na čo slúžia? 🙂 Očividne nie, tak ja ti to rád vysvetlím 🙂

Háky a trhačky slúžia na to, že keď robíš s veľkými hmotnosťami, kde už ti dlane nedovolia - povoľujú, tak si pomôžeš trhačkami.

U mňa sa bavíme napríklad o činke 140kg na mŕtvy ťah. Mrtvy ťah urobím v pohode, ale samotné ruky takú činku neudržia. Takže si dám trhačky, obviažem barbelku a môžem v pohode cvičiť chrbát.

Nepíšeš, že ako konkértne ťa bolia ruky, ale dosť pochybujem, že by si robila mrtvy ťah s takou hmotnosťou, aby trhačky mali pre teba význam.

Pokiaľ ťa bolia ruky povrchovo, akože koža, tak trhačky ti vôbec nepomôžu. Pokiaľ ťa bolia dlane z cvičenia s ťažkými váhami, tak vtedy ti môžu pomôcť...

Ale aj tak je lepšie čo najmenej sa snažiť používať trhačky - nechaj, nech sa rozvíjajú aj svaly predlaktia a zápästné svalíky.

anonym_98326c
22. máj 2026
@thirstymonk

@anonym_autor Dievča zlaté, vieš vôbec čo sú trhačky a na čo slúžia? 🙂 Očividne nie, tak ja ti to rád vysvetlím 🙂

Háky a trhačky slúžia na to, že keď robíš s veľkými hmotnosťami, kde už ti dlane nedovolia - povoľujú, tak si pomôžeš trhačkami.

U mňa sa bavíme napríklad o činke 140kg na mŕtvy ťah. Mrtvy ťah urobím v pohode, ale samotné ruky takú činku neudržia. Takže si dám trhačky, obviažem barbelku a môžem v pohode cvičiť chrbát.

Nepíšeš, že ako konkértne ťa bolia ruky, ale dosť pochybujem, že by si robila mrtvy ťah s takou hmotnosťou, aby trhačky mali pre teba význam.

Pokiaľ ťa bolia ruky povrchovo, akože koža, tak trhačky ti vôbec nepomôžu. Pokiaľ ťa bolia dlane z cvičenia s ťažkými váhami, tak vtedy ti môžu pomôcť...

Ale aj tak je lepšie čo najmenej sa snažiť používať trhačky - nechaj, nech sa rozvíjajú aj svaly predlaktia a zápästné svalíky.

@anonym_autor to ešte niekto používa rukavice vo fitku? 😅 ale inak súhlasím s @thirstymonk. Ja som začala používať osmičkové trhačky, až keď som v 1 ruke neudržala 40kg na rdl, dovtedy vôbec.

michaela329
22. máj 2026

Chyba boli rukavice 😀 Chvíľu nechaj ruky holé a ony si zvyknú...

thirstymonk
22. máj 2026
@anonym_98326c

@anonym_autor to ešte niekto používa rukavice vo fitku? 😅 ale inak súhlasím s @thirstymonk. Ja som začala používať osmičkové trhačky, až keď som v 1 ruke neudržala 40kg na rdl, dovtedy vôbec.

@anonym_98326c Ja používam rukavice... prečo by som nepoužíval? Čo je na nich zle?

anonym_a909da
22. máj 2026

Rukavice su pre lepsie chytenie ciniek a na ochranu dlani pred zhrubnutim, mozolmi. Nenapisala si, pri com ta bolia dlane? Je mozne, ze mas slaby uchop a to ta limituje pri cviceni. Tak kludne vyskusaj trhacky, aby si sa mohla sustredit na cvicenie a nie na to, ci udrzis rukami tyc. Ak bude lepsie, tak pouzivaj. Ak nebude, nebudes pouzivat. Nemusis sa pytat na fore o povolenie.

anonym_98326c
22. máj 2026
@thirstymonk

@anonym_98326c Ja používam rukavice... prečo by som nepoužíval? Čo je na nich zle?

@thirstymonk bez rukavíc máš lepší grip a dlane si zvyknú na činky . Rukavice som naposledy videla používať niekoho tak 10 r späť.

kiki68
22. máj 2026

@anonym_autor zabudni na to, nevies to zdvihnut tak ako to je a toto moze znicit zapastie a karpalne kanaly, mne ich odporucila trenerka po 4 rokoch cvicenia,po 4 rokoch to uz viem pouzivat. Ale Tebe to netreba, kym mas iba tento pocit, ze to je bolestive do ruky. Ak si myslis, ze to setri mozole, tak veru nie. Opatrne s tymto

kiki68
22. máj 2026
@anonym_98326c

@thirstymonk bez rukavíc máš lepší grip a dlane si zvyknú na činky . Rukavice som naposledy videla používať niekoho tak 10 r späť.

@anonym_98326c ja ich sem tam pouzivam, ale nie stale. Podobne haky sem tam pouzijem

anonym_98326c
22. máj 2026
@kiki68

@anonym_98326c ja ich sem tam pouzivam, ale nie stale. Podobne haky sem tam pouzijem

@kiki68 mne ich chcel nanútiť tréner, keď som začínala cvičiť, to je už nejaký čas. 1x som skúsila a vôbec, ja potrebujem cítiť tú činku alebo osu v ruke, príde mi to lepsie precítené. A mozole nemám vôbec 😄

thirstymonk
22. máj 2026
@anonym_98326c

@anonym_98326c No ta keď ti nevadia mozoľnaté ruky jak drevorubač, ta ok :D Ale zas je pravda, že závisi aj od činky. Je rozdiel tlačiť 100kg na benchi a rozdiel točiť s pol kilovými hrkalkami :D

anonym_a909da
22. máj 2026

Plus uz aj chytit holou rukou cinku vo fitku, ktoru ochytalo spinavou a spotenou rukou dalsich x ludi ... Jedine nosit stale so sebou antibakterialny gel a dezinfikovat.

michaela329
22. máj 2026
@thirstymonk

@anonym_98326c No ta keď ti nevadia mozoľnaté ruky jak drevorubač, ta ok :D Ale zas je pravda, že závisi aj od činky. Je rozdiel tlačiť 100kg na benchi a rozdiel točiť s pol kilovými hrkalkami :D

@thirstymonk môžeš mi ukázať tie mozole? Ja cvičím aj na kruhu, v páde sa zachytím o kruh a vyhupnen naspäť hore - svojich 52kg, moje maximum je magnézium proti šmyku. Mozole som mala naposledy, keď som pred 10r začínala, tá koža si zvykne.

gerrwie_girl
Autor odpoveď zmazal
gerrwie_girl
Autor odpoveď zmazal
anonym_d61d44
22. máj 2026

Podľa toho z čoho ta bolia...

gerrwie_girl
22. máj 2026
@thirstymonk

@thirstymonk jasne ze rukavice. Aj ja ich používam. Tak ako pri vreci ked som začínala boxovat (len tak doma). Tak som si kupila rukavice. Nebudem sa tváriť ze je ok ze mam dokalicene ruky ani si na to zvykať 😀.

anonym_a909da
22. máj 2026

To je ako s rukavicami v zime. Niekto bez nich nevyjde von, druhemu nechybaju. Kazdy nech spravi, ako mu to vyhovuje.

zafir01
22. máj 2026
@michaela329

@thirstymonk môžeš mi ukázať tie mozole? Ja cvičím aj na kruhu, v páde sa zachytím o kruh a vyhupnen naspäť hore - svojich 52kg, moje maximum je magnézium proti šmyku. Mozole som mala naposledy, keď som pred 10r začínala, tá koža si zvykne.

@michaela329 bohaca .... ako to robis ? Cakam u kadernicky a tajne olupujem svoje mozole z hrazdy 😂 . Teda hrazdu som mala este minuly tyzden , dnes back squat , takze to je ok . Pri mrtvom tahu davam max 100kg a tam uz uchop zlyhava . To iste aj premiestnenia power clean a pod . Ale taketo pekne ruky som nemala nikdy 🫣

thirstymonk
22. máj 2026
@anonym_a909da

Plus uz aj chytit holou rukou cinku vo fitku, ktoru ochytalo spinavou a spotenou rukou dalsich x ludi ... Jedine nosit stale so sebou antibakterialny gel a dezinfikovat.

@anonym_a909da Jasne, neprehaňaj :D Nemôžeš žiť celý život v sterilnej bubline.

michaela329
22. máj 2026
@zafir01

@michaela329 bohaca .... ako to robis ? Cakam u kadernicky a tajne olupujem svoje mozole z hrazdy 😂 . Teda hrazdu som mala este minuly tyzden , dnes back squat , takze to je ok . Pri mrtvom tahu davam max 100kg a tam uz uchop zlyhava . To iste aj premiestnenia power clean a pod . Ale taketo pekne ruky som nemala nikdy 🫣

@zafir01 10rokov...a kremujem, lebo ja mám ekzém z chladu 😀

thirstymonk
22. máj 2026
@michaela329

@michaela329 a to mam sustavne rukavice.

michaela329
22. máj 2026
@thirstymonk

@michaela329 a to mam sustavne rukavice.

@thirstymonk no však...rukavice. Na prvom tréningu na kruhu nám povedala trénerka, nech to baby odložia, že ruky si zvyknú. A zvykli.

anonym_98326c
22. máj 2026
@thirstymonk

@thirstymonk skoro 10 rokov cvičenia bez rukavíc. A nie s nejakými pól kilovkami. 😆 a ma bench mineukavice prídu už úplný prepal, tam skôr bandáže na lakte a zápästia, ale pravda 100kg nad seba nepotrebujem tlačiť, 80 mi zatiaľ stačí 😄 ale samozrejme, každému ako mu vyhovuje

michaela329
22. máj 2026
@anonym_98326c

@thirstymonk skoro 10 rokov cvičenia bez rukavíc. A nie s nejakými pól kilovkami. 😆 a ma bench mineukavice prídu už úplný prepal, tam skôr bandáže na lakte a zápästia, ale pravda 100kg nad seba nepotrebujem tlačiť, 80 mi zatiaľ stačí 😄 ale samozrejme, každému ako mu vyhovuje

@anonym_98326c teraz sa hanbím za svoje nechty ♥️😅

anonym_48268f
22. máj 2026

Určite by som to skúsila. Ja mám dlhodobo problém s ekzemom a strašne mi to gravírovanie na jednoručkách hobľovalo kožu, k rukaviciam mám odpor tak mne dosť pomohli 😀

zafir01
22. máj 2026
@michaela329

@zafir01 10rokov...a kremujem, lebo ja mám ekzém z chladu 😀

@michaela329 tam bude pes zakopany ... ja velmi slabo kremujem. Skusim to napravit 😂

anonym_98326c
22. máj 2026
@zafir01

@michaela329 tam bude pes zakopany ... ja velmi slabo kremujem. Skusim to napravit 😂

@zafir01 ja napríklad nekrémujem vôbec ruky 😄😄 a mám ich aj počas cvičenia ako na foto vyššie

michaela329
22. máj 2026
@anonym_98326c

@zafir01 ja napríklad nekrémujem vôbec ruky 😄😄 a mám ich aj počas cvičenia ako na foto vyššie

@anonym_98326c tak to je super, ja ich musím kvôli tomu ekzému, mne by hánky praskali do krvi 🤷

thirstymonk
22. máj 2026
@anonym_98326c

@anonym_98326c Nevidím dôvod, prečo by som mal benchovať bez rukavic... Však je to uplne jedno v konečnom dôsledku. Každému ako vyhovuje 🙂

anonym_ff73fb
22. máj 2026
@anonym_98326c

@anonym_98326c A co je cudne na tom, ze ludia vo fitku pouzivaju rukavice, ktore su urcene na pouzivanie vo fitku?? 😅🙈. Ja po prve nemam chut chytat holymi rukami cinky a stroje, kore predo mnou upotenymi dlanami bez rukavic chytalo xyz ludi ako si ty. Po druhe, bez rukavic ma bolia dlane pri tazkych cinkach/tazko nalozenej tyci atd. Cize aky mas s nimi problem? 😂

Strana
z2