Aký krúžok navštevuje vaše trojročné dieťa?
Ahojte maminky, do akých kružkov ste dali vaše detičky? Syn má tri rôčky, a je "nadaný" na športy, najmä loptové. Asi sa pýtate ako som na to prišla 🙂 Ako dvojročný začal kopať tak do lopty ako niektorí päťroční chlapci nie... (nevravím to preto, že je to môj syn) ale človek to vidí... Má tri rôčky, a niekedy žasnem čo stvára... Ako ste rozvíjali "talent" Vašich detičiek? Na aké záujmové krúžky ste ich dávali? Čo by ste mi odporúčali? Ďakujem za odpovede 😉
@martinaluky No takto to by dedko musel bývať o trošku bližšie... takže nohy si nevyložím... A ja neviem, ale asi nečíťate všetko ja som napísala že ako podporovať, nie hneď dať na futbal a neviem čo... Isto mu to nechcem sprotiviť, a nútiť ho do niečoho... Takže ja som sa Vás pýtala na názor ako podporovať a nie čo ako mám robiť ja, otecko a dedko...
@bubelko Ale ja som v kľude a nohy mám v teple... Ja neviem ja som nikde nespomenula že ho chcem niekam dať nasilu... A už vôbec nehovorím o futbale... Ja som sa pýtala že kam chodia detičky v takom veku,... Poprosím maminky, ktoré majú názor, aby sa deti hrali na ihrisku, v piesku a neviem kde tak nech nekomentujú..Náš malý si to všetko užíva, a nejako mu nechcem zobrať detstvo... Rada si vypočujem názor tých mamičiek, ktoré majú detičky v nejakom krúžku... Alebo sa niečomu venujú... Ďakujem
@michala465 ja planujem dat maleho na karate alebo gymnastiku. Bavilo by ho aj plavanie len by som ho musela nosit dost daleko ale uvidime od leta. U nas beru na a kruzky az od 4 rokov ked su schopni byt samostatnejsi. My sme sportovo zalozena rodina a snad sme vyskusali vsetko. Ak by ho bavil aj futbal budem ho vozit aj tam pokial budem stihat. Sport a kruzky su super. Osobne som tiez nosia sestru na gymnastiku a bola nadsena. Takze vrelo dporucam 😀.Treba skusat a venovat sa tomu co ho bavi.
dá sa nájsť na nete aká činnosť resp. aký šport je od akého veku vhodný,študovala som to dávno,ak dobre pamätám pre 3r. tam nebolo nič,napr. karate bolo písané až od 8r....na každú činnosť treba akútakú výdrž,niekde aj silu,niekde už vyspelejší rozumček....moje v 3r. nastúpili do školky,kde bola hra na flautu,tanec a neskôr v prípravke AJ,to bohato stačilo....
@michala465 Aj teba mama od troch rokov nosila do krúžku? Toto ma už fakt prekvapuje, čo za nápady niektoré matky majú. Nechaj ho žiť a nezaťažuj ho povinnosťami od narodenia. Loptu môže kopať aj na záhrade ☹
U nas mimo sk sa zacina volnymi hodinami na skusku. Je to super deti sa zoznamuju s okolim..trenermi.. Mozu si priniest kamaratov. My cvicime aj doma..rozvijame active zimne aj letne sporty. V skolke nie su ziadne kruzky az v skole. Tak sa kazdy snazi najst co ho bavi a venovat sa patricne danemu kruzku.😄
@michala465 Prepáč, ale aj iný názor je názor. Niektoré z nás, ti tu práve hovoríme ako to podporovať aj iným spôsobom ako ho hneď zaťažiť krúžkami a zbytočnými aktivitami. Nemôžem vedieť, kde dedko býva, ale ty si ho tam spomenula. A prepáč, môj príspevok aj ďalej pokračoval, že má aj tatina.
nechcem tu rozburit nejake hadky, viem, ze kazdy ma iny nazor.. ale... no ja neviem ked to tu citam... ze kym nechodi do skoly, tak sme mu/jej DOVOLILI, chodit na viac kruzkov.. a pod.. to akoze 3 rocne deti sa tlacia na "kruzky"??? no sa mi nechce verit... 3-6 rocne deti sa maju hrat... a nie prevlacat ako macence z jedneho kruzku na druhy...My kvoli drzaniu tela chodime s malou na gymnastiku (ano beru vraj od 4r, my tam uz ale chodime teraz rok.. od 3 rokov), ked stihame pravidelne, ked nestihame menej pravidelne, ale vacsinou 2x do tyzdna na hodinu. V skolke maju aktivit dost, extra kruzky im netreba. V jaslickach mali tiez toho dost, kazdy den tvoria, cvicia, chodi von... Okrem anglictiny, ktoru tam maju neriesim nic ine. Aj tak vazne treningy zacinaju casto az od 6 rokov a viac.. dovtedy tie deti ucia zaklady.
Chcela som plavanie od malicka, to bolo jedine take, co som planovala vopred, alebo bohuzial mne sa to nepodarilo nejak zorganizovat :( Keby sa podarilo, chodila by mala iba plavat, s nicim inym by som ju nezatazovala.. kreslit si, kopat loptu a tancovat moze aj bez kruzkov...
@michala465 tak ho daj iba na nejaku sportovu pripravu, napr ako my chodime na gymnastiku.. samozrejme nic s gymnastikou to velmi nema... deti sa rozvicia, pobehaju, urobia im prekazky, idu na trampolinu, skacu do "jamy", chodia po kladine... ;) a trenuju si tym vlasne iba zakladne veci ako je rovnovaha, drzanie tela a pod. Ale treba si to vopred prezriet, ja som bola aj inde na hodine gymnastiky, a to sa mi teda uz nepacilo.. bolo to od 4 rokov tiez ale take prilis vazne, nic pre deti, skusanie, meranie, stopovanie, bodovanie. Zvlasnte pre take male deti, mozno fajn pre predskolakov, skolakov...
@simca06022011 Ja som tiež malú dala na gymnastiku v 4 rokoch, ale po 2 hodinách mi dcéra povedala, že ju to tam nebaví a že ona chce plávanie. A aj na plávanie chodí, ale až od 2 ročníka na ZŠ. A vyslovene nás k tomu dokopala a možno práve preto ju to tak baví až do teraz. Mne sa koľko x neche. plaváreň máme 15 km od domu, tréningy sú 3x do týždňa (zatiaľ). Nič netreba robiť na silu a podporovať, čo podporovať netreba. Pokiaľ to dieťa má naozaj talent a chce to robiť, bude to robiť aj potom, keď na to dosiahne ten správny vek. Ja by som so žiadnymi aktivitami, či už športovými, alebo umeleckými, nezačínala skôr, ako od školy. Vtedy si už vie dieťa povedať čo chce a čo ho baví.
@martinaluky no tak nejak.. my dochadzame do detvy z BB 🙂 tak mi o vzdialenosti nemusis pisat 🙂)) Ale malu to velmi bavi... ona sa tam tesi ako blcha, ale je aj kvoli tej atmosfere... boli sme v BB a tam sa jej nepacilo na treningu vobec. Cize vybeha sa, vyblazni, poskace..a ideme domov :P Trenerka hovorila, ze aj tak je to iba take akoze, deti sa trenuju az od skoly... ako pises... dovtedy je to len pre radost rodicov :P Boli sme s malou aj na korculovani, lyzovani.. ale ja neviem.. to je take trapenie... to male dieta ani nechape co ma robit... som to tam videla rano o 7mej a rodicia boli viac nazhaveni ako deti :P viac sme tam nesli 🙂))) Ale my mame tiez ocka takeho co prehana velmi, mysli si ze dieta ma mat milion aktivit 🙂)) nastastie nasa mala ho vzdy umiestni... nech nevymysla 🙂)
@michala465 je super,ze maly ma talent a ze ho bavi sport,podporujte ho, hrajte sa s loptou na ihrisku a to bude super podpora a rozvoj do buducnosti...mam dvoch chalanov-7 a 4rocny,starsi je mozno nieco ako tvoj maly,super sportovy vsestranny. Obidvaja robia hokej a starsi aj futbal... preto ti radim sa s nim hrat s loptou ked ho to bavi,ak ho aj neskor das na nejaky sport,tam hned vidno, ktore dieta sa vela hravalo na dvore.....
@michala465 aj ja mam sportovo nadane dieta, bude mat 7 rokov. Dolezite je neupriamit sa v takom ranom veku na jeden sport, jeden druh aktivity, treba rozvyjat vsetky stranky, to dokonca tu v Kanade tvrdia aj pri synovej vekovej kategorii. Vo veku 3 rokov v pohode vystacia aktvity s rodicmi, my sme chodili na plavanie a gymnastiku (rodic plus dieta) aj to nie velmi pravidelne, to boli jedine organizovane cinnosti, inak sme sa mu venovali doma, v 3 rokoch uz korculoval, lyzoval, plaval, bicykloval, hravali sme loptove hry - kopanie, hadzanie loptou, "tenis", organizovane sporty az od 4 rokov futbal a od 5 hokej s tym, ze doma pokracujeme v sportovych aktivitach, aby nebol jednostranne zatazovany a rovnomerne sa rozvyjal.
@simca06022011 náš tréner na plávaní mi odporúča začať s ňou robiť ešte aj atletiku...beh...ale do toho sa mi moc nechce. To plávanie jej "tolerujem 😝 " iba pre to, že je to naozaj šport, kde sa všestranne rozvíja telo a nemá si ako ublížiť. V mojom okolí je veľa športovcov, ktorí su už v mojom veku "mrzáci", pár operácií za sebou... ja sa v športe moc nevyznám, ja som skôr umelecky nadaný človek, za mlada som chodila na spev, klavír, flautu... možno preto ju nechávam robiť čo ona chce, pretože nemám na ňu žiadne svoje ambície. Tá 3 ročná tento talent zdedila po mne. Krásne spieva, tancuje...suuuper, vytancuje a vyspeiva sa v škôlke, na plno to rozvíjame doma...ale nič viac!!!
moja ninka chodila od 3 rokov na tanecnu, stale pokracuje kedze ju to velmi bavi a pridali sme plavanie, kedze ako 4 rocna sa naucila sama plavat, tak nech troska tu techniku sa nauci, tak uz kraula krasne plava..inak aj korculuje aj lyzuje, je velmi pohybovo zdatna, ale od 3-4 rokoch dokopy nic nie je v mensich mestach.. syn mal teraz 3 roky, ten ani nema kam chodit...vlastne od 1,5 roka chodi s ninkou na tanecnu ako divak 🙂 a uz od jesene aj na plavanie 🙂 inak s nim len sukromne chodime plavat a vie korculovat na ladovych aj na kolieskovych... tak uvidime.. muz by chcel hokejistu, kedze aj on bol, ale uvidime, co ho bude bavit...
@michala465 3r deti su bud v skolke alebo doma. U nas vo sui chodia max. Na cvicenie deti s matkami. A ako ho podporovat som ti napisala. A obe moje deti sa niecomu venuju, ale v 3r boli detmi, ktore chodili na pieskovisko a preliezky. A len tak na okraj, talent predstavuje len 10% uspechu, zvysnych 90% je pevna vola a tvrda drina. Len vo vynimocnych pripadoch staci iba talent. A ak ten talent je, tak tam bude aj o par rokov. Ale kedze nam iny nazor, tak sorry...
o chvíľu tu bude téma...dieťa má 1.rok,rýchlo dáky krúžok treba 😒 ...všetko má svoj čas,ale doba nepustí 😒 kto s pármesačným sa netrepe k moru,kto od útleho detstva nenaordinuje krúžky,kto čím skôr nezabezpečí pre dieťa angličtinu...tak je staromódny ☹ ....a potom psychologovia nestíhajú riešiť preťaženie a poruchy detí 😒
ja som tiez za to, ze deti sa maju hrat, makat budu este vela.
Ale aj my chodime na jeden kruzok do centra volneho casu, vola sa to Vytvarne umenie deti a rodicia. Je to pre male deti, my tam chodime s nou. Mala velmi rada tvori z hocicoho, taka detska klasika, asi kazdy s detmi doma tvori zo vsetkeho mozneho. No a tam na to mame predpripravene prostredie, pani ucitelka ma kopec napadov, doma si neurobime z toho bordel a hlavne popri babatku na to doma nemam miesto a cas. Trosku tam deti tvoria a potom mozu ist do herne, ktora tam je v ramci materskeho centra. Je to parada za par drobnych 🙂
Keby tam nechcela ist, tak nejde, ale ona by chodila kazdy den. 🙂 Nie je to kruzok v zmysle nejakeho vzdelavania, ale tym, ze nechodi do skolky, tak som rada, ze sa otukava aj s inymi detmi.
Ale ziadna anglictina od narodenia a podobne, toto ja nepodporujem. Ked sa na deti tlaci od malicka, tak sa necudujem ze su sama hyperkativita a neuroza...
moja bude mat 2 roky a zu rok chodime na plavanie, ani nie preto ze z nej chcem mat druhu Moravcovu, ale je to dobre pre nu, pre imunitu, aj pre mna ako matku je to cas kt. travime spolu.. a apropo ucia sa skakat do vody aj preruckuju bazen cca 5 metrov a zu pomaly aj plavat .(okrem hrania sa v pieskovisku)...myslsim ze u tvojho syna mozes rozvijat "Talent" s nahananim sa za loptou, a pokial nie je meter snehu tak aj v zime...
@michala465 ale ved pises, ze tvoj otec kedysi trenoval a vidi v nom potencial, tak preco ho zatial netrenuje on? V ramci hry.
@michala465 Naozaj zalezi od moznosti ake mate. Ja som nad kruzkami pri synovi neuvazovala, ze to budeme riesit az ked pojde do skoly, ale nakoniec sme dostali ponuku na futbal. Ma 4 roky a hra s detmi 4-5 rocnymi. Maju to raz za tyzden a deti si pobehaju na futbalovom ihrisku, ziadne extremne treningy (ako si tu niektore mamicky predstavuju). Dokonca aj take miniturnaje a zapasy maju a uplne to miluju. Ziadne extremne zataze a pod. A je to super, deti sa vzdy na treningy tesia, lebo tam maju zabavu, hru, kamaratov, trenera. Takze ak by ste mali takuto moznost, tak odporucam 😉 .
@sonia. Náš má takú zábavu s deťmi rodinných priateľov, v prírode, alebo na dvore, bez termínov pre dieťa a rodičov, kto ho dnes na tréning odvezie, vyzdvihne, aby sme tréning nezmeškali atď. A hlavne zadarmo. Ak bude o rôzne aktivity malých detí záujem, za chvíľu ich tu bude ako húb po daždi. Všetko je to len biznis. Ale vidím, že bude, lebo mnohí rodičia chcú mať zo svojich deti géniov už od útleho veku. Režimu a termínov budú mať celý život dosť a ja by som ich neoberala o bezstarostné detstvo už od troch rokov. 🙂
@oli18 ak je to dieťa športovo nadané, tak mu budeš chcieť dať viac ako len naháňanie na dvore ... Mnohé deti nemajú športovo zdatných rodičov, ktorí by mu ukázali rôzne športy, myslím si, ze je úplne v pohode, ak to rodičia nedokážu , ze dieta zapisu na organizovanú sport. aktivitu, aby dieťa zistilo o čom je a ci ho bavi, v predškolskom veku je to viac o zábave a vytvorení vzťahu k športu, než nejaká makačka a dril, aspoň teda u nás to tak je vo všetkých športoch, dokonca sa u nás ani nerátajú góly, medaily dostavajú všetci, "tréningy" su jeden-dva krát do týždňa .....Dieta treba podporiť v záujmoch, v nadaní, tak ako to robia rodičia intelektuálne, ci umelecky nadaných deti, tak treba podchytiť talent aj pohybovo nadaných.. ...
@michala465 myslim,ze vsetky ti tu napisali ako.. Lebo vsetky s detmi sme na daco chodili ci chodime- plavanie,detske cvicenia typu babybalance ci detska joga..niekto zas vytvarny kruzok....nic silene..a musi to dzti bavit..nasho napr.joga neoslovila, bol len zoparkrat,zato baby balance si uzivala uziva si ho aj dcerka,ktoru velmi bavilo i plavanie. Ale kedze ju nemienim zatazovat x kruzkami,plavanie sme zrusili (uz ma unavovali byt cele doobedie mimo a susit a kadeco,absolvovali sme 5alebo 6kurzov) a pokracujeme v babybalance.
Na oboch si rozhybu cele telo a na babybalace je plus i taka predpriprava na skolku,nie je to len o pohybe.
A fakt,nechaj ho zit,aby si mu to neznechutila... Radsej mu v dazdi oblec gumaky a nepremokave nohavice a nechaj skumat mlaky,v snehu sa jaste,sankujte uz moze aj na lyze a mimo snehu a dazda si moze kopat do lopty kolko chce. A dietatu prospieva predovsetkym hra. A aj ta hra v piesku. Nasi pekne striedaju aktivity- motorka,kolobezke ci bicykel,nasledne sa nahanaju, polezu po preliezkach,hojdanie,ale aj pokojnejsia hra v piesku. Myslim,ze si tak precvicia cele telo.
Radsej nech je stastny a vylietany na ihrisku,ako nestastny,uplakany v nejakom kruzku len preto,lebo nam sa zda,ze ma talent. Kruzok mu neutecie,ten ho pocka aj do dospelosti,ale detstvo ano.
@sisaka Vidim ze aj Ty zijes v zahranici a tym padom mas uplne iny pohlad na to 😉 . Vidis ako to funguje inde a asi je skoda diskutovat s inymi mamickami, ktore si myslia, ze my nahaname svoje 3-rocne deti po kruzkoch 7-krat do tyzdna a vlastne chudence nemaju ani detstvo...
@oli18 To, ze maju trening 1x do tyzdna (a velmi sa nan tesia) neznamena, ze sa nehravaju na ihrisku, v piesku, na dvore a v prirode... A prepac, ale nie je to biznis. My to mame za symbolicku sumu na sezonu (a v tom maju aj dresy a pod.) a neplatime ziadne mesacne poplatky ani nic. A geniov? Prosiiiiim Ta....
nase baby do 3 rokov chodili na cvicenie do babyfit (v BA), od 3 rokov ta starsia chodila na pohybovu pripravku, take cvicenie pre deti od 3-4 /5-6 rokov, super celkove zlepsenie pohybu, koordinacie....
v Centre volneho casu maju kruzky aj pre predskolakov (3-6 rocne deti, akoby atelier robia rozne vyrobky, kresby malby, vytvaraju, to co je prihodne pre ten vek), tanecne.....
pozri aj Centa volneho casu, moznoze otvoria aj u vas nieco pre mensie deti.... viem ze v mensich mestach je to vzdy viac o stasti ked nieco otvoria, myslim nejaky kruzok.
Starsej teraz kruzky nehladame mimo skolky, v skolke ich ma dost, akuratne chodi 1x do tyzdna na plavecky vycvik, uz 7. mesiac .....
@michala465
Bez ohladu na pristup - volno vs. organizovane kruzky - v tomto veku je pre dieta ovela vhodnejsia vseobecna pohybova priprava, nez akykolvek konkretny sport (asi plavanie by som zobrla na milost). To su tie bezne gymnastiky a tak. To mu fyzicky neuskodi a ked zacne s nejakym konkretnym sportom neskor, bude mat "naskok". Zatazit rozvijajuce sa dietko akymkolvek konkretnym sportom je naozaj nerozumne (v sportovych kluboch ti mozu rozpravat o tom, ako to neskodi, ako to robia citlivo a tak - ale rozmyslaj, v ich zaujme je uspech ich klubu, nie to, aby tvoje dieta malo zdrave klby aj v 50-tke)
Druhy aspekt je taky ludsky, matersky. Ak si s malym doma, ste spolu cely den, mate na seba dost casu, syn ma dost priestoru pre spontannu hru pocas dna - nejaka ta hodinka organizovaneho prohramu 2 krat do tyzdna mu fakt neuskodi. Ina situacia je, ak je maly 8-9 hodin denne v skolke. Ako mama 4 deti, kde sa tri starsie pomerne intenzivne niecomu venuju by som ta od kruzkov mimo skolku odradzala. Pre trojrocne dieta je celodenny pobyt v kolektive zataz. Cely den tam ma organizovany, stale je v strehu. Ked odtial odchadza, potrebuje vypnut, vypustit paru, byt v bezpeci rodiny, robit si svoje veci. Nie sa opat sustredit, byt s cudzimi a pocuvat instrukcie. Ja uz mam vacsie deti a mozem to porovnat, vidiet s odstupom, co bol pre ne prinos a co nie. Ten cas volna, hier, sponatnnosti sa uz nevrati. Nastupom do skoly sa zmenilo tak vela veci. Niekedy mam pocit, ze nie som rodic, ale pohonic. Ze svoje deti stale len nahanam, usmernujem, organizujem, zijeme v strese ako vsetko stihnut. Venujem im takmer kazde cele popoludnie do tyzdna, ale pritom mam pocit, ze nie sme spolu. Chybaju mi tie chvile, ked sme len tak boli, isli na vylet, lebo bolo vonku pekne, bez predosleho planovania, len tak viedli rozhovory o com a ako dlho sa nam chcelo. Teraz nam vsetko urcuju ich projekty v skole, vystupenia, sutaze, turnaje.
Moje starsie deti boli dlho doma (bez skolky), takze na kruzky chodili (dievcata intenzivne na folklor) od 2,5 roka, ale ked to tak spatne hodnotim, rozdiel oproti najmensej (ktora na ziadny kruzok nechodi a do 5 rokov asi ani nebude, len si doma spieva so starsimi, chodi na ich vystupenia, festivaly, hopsa pod podiom 🙂) je v tom veku minimalny. Uz teraz vidim, ze po roku - dvoch treningov bude vediet presne to iste co vedeli v takom veku jej starsie sestry. S tym, co viem dnes proste odmietam obetovat tie vzacne chvilky, ktore spolu mimo skolku mame, kvoli nejakemu pomyselnemu naskoku. Radsej som vtedy doma, pozeram, ako mala spieva so starsimi, zatancujeme si spolu, alebo ideme na bicykel, prechadzku SPOLU.
Moj najstarsi syn chodil vo veku 0-6 rokov na babyplavanie, pravidlene intelekt vytazujuce aktivity pre deti s matematickym nadanim, flautu, anglictinu. Dnes plava horsie ako sestry, ktore sa naucili plavat akosi same na prvej dovolenke pri mori, ma odpor k pocitaniu napriek mimoriadnemu nadaniu v tejto oblasti, je jediny, kto nehra na nastroj a to, co sa naucil na anglictine v skolkarskom veku si prve tri mesiace prvej triedy ZS akurat zopakoval - vysledok rovnaky ako jeho setry, ktore ziadnu Aj pred ZS nemali . Aky vzacny je ten cas, ked s detmi len tak sme, spolu a intenzivne si uvedomime az vtedy, ked su tie chvilky musime kradnut ako zlodeji. Ziadnen pomysleny naskok, ktory sa neskor aj tak zminimalizuje nestoji za ne.
@sonia. Lenze tu na Slovensku ti taky kruzok dost zatazi rozpocet. Napr. Joga jednorazovy vstup 7€. Este ked krat dve deti... A to co my chodime,je mozno z tych lacnejsich...
Mozno pre usppriadatela to je symbolicka suma,pre daktore penazenky nie. A to ja som sice drzgros,preto sa mi to zda vela.. Ked si napr.porovnam moj pilates,kde ma vstup bez permanentky vyjde na 3,5€(a ja si kupujem radsej tu,lebo ma to vyjde na 3,1 nakoniec), tak to detske cvicenie za taku symbolicku cenu zas nie je.
No viem,ze im to prospieva,tak na tom zas zgrlosit nebudem.

@michala465 v jeho veku netreba pidporocat a rozvijat nijak. Chodte s loptou na ihrisko a nech hra s chlapcami, prioadne s tatom ci dedkom. A jed ho to bude stale bavit, prihlaste ho v 6.rokoch na futbal. Ono sa to totiz za rok-dva moze veelmi zmenit. Moj syn v tom veku kreslil ako "picasso", potom ho to prestalo bavit, dva roky na to zacal hrat hokej a posledny rok na cello. Z kreslenia ma 2. A to sa javil v 3r ako talent 😉 takze klud a nohy v teple a nic neprehanat 😉