Ako zaujať 12-ročného syna športom?
Ahoj dobré ráno. Baví vaše 12- ročné deti nejaký šport? Či to len toho môjho nič? Ešte keď bol mladší som si to všimla že akosi toto nebude športový typ.
Nemôže to byť z časti dedičné? Nakoľko exmanžel bol obývačkový typ,žiadne športové záujmy žiadna športová aktivita. Keď som bola školáčka ja chodila som atletické súťaže,bavil ma volejbal a v dospelosti rôzne túry, ferraty, lozenie po skalách.
Prihlásila som syna na karate a to mu vydržalo necelé tri mesiace.ok no nič. Začala som s mladším synom (5) chodiť na ľadové korčuľovanie a chodíme pravidelne lebo ho to oslovilo,už vie krásne sám brusliť a je nadšený z každej novej aktivity a tento najstarší 12 ročný nie, on nechcel ani kúpiť korčule. 🙈🤦
Paci sa mi vas pristup. Nazory ze nepodporite VLASTNEHO syna, ja ako chlap urcite chapem a mam rovnaky nazor, aj ked je to moje dieta snazim sa na veci pozerat realne a vidim co vyrasta z mojho dietata a robim vsetko preto aby sa to zlepsilo. Potom uz v 22 rokoch bude neskoro sa pytat kde sa stala chyba...
Môj starší je športovec, čoho sa chytí, to mu ide. Mladší je absolútny športový antitalent, nebaví ho to, priam by som povedala, že na telesnej trpí. A to akože nesmie? Prečo by mal byť športovec, prečo by ho mal baviť šport. Má tiež 12 a napr. rozpráva plynule anglicky, v matematike počíta rýchlejšie ako ja, do školy sa takmer neučí, lebo nemusí. Starší sedí viac nad knihami ak má napr. písomku.
Veď ho nechaj. A musím ti povedať, že mňa - cudzieho človeka - pichlo pri srdci, keď som si prečítala tvoju vetu: bude to nepoužiteľný človek. Ostáva len veriť, že to takto neprezentuješ aj priamo pred ním.
takto. chápem ženy ktoré nešportujú a tým pádom nemajú problém s tým že nešportujú ani deti…
ale ja by som to nedopustila, aby moje dieťa vôbec nešportovalo… alebo aby sa aspoň voľajako hýbalo…
určite by som ho nenechala hniť na gauči. ak by nebol niekde v športovom krúžku, určite by so mnou musel aspoň cez víkend na túru, bicykel alebo poskákať na trampoline… alebo by venčil psa 2 hodiny denne…
ale to by som robila už mala, nie v 12…
@anonym_autor ???? A ako ste trávili dovolenku?
@anonym_5b967e boli sme v safari zoo, chodili sme po promenádach, v lunaparku atď
A co robi na tom mobile? Bezcielne scroluje? Nechytilo by ho programovanie, tvorba videi, web stranok? Ja by som sa hoci aj na to zamerala, ako urobit cas na mobile efektivnym...
Ale z toho co popisujes, asi by som sa sla poradit so psychologom, ako postupovat.
@titla nescroluje, hrá hry skupinové, volajú s kamošmi a zároveň to spolu hrajú
Môj starší je športovec, čoho sa chytí, to mu ide. Mladší je absolútny športový antitalent, nebaví ho to, priam by som povedala, že na telesnej trpí. A to akože nesmie? Prečo by mal byť športovec, prečo by ho mal baviť šport. Má tiež 12 a napr. rozpráva plynule anglicky, v matematike počíta rýchlejšie ako ja, do školy sa takmer neučí, lebo nemusí. Starší sedí viac nad knihami ak má napr. písomku.
Veď ho nechaj. A musím ti povedať, že mňa - cudzieho človeka - pichlo pri srdci, keď som si prečítala tvoju vetu: bude to nepoužiteľný človek. Ostáva len veriť, že to takto neprezentuješ aj priamo pred ním.
@anonym_53aad6 napísala som, že mám z toho strach, pretože to je holý fakt,že smeruje tam
@anonym_53aad6 mňa pichlo pri srdci z vety veď keď bude mať 22 bude jednoduchšie ho proste vyhodiť z domu....
@titla nescroluje, hrá hry skupinové, volajú s kamošmi a zároveň to spolu hrajú
@anonym_autor môže si založiť YouTube kanál a zarábať na tom do budúcna čo ty vieš 🤷
@anonym_autor a aj si ho nejako k pohybu viedla od malicka, ci len zrazu si sa prebrala? A tym nemyslim ze dat dieta na kruzok, ale chodievali ste ako rodina (alebo ako mama s dietatom) v lete plavat, bicyklovat, v zime korculovat alebo lyzovat, hrali ste niekedy spolu na dvore futbal alebo badminton, vyuzili ste sportove aktivity na dovolenke ?
Lebo ja tiez nie som sportovy typ v zmysle ze by som vynikala v nejakom sporte, na zakladke som uplne trpela na telesnej pri nejakych behoch, splhani (vzdy som skoncila posledna alebo sa mi to ani nepodarilo), napriek tomu so mnou rodicia robili vyssie spomenute aktivity a mam pozitivny vztah k sportu a pohybu, hoci som v podstate “drevo”.
Ma tvoj syn nejakych kamosov? Ako ma vztahy so spoluziakmi? Ci vsetci len na mobiloch?
takto. chápem ženy ktoré nešportujú a tým pádom nemajú problém s tým že nešportujú ani deti…
ale ja by som to nedopustila, aby moje dieťa vôbec nešportovalo… alebo aby sa aspoň voľajako hýbalo…
určite by som ho nenechala hniť na gauči. ak by nebol niekde v športovom krúžku, určite by so mnou musel aspoň cez víkend na túru, bicykel alebo poskákať na trampoline… alebo by venčil psa 2 hodiny denne…
ale to by som robila už mala, nie v 12…
@biba_18 na telesnej výchove tiež nerobí to čo má. Mali bežať poklusom a on jediný si kráčal. Chodievali na plaváreň a celý autobus na neho čakal čo nebol schopný sa vychystať na čas. Potom mi učiteľka povedala že si mám pri druhom kole plaveckého rozmyslieť či bude chodiť...
@anonym_53aad6 mňa pichlo pri srdci z vety veď keď bude mať 22 bude jednoduchšie ho proste vyhodiť z domu....
@anonym_autor 12rocny je uz puberta, vzburene hormony. Tu prikazmi nic nedosiahnes, musis ist na to rafinovane a takticky, cez rovesnikov, kamosov.
@anonym_autor a aj si ho nejako k pohybu viedla od malicka, ci len zrazu si sa prebrala? A tym nemyslim ze dat dieta na kruzok, ale chodievali ste ako rodina (alebo ako mama s dietatom) v lete plavat, bicyklovat, v zime korculovat alebo lyzovat, hrali ste niekedy spolu na dvore futbal alebo badminton, vyuzili ste sportove aktivity na dovolenke ?
Lebo ja tiez nie som sportovy typ v zmysle ze by som vynikala v nejakom sporte, na zakladke som uplne trpela na telesnej pri nejakych behoch, splhani (vzdy som skoncila posledna alebo sa mi to ani nepodarilo), napriek tomu so mnou rodicia robili vyssie spomenute aktivity a mam pozitivny vztah k sportu a pohybu, hoci som v podstate “drevo”.
Ma tvoj syn nejakych kamosov? Ako ma vztahy so spoluziakmi? Ci vsetci len na mobiloch?
@sissy27 samozrejme! V troch rokoch bol s nami na umelej lezeckej stene,ale to ho neskôr neoslovilo. Vo dvojici na telesnej s ním nikto byť nechce lebo všetko fláka. Pri hraní futbalu v škole tiež ho nechcú do party. Mali bežať poklus a ani toho nebol schopný. Keď sa ho aj spýtam alebo aj skôr keď som sa pátrala po tom čo by ho bavilo tak povedal že nevie
@anonym_autor 12rocny je uz puberta, vzburene hormony. Tu prikazmi nic nedosiahnes, musis ist na to rafinovane a takticky, cez rovesnikov, kamosov.
@0silvia0 áno ale toto netrvá rok, to bolo už dávno predtým
@0silvia0 matematika 1,2
Slovenský 3-4
Literatúra 3
Hudobná 2-3 ale už má aj 5ky
Telesná 2
Fyzika 2-3
Skôr taký priemer ale viem že má na viac
Keď sa má na biológiu niečo naučiť to je neskutočná neochota
@sissy27 samozrejme! V troch rokoch bol s nami na umelej lezeckej stene,ale to ho neskôr neoslovilo. Vo dvojici na telesnej s ním nikto byť nechce lebo všetko fláka. Pri hraní futbalu v škole tiež ho nechcú do party. Mali bežať poklus a ani toho nebol schopný. Keď sa ho aj spýtam alebo aj skôr keď som sa pátrala po tom čo by ho bavilo tak povedal že nevie
@anonym_autor pred 9rokmi si ho zobrala na umelu lezecku stenu a vybavene? Ja sa pytam, ci vy ako rodicia (spolu alebo zvlast) robite s detmi sezonne sportove aktivity, ci to je bezna sucast vasho zivota, nie ci raz za uhorsky rok nieco skusite.
Citame v com nie je dobry, v com je “neschopny”. V com je ale podla teba dobry? Na co ma talent? Co si ty ako matka vypozorovala za 12 rokov? Znamky nie su az taka katastrofa, na to, ze ide o chlapca v puberte, zavislom na mobile. Cakala som 3-4, alebo 4-5.
Tiež si myslím, že u 12r sa už začínajú búriť hormóny a čím viac do neho budeš rýpať, tým viac bude vzdorovať. Niektoré deti proste nie sú na šport, a možno je gaučový typ a čo? Nie je preto menej hodnotný človek. Ja som s deťmi chodila večne na turistiku od 4 rokov zdolávali kopce a nič, nepriviedlo ich to k športu. Turistiku ako takú majú radi ale každý týždeň keby som ich nútila tak by ma znenávideli. Ako rodina ideme 2-3krát za rok, najstaršia okreme vôbec, ona si radšej kreslí, alebo číta knihy (je dospelá má 22), stredný chodí posledný rok s priateľkou a najmladší je čistý gamer, v lete si trochu zvykol zahrať futbal s kamarátmi ale žiadna sláva. Neber to tak tragicky, každý si svoje miesto v živote nájde. Deti nie sú na to, aby napĺňali naše predstavy, sú to osobitné bytosti so svojimi povahami. Môj stredný bol tiež taký, potom v 16 začal posilňovať, dva roky cvičil a stále rád cvičí, len na to kvôli škole a priateľke momentálne až tak nemá čas.
Svojho syna podporuj hlavne vo vzťahoch, kamarátstvach, ty ako matka ho k ničomu nedokopeš, buď sa dokope sám alebo vplyvom kamarátov, keď už aj len k tej posilke, chlapci okolo 15r zvyknú začať s posilňovaním, je ich ozaj veľa. A ak by aj nie, tak sa o jeho budúcnosť neboj. Veď ľudia veľmi dlho dozrievajú, podľa štúdií človek dospelosť dosahuje až okolo 30 roku. Určite si dovtedy nájde nejaké záujmy.
Bože, si hrozná. Len ty, ty. Tvoje nereálne predstavy. Vôbec nemusí v ničom vynikať. Tak bude normálny priemerný chlap. Premitivovaná ženská.
A ešte nezabudni dodať, že je to chyba ex.
A musi byt kazdy clovek sportovy typ? Ked ho to nebavi, to znamena, ze ma nejaku poruchu?? Moj mladsi syn hra futbal, lyzuje, korculuje, starsi je uplne iny, na korculiach stal, no neislo mu to, skusa to kazdy rok, ale nevie sa do toho dostat. Futbal neznasa, nic ine ho neoslovilo. Je hudobne nadany, hra na trubku, cita knihy, chodime na turistiku, nesedi doma na gauci? Do sportu ho nenutim, a na co? Nechapem. Cize ked nerobi sport, je nic?
Citame v com nie je dobry, v com je “neschopny”. V com je ale podla teba dobry? Na co ma talent? Co si ty ako matka vypozorovala za 12 rokov? Znamky nie su az taka katastrofa, na to, ze ide o chlapca v puberte, zavislom na mobile. Cakala som 3-4, alebo 4-5.
@minilla matematika mu ide bez toho aby sa na to zvlášť pripravoval
@anonym_autor 12 rokov je dost neskoro, to uz deti spohodlnievaju. Mozno si najde cestu k sportu, ked bude dospely cez nejaku partiu. Neviem, ako travite cas ako rodina, ci sa venujete nejakym sportovym aktivitam, ze by to deti niekde mohli odpozerat. Podla mna deti treba k pohybu viest odmala.
@anonym_autor pred 9rokmi si ho zobrala na umelu lezecku stenu a vybavene? Ja sa pytam, ci vy ako rodicia (spolu alebo zvlast) robite s detmi sezonne sportove aktivity, ci to je bezna sucast vasho zivota, nie ci raz za uhorsky rok nieco skusite.
@sissy27 chodievame na krytu plaváreň a ľadové korčuľovanie a musím ho doslova prosiť aby išiel s nami. Do soľnej jaskyne sa mu tiež nechce, ale doma ho nenechám. Všetci ideme a on nebude výnimka. Keď aj poviem aby sa nachystal do školy tak to neurobí, až tak na 8-9 upozornenie. Ušiel mu autobus, nestihol, opäť sa šuchtal, ja som už bola v práci keď mu volal že mám po neho prísť lebo nestihol, predtým som prišla po neho, urobil to trikrát a dosť. Teraz mi tu môžete písať aká som hrozná matka. Nechala som ho ísť pešo. Klop klop od tej doby autobus stíha.
@anonym_autor mozem sa opýtať, ako teraz žijete? Si opäť vydatá alebo vi vzťahu a druhého syna máš s novým partnerom?
@anonym_autor 12 rokov je dost neskoro, to uz deti spohodlnievaju. Mozno si najde cestu k sportu, ked bude dospely cez nejaku partiu. Neviem, ako travite cas ako rodina, ci sa venujete nejakym sportovym aktivitam, ze by to deti niekde mohli odpozerat. Podla mna deti treba k pohybu viest odmala.
@senta_sofia u nás v rodine,keď som bola dieťa,nikto nešportoval, ale na telesnej výchove som riadne robila to čo ostatní,on nerobí ani to. To by ale mal a nie že mi budú chodiť na edupage stále upozornenia poznámky
Mobil má bez obmedzenia, alebo má tam rodičovskú kontrolu a limity koľko času môže tráviť v akej aplikácií?
Dieťa sa potrebuje aj nudiť nemáš mu robiť animátora 24/7 tak začne aj tvoriť, trénovať predstavivosť a vymýšľať.
Ale ak má na dosah ruky neobmedzenú instantnú zábavu s virtuálnymi kamošmi tak všetko ostatné ohundre.
Mám pocit že to dieťa je závislí na ľahko získanom dopamine a preto ho žiadna iná aktivita nebaví skôr ho ukrutné nudí . https://lekar.sk/lacny-dopamin/ Taktiež nútiť ho do niečoho nasilu automaticky získa danej veci averziu aj do inak zábavných aktivít
Mám pocit že to dieťa je závislí na ľahko získanom dopamine a preto ho žiadna iná aktivita nebaví skôr ho ukrutné nudí . https://lekar.sk/lacny-dopamin/ Taktiež nútiť ho do niečoho nasilu automaticky získa danej veci averziu aj do inak zábavných aktivít
@jogy1984 hej, nuž ale keď niekde ideme všetci ako rodina a on povie že nechce ísť napr do soľnej jaskyne,tak to ho mám nechať doma lebo pánko nechce ?
Mobil má bez obmedzenia, alebo má tam rodičovskú kontrolu a limity koľko času môže tráviť v akej aplikácií?
Dieťa sa potrebuje aj nudiť nemáš mu robiť animátora 24/7 tak začne aj tvoriť, trénovať predstavivosť a vymýšľať.
Ale ak má na dosah ruky neobmedzenú instantnú zábavu s virtuálnymi kamošmi tak všetko ostatné ohundre.
@maranco u mňa ho má buď za odmenu alebo na hodinu a pol večer,po splnení vecí do školy inak smola.
12 rocny je typicky pubertiak. V tomto veku vsetky deti najradsej travia cas na mobile, dokonca aj tie, co sportuju. Ak si nenasiel vztah k sportu doteraz, len tazko si ho najde v puberte. Jedine ze by sa s kamosmi hecli k cviceniu doma alebo v lete vonku - workout na vonkajsom ihrisku...V puberte decka neradi travia cas s rodicmi, su radsej s rovesnikmi. Nemozes od neho cakat, ze bude zdielat nadsenie s 5-rocnym bratom. Mozno keby ste zobrali von aj nejakeho kamosa. Alebo sa zorganizovali viacere rodiny s detmi v jeho veku a spolocne vyrazili na turu, na korcule...
@anonym_autor mozem sa opýtať, ako teraz žijete? Si opäť vydatá alebo vi vzťahu a druhého syna máš s novým partnerom?
@anonym_autor keďže si neodpovedala, predpokladám že je to tak ako som písala. Podľa mňa škrípe jeho vzťah s novou rodinou, preto sa vyhýba spoločným aktivitám. Navyše je v puberte, čo je emočne veľmi náročné obdobie. Neviem či je v striedavke alebo chodí k otcovi na víkendy, ale evidentne “lieta” z jednej strany na druhú. Chlapec sa hľadá, niečo ho “trápi” treba mu pomôcť. Odporúčam návštevu psychológa. Najskôr sa porozpráva s tebou a potom bude riešiť syna. Držím palce.

Choď za psychológom nech ti poradí ako s ním pracovať