icon

Ako riešiť nezáujem o krúžky u 11-ročných?

29. sep 2024

Ahojte, dcéra (11r.) chodí piaty rok na klavír... Celé leto mi pílila uši, že tam chodiť nechce, hocikedy som ju našla uslzenú a keď som sa jej opýtala čo sa stalo povedala, že myslí na klavír ako tam zasa bude musieť chodiť. Ona je veľmi šikovná aj učiteľ ju chváli, že má talent, rýchlo sa vie naučiť, ale vidím, že ju to nebaví ako na začiatku. Aj dnes som jej povedala nech niečo potrénuje a teda trénovala a slzy padali a padali. Mne je ľúto hodiť 5 rokov za hlavu. Ona by bola najradšej celé dni na mobile ako jej spolužiačky. Poraďte čo robiť, bojím sa, že jej spôsobim depresie.

guudy
29. sep 2024

Autorka, nase prvorodene malo pubertalnu krizu pocas 6.rocnika. Vela sme sa o tom doma rozpravali, nechcelo sa cvicit. S chodenim na hodiny problem nebol. Nebol to prvy ucitelkin takyto pripad, bola velmi ustretova, zvolnila naroky, davala vela korepetovat (co dieta bavilo) a takto prezili cely 7.rocnik.
Na zaciatku 8.sa puberta prehupla za to najhorsie a cely rok bol za odmenu dietatu aj ucitelke. Doteraz sme hrdi, ze to pri prvej krize nevzdalo. Hrde je aj dieta s odstupom casu a ucitelka tiez😊. Ale teda nase neplakalo, ked malo ist na hodinu, len bol problem ho dostat za klavir doma.
Kazdopadne, konecne rozhodnutie bolo na dietati.

bonboniera
29. sep 2024

Som nevedela ze dieťa môže buď hrať na klavír alebo sa hrať na mobile. Nechápem načo sa pýtaš na názor druhých keď jedine co chceš je aby ti ženy povedali áno nut dcéru tam chodiť aj naďalej je to v pohode, možno ta bude nenávidieť ale to nevadí. A nezabudni byt zbytočne oprskla.

marca12
29. sep 2024

@pribinak To je tiez pravda

dskjhfdlkdjhl
29. sep 2024

Autorka-neexistuje nic medzi klavirom a mobilom?

michaelam2
29. sep 2024

Vobec nechapem ani teba autorka a ani niektore zeny tu. Ved ked nebude chodit na klavir ci co, tak nemoze chodit na nic?? Ci preco automaticky hovoris ze ked nepojde na klavir tak bude sediet na mobile? Nechala by som ju vybrat si iny kruzok namiesto klavira. Ma to byt volnocasova aktivita, nieco co to dieta bude bavit a kde sa bude tesit a nie ze kvoli tomu place 🙈

anketkarka
29. sep 2024

Keby sa prihlásila na klavír a o mesiac, dva, tri by vymýšlala, tak určite by som na tom trvala. Ale za 5 rokov sa tam toho dosť naučila a zmenila sa. Dala by som jej čas na rozmyslenie, aký krúžok si vyberie namiesto tohoto. Ubezpečila by som ju, že na mobile viac času tráviť nebude. Nech radšej viac pomáha s domácimi prácami. To sa jej do života zíde viac ako klavír.

ivetz
29. sep 2024

@autorka Napíšem vlastnú skúsenosť - syn od škôlky chodil na akordeón. Časom, keď zistil, že to nie je "hra" a aby mal nejaký výsledok musí cvičiť, chcel skončiť. Potom chcel bicie - OK, ale v hre na akordeón bude pokračovať - súhlasil (keďže hra na bicie bola silná). Teraz je dospelý. Hudbu síce neštuduje ( napriek tomu, že podľa vyučujúcich by sa ňou pokojne mohol živiť), aké viackrát povedal, že ju e rád, že sme mu nedovolili skončiť. Hudba ho "naučila" o.i. veľa ďalších vecí - dochvíľnosť, zmysel pre povinnosť, zodpovednosť voči ostatným (keď hral v orchestri). Jasné, že pre tvoju dcéru je jednoduchšie a ľahšie četovať s kamoškami a sledovať influenserov 🤦‍♀️, ale ja by som upriamila jej pozornosť na mladých ľudí, ktorí sa hudbe venujú a prezentujú svoje schopností verejne - cieľavedomosťou a usilovnosťou môže dosiahnuť niečo podobné... V prípade nášho syna môžem skonštatovať, že bezcieľne nepreflákal svoje detstvo a aj teraz ako študent VŠ hľadá možnosti, ako pokračovať - ono, tí ľudia so spoločnými záujmami si cestu k sebe nájdu. A ešte jedna poznámka - teraz dcéra kropí kvôli hudobnému nástroju (v podstate o nič nejde - max. bude hrať horšie alebo napredovať pomalšie). Čo keď začne kropiť kvôli matematike, cudziemu jazyku...?!

sissy27
29. sep 2024

A preco nutne musi chodit na klavir (alebo teda ten iny hudobny nastroj) ? Lebo je to tvoj nesplneny sen, lebo tebe sa to paci, lebo ty to platis, lebo ty chces ?? Tak sa prihlas sama a makaj na sebe, nie je predsa neskoro. A decko nech si vyberie nieco co ho bavi. Tak nebude hrat vo filharmonii, bude robit ine veci a mozno nikdy nic na vrcholovej urovni ale bude ju to bavit.
Urcite by som nedovolila decku zrast s mobilom, ale ani ju nebudem nutit do niecoho, co ju tak strasne nebavi. A teda po 5 rokoch uz aj to 11r decko vie, ci ho nieco bavi alebo nie. Keby vymyslala kazdy mesiac nieco nove, tak by som si dupla, ze dokonci aspon pol roka alebo kolko je vopred zaplatene, ale po 5 rokoch ma naozaj pravo zmenit nazor.

gelifil
29. sep 2024

Myslím si, že máš správny postoj...dnes sú deti úplne závisle´é na médiách, velmi rozmaznané, a ked sa im nepovoli, hned maju depresie a skacu z okna...obrazne. Toto je priprava na zivot???Ani nahodou!

lienka9
29. sep 2024

Necitala som cele,ale za mna az takto nutit asi nie.ja som tiez nechcela chodit po roku na klavir a rodicia ma nenutili.tak ako som nechcela chodit ani na ine kruzky a nestalo sa mi nic zasadne. ak by mi dieta plakalo ze nechce chodit na klavir,asi by som to vzala do uvahy,hlavne ked je uz take starsie a vie si povedat.skuste nieco ine,mozno o rok sa k tomu vrati.ved zaklady vie,profi hrat nebude tak sa neda hovorit o stratenych rokoch.

alenka58
29. sep 2024

MM chodil na klavír takmer celú základnú školu z donútenia, mal talent ale nebavilo ho to, požiadala som ho aby nám na svadbe zahral nakoľko bol v tom dobrý, ale ani omylom, bol rád že tie časy skončili, na strednej začal hrať šport ktorý ho bavil a hral ho potom dlhé roky, tak sme zariadili že syn si vybral čo chcel do ničoho sme ho nenútili, ináč nechápem že alternatíva k hud.nástroju je mobil, je xks činností ktoré nemusí robiť z donútenia

zitaje
29. sep 2024

Nečítala som reakcie, len tuším prvé 2-3..
5 rokov hudobného nástroja je super na rozvoj mozgu. Nie sú to vyhodené roky, aj keby s tým hneď skončila, práve naopak. Rozumne využitý čas, vzdelávala sa, venovala sa hudbe, rozvíjala sa. Už nechce. Nevidím dôvod nútiť dieťa do krúžku, ktorý nechce. Keď nechceš, aby sedela za mobilom, dohodnite sa, že ok, klavír sa ruší, ale nech si vymyslí iný krúžok.

sissy27
29. sep 2024

@colsami a co ked bude kazdy pol rok novy kruzok? Co je na tom zle vyskusat aj ine, nove veci? Dokonci rok / kurz co je zaplatene a moze vyskusat nieco ine, kde je problem? Netreba na vsetko nakupovat drahu vybavu, vela veci sa da pozicat, kupit z bazaru, predat dalej. A ci ju odvezie na klavir alebo na plavanie - aky je v tom rozdiel? Ci nutne vsetky chcete mat z deciek olympionikov, filharmonistov a neviemco ? Nestaci, ze deti maju z niecoho radost, ze im to da nejaky rozhlad, skusenosti? Dufam, ze vas bavi vsetko rovnako od troch rokov, co vam vybrali rodicia a nikdy ste nezmenili nazor a uz vobec si nedovolite nikdy povedat, ze toto ma nebavi ale nevzdam sa toho 🙄🙄🙄

mondolina
29. sep 2024

môj syn počas základnej školy vystriedal viacero krúžkov, zisťoval čo ho baví najviac. a o tom to je.
teraz ho baví posilovňa a skaut.

zuzanita1609
29. sep 2024

Tiež by som ju nenutila, skôr by som v nej hľadala to,čo ju baví a zaujíma sa. Niekto je kreatívny,niekto zručný,niekto na šport. Vývojárka nových počítačových hier,či technológií tiež nie je na zahodenie .(bez irónie)

sense
29. sep 2024

Mám 11r, nechodí na žiaden krúžok ale nie je celý čas na mobile....chodila na balet aj tanečnú, žiaľ ten je u nás len do 10r...iný krúžok nechcela a ja som ju nenutila...vie ale že keby si krúžok vyberie tak tam chodiť musí s nie že mesiac áno s potom mesiac nie

zuz0110
29. sep 2024

To, ze prestane chodit na klavir neznamena, ze ma travit ten cas na mobile. Ja by som teda dieta nenutila chodit na kruzok, ktory ho nebavi. Ale ak na neho chce prestat chodit, tak namiesto toho si treba vybrat nieco ine. Ak uz je na to na konci septembra neskoro, moze robit nieco doma, nejaky online kurz, tvorenie, malovanie, cudzi jazyk, pripadne ist na nejake sportovisko. A mozno staci len zistit, preco na ten nastroj uz nechce chodit. Ak chodi do ZUSky, ani by som sa necudovala. Mozno najst ineho ucitela, alebo videa na youtube, podla ktorych by mohla hrat. Neviem, preco to treba hrotit bud toto alebo nic nerobit.

amonet
29. sep 2024

a spytala si sa jej co ine chce? okrem mobilu? mne sapaci pravidlo vyber si ale min.rok tam musis chodit

lucka_ke
29. sep 2024

syn chodil 3 roky, poslený rok to bolo trápenie pre neho aj pre nás... pritom si to vybral sám, ale chodiť tam s odporom nemá význam, ja som v detstve chcela chodiť, ale naši ma neprihlásili tak som si cez vlastné dieťa zrejme plnila svoj nesplnený sen, potom chodil na výtvarku (rok) a programovanie a to ho drží dodnes, chodí na sústredenia mladých elektrotechnikov a chce sa tým aj živiť čiže v tomto ho podporujeme
k tvojej otázke - nenútila by som dieťa ak cíti vyslovene odpor, ak je to len "nechce sa mi" tak má význam vytrvať, ale odpor nie, hľadala by som niečo iné kde sa môže realizovať

tykat
29. sep 2024

Nasi ma tak nutili chodit na klavir 7r. Mna vzdy zaludok bolel, nechcelo sa mi, nebavilo ma to. A rodicia nepovolili, vraj 1 kruzok to zvladnes a este aka rada budes ze vies hrat. Uderom poslednej hodiny klavira som potom na klavir 30r ani nepozrela.
Nikdy som toto mojim detom neurobila. Chodili kam chceli, skusali, vacsinou bola podmienka vydrzat 1/2 roka. Hlavne ak bolo treba vybavu. Aj sportovali, aj tancovali, aj jazyky, kreslili, spievali.. Obidvaja sa naucili na klavir sami. Maluju, syn akurat chodi do ateliera a ma hodiny s maliarom.

sisaka
29. sep 2024

Nie, nenútila by som dieťa robiť niečo, z čoho má taký stres, že len pri myšlienke na danú aktivitu reve. Jasné, že v živote robíme často veci, ktoré nás nebavia, učíme sa veci, ktoré nás nebavia, alebo k ním nemáme vzťah, ale voľnočasovú aktivitu si každý vyberá podľa svojich preferencií. Ja by som dcére dovolila prestať chodiť na klavír, ale viedla by som ju k tomu, aby si našla nejakú náhradu, niečo, čo by ju bavilo. Ak by ju nič nezaujímalo, tak koniec sveta to nie je, ale určite by o to nebola dlhšie na telefóne.

tykat
29. sep 2024

...a este, ja som odmalicka milovala vytvarnu, velmi som chcela chodit do LSU ale nasi ze nie, ze budem stale spinava a stale budeme kreslit nohu a koho by to bavilo. No MNA, MNA BY TO BAVILO.. kludne by som kreslila nohu aj 100x. V dospelosti som potom chodila na vytvarne kurzy, chodim aj teraz a milujem cas straveny v atelieri.

autor
29. sep 2024

@dskjhfdlkdjhl áno ma ešte športový krúžok a angličtinu a chodiť nechce ani tam.

riyadh
29. sep 2024

Synator chodil 8r na plavecky, od 5r, vyborny bol, skoro ma slaktrafil ked s tym sekol v 13tich, bude mat 16 a ine zaujmy, neriesim😊

lucka_ke
29. sep 2024

@tykat chápem ťa, my sme boli chudobná rodina navyše bol socializmus, naši na to nemali aby som mohla chodiť do ZUŠky a tak veľmi som chcela, zavidela som spolužiačke čo sa chválila aké techniky tam robili, dodnes to cítim ako krivdu že som nemohla chodiť na nástroj a výtvarku... učím sa ako samouk, ale už to nie je ono, ale umenie ma silno oslovuje dodnes

simca06022011
29. sep 2024

Ja si naopak myslim, ze toto pride casto... deti aj ked nieco maju rady a su v tom dobre, pride obdobie ked prestanu chciet nieco robit... Ja by som isla na to stylom inym, co ine by chcela robit? A dala by som ju aj tam.. s tym, ze v klaviry moze polavit, nemusi napr denne hodinu cvicit a tak, ale ked jej to ide, je skoda kovli chvilkovej nalade sa na to vyskaslat. A uvidi za rok a tak... moja mala tiez toto obdobie, nebude, nepojde , nechce... a nakoniec uz 2. rok ju ja prehovaram, nech sa na to vykasle a ona ani za nic :DDD
Je to presne ako pises, cely den by bola na mobile, a kamosky a neviem co.. a ten cas trenovania je neskutocnaaa obeta pre ne... Nesuhlasila by som s tym, ze na ziande kruzky nepojde a bude doma sediet a dobat do mobilu u nas je povinny jeden pohybovy a dalsi teda ZUS... to je povinne, proste som povedala, ze medzi ludmi jej treba byt. Cuduj sa svete, posledne 2 roky si vybrala vzdy viac...

silvike
29. sep 2024

Neviem, ci pomozem. Aj svagrinina dcera mala taku krizu v cca 11-12r. A presne chodila na klavir. Ale tak svagrina aj babka ju trisku povzbudili, trosku viac ju trebalo vtedy motivovat a po tom na dalsi rok uz bolo dobre. A hovori, ze dobre ze ju vtedy nenechali tak, ale trosku postrcili aby vydrzala. Je rada, ze s tym vtedy nesekla a ze tu ZUS normalne ukoncila. Tak neviem, kde je ta hranica kedy treba to dieta len viac motivovat, postrcit, nepopustit a kedy je to vyslovene trapenie a tlacenie do toho bude kontraproduktivne a este viac sa jej nastroj a cela zuska sprotivi. Tazko, no.

tykat
29. sep 2024

@lucka_ke my sme na tom boli dobre, mna len velmi mrzi ze rodicia hlavne mama nevideli ze to kreslenie naozaj milujem, ze kreslim kazdu volnu chvilu, ze ma to naozaj bavi. Mama vzdy len "ved si kresli doma". Ale mna prave lakali rozne techniky, aj modelovanie. Teraz chodim do atelieru kde skusame vsetko mozne, ceruzku, suchy pastel, akvarel, tempery... na kazdu hodinu sa tesim. Je mi luto ze ako dieta som ten pocit nezazila.

lucka_ke
29. sep 2024

@silvike mne syn na rovinu povedal, že tam nechodí rád, že ho to nebaví a nenapĺňa, že má stres a nie radosť a to bolo pre mňa dostatočné vysvetlenie, každý rodič musí cítiť čo je trápenie a čo je len lenivosť

letfenixa
29. sep 2024

Som veľmi rada, že ma doma nik nenútil na krúžky, menila som ich každý rok. Syn chodil od 4 rokov do ZUŠ na výtvarnú, vlani bol prvák a povedal, že už tam chodiť nechce. Veľa sme sa o tom rozprávali, neustupil, tak nechodí. Ja aj viem, že problém je v učiteľke. Synovi vyhovuje režim a ona je typická umelkyňa bez konceptu času.