Ako zaujať 12-ročného syna športom?
Ahoj dobré ráno. Baví vaše 12- ročné deti nejaký šport? Či to len toho môjho nič? Ešte keď bol mladší som si to všimla že akosi toto nebude športový typ.
Nemôže to byť z časti dedičné? Nakoľko exmanžel bol obývačkový typ,žiadne športové záujmy žiadna športová aktivita. Keď som bola školáčka ja chodila som atletické súťaže,bavil ma volejbal a v dospelosti rôzne túry, ferraty, lozenie po skalách.
Prihlásila som syna na karate a to mu vydržalo necelé tri mesiace.ok no nič. Začala som s mladším synom (5) chodiť na ľadové korčuľovanie a chodíme pravidelne lebo ho to oslovilo,už vie krásne sám brusliť a je nadšený z každej novej aktivity a tento najstarší 12 ročný nie, on nechcel ani kúpiť korčule. 🙈🤦
Ved s nim urob nejaku dohodu. V tomto veku mas nad nim este kontrolu, ked bude mat 18, uz s nim nepohnes.
Hranie hier musi vykompenzovat nejakou aktivitou. Ale nech si vyberie sam, nenut ho do nicoho.
@anonym_autor keďže si neodpovedala, predpokladám že je to tak ako som písala. Podľa mňa škrípe jeho vzťah s novou rodinou, preto sa vyhýba spoločným aktivitám. Navyše je v puberte, čo je emočne veľmi náročné obdobie. Neviem či je v striedavke alebo chodí k otcovi na víkendy, ale evidentne “lieta” z jednej strany na druhú. Chlapec sa hľadá, niečo ho “trápi” treba mu pomôcť. Odporúčam návštevu psychológa. Najskôr sa porozpráva s tebou a potom bude riešiť syna. Držím palce.
@jaaty aj ja si myslím, že tu bude hlbší problém, že to nebude neschopným chalanom, ale celková situácia v rodine dopomáha k jeho postoju, plus to umocňuje nastupujúca puberta.
@jaaty aj ja si myslím, že tu bude hlbší problém, že to nebude neschopným chalanom, ale celková situácia v rodine dopomáha k jeho postoju, plus to umocňuje nastupujúca puberta.
@anonym_53aad6 presne tak. Naozaj odporúčam návštevu psychológa. Nemá zmysel ho nútiť k športu či spoločným aktivitám, treba zistiť čo prežíva. Psychológ zistí čo ho trápi a určite poradí a pomôže.
Cim viac pises tym menej sa mu divim. A povedat ze nemas byt na co pysna....chudak dieta
@anonym_autor možno treba nájsť taký šport, ktorý ho bude baviť. Môj vyskúšal vela rôznych až si nakoniec jeden taký našiel. Ale zas, možno je tvoj naozaj na niečo iné… možno by ho bavila hra na hudobný nástroj. Každý máme talent na niečo iné… a človek cíti, či mu niečo ide, alebo nie.
Zaujem o sport pride vekom… mojich sme vsetkych viedli k plavaniu, turistike, manzel k lyzovaniu. Kym boli mensi, ok, v urcitom veku ani za svet. Ale casom - vplyvom kamaratov, vo vztahu - sa k sportu vratili. Podla mna moc tlacis na pilu, nechaj ho dychat.
Boze, cela tato diskusia mi pripomenula toto tu.
Cim viac pises tym menej sa mu divim. A povedat ze nemas byt na co pysna....chudak dieta
@really8 asi tak...
@really8 a čo povieš na to, že sa učiteľ na telesnú výchovu sťažuje? Keď nešportuje tak aspoň na tom telocviku by mal robiť to čo má nie? Keď to zvládne 18 detí a on jediný má byť výnimka?
@anonym_autor ak máš takéto ironické poznámky aj prednim tak by som sa skôr divíl že by chcel ísť
@jogy1984 nikto nemá. Triedna sa vyjadrila že je skôr rozmaznaný a rozprávame sa s ním v rukavičkách
@really8 a čo povieš na to, že sa učiteľ na telesnú výchovu sťažuje? Keď nešportuje tak aspoň na tom telocviku by mal robiť to čo má nie? Keď to zvládne 18 detí a on jediný má byť výnimka?
@anonym_autor ale on to nezvlada prave preto, ze nesportuje. Deti treba viest k pohybu od malicka, prakticky uz od narodenia by sa mali hybat co najviac. Uz mnohe babatka maju ochabnute svalstvo, neskoro zacinaju stvornozkovat, chodit...atd. Druha vec je nadanie, to je dedicne. Niektore deti sa postavia ako trojrocne na korcule alebo lyze a ide im to hned. Ine potrebuju viac casu. Kazdopadne svojho syna neponizuj, nezhadzuj ho len preto, ze je sportovy antitalent alebo preto, ze je po otcovi. Pokazi vam to vztah a jemu nastrbi psychiku. Skus nanho ist nenapadne, najst nieco, co ho bavi namiesto vycitania, ze ho nic nebavi. Mozno sa najde v kuchyni a ukaze sa ako zrucny kuchar ci pekar. Alebo programator. Nikdy nevies.
@anonym_autor moj skoro 12 rocny riez ho sport nebavi ale ze vobec..ma to po otcovi. Este plavanie ako tak ma rad vodu rok chodil na plavanie aby mal nejaky pohyb potom zavrwlu plavaten koli predabke na 10 mesiacov a uz nechodi..dcerka 8 rocna ta je viac pohybova rada korculuje to sa naucila v 5tich rokoch za 15 minut..chcela ist aj na hokej hrat. Chodila tiez plavat rok ..v skole chodi do sportovej triedy so zameranim na pinpong. Ale radsej ako sport ma vytvarnu..
@anonym_autor ale on to nezvlada prave preto, ze nesportuje. Deti treba viest k pohybu od malicka, prakticky uz od narodenia by sa mali hybat co najviac. Uz mnohe babatka maju ochabnute svalstvo, neskoro zacinaju stvornozkovat, chodit...atd. Druha vec je nadanie, to je dedicne. Niektore deti sa postavia ako trojrocne na korcule alebo lyze a ide im to hned. Ine potrebuju viac casu. Kazdopadne svojho syna neponizuj, nezhadzuj ho len preto, ze je sportovy antitalent alebo preto, ze je po otcovi. Pokazi vam to vztah a jemu nastrbi psychiku. Skus nanho ist nenapadne, najst nieco, co ho bavi namiesto vycitania, ze ho nic nebavi. Mozno sa najde v kuchyni a ukaze sa ako zrucny kuchar ci pekar. Alebo programator. Nikdy nevies.
@kp7333 ale nikto to pred ním nerieši ani nekomentuje. Aj s učiteľkou sa rozprávame bez prítomnosti detí
@kp7333 v triede majú chlapcov ktorí tiež nešportujú ale v škole robia to čo majú. Na poklus nepotrebuje byť športovo zdatný
@anonym_autor a co otec? Aky je, ako vnima syna? Travi s nim cas? Zaujima sa?
@senta_sofia u nás v rodine,keď som bola dieťa,nikto nešportoval, ale na telesnej výchove som riadne robila to čo ostatní,on nerobí ani to. To by ale mal a nie že mi budú chodiť na edupage stále upozornenia poznámky
@anonym_autor moja babka na taketo hovorila, ze neskoro rit bit, ked sa posrala… z tvojich odpovedi mam dojem, ze ides teraz riesit spravanie syna, ktore sa ti nepaci. Len ono to je dosledok niecoho, treba riesit pricinu. Polozis otazku k sportu a nakoniec je problem s tym, ze nerespektuje pokyny na hodine a nosi poznamky.
@anonym_autor jezis boze a? Vzdy vsade je nejake dieta v niecom najslabsie.mne prides podla tvojich reci ze si spadla z jahody alebo co. Popisujes tu ze frfle pri hrabani listia, ze nejasa ze ma ist s vami do solnej jaskyne. Akoze wtf?
Naši iba mobil a pc, nič iné a prečo by mi to malo vadiť ? Nevadí, jedného dňa začnú pracovať a ich nič nerobenie skončí, tak to ja beriem.
Kedy si ho naposledy objala?
@kp7333 ale nikto to pred ním nerieši ani nekomentuje. Aj s učiteľkou sa rozprávame bez prítomnosti detí
@anonym_autor neverím, že to pred ním neriešiš a nekomentuješ. Totálne ho zhadzuješ, komanduješ a ponižuješ, aký je neschopný. Skús sa zamyslieť,či aj ty nemáš veľký podiel viny na tom, ako sa chová. Chalan ťa už má plné zuby , s tvojimi predstavami dokonalého syna.
Akoze pre mna v tom veku bol najvacsi strasiak od pohybu vyskyt rovesnikov kdekolvek by ma napadlo. Len tak sa ist prejst a oni by bolo schopni proste rozoberat donekonecna ze som sama a ze som nezaujimava ked nemam kamosku nejaku a proste cloveka prejde chut od toho ked taki intrigani su v jeho okoli. Nutit do sportu je zbytocne. Mne sa ulavilo ked uz som po skole vedela ze tie spiny ohovaracske nikdy zas na druhy den nebudem musiet stretnut a uz vobec nie pravidelne ked aj by som na nich niekde narazila.

Tak moja tiež keby ma mobil nonstop ju nič nebaví redp áno kreslila by , tvorila by ale popri mobile. Keď nemá mobil tak aj spoločenské hry hraah na klzisko, aj na bicykel aj na prechádzku....takže mobil Max hodinu