icon

Aj vám tak rapídne zdvihli ceny krúžkov?

9. apr 2026

Nestacim sa cudovat co sa to v BA deje. Ja sa vobec necudujem, ze niektore deti nechodia na kruzky vobec, ved to je uz neskutocna palka. Dve deti, tri sporty, 1 jazyk, dva nastroje. Strasne drahe vsetko extremne. Ale mam pocit ze je to ako s tymi restauraciami, ze to zvysenie je neumerne zvysenym nakladom ☹.

Strana
z2
autor
9. apr 2026
@anonym_c35817

@anonym_autor len sa nepokakaj. Z tvojich dokonalych deti budú naozaj umelci...bez tých krúžkov neviem ci prežijú.

@anonym_c35817 je mi ta akurat luto, musis byt zivotom strasne frustrovana a nestastna

lucik194
10. apr 2026

lebo ma to zarazilo, ze pises o BA
moje deti chodia do sukromnej ZUS a teda o 100% sa urcite v nej nezmenili poplatky....
dobre nejdem riesit.

verejne ZUS mali ceny zmenené v 2016 potom v 2023, takze 7 rokov bez zmeny a teraz v 2026 je navysenie kvoli dolozke "kumulativna inflacia"....
sukromna ZUS (kde su aj moje deti) zmenili cenu minuly rok. tento rok zatial nie.

stale mas moznost presunut deti na verejnu ZUS, predpokladam, ze chodia na sukromnu, verejna je lacnejsia, v BA tych moznosti je naozaj dost, presun je bez problemov mozny.....

za mna napr. nevidim dovod presuvat dieta v ramci vytvarky na verejnu aj keby platim menej, pretoze za tu cenu v sukromnej uz nic nedoplacam (v sukromnej je vytvarka ovela drahsia), zato kamoskin syn vo verejnej este doplacali 50€ polrok na material a museli by sme platit este listky mhd za cestovanie, takze zostava dieta v sukromnej , s pohodlim a v podstate na konci dna s tou istou cenou.

autor
10. apr 2026
@lucik194

lebo ma to zarazilo, ze pises o BA
moje deti chodia do sukromnej ZUS a teda o 100% sa urcite v nej nezmenili poplatky....
dobre nejdem riesit.

verejne ZUS mali ceny zmenené v 2016 potom v 2023, takze 7 rokov bez zmeny a teraz v 2026 je navysenie kvoli dolozke "kumulativna inflacia"....
sukromna ZUS (kde su aj moje deti) zmenili cenu minuly rok. tento rok zatial nie.

stale mas moznost presunut deti na verejnu ZUS, predpokladam, ze chodia na sukromnu, verejna je lacnejsia, v BA tych moznosti je naozaj dost, presun je bez problemov mozny.....

za mna napr. nevidim dovod presuvat dieta v ramci vytvarky na verejnu aj keby platim menej, pretoze za tu cenu v sukromnej uz nic nedoplacam (v sukromnej je vytvarka ovela drahsia), zato kamoskin syn vo verejnej este doplacali 50€ polrok na material a museli by sme platit este listky mhd za cestovanie, takze zostava dieta v sukromnej , s pohodlim a v podstate na konci dna s tou istou cenou.

@lucik194 ani som nevedela, ze sa zus nejako delia. Nie je to pre nas riesenie vymenit tu zus, pretoze ten nastroj ma teraz v skole kusok od domu. Ak by sme ho dali do inej zus, bol by to dalsi kruzok kde by bolo treba vozit. Ale tak zas kruzky nas nezruinuju. Ale tak ma to nastvalo, ze sa vsetko dviha stale. Hladala som doucovanie z matematiky a jeden ucitel ze prezencna hodina 50€. Skoro mi oci vypadli 😂. Tak som mu podakovala…

zafir01
10. apr 2026
@anonym_2ea418

Nam nesli hore, cena je rovnaka ako minuly rok. Syn chodi na 1 kruzok v ramci centra volneho casu a dalsi maju v skole po vyucovani - je to jazyk nad ramec vyucovania a je plateny. Rozpocet nam to nijako nenarusa. Ale verim, ze ak maju deti tolko kruzkov ako autorkine, tak to sa uz na rozpocte asi pociti. Za mna je to ale kontraproduktivne mat tolko kruzkov.

@anonym_2ea418 napisem ti nase rocne platby za kruzky . Kazde dieta ma len jeden plateny ,ak ma druhy ,tak ho ma v skole za poukaz .
Takmer 15 rocny 1080€ ( sport treningy 4-5x v tyzdni)
8 rocný 400€ ( plavecky odiel 2x v tyzdni )plus florbal raz v tyzdni gratis v skole
8 rocna 100€ ( tanecny 1x v tyzdni ) plus anglictina konverzacie gratis v skole
4 rocna zatial nic ,ale tiez chce a myslim ,ze ma aj predpoklady na tanec ,ci gymnastiku .

zafir01
10. apr 2026
@marsmykkok

@anonym_autor A na čo je dieťaťu toľko krúžkov? Podľa mňa stačí jeden do týždňa na hodinu, prípadne 2 po hodine, na čo má každý deň mať krúžok? Však ráno ide do školy, potom cesta na krúžok a z krúžku, učenie doma, kedy oddychuje? A za ceny nemôže vláda ale jednoducho kde je vysoký dopyt je vysoká cena. Ak napríklad hotel bude mať neustále vypredané a bude musieť odmietať zákazníkov logicky zdvihne ceny. Rovnako ak ľudia začnú vykupovať nejakú potravinu dlhodobo jej cena pôjde hore. A tak je to aj s krúžkami, robíte si to len vy rodičia že deti prihlasujete na kopu krúžkov a teda ak vidia že majú vysoký záujem a kope detí nevyhovejú vedia že si môžu dovoliť zvýšiť cenu a ak im aj niektoré deti odídu, nové získajú okamžite...

@marsmykkok ak dieta nieco bavi ,a dokonca v tom dosahuje vysledky ,v ziadnom pripade nestaci chodit raz do tyzdna . Nasi maju sice po jednom kruzku ,no tomu sa venuju a su nadseny , a citim tam tu vasen a radost . Syn 4 az 5 x do tyzdna , druhy syn 2 az 3 krat do tyzdna v plaveckom klu e , pestunska dcera zatial raz do tyzdna tancuje ,no tiez by chcela dva krat chkdit ,trenovat intenzivnejsie a zacat sutazit .
Od toho sa nam odvijaju ak ceny.
U nas doma berieme mimoskolsku cinnost ako skills do zivota ,ak to robi detom radost, a sami bažia po zlepsovani sa ,tak ich v tom radi podporime ,ak je to v nasich silach

stormie
10. apr 2026
@anonym_autor

@lucik194 ani som nevedela, ze sa zus nejako delia. Nie je to pre nas riesenie vymenit tu zus, pretoze ten nastroj ma teraz v skole kusok od domu. Ak by sme ho dali do inej zus, bol by to dalsi kruzok kde by bolo treba vozit. Ale tak zas kruzky nas nezruinuju. Ale tak ma to nastvalo, ze sa vsetko dviha stale. Hladala som doucovanie z matematiky a jeden ucitel ze prezencna hodina 50€. Skoro mi oci vypadli 😂. Tak som mu podakovala…

@anonym_autor moja skusenost so zus je taka ze rozdiel v cene bol minimlany, vybrali sme sukromnu lebo je blissie k domu. Suhlasim ze kruzky su drahe, ale stale mi to stoji za och rozvoj v smere v ktorom chcu.
Jedno dieta ma zus ale stravi tam vyse 9 hodin tyzdenne (povinne aj nepovinne hodiny), druhe dieta zus a sport. Kazdy den poobede/vecer riesime odvoz/dovoz z kruzku jedneho, druheho alebo oboch naraz. Som rada ze ich nieco bavi a zatial to aj financne davame.
Ja stale hovorim, ze kvoli finaciam, rozvozu s skoremu vstavaniu aj cez vikendy moje deti nebudu robit hokej, golf a tenis.

anonym_0886d1
10. apr 2026

Dcéra má v ZUS, v CVC kruzky, v skole, tie sú celkom ok, jeden drahší 1x tyzdenne mimo toho za 100 eur, chodi do jazykovej triedy, čo je +80eur mesiac. Mala aj sport, čo bolo 150 eur, tam už chodit nechce. Ano, je to veľa

lucik194
10. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_autor presne mame to iste, sukromna ZUS pod nosom, verejna (co patri pod mesto) ovela dalej. jaska ze navstevuju sukromnu.

ono v BA je verejna ZUS preto lacnejsia, lebo mesto ju vo velkom dotuje, ale hlavne je rozdiel, ze verejna ZUS je povacsine v mestskych budovach, resp. verejnych budovach a neplati tam komercne najomne. Bohuzial sukromna ZUS moze byt aj vo verejnej budove (v skole), ale plati v nej komercne najomne a tiez nedostane na ziaka podporu financii z mesta. Takze preto ten rozdiel.

marsmykkok
10. apr 2026
@tanyan

@marsmykkok Asi 8, max 10. Ale hodina trvá 55 minút, nie 45. A má vlastné materiály s rozmanitými témami (Harry Potter, Shakespeare, Ed Sheeran...), nielen gramatické alebo konverzačné lekcie. Tých pár (4-6) strán dostaneme vopred mailom a dcére ich vždy pred hodinou tlačím, tak mám aj trochu prehľad o obsahu hodín.

@tanyan No tieto súkromné kurzy sú drahé, ja som chodila kedysi pred maturitou na konverzáciu v angličtine boli sme tiež skupina asi 6 a stálo to dosť... Ale čo sa týka jazyka oplatí s investovať, ale na také ako športové krúžky, nástroje, nejaké záujmové stačí aj školský krúžok alebo zuška kde tie poplatky sú prijateľnejšie.

marsmykkok
10. apr 2026
@zafir01

@marsmykkok ak dieta nieco bavi ,a dokonca v tom dosahuje vysledky ,v ziadnom pripade nestaci chodit raz do tyzdna . Nasi maju sice po jednom kruzku ,no tomu sa venuju a su nadseny , a citim tam tu vasen a radost . Syn 4 az 5 x do tyzdna , druhy syn 2 az 3 krat do tyzdna v plaveckom klu e , pestunska dcera zatial raz do tyzdna tancuje ,no tiez by chcela dva krat chkdit ,trenovat intenzivnejsie a zacat sutazit .
Od toho sa nam odvijaju ak ceny.
U nas doma berieme mimoskolsku cinnost ako skills do zivota ,ak to robi detom radost, a sami bažia po zlepsovani sa ,tak ich v tom radi podporime ,ak je to v nasich silach

@zafir01 Tak zase najstarší už robí asi ten šport skoro profesionálne to je iné. A ostatné tvoje deti čo si písala nemajú toho tak veľa. Ja myslím skôr tak halabala ak má niekto za týždeň 8 rôznych krúžkov s rôznym zameraním a teda má to 2 hodiny každý deň, to je proste zbytočné. Treba vybrať 1 napríklad šport alebo umelecký podľa toho v čom je dieťa dobré a baví ho to možno jeden vzdelávací napríklad jazykový a to stačí. Ak má dieťa iné záujmy ešte vie ich rozvíjať aj v svojom voľnom čase doma, nepotrebuje na to krúžok, dupľom ak dnes človek nájdeš všetky návody, materiály, videá na internete a proste skôr je dobré do života ak dieťa sa naučí takto v niečom zlepšiť aj samé a venovať sa tomu samé nie že ho niekto na kurze vodí za ručičku...

zafir01
10. apr 2026
@marsmykkok

@zafir01 Tak zase najstarší už robí asi ten šport skoro profesionálne to je iné. A ostatné tvoje deti čo si písala nemajú toho tak veľa. Ja myslím skôr tak halabala ak má niekto za týždeň 8 rôznych krúžkov s rôznym zameraním a teda má to 2 hodiny každý deň, to je proste zbytočné. Treba vybrať 1 napríklad šport alebo umelecký podľa toho v čom je dieťa dobré a baví ho to možno jeden vzdelávací napríklad jazykový a to stačí. Ak má dieťa iné záujmy ešte vie ich rozvíjať aj v svojom voľnom čase doma, nepotrebuje na to krúžok, dupľom ak dnes človek nájdeš všetky návody, materiály, videá na internete a proste skôr je dobré do života ak dieťa sa naučí takto v niečom zlepšiť aj samé a venovať sa tomu samé nie že ho niekto na kurze vodí za ručičku...

@marsmykkok tak to ano , v tom pripade sa zhodneme . Tiez sa mi nepaci ked ma dieta 5 kruzkov od pondelka do piatka . Obcas su tie kruzky take absurdne , a skor mam pocit ,ze rodicia si nimi zlahcuju zivot a potrebuju animatorov pre deti . Najstarsi sa od skolky venoval atletike a plavaniu , pomimo sportovej strelbe( aj v nej ma vysledky ,ale to ma po dedovo a otcovi ) a teraz 4 roky crosfitu ( bol vo svojej kategorii prvy na Slovensku v nedavnej sutazi ) no stale to so swbou nejako koreluje . 8 rocny syn ma prioritu tiez plavanie plus florbal ,opat to vieme zladit . ( obaja maju problemy s ucenim a paradoxne sport im pomaha ) . Deti musia vediet pre co sa zapalit . Vzdy som si hovorila ,ze nechcem aby moje deti nic nebavilo a nemali ziadne zaujmy .ci uz to bude umelecke , sportove a neviem ake .
Takze ano vyber kruzkov je dolezity . Ale na druhej strane .aj keby ma byt kruzok zdarma,nebudem ho dietatu davat ,len aby nieco malo .a naopak .ak nam to dava zmysel ,som ochotna do jeho mimoskolskej cinnosti dat mozno viac ,nez je standard . Lebo vidim ,ze moje deti beru " kruzky" vazne a nie je to len nieco z nudy

autor
10. apr 2026
@marsmykkok

@marsmykkok nesuhlasim. Preco by dieta nerobilo aj 10 kruzkov ked ho to bavi. Ja som ako decko bola nesmierne zvedava, sikovna a mala mnohe zaujmy. Ja som tymi kruzkami zila a bola som spolocenska, vsade super kolektiv. Neprihlasovali ma na ne rodicia (iba na prve dva). Nechodila som vzdy na vsetky naraz, ale chodila som na flautu, na klavir, do spevackeho zboru. Na gymnastiku, plavanie, chvilku na aquabely, karate, prirodovedecky kruzok. Nasi mi az museli zakazovat, lebo som chcela aj hadzanu aj ine. To pisem kruzky z ktorych na kazdy som chodila minimalne 3 roky, (okrem tych aquabel), niektory 5, niektore 8. Par rokov som mala aj dva denne. A bavilo ma to. Chodila by som aj na viac keby mi dovolili. Nelutujem jedineho kruzku, jedinej hodiny. Dalo mi to strasne vela. A popritom kamosi vikendy leto, stale sporty, korcule, bicykel. Nie ako dnesne deti drepia za obrazovkami a nehovorme si, ze nie. A mala som to stastie, ze som sa vobec nemusela ucit doma, lebo hlava mi velmi dobre fungovala. Rozdiel bol ale v tom, ze mna nikto nerozvazal. Prvy druhy rok ma odprevadzali na gymnastiku a flautu, dalsie roky som na vsetko chodila uz sama. Ani nestacili chodit na vsetky moje koncerty a sutaze😁. Tym chcem povedat, ze nemozes sudit len tak z kresla “na co je detom tolko kruzkov” ked o nich nic nevies 😉. Najcastejsie kritizuju kruzky ti, ktori na ziadne nechodili, alebo ani na ziadne svoje deti nedali. Kto vie, kto zazil aky to ma prinos pre to dieta, ten by take nikdy nepovedal. A kto sa tu bavi o vlade? to si ma fakt pobavila 😁, a za dalsie, my si to robime rodicia ze sa dvihaju ceny, lebo tam deti prihlasujeme? Omg fakt? 🙈😁 A posledna poznamka. Kazdy clovek si musi svoje dieta poznat. Zo zaciatku ked su malinke im kruzky da rodic, ale castokrat sa to neskor vyfiltruje same a vybera si uz len dieta same. A ked chce a bavi ho to, preco nie. To ze s tvojim nazorom nesuhlasim ale neznamena, ze ho nerespektujem. Kazdy na ten svoj pravo ma.

Strana
z2