icon

Ako riešiť nezáujem o krúžky u 11-ročných?

29. sep 2024

Ahojte, dcéra (11r.) chodí piaty rok na klavír... Celé leto mi pílila uši, že tam chodiť nechce, hocikedy som ju našla uslzenú a keď som sa jej opýtala čo sa stalo povedala, že myslí na klavír ako tam zasa bude musieť chodiť. Ona je veľmi šikovná aj učiteľ ju chváli, že má talent, rýchlo sa vie naučiť, ale vidím, že ju to nebaví ako na začiatku. Aj dnes som jej povedala nech niečo potrénuje a teda trénovala a slzy padali a padali. Mne je ľúto hodiť 5 rokov za hlavu. Ona by bola najradšej celé dni na mobile ako jej spolužiačky. Poraďte čo robiť, bojím sa, že jej spôsobim depresie.

abbey1
29. sep 2024

Prečo by dieťa muselo mať krúžok, ktorý ho nebaví?
Jasné, že nemôže celé dni tráviť na mobile. Je však celá aktivít, ktoré môže robiť i bez povinnej návštevy krúžku.
Môžete spolu chodiť behať, hrať tenis, chodiť na koncerty, opery, kurzy maľovania,.... Čokoľvek ju, alebo aj čas spolu bude baviť. Pripadne jazyky, alebo aj hudobný nástroj, ale formou, ktorá dieťaťu prinesie radosť a tak sa bude posúvať ďalej a rozvíjať.

simca06022011
29. sep 2024

@abbey1 dieta potrebuje aj program bez mamy/otca, v normalnom case po skole, ked rodica su bezne v praci.. a najlepsie s rovesnikmi. keby kazdy sportovec, umelec, skoncil, ked ho to nebavilo, a doma dupal nohou a rodicia ho nechali, nech teda skonci, ved co.. tak by to daleko nedotiahli. Kazdy ma taketo momenty...

simona92101
29. sep 2024

A ako mimo klaviru ine kruzky neexistuju,ze uz malujes certa na steny ze bude cely cas na mobile?

dskjhfdlkdjhl
29. sep 2024

Autorka-predpokladam, ze si sa s nou o tom rozpravala. Co by ju bavilo?

iwesska
29. sep 2024

Vobec by som ju nenutila,ale opytala sa jej za aky iny kruzok by to chcela nahradit. Moja tiez chcela jeden rok tancovat,po roku povedala,ze uz tam chodit nechce. Ze chce radsej plavat. Tak chodi tam. Chcela som,aby chodila na vytvarnu,lebo krasne kresli. Ona nechce,lebo by uz nestihala skolu. Tak nechodi a co teraz? Nebudem decko tlacit do niecoho,co ho nebavi,lebo ja chcem 🙄.

abbey1
29. sep 2024

@simca06022011 Za mňa lepšie nájsť spolu s dieťaťom záľubu a následne mu umožniť rozvíjať sa v nej, než cez slzy tlačiť dieťa
Prečo by dieťa muselo svoj talent rozvíjať s rovesníkmi?
Moja chodí na kurzy maľovania s dospelými a miluje to. Vyhovuje jej ten spôsob 'ucdbia', výrazne napreduje. Ja tam s ňou nesedím. 🙂
Následne doma maľuje, kreslí, tvorí.
Milujeme spolu operu. Jazyky sa učí sama doma 3 a myslím, že veľmi úspešne.
Naš nikdy doma do krúžkov nenutili. Napriek tomu som robila balet 12 rokov.
S dcérou staršou som stála v rade na zápis na tanečnú a v sekunde sme na jej popud prešli na výtvarný krúžok.
Za mňa je najdôležitejšie, aby deti danú aktivitu robili s láskou, radosťou a aby im prinášala spokojnosť.
Na druhú stranu mi tu často sedia i tie nešťastné deti, ktoré odplačú každý jeden akože krok vpred v nanutenom športe,....

mamutka
29. sep 2024

No tak nakoniec z teba vypadlo, že dievča ma ešte športový krúžok a angličtinu. Koľko popoludní ma teda počas týždňa pre seba? Asi nebude stále na mobile. Ja by som navrhla, nech si vyberie dva krúžky, v ktorých bude pokračovať a tretí nech necha tak. Tipujem, že to bude klavír, keď pri ňom plače. A to nie je len čas strávený na krúžku, cvičiť musí aj doma. Ja som chodila na klavír dlhé roky. Bavilo ma to. Ale keď som mala 12 rokov absolútne som stratila záujem. Našla som sa v iných koníčkoch a posledný rok som s klavírom dosť trpela. Rodičia to našťastie chápali a nechali ma v klude venovať sa iným záľubám, proste sme všetky tie roky zahodili. Človek sa k tomu može kedykoľvek vrátiť, ak bude chcieť. Nemá zmysel zhnusit dieťaťu hudobný nástroj.

simca06022011
29. sep 2024

@abbey1 ano za predpokladu, ze dceru by bavilo to co pises.. ale tu dievca taketo zaujmy nema asi, a teda ak ma tak je mozne sa zamysliet nad tym. MOja sa tiez uci jazyky z domu, neriesim, lektorku ma online ked chce.
Ale ja si trvam na tom, ze proste v zivote a duplom deti, pride moment, ked nechcu robit nieco = comu sa dlho venuju, v com su dobre, co im berie cas atd. A proste nechcu, aj ked o rok budu chciet. A hudobna je velmi casto takyto pripad :D Preto som napisala, ako by som postupovala ja. U nas to pomohlo. Zase nebudem podporovat, to co sa narp.u nas rozmohlo. Kazdy rok xnovych kruzkov, kde ju nic nebavilo, za rok ani nemohlo, poskusala, a po mesiaci, ze nechce..
A ano kopa deti place, kopa dospelych tiez by najradsej plakala, ked musia prekonat nieco co im nie je po voli. Ale tu naozaj nema preco dcera plakat myslim. Mama vie najst cestu ako to vyriesit. Musi si s dcerou pohovorit, oc je problem, ci tie domace cvicenia nastroja, ci cas, ktory travi na kruzkoch alebo co vlastne. a prisposobit to... moj narp. v dobe trucu vobec doma necvicila. VOBEC. na hodinach problem nemala, odhrala a vybavene, teraz si prehra iba to co potrebuje, lebo vie ze nevie.. neriesim. A chodi tam rada. Vela tinedzerov nechce vyhravat pred rodicmi :D

colsami
29. sep 2024

@sissy27 co je na tom zle? Ak si citala, vysvetlila som preco podla mojho nazoru je dobre naucit deti aj vytrvat. Ved co je na tom zle ze na zakladnej si dieta v 2.rocniku zmysli ze sa mu tam nepaci? Skusi dalsiu skolu. A viesco, po roku ti bude pilit usi, ze chce byt domskolak. Ved nech je, preco by nemohol? Vsetko len co sa mu paci, aby nahodou na dieta nebol vyvinuty nijaky tlak, nezazivalo nijake nepohodlie, neprekonavalo prekazky.

A potom vidis vyrastene deti na prahu dospelosti co trikrat zmenia VS lebo proste nevedia sa za prve rozhodnut pre nieco a za druhe v tom vytrvat. Nepaci sa mi? Idem prec. A takto potom rovnako so zamestnanim. Lebo deti nie su vobec naucene, ze v urcitych veciach je dobra vydrzat (minimalne dohodnute, tj napriklad rocnik, alebo cyklus), nie su naucene ze niektore veci vyzaduju stalost. Potom prelietaju ako take vetroplachy, nevedia co chcu, nevedia sa pre nic naozaj rozhodnut (nastastie vedia zabijat cas scrollovanim) a psychologovia maju natrieskane... A toto sa im nesie potom aj do vztahov, partnerskych... Takze ano, ak si to dieta vybralo ze chce chodit na urcity nastroj, tak trvam na tom aby sme sa dohodli na ok pravidlach a aj ked si to zrazu rozmysli (lebo to si rozmysli este 100x) aby zaroven videlo co je to zodpovednost a vytrvanie.
Ale vidis, niekto aj na VS, na zamestnanie a na partnera povie ze ved a co? Nech ma aj kazdy rok inu/ineho, nie je na tom nic zle, aby neskusal. Len kde je ta hranica?

Ale je to moj nazor a povedala som ze 100 ludi 100 chuti. Tak ako sa budu rozchadzat nazory ci revuce decko mas nasilu davat do skolky v 3r, ci dietatu mozes capnut po zadku, ci komplikovaneho 18 rocneho mas alebo nemas vyhodit z domu. Co a kedy dietatu pomoze a co mu uskodi? Aj napriek tomu, ze kazdy to mysli pre dieta v tom najlepsom ponimani, tie nazory sa vzdy budu lisit. Dolezita je potom uz len styl komunikacie.

sense
29. sep 2024

Má hudobný krúžok, športový krúžok, angličtinu...kedy má to dieťa ak čas na kamarátov alebo len tak ísť von?
Kedysi som robila opatrovateľku chalanom každý deň nejaký krúžok hoci chodili o 15.45 zo školy . Nemali žiadnych kamarátov pretože nemali nikdy čas sa s nimi stretnúť vonku, nemohli ísť na žiadnu oslavu narodenín spolužiakov,lebo taký krúžok,onaký krúžok ucenie, alebo keď trucovali tak na 20min lebo bolo treba ísť na krúžok, trebalo cvičiť a najsmutnejšie mi prišlo to že rodičia sa čudovali prečo ich deti už nepozdávajú na oslavy, prečo sa k nim keď náhodou krúžok odpadol nikto nechcel hrať, veď taký dobrý chlapci sú to. Doma večne krik a révy lebo nechceli trenovat.Popravde bolo mi ich ľúto.

drakvak
29. sep 2024

Nečítala som všetko, ale poviem svoju skúsenosť… chodila som 8 rokov na ZUŠ na flautu - 4 roky zobcová, 4 roky priečna. A áno, presne vo veku tvojej dcéry (prechod na 2.stupeň) som mala krízu, chcela som prestať, lebo kamošky chodili na tanečný krúžok a ja som nemohla, lebo sa mi to prekrývalo s hudobnou. Ďalšie chodili na volejbal, tiež sa nedalo, lebo hudobná. Ale naši mi to nedovolili (otec bol riaditeľ ZUŠ), takže som chodila celú základnú a aj keď som potom už na priečnej flaute nehrala, zobcovka sa mi zišla, keď som išla na VŠ študovať učiteľstvo pre 1.stupeň ZŠ, na prijímačkách bol nástroj. Takže som rada, že naši mi nedovolili predčasne ukončiť. Ak vidíš, že je to len tým, že kamošky majú voľno a sedia na mobiloch a aj ona chce, tak by som nesúhlasila, aby prestala s “klavírom”. A ak jej konkrétne vadí len tá ZUŠ, tak by som povolila ukončenie len v prípade, že by to nahradila niečím iným - športové tréningy, jazyková škola či iný krúžok aspoň 2-krát do týždňa. Viem, že je to voľnočasová aktivita, ale keby sme deťom stále ustupovali, niektoré by naozaj mimo školy len na mobiloch sedeli. Keď si dievka zmyslí, že nemá rada dejepis, tak nebude v tie dni chodiť do školy, keď majú dejepis? ZUŠ je tiež škola, nielen krúžok. Len ako mama musíš vedieť odhadnúť, či je to naozaj len kvôli tomu, že nemá čas byť online s kamoškami alebo si už vypestovala odpor k ZUŠ a k nástroju. Ja radím, ak prestať, tak výmenou za niečo iné, pre ňu zmysluplné.

30katrusa40
29. sep 2024

Tak ju nebaví klavír možno by ju bavilo niečo iné. Mali ste sa dohodnúť že keď nie klavír tak iný krúžok . A čo sa týka mobilu si to nevieš zariadiť aby toľko na ňom nebola ? V dnešnej dobe keď máš aplikácie na kontrolu sa to dá bez problémov.

autor
29. sep 2024

@sense zo skoly je o 13tej vzdy doma, pondelok ma o 14tej 25min nastroj a o 16tej sport, utorok o 14tej hodinu anglictiny streda 30min nastroj +teoria 45 min
Hotová pohroma toto. Úplne preťažené dieťa z krúžkov.

autor
29. sep 2024

@drakvak veľmi dobre si to napísala, určite je to kamoškami, lebo tie si len natačaju tiktoky a neviem čo a moja by chcela tiež, ale to jej v 11tich nedovolím.

autor
29. sep 2024

@colsami úplne súhlasím 👍👍👍

kp7333
29. sep 2024

@autorka kruzky by mali odrazat zaujmy dietata. Existuje X moznosti medzi mobilom a hudobnym nastrojom. Nutit dieta, aby vo svojom volnom case robilo nieco nasilu, s odporom je chore. Ja som za to, aby rodicia trvali na plneni skolskych povinosti, domacich prac, ale nutit decko aby sa rozvijalo v niecom proti svojej voli, je na co dobre? Dnes place, co ak sa zajtra bude rezat, lebo sa citi nepochopena?

luccija
29. sep 2024

Nie, nenutila by som ju.Moze sa ku klavíru vrátiť, keď bude chcieť.A čo, že je šikovná a učiteľ povie, že jej to ide dobre, ale ona nechce a robí to s nechuťou.Ved nemusí sedieť s mobilom v ruke asi sa jej nejako venuješ.

autor
29. sep 2024

@30katrusa40 nosí doteraz samé jednotky, tak som jej dovolila, že na mobile môže byť koľko chce keď má po krúžkoch a je pripravená do školy, ale asi to je chyba.

lindus_esterka
29. sep 2024

Mas uplne cierno-biely pohlad, bud klavir alebo mobil, akoby neexistovalo nic okrem tychto dvoch. Odporucam ti dat vypoved v praci a nájsť si taku, kam budes chodit s nechuťou a stiahnutym zaludkom 👌

autor
29. sep 2024

@kp7333 jasné bude sa rezať že nechce ísť do školy, že nechce ísť na dejepis, že jej vezmem mobil... 🤦Hlavne nech si vyberie samé...

kp7333
29. sep 2024

dohodnite sa, ze na mobile bude travit napr. max 2h denne, to sa da obmedzit cez Family link. Trvaj na tom, aby cas po skole vyuzila zmysluplne - ulohy, priprava, pomahanie doma, pohyb na cerstvom vzduchu, citanie... ale kruzky nech si vyberie podla seba.

30katrusa40
29. sep 2024

A iný krúžok nechce ?

autor
29. sep 2024

@30katrusa40 ve pisem ze ma aj anj a jeden sport ani tam chodiť nechce..

sense
29. sep 2024

Tak to musíš ty vedieť a do školy sa chystá kedy, ty s ňou tráviš čas kedy?.... Keď sa vráti po športe unavená, v utorok a stredu tiez a cvičenie na klavíri doma? Ty to tu prezentujes akokeby existovali len krúžky alebo iné povinnosti alebo flakanie sa na mobile.....a nič medzitým. Len čierna alebo biela.
Kľudne ju nut ďalej len aby nezahodila 5rokov platenia hudobnej školy možno ti raz poďakuje s možno nikdy ku klavíru viac nesadne.

kp7333
29. sep 2024

porovnavas neporovnatelne. nieco ine je skola a povinnosti a ine volny cas. tebe niekto urcuje, co budes robit vo volnom case? ako by da ti pacilo, keby ta muz nadilu prihlasil napr. na rucne prace a nutil ta tam chodit?

30katrusa40
29. sep 2024

Skús jej dať vybrať jeden možno aj mimo toho čo má. Ešte veľa krúžkov len začína.

dskjhfdlkdjhl
29. sep 2024

Moje deti mali tiez kamosky, ktore vacsinu casu travili na mobile a napriek tomu, ze sme im nikdy neobmedzovali cas straveny na mobile, nikdy im ruka k mobilu neprirastla. Kruzky si mohli vybrat take, ake chceli, lebo kruzky by mali sluzit na to, aby si deti vyskusali, co ich bavi a mohli sa tomu venovat. Ale vzdy je dolezite to, co dostanu doma, ak sa im rodicia venuju (to znamena, ze rodicia nie su prirasteni o mobil), tak potom su deti naucene travit cas zmysluplne a nie su tak rychlo ovplyvnitelne tym, co robia druhe deti.
A to, ze dieta vystrieda viac kruzkov, to vobec neznamena, ze bude casom menit VS ako na pase. Mam dceru, ktora vystriedala tolko kruzkov, ze si ich uz ani vsetky nepamatam, VS studuje stale tu istu, vybrala si ju sama, bavi ju to a neplanuje ju menit.

colsami
29. sep 2024

@kp7333 "co ak sa zajtra bude rezat, lebo sa citi nepochopena?"

Jejda, kvoli tomu ze ma decko chodit na kruzky ktore si pravdepodobne vybralo, ale radsej by sedela na mobile (ako mnoho dnesnych deti, okrem tych idealnych z konika), tak sa hned ma ist rezat?
Aj priblbleho frajera na drogach jej schvalis v 15tich, aby sa dievca nerezalo, lebo bude chuda nepochopene? Aj ked bude chodit poza skolu budes suchat nohami, aby sa dievca nerezalo? A ked bude chciet do noci na diskotekach sa opijat tak radsej nebudes zakazovat prikazovat, aby sa dievcina necitila nepochopena a nerezala sa?
Zas neprehanajme... Ani depresie ani rezanie sa nebude diat, len preto, ze mama motivuje dceru k vytrvaniu v (aj) zmysluplnych aktivitach 🙄

mira0611
29. sep 2024

Ahoj, a keby si ju prepisala na inu umelecku skolu? Ze takto place? Mozno ucitel s nou nieco stvara alebo nejaky spoluziak.
Kolega mal podobny problem, jeho dcera vtedy chcela novy mobil, dostala mobil, ale musela podpisat zmluvu na 2 roky, ze bude chodit na klavir. 😂😉
Urcite by som nasla riesenie, aby ten klavir dokoncila, su tu body navyse na prijmackach, co ak pojde na pedagogicku uz aj tam ma naskok...
Kolko hodin jej uberie z tyzdna ten klavir? 2-3 hodiny? To hadam zo 7 dni si najde 2-3 hodiny?
Moj syn, ked je na mobile a ma nieco spravit, ale povie, ze nema cas tak, sa ho opytam, ci mu ten cas mam spravit? (To znamena, ze mu zoberiem mobil na ten cas, kym tu ulohu dokoncí.) Takze si uz vzdy najde cas!