icon

Ako zabaviť jedináčika počas letných prázdnin?

17. júl 2025

Ahojte. Máme dieťa 7 ročne. Je jedináčik. (Chceli sme viac detí, žiaľ nepodarilo sa za dlhé roky.)
Ide o to, ze sa celé dni neskutočne nudí a chýbajú mu kamaráti. Má pár takých obľúbených, nezahrá sa len tak s hocikým, co plne rešpektujem.
Ako riešiť prázdniny? Dnes napríklad u nás prší, kamarátka je na dovolenke na dva týždne a druhy kamarát u babky úplne mimo celé prázdniny. Ja vôbec neviem ako s ním tráviť čas. Ešte keď je horúco, tak ma bazén, bicykel, kolobežku, ihrisko, hojdačku, zabaví sa s vodnými balonmi, kopeme si loptu, ideme na zmrzku a pod. Ale to sú všetko aktivity na chvíľu. Zvyšných 10 hodín denne sa nudí. Nechce ani nikam ísť na výlet, od malička sa bojí cudzích miest a cudzích ľudí.
Co robia Vaše deti, keď nemajú nikoho tých 9 týždňov? Na dovolenke sme už boli, viac spoločného času ako rodina nemáme, pretože sa striedame s manželom.
Do tábora nepôjde za svet, mal problém s adaptáciou v škôlke, riešime stále terapie u psychológa, takže nie je to také dieťa, ze sak ho tam šupni a odiď.
Starých rodičov nemáme, súrodenci v zahraničí a ďalší s novorodencov...
Vyzerá to, ze všetko zavrhujem, ale možno ma niečím inšpirujete.
Ďakujem

Strana
z3
dzulli1980
17. júl 2025

Naša má 5 x tábor, zvyšok s mužom vykryjeme dovolenkou na striedačku.

o__o
17. júl 2025

Nejake lego, stavebnice, knizky, spolocenske hry? Zahra sa aj sam, alebo stale len s rodicmi?

pumi21
17. júl 2025

Nechodievate von na ihrisko kde by sa s kamaratmi mohlo stretnut?

autor
17. júl 2025
@pumi21

Nechodievate von na ihrisko kde by sa s kamaratmi mohlo stretnut?

@pumi21 keď je pekne, chodíme, ale cudzích deti sa on stráni.

autor
17. júl 2025
@o__o

Nejake lego, stavebnice, knizky, spolocenske hry? Zahra sa aj sam, alebo stale len s rodicmi?

@o__o lego ho baví aj knižky, ale nie moc dlho. Aj s autami sa zahrá, aj kreslí, aj ideme do obchodu a pod. Ale stále ostáva veľa času voľného.

sisska96
17. júl 2025

Však kopec vecí sa dá urobiť.....

autor
17. júl 2025
@dzulli1980

Naša má 5 x tábor, zvyšok s mužom vykryjeme dovolenkou na striedačku.

@dzulli1980 5 týždňov tábor? Veľmi by som chcela, aby šiel, žiaľ nepôjde. Normálne chytá paniku/úzkosť len to spomeniem. Ani opatrovateľku, nikoho, len mňa a manžela. Pritom finančne by problém nebol.

pumi21
17. júl 2025
@anonym_autor

@pumi21 keď je pekne, chodíme, ale cudzích deti sa on stráni.

@anonym_autor To poznam, ale myslim si ze sa otuka po chvilke. Neviem na ako dlho chodite von, ale ja by som zobrala deku, vodu, nieco na jedenie, knihu a kludne tam pobudla. A myslim si ze sam zisti, ze ziskat novych kamaratov je super 🙂

biglovemom
17. júl 2025

Riesis to snad so Psychologom …..?

Chodime plavat,decke centra ,hory , moznosti je strasne vela.

Moja kolko x nechce ist hlavne do lesa ,no smola ides a ked je tam je v pohode.
Zas netreba skakat stale ako dieta piska.

januska12323
17. júl 2025

Ako sa môže nudiť, má určite kopec hračiek plus môže doma pomáhať. Dala by som mu na výber buď sa zabaví sám alebo vymyslím niečo ja.

o__o
17. júl 2025

Asi by som to nechala tak, nech sa aj trochu nudi. a moze vam aj pomahat s beznymi domacimi cinnostami.

autor
17. júl 2025
@pumi21

@anonym_autor To poznam, ale myslim si ze sa otuka po chvilke. Neviem na ako dlho chodite von, ale ja by som zobrala deku, vodu, nieco na jedenie, knihu a kludne tam pobudla. A myslim si ze sam zisti, ze ziskat novych kamaratov je super 🙂

@pumi21 myslela som hlavne keď prší. Ale inak dobrý nápad, do parku môžeme ísť.

abbey1
17. júl 2025
@anonym_autor

@o__o lego ho baví aj knižky, ale nie moc dlho. Aj s autami sa zahrá, aj kreslí, aj ideme do obchodu a pod. Ale stále ostáva veľa času voľného.

@anonym_autor Ako trávite bežné víkendy, sviatky?

anonym_1d3e24
17. júl 2025

moj je riadny vycerpavac, tiez ma 7 rokov a vymyslam kadeco uz si pripadam ako animator. Tyzden sme boli na dovolenke, vcera na vystave Harry Potter k krakowe prisli sme az vecer a spat do jedenastej dnes...potom si maloval na platno tym sa zabavil tak na 2 hod zhruba, ukolujem ho postlat postele, upratat nieco,pomoct mi...teraz pozera youtubera...my hlavne vela vyletov mame naplanovanych..kupaliska, aquaparky, poznavacky, vystavy, zoo...takze par dni volna doma aj sa mu ziada pasivne travit cas.

Inak na margo tych 5 taborov vyssie syn robi dlhe roky animatora v tych taboroch a ze presne deti takto chodia od tabora k taboru a potom im tam uz nic nechcu robit, lebo nevladzu...su unavene, chybaju im rodicia..takze aj s tymi tabormi to neprehanat aj ked chapem, ze rodicia tak vykryvaju prazdniny kvoli praci

biba_18
17. júl 2025

ale ty nemáš bežné dieťa, tak je to jedno ako trávime (v mojom prípade trávili sme) leto my ...
môj syn má rovnakú záľubu vo filmoch ako my s manželom - takže ak pršalo a neskladal lego alebo sa inak nehral (lebo nuda) - pozerali sme filmy ... veeeľa filmov ...

bolarazjedna
17. júl 2025

Stavebnice, omalovanky, spoločenské hry, karty, čítanie kniziek, kreslenie, vystrihovanie. Môžeš mu napustiť vaňu a urobiť penovu kúpeľ. Môžete vymýšľať slovné hry (nápady nájdeš na nete, sú rôzne), barkobba (hádaj kto som?), skrývacka, naháňačka, švihadlo. Rozprávky v telke, tancovanie na pesničky. Môže ti pomáhať vo varení, môžete spolu niečo upiecť, ísť na nákup, môže pomôcť napísať nákupný zoznam, upratovať.
A môže sa chvíľu aj nudiť, nuda nie je zla, vtedy začnú kreatívne myslieť a možno niečo skvelé vytvorí.

7miriam77
17. júl 2025

Keď prší môže si kresliť, môžte si zahrať človeče nehnevaj sa, pozrieť si nejakú rozprávku v tv, môže ti pomáhať s varením, ....neboj pršať isto nebude celý deň, poobede vybehnete von

anonym_521060
17. júl 2025

Takze u nas prsi resp tak na striedacku... Od rana sa naranajkoval, popratal si postel, umyl sa, pozeral telku, potom sa hral sa s legom, potom s autickami. Kreslil si, pozeral si knizku, pomohol mi v kuchyni. Teraz sa ideme prejst na pol hodinku aspon. Potom si ma za ulohu popratat v skrinke, potom poleje kvietky a neskor mu pusti rozpravku. A to uz bude vecera.

luckajozko21
17. júl 2025

Urobte si vylet do Martinusu/Panta rhei alebo kniznice. Mhdckou, vlakom - aby to co najdlhsie trvalo :D

denkabemommy
17. júl 2025

@anonym_autor najskôr bol so svokrovcami na dovolenke, potom denný tábor, na ulici ma našťastie väčšinu jeho naj kamarátov. Ale teraz keď je hnusne číta si knihu, pripadne sa hrá sám v izbe s dinosaurami, má nejaké pracovné zošity aj a ku večeru sa spolu zahráme spoločenskú hru.

viestta
17. júl 2025

Chodime na vylety aby sa "zabil cas". Rano sa sadne do vlaku a ide sa niekde, hocikde, vecer sa vrati. Nic svetoborne, ale nie je doma a aspon nieco vidi. Vcera napriklad bol s babkou na nakup. Odviezla ho MHD na druhy koniec mesta do parku, tam sa presli az k Lidlu, tam si dali zmrzku, nakupili a sli domov. Cele poobedie mali o zabavu postarane. Predvcerom poobede sme boli vsetci na samozber cucoriedok. Aj sa najedol, aj zabavil a este mame aj uzitok.

autor
17. júl 2025
@abbey1

@anonym_autor Ako trávite bežné víkendy, sviatky?

@abbey1 cez víkendy je väčšinou vonku, vtedy mu je to vzácne, ma na dvore hojdačku, pomáha manželovi kosiť, "umýva auto" a pol dna väčšinou sa prehra s tou kamoškou, co je teraz na dovolenke. V nedeľu ideme spolu do mesta na zmrzku alebo kávu, bicykel, strieda to, lebo to je iné keď zvyšné dní bol v škole.

anonym_81e05f
17. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor žiaľ, naučila si si ho, že mu robíš animátorku. Syn v tom veku hodiny niečo vyrábal, papiere rôzneho druhu, lepidlá, farby, alobal, námety často z netu, alebo si skladal modely.

autor
17. júl 2025
@anonym_1d3e24

moj je riadny vycerpavac, tiez ma 7 rokov a vymyslam kadeco uz si pripadam ako animator. Tyzden sme boli na dovolenke, vcera na vystave Harry Potter k krakowe prisli sme az vecer a spat do jedenastej dnes...potom si maloval na platno tym sa zabavil tak na 2 hod zhruba, ukolujem ho postlat postele, upratat nieco,pomoct mi...teraz pozera youtubera...my hlavne vela vyletov mame naplanovanych..kupaliska, aquaparky, poznavacky, vystavy, zoo...takze par dni volna doma aj sa mu ziada pasivne travit cas.

Inak na margo tych 5 taborov vyssie syn robi dlhe roky animatora v tych taboroch a ze presne deti takto chodia od tabora k taboru a potom im tam uz nic nechcu robit, lebo nevladzu...su unavene, chybaju im rodicia..takze aj s tymi tabormi to neprehanat aj ked chapem, ze rodicia tak vykryvaju prazdniny kvoli praci

@anonym_1d3e24 ZOO a dlhšie výlety chodíš s nim sama? Celkom ste ma inšpirovali, je toho dosť, co sa dá, u nás je problém skôr to, ze on nechce, ale asi budem musieť spraviť tak, ze ideme a hotovo

autor
17. júl 2025
@biba_18

ale ty nemáš bežné dieťa, tak je to jedno ako trávime (v mojom prípade trávili sme) leto my ...
môj syn má rovnakú záľubu vo filmoch ako my s manželom - takže ak pršalo a neskladal lego alebo sa inak nehral (lebo nuda) - pozerali sme filmy ... veeeľa filmov ...

@biba_18 ja zas nechcem, aby veľa času trávil pozeraním. To ho samozrejme baví stále.

autor
17. júl 2025
@luckajozko21

Urobte si vylet do Martinusu/Panta rhei alebo kniznice. Mhdckou, vlakom - aby to co najdlhsie trvalo :D

@luckajozko21 to chodíme často, ale jeho to absolútne nezaujíma. Možno MHD do Dracika 😀 to by šlo

autor
17. júl 2025
@anonym_81e05f

@anonym_autor žiaľ, naučila si si ho, že mu robíš animátorku. Syn v tom veku hodiny niečo vyrábal, papiere rôzneho druhu, lepidlá, farby, alobal, námety často z netu, alebo si skladal modely.

@anonym_81e05f áno, je naučený, ze sa s ním niekto hra. Kopali sme si loptu a buchol si nohu, tak teraz sedí a číta knižky 🙂 ale celkom som aj nabrala inšpiráciu.

misicka31
17. júl 2025

Veď nech sa nudí,to musí mať vyplnenú každú chvíľku?

andy024
17. júl 2025

mne uz asi udiera materstvo a tehotenstvo na hlavu a precitala som, ako sa zbavit jedinacika 😅😆🤣

viestta
17. júl 2025
@anonym_autor

@luckajozko21 to chodíme často, ale jeho to absolútne nezaujíma. Možno MHD do Dracika 😀 to by šlo

@anonym_autor ale on nemusi robit len to co jeho bavi. Pomaly je cas aby si zvykal, ze sa robia aj roboty, ktore ho nebavia. Takze pekne krasne mu daj vytriedit pradlo, je dost stary na to aby rozoznal co je tmave, co je svetle. Moze uz aj upratovat, aj riad dat na poriadok, treba ho zamestnat pomahanim pri vareni. Aj na nakup do Kauflandu moze chodit s vami, nielen do Dracika. Aj na vylet nech len pekne ide, aj ked si mozno mysli, ze to bude nuda, nakoniec to nuda byt nemusi. Nie je podmienka aby si mu robila animatora. Pekne krasne nech sa zucastnuje vsetkeho co sa doma robi. Ked dokaze pomahat umyvat auto, moze pomahat skrabat zemiaky.

Strana
z3