Hudobná škola - skúsenosti

shee11
7. jan 2018

Ahojte mamičky, chcem sa spýtať od akého veku sa deti môžu prihlásiť do hudobnej školy a čo tam učia tie najmenšie detičky. Či ich to baví a tak... Aké máte skúsenosti 🙂 Ďakujem.

petrofka
7. jan 2018

No bolo by dobre keby vie citat 🙂 Takze v prvom rocniku. Ale tak ja som chodila sukromne a mali sme tam aj trojrocne mimco 🙂 Ale super vek je aj puberta. Zalezi, ci sa dietatu chce. Prvy rok bva pripravka, cize teoria len. Ja kedze som chodila sukromne, sedela som hned za kalvirom 🙂 velmi som sa na to tesila.

janickacrazy
7. jan 2018

u nás berú už predškolákov, čítať vedieť nemusia, prvý rok je prípravka, takže je to také hravé skor, náš chodí na keyboard, zatiaľ ho to baví

lula313
7. jan 2018

Ja som mala 5 ročnú spolužiačku, ale o nej vraveli, že je velky klavírny talent😊

hettinka
7. jan 2018

dcérka začínala v 1. triede, syn ako predškolák, obaja mali spev, normálne od začiatku spievali rôzne pesničky, na teorii začínali s vecami ako rytmus, potom noty
dcéra si po 1. roku pridala gitaru, syn je zatiaľ bez nástroja, ale zasa chodí aj do speváckeho zboru ... ako nástroj zvažuje klavír, alebo keyboard

shee11
autor
7. jan 2018

Ďakujem krásne za reakcie. Aha, takže predškolákov ešte neučia nástroj, iba teóriu. Syn má 4, tak ak mu to nadšenie vydrží, tak to určite skúsime. A vaše detičky to bavilo alebo ste ich museli trochu "nútiť" ? Myslím, ako ste vypozorovali, že sú muzikálne 🙂

lula313
7. jan 2018

Ja som chcela ako dieťa sama chodit na klavír. To, či mám sluch zisťovala pani, keď má prijímali do hudobnej školy, skúšala má z rytmusu a zo spevu(tam zistila, že tadiaľ cesta nevedie😀). Určite to nie je na škodu, aj keby chodil rok-dva, aspoň bude poznať noty a na hudobnej v ZŠ to potom tiež využije, lebo my sme na základke napr. písali písomky z not vo vyššom ročníku..

janja2323
7. jan 2018

Môj syn má v škôlke troch spolužiakov-predškolákov ktorí chodia do ZUŠ-ky a normálne ich učia nástroj aj noty. Ja zvažujem, že ho prihlásim od septembra, vtedy bude už aj on predškolák.

aklimka81
7. jan 2018

Moja dcera chodila od 3 rokov do yammahy, od 4 na flautu. Teraz je prvacka, od septembra chodi do ZUSky, prvy pol rok mali cisto teoriu 2x do tyzdna, po zimmych prazdninach maju v týždni 1x teoriu a 1x nastroj, moja si vybrala klavir..

janickacrazy
7. jan 2018

@shee11 my sme nútiť nemuseli, náš chcel sám od seba, páči samu klavír, vypozorovala som už od malička, že sa hýbe do rytmu a mal rád vážnu hudbu v telke ked išla ani nedýchal a to mal len 2 roky vtedy

jantato
7. jan 2018

@shee11 moj chodil na bicie ako skolkar uz a prave ze mal prakticku cast hlavne,cize hraval a trenoval zaklady, povinnu teoriu mal az ked nastupil do prveho rocnika na ZS.

hettinka
7. jan 2018

@shee11 u nás robila ZUS nábor v škôlke. Tam si spravili aj talentovky a oslovili rodičov vybraných deti. Skúšali rytmus a deti mali niečo sj zaspievať. No myslím, že dnes dieťa vezmú a ak zo nejde, po polroku povedia.
Syn chodí šiesty rok, zatiaľ som nútiť nemusela, ale má úžasnú pani učiteľku, ktorú má veľmi rad.
Dcéra mala aj krízu, ale chcela to už dokončiť a už aj absolvovala. Spieva si pre seba a aj hra na gitare každý deň. A teraz sa začala učiť na ukulele.

aklimka81
8. jan 2018

@shee11 tak my sme muzikantska rodina, tak to islo tak "prirodzene", ma to v krvi. Nastroj si vybrala sama, aj ked som ja s klavirom nebola nadsena :D :D Ja ked som isla ako dieta do ZUSky, chcela som velmi hrat na priecnu flautu a na saxofon, ale otec zavelil, ze husle a veru ze som velmi plakavala pocas cviceni. Aj som s nastupom puberty na ne uplne zanevrela a vratila som sa ku hraniu az ako dospela. Teraz je hra na husle mojou terapiou 🙂

evabb35
30. jan 2018

@shee11 spravidla v prvom ročníku ZŠ je prípravka v ZUŠ - tam sa deti učia noty a keď ide dieťa do druhého ročníka na ZŠ, vie už písať a čítať, tak ide na ZUŠ do prvého ročníka, kde už sa učí hrať na hudobný nástroj. Treba rátať s tým, že hudobná to sú od prvého ročníka 3 dni v týždni - jeden deň je teória a 2 dni hudobný nástroj, na ktorý treba ešte doma cvičiť denne. Odo mňa vyžadovali 2 hodiny denne a dostávala som toľko skladieb, že naozaj na to bolo treba 2 hodiny denne, aby som si to dobre nacvičila do konca mesiaca. Vždy na začiatku mesiaca zase nové skladby som sa začínala učiť. Okrem toho aj na teóriu bolo treba robiť si domáce úlohy. Samozrejme v rodinách, kde sú rodičia hudobníci, ktorí tiež denne hrajú na hudobnom klavíri sú tie dve hodiny denne samozrejmosťou. Hlavne v zimnom období, keď sa skoro stmieva a prichádzame z chladu do tepla, sa mi často na hudobnej driemalo, aj za hudobným nástrojom ma často premohla únava a najradšej by som zaspala. Veľa rodičov mi rozpráva aké sú deti spomalené, ako sa im nechce hrať na hudobnom nástroji a nemyslia na to, že deti sú jednoducho unavené. Takže treba dodržiavať prísnu životosprávu, pitný režim, akoby dieťa robilo vrcholový šport, lebo na hru na hudobný nástroj sa treba dobre sústrediť. Samozrejme okrem bežných hodín hudobnej výchovy sú na konci polroku koncerty, prípadne ešte pribudnú ku Vianociam benefičné koncerty, takže skladieb na nacvičenie ešte pribudne. Chce to dosť tvrdú disciplínu,ako povedal Félix Slováček, na otázku čo treba na to, aby z dieťaťa stal taký výborný saxofonista, na to treba palicu,ale hudobná dá do života strašne veľa. Aj keď sa nebude živiť hudbou, naučí sa hudbu počúvať...spozná veľa výborných kamarátov medzi hudobníkmi...🙂

petrofka
30. jan 2018

@evabb35 no, opisujes to ako nejaky pracovný tabor 🙂) Cvicit sa ma tolko, kolko treba. Dve hodiny denne to uz nie je radost. A clovek ma mat z hudby najma radost. Ak dieta chce, moze aj dve hodiny. Cvicit denne ale treba ;)

evabb35
30. jan 2018

@petrofka K pracovnému táboru má bližšie tanečný a niekedy aj výtvarný odbor podľa mňa. 😉 Ale tak na talentované deti s absolútnym sluchom sú na hudobnej náročnejší, tam už chcú dieťa nakopnúť do výkonu. Ale majú potom aj dobré výsledky. Jednoducho pre umenie všetko.

belasy_motylik
30. jan 2018

Náš chodí od 4 rokov. Skúšky na prijímačkách boli dosť ťažké. Od prvého roka prípravky mal týždenne 2 hodiny teórie rozdelené na 2x týždenne a 0,5 vyuč. hodiny hru a druhý ročník prípravky 1x týždenne teóriu a 1 vyučov. hodinu hry. Potom od 1. ročníka 1 hod. teórie, 1,5 hod. hry a 1,5 hod. zborového spevu.

dorottka
30. jan 2018

Ja som chodila na klavir a chodi sa od prveho rocnika... v prvom rocniku je to o uceni sa not a hre na xylofone - mna to dost bavilo. Hrat na klavir som chcela, ale po takych dvoch rokoch sa mi to nenormalne sprotivilo, chcela som chodit skor na sport a viac vonku; vadilo mi, ze v podstate kazdy den v skolskom tyzdni je naplneny hrou na klavir - dvakrat tyzdenne hodina, jedenkrat tyzden je hudobna teoria a samozrejme cvicenie kazdy den pred hodinou. Nechcela som chodit, ale nasi nutili, pretoze klavir bol dost drahy. Tak som to dokoncila a za klavir som odvtedy nesadla, tak sa mi to znechutilo, ze dnes mi vadi klavir co i len pocut (a to inak vaznu hudbu milujem).

veeron
30. jan 2018

Podla legislativy..kt.vysla v july 2017 tak k septembru museli mat deti 5 a 8 mesiacov...mensie deti viac menej po novom neberu..kedze na mladsie deti sa nedostava od septembra dotacia...pred tym sa dalo od 3 rokov..teraz je to podmienene vekom 5 rokov k januaru..takze predskolaci len a starsi.... mozu zobrat aj mladsich...no v konecnom dosledku na ne skola nedostane dotaciu..a to si skola rozmysli..😊...

hettinka
30. jan 2018

Fuha, keď to tu tak čítam, som rada, že naša ZUS funguje ako krúžok, pre radosť z umenia a hudby a bez tlaku na výkon. Samozrejme, ak dieťa má nulový talent, nemá to význam. Ale nevychovávajú len virtuózov a že musia ísť potom na konzervatórium a VŠMU.

monika4991
30. jan 2018

@shee11 my chodime do Yamahy od 15 mesiacov.

katulienkax
30. jan 2018

@dorottka presne tak aj ja som chodila z donútenia na klavír 8 rokov základnej. Jak som skončila, za klavír som viac nesadla a v podstate ho ani nemam rada. Ktovie možno keby som chodila na iný nástroj, možno by to bolo cele inak. Klavír mi samozrejme vybrali rodičia.prosim nenúťte deti ak ich to vyslovene nebavi alebo im dajte nástroj o ktory sa zaujímajú.

evabb35
30. jan 2018

@hettinka Ono to strašne záleží od hudobného nadania. Pokiaľ je dieťa hudobné nadané, ale zase nemá absolútny hudobný sluch, takže nejaká hudobná kariéra sa tam nečrtá, tak k takým detičkám sú učitelia hudby veľmi milí a chápaví, tam to funguje ako krúžok. Akonáhle sa však objaví hudobne nadané, talentované dieťa s absolútnym sluchom a učitelia hudby vidia v dieťati veľké možnosti, tak vedia byť tvrdí a nároční a hlavne ambiciózni učitelia hudby ešte pridajú ku tomu všetkému aj účasť na súťažiach, tak potom dieťa trávi za hudobným nástrojom prakticky všetok voľný čas, aj cez prázdniny má o program postarané. Okrem toho je ešte škola, teda normálna príprava do školy ako všetky ostatné deti, ktoré vôbec ZUŠ nenavštevujú. Samozrejme škola deti ospravedlní, keď idú vystupovať na súťaže, na koncerty, ale dohoniť učivo si musia ako keby boli v tom čase v škole. A samozrejme financovanie ZUŠ je dnes hotová veda, najmä keď dieťa sa učí hrať na viacerých hudobných nástrojoch...ale o tom sa mi tu naozaj nechce rozpisovať, lebo je to na inú diskusiu...ale zase keď si uvedomíme aké možnosti sa štúdiom na základnej umeleckej škole dieťaťu otvárajú, ako vynikajúco vie ZUŠ talentované dieťa pripraviť na prijímačky na konzervatórium...a to prakticky dieťaťu sa tam venujú od útleho veku a dosť intenzívne.

evabb35
30. jan 2018

Ono je to taký paradox. V čase detstva, keď dieťa navštevuje ZUŠ, je to pre dieťa dosť náročné. Niekedy sa ten hudobný nástroj doslova sprotiví a už nikdy si na ňom nezahrá. Ale potom v dospelosti často nastáva zmena v prípade, že sa hudbou neživí, hra na hudobnom nástroji sa stáva výborným relaxom. Najmä pre duševne pracujúcich v hektickom stresujúcom pracovnom období.

somavi
30. jan 2018

My sme začali v prvom ročníku na ZŠ . Na a učia ich tam hudobnú 😃 teda nástroj aký si vyberie plus teóriu , noty a pod.

tinak25
18. feb 2018

Dcéra začala navštevovať zus ako predškoláčka. Prvý rok mali pripravu až po roku sa vyberalo aký odbor.

pehavynostek
18. feb 2018

@shee11 V 2. polroku by mali mať aj hru na nástroji.

aeisha
18. feb 2018

@shee11 ahoj. Náš malý chodi od 4rokov na klavír do zus. Hneď mal teóriu aj hru na nastroj. Na prijímačkách, keď som sa rozprávala s p.uc., malý tam uvidel krídlo a hneď začal hrať medvedku, 70sukien...bol fascinovany zvukom. A asi na druhý deň nám volala pani riaditeľka, že udeľuje výnimku a hneď ide ku klaviru. Dnes ma skoro 7, je prvák a hra 3.rok.