icon

Ako zabaviť jedináčika počas letných prázdnin?

17. júl 2025

Ahojte. Máme dieťa 7 ročne. Je jedináčik. (Chceli sme viac detí, žiaľ nepodarilo sa za dlhé roky.)
Ide o to, ze sa celé dni neskutočne nudí a chýbajú mu kamaráti. Má pár takých obľúbených, nezahrá sa len tak s hocikým, co plne rešpektujem.
Ako riešiť prázdniny? Dnes napríklad u nás prší, kamarátka je na dovolenke na dva týždne a druhy kamarát u babky úplne mimo celé prázdniny. Ja vôbec neviem ako s ním tráviť čas. Ešte keď je horúco, tak ma bazén, bicykel, kolobežku, ihrisko, hojdačku, zabaví sa s vodnými balonmi, kopeme si loptu, ideme na zmrzku a pod. Ale to sú všetko aktivity na chvíľu. Zvyšných 10 hodín denne sa nudí. Nechce ani nikam ísť na výlet, od malička sa bojí cudzích miest a cudzích ľudí.
Co robia Vaše deti, keď nemajú nikoho tých 9 týždňov? Na dovolenke sme už boli, viac spoločného času ako rodina nemáme, pretože sa striedame s manželom.
Do tábora nepôjde za svet, mal problém s adaptáciou v škôlke, riešime stále terapie u psychológa, takže nie je to také dieťa, ze sak ho tam šupni a odiď.
Starých rodičov nemáme, súrodenci v zahraničí a ďalší s novorodencov...
Vyzerá to, ze všetko zavrhujem, ale možno ma niečím inšpirujete.
Ďakujem

denkabemommy
17. júl 2025
@andy024

mne uz asi udiera materstvo a tehotenstvo na hlavu a precitala som, ako sa zbavit jedinacika 😅😆🤣

@andy024 🤣 a neni to v podstate to isté?

klementinka58
Autor odpoveď zmazal
denkabemommy
17. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_1d3e24 ZOO a dlhšie výlety chodíš s nim sama? Celkom ste ma inšpirovali, je toho dosť, co sa dá, u nás je problém skôr to, ze on nechce, ale asi budem musieť spraviť tak, ze ideme a hotovo

@anonym_autor ja chodím na výlety s 2 deťmi aj sama, niekedy je to ešte lepšie ako keď ideme všetci.

biba_18
17. júl 2025
@anonym_autor

@biba_18 ja zas nechcem, aby veľa času trávil pozeraním. To ho samozrejme baví stále.

@anonym_autor definuj veľa. pre mňa sú filmy zdrojom instantných informácií o svete... ale samozrejme, to už musíš posúdiť ty. ja som uviedla ako sme to mali my ...

autor
17. júl 2025
@andy024

mne uz asi udiera materstvo a tehotenstvo na hlavu a precitala som, ako sa zbavit jedinacika 😅😆🤣

@andy024 zbaviť sa ho nechcem 😂😂😂

zazka666
17. júl 2025

@anonym_autor trocha sa môže aj nudiť. Nie si zabávačka, ale mama

tasticka59
17. júl 2025
@andy024

@andy024 mne udiera na havu asi hlad alebo nieco lebo som precitala "ako sa zbavit jedalnicka pocas letnych prazdnin" 😀

1angelika
17. júl 2025

keď aj niekam nebude chcieť ísť tak trvaj na tom a skús...a možno zmení názor. Ten denný tábor by som tiež vyskúšala....možno až také hrozné to nebude..už teraz je to jedno ale tak do budúcna myslím..

ukulela
17. júl 2025
@anonym_autor

@pumi21 myslela som hlavne keď prší. Ale inak dobrý nápad, do parku môžeme ísť.

@anonym_autor zalezi, ci si mobilna ... ak ano, sadnite d auta a najdi zaujmavy ciel trebars aj v dosahu hodina autom ... ked len vyhliadka, kratka prechadzka na kopec, zrucaninu, k rieke, k rybniku ....
-muzea, vystavy, hrady .... zoo a podobne veci
-nech si pise prazdninovy dennik, napise, co chce vidiet a vyskrtava
-chcem ochutnat modru zmrzlinu, chcem vidiet zivu rybu v rybniku, prebehnut cez fontanu, ... dnes pojdeme hladat luku s cervenymi kvetmi. ak chces, aby bol aktivny, musis byt aktvivna v prvom rade ty

simca06022011
17. júl 2025

7rocny... no.. 7 rocnej dcere som uz animatora nerobila, isla do tabora, k jedej babke, druhej babke, bicykel, plavanie, plavecky... stranit sa? neprichadza do uvahy v tom veku. A ak nic, doma normalne aktivity ako vsetci ostatni, pomahat s hocicim a aj si najst zabavu sam... to nie je batola uz.

autor
17. júl 2025
@simca06022011

7rocny... no.. 7 rocnej dcere som uz animatora nerobila, isla do tabora, k jedej babke, druhej babke, bicykel, plavanie, plavecky... stranit sa? neprichadza do uvahy v tom veku. A ak nic, doma normalne aktivity ako vsetci ostatni, pomahat s hocicim a aj si najst zabavu sam... to nie je batola uz.

@simca06022011 jednu babku už nemáme a druha je onko pacient.

autor
17. júl 2025
@ukulela

@anonym_autor zalezi, ci si mobilna ... ak ano, sadnite d auta a najdi zaujmavy ciel trebars aj v dosahu hodina autom ... ked len vyhliadka, kratka prechadzka na kopec, zrucaninu, k rieke, k rybniku ....
-muzea, vystavy, hrady .... zoo a podobne veci
-nech si pise prazdninovy dennik, napise, co chce vidiet a vyskrtava
-chcem ochutnat modru zmrzlinu, chcem vidiet zivu rybu v rybniku, prebehnut cez fontanu, ... dnes pojdeme hladat luku s cervenymi kvetmi. ak chces, aby bol aktivny, musis byt aktvivna v prvom rade ty

@ukulela toto je zaujímavé. Dnešné deti je TK ťažké niečom namotivovat a potom to aj mňa demotivuje, keď vidím, ze moja snaha márna 🤷🏻‍♀️

dobromila
17. júl 2025
@anonym_autor

@ukulela toto je zaujímavé. Dnešné deti je TK ťažké niečom namotivovat a potom to aj mňa demotivuje, keď vidím, ze moja snaha márna 🤷🏻‍♀️

@anonym_autor treba ho zapajat do beznych cinnosti, upratovanie, zašívanie/šitie, priprava jedla, varenie...

liusa82
17. júl 2025
@simca06022011

@simca06022011 aj ja čumím ako sa okolo už velkých deciek dokážu niektoré vrtieť a na hlavu im to ide pomaličky robia z toho vedu a najlepšie im animovať každučkú minútku času..Mne by to liezlo na nervy keby mi je rodič furt za zadkom.Ja som jedináčik tiež a naši somnou takéto exempore veru nerobili že by ma takto ofukovali a stále mi robili program.. a čo sa poznám od decka som mala svoju hlavu a aj tak by som to nerobila čo by mi určili keby ma to teda vo velkom nezaujme. Ale aj tak som sa najradšej hrala sama v izbe ak nebolo inde a s kým na učitelku a rozkazovala som bábikám popri učení 😁 to bola naj hra a ešte divadielko s maňuškami som si sama robila.To dnešné decká sa bez asisetencie niekoho pomaličky ani samé nezahrajú

autor
17. júl 2025

Máme takéto kartičky, tak som ich vybrala, nech si zotrie úlohu. Najskôr protesty, on to nechce zotriet. Potom normálne plač, ze on žiadne ovocie nechce, on chce inú kartičku. Tak mi povedzte, ci toto je normálne dieťa.

autor
17. júl 2025
viestta
17. júl 2025
@anonym_autor

Máme takéto kartičky, tak som ich vybrala, nech si zotrie úlohu. Najskôr protesty, on to nechce zotriet. Potom normálne plač, ze on žiadne ovocie nechce, on chce inú kartičku. Tak mi povedzte, ci toto je normálne dieťa.

@anonym_autor ale vsak plakat moze. To je tak vsetko. Vysvetlit, ze su pravidla dane, tie sa budu dodrziavat. Uz je skolak, to aj v skole sa rozplace a nemusi citat, keed ho vyvolaju?
A k otzke ci je to normalne dieta? Ano, je. Ale ma rodicov, ktori ho maju usmernit, urcit hranice a tych sa drzat, urcit pravidla a trvat na tom aby ich dodrziavalo. Plac nepomoze, nas musi zdovodnit preco nie, a take, ze nechcem nestaci. Ked sa mu nepaci co sa ma robit, musi povedat sam co sa bude miesto toho robit. A ja bud schvalim alebo aj nie. S tym tiez pocita, ze neschvalim vsetko co si zmysli.

viestta
17. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor takze ak nechce ovocie, moze zjest zeleninu, moze si vybrat aku.

andrejka1974
17. júl 2025
@anonym_autor

@o__o lego ho baví aj knižky, ale nie moc dlho. Aj s autami sa zahrá, aj kreslí, aj ideme do obchodu a pod. Ale stále ostáva veľa času voľného.

@anonym_autor a čo tak si zahrať spoločenské hry spolu alebo sk ma Playstation zahrajte sa spolu my s dcérou čo ma už skoro 17 hrávame spolu hry aj s manželom alebo pozeráme spolu tv

bolarazjedna
17. júl 2025

No co ja viem, ovocie jest na príkaz.... Už aj to, ako tam napísali, že "ale bez odvravania", je trocha pasivno-agresivne. To ako "nemysli na ružového slona"..... Podľa toho hádam neposudzujes, či je normálny....

Nech napíše sám, čo by chcel robiť. Mne v takom veku strašne bavilo aj listovanie starých časopisov a letákov. Situacne hry s plysakmi, bábikami. Môže pozerať prírodovedecke filmy, na netflixe sú také krásne. Ešte ma napadli také kartičky ako napr Clovecina, určite sú aj pre deti, resp sú také na posilnenie vztahu rodič-dieťa, tam sú také otázky veľakrát na zamyslenie.

anonym_04b53c
17. júl 2025

Ja mám jedináčika. Hrá sa sám, naučili sme ho od mala ako sa hrať 🙂 Keď mu veľmi chýbali deti, tak sme išli do nákupného centra do tych detských kútikov, takých veľkých a tam lozil a naháňal sa s ostatnými deťmi. Pozeráme spolu filmy, dokumenty, čítame si, keď bol malý vymýšľal si vynálezy, ktoré si kreslil, strašne veľa sa rozprávame, stavia Lego, ideme na bicykle. A chodí na tréningy (futbal, tenis). Aj takto v lete. Ak nemá, obujeme s mužom kopačky a ideme v trojici. Muž ho učí programovať, tak aj s tým sa prebaví. Jasné že hrá hry, aj my s ním 🙂 , má ale na ne limit. Má škrečka, psa, s ktorými sa zabaví. Inak si myslím, že aj tvojmu malému by pomohlo domáce zvieratko. Bolo aj u nás, že stres zo školy a nechce ísť. Vtedy sme mu dali škrečka do ruky, chvíľu sa pohral a strach pominul. Vytvárame škrečkovi aj bludiská z krabíc, to je zábava na niekoľko hodín a super hlavne keď sa nedá byť vonku. Máme aj akvárium, tam sa rád pozerá a tiež je to veľmi relaxačné. A dieťa sa aj má nudiť. Každé leto píše "denník" všetkého čo zažil. Každý výlet, návštevu. Má taký foťák, čo hneď tlačí fotky, tie si tam nalepuje a aj nálepky, vstupenky.. Keď neprší super je aj trampolína. Ja si ako dieťa pamätám na úžasné dni, kedy som si postavila bunker. Stačilo prehodiť cez stôl deku a prihodiť pár vankúšov. Večer sme si premietali filmy. Inak často hrávame karty a máme asi milión spoločenských hier. Pečieme spolu koláč. Je to o tom, že máte jedináčika, je to náročné, viem. Ale to je tá rodičovská zodpovednosť, že ak nemá nikoho iného, má predsa rodičov, s ktorými môže tráviť čas. A celkom milá kniha existuje: Kto chce žiť, nech sa kýve.

autor
17. júl 2025
@andrejka1974

@anonym_autor a čo tak si zahrať spoločenské hry spolu alebo sk ma Playstation zahrajte sa spolu my s dcérou čo ma už skoro 17 hrávame spolu hry aj s manželom alebo pozeráme spolu tv

@andrejka1974 hrali sme človeče. Najskôr akože zo srandy si pridával viac políčok, potom zistil, ze prehráva, tak zbúral panáčiky. Potom ze ideme odznova (medzitým som odišla, ze takto sa hrať nebudeme).
Tak sme šli odznova a ani sme nedokončili jedného panáčik, už ho to nebavilo.
Btw hrať sa človeče vybral on.

autor
17. júl 2025
@bolarazjedna

No co ja viem, ovocie jest na príkaz.... Už aj to, ako tam napísali, že "ale bez odvravania", je trocha pasivno-agresivne. To ako "nemysli na ružového slona"..... Podľa toho hádam neposudzujes, či je normálny....

Nech napíše sám, čo by chcel robiť. Mne v takom veku strašne bavilo aj listovanie starých časopisov a letákov. Situacne hry s plysakmi, bábikami. Môže pozerať prírodovedecke filmy, na netflixe sú také krásne. Ešte ma napadli také kartičky ako napr Clovecina, určite sú aj pre deti, resp sú také na posilnenie vztahu rodič-dieťa, tam sú také otázky veľakrát na zamyslenie.

@bolarazjedna to bez odvravania sa ani mne nepáčilo, to som vynechala, keď som mu čítala zadanie. On sa ovocie ľúbi, to nebolo nasilu aj si vybral potom ze aké. To išlo len o princíp, všetko znegovat

anonym_81e05f
17. júl 2025
@anonym_autor

@andrejka1974 hrali sme človeče. Najskôr akože zo srandy si pridával viac políčok, potom zistil, ze prehráva, tak zbúral panáčiky. Potom ze ideme odznova (medzitým som odišla, ze takto sa hrať nebudeme).

@anonym_autor no to, čo opisuješ pri hraní Človeče je dosť problém, zrejme ste ho nechávali vyhrávať, keď bol mladším. Nedokáže prijať prehru. Keď sa bude chcieť hrať nabudúce, tak mu popredu povedz, že alebo bude dodržiavať pravidlá hry, alebo to môže rovno zbaliť. A najvyšší čas mu doma prideliť povinnosti, ktoré bude pravidelne vykonávať. A prestaňte skákať tak, ako on píska. Dala by som ho do denného tábora, prežil by to a veeeľmi by mu to prospelo

viestta
17. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tvoj syn ani v tom clovece nedokaze dodrziavat pravidla. Sedemrocny. A nie je to jeho chyba. Je najvyssi cas nastavit pravidla nielen v clovece a trvat na ich dodrziavani. Fakt to myslim dobre, nerypem.

letfenixa
17. júl 2025

@anonym_autor mám podobnú situáciu so synom, ale teda ja hp nezabavam. Normálne mi pomáha doma, umýva, utiera, pri varení, bývame v byte, takže ani dvor nemáme, vyrážame na malé výlety MHD a prímestskou dopravou, vlakom.

luccija
17. júl 2025

Hry, kartové hry, pexeso, upečte koláč či niečo spolu puding, detské centrum, kino, plaváreň čokoľvek chce, nechce aj moja protestovala a potom povedala, že bolo dobre.Na mobile som našla hlavolamy, hádanky...je to náročné chápem

bielasovicka
17. júl 2025
@anonym_autor

@bolarazjedna to bez odvravania sa ani mne nepáčilo, to som vynechala, keď som mu čítala zadanie. On sa ovocie ľúbi, to nebolo nasilu aj si vybral potom ze aké. To išlo len o princíp, všetko znegovat

@anonym_autor prepáč, ale máš trochu čudné dieťa 🫣. 7 ročný ma už aj sam vymýšľať nejaké aktivity, a nie ze on sa stráni cudzích miest, a ľudí, nezahrá sa len tak s hocikým, nechce ísť na výlet. S tým musíš niečo urobiť.

dobromila
17. júl 2025
@bielasovicka

@anonym_autor prepáč, ale máš trochu čudné dieťa 🫣. 7 ročný ma už aj sam vymýšľať nejaké aktivity, a nie ze on sa stráni cudzích miest, a ľudí, nezahrá sa len tak s hocikým, nechce ísť na výlet. S tým musíš niečo urobiť.

@bielasovicka každé dieťa je iné, neexistuje šablóna. Skúšajú, testujú hranice. Chce to veľa trpezlivosti.

letfenixa
17. júl 2025
@bielasovicka

@bielasovicka tak náš syn sa tiež strani neznámych ľudí, bál sa aj nových miest, ale je pravda, že napriek tomu som s ním chodila od mala, len som ho nenútila, keď nechcel ísť ďalej, išli sme zas o rok a pohli sme sa ďalej.