Kto je vlastne diskriminovaný?
Ahojte.. V mojom okoli je chlapec, aktualne 12r., ktory ma ocividne nejaky druh mentalneho postihnutia. Nejdem diskriminovat ani nic take ale zaujima ma to, rada by som vedela viac, a s rodicmi niesme este az tak blizky, sotva sa pozname. Ten chlapec je velmi pomaly - fyzicky aj rozumovo. Tesi sa a sprava v urcitych momentoch ako 3rocne dieta. Jeho rodicia ho dali na sport, v ktorom je aj nas syn. Ide o kolektivny sport, kde deti sutazia ako tym. Vobec tam nezapadol, nezlepsil sa a kazil vysledky. Nechapem, preco ho tam rodicia dali a preco tam stale chodi. Zial, nehodi sa tam. Ved musia to vidiet a mna by to ako matku trapilo. Nas syn aj ostatne deti su demotivovane co zasa trapi aj nas rodicov..je to ako mat zavazie. Syna tento sport velmi bavi, prvy rocnik boli velmi uspesny (2.miesto v lige) a minuly rok boli posledny! (aj kvoli tomuto chlapcovi aj ine veci boli pricinou padu z vrcholu na dno). Zacina sa 3.r. a sme odhodlany nebit ticho, tolerantny sme boli dost! Mozno to niekomu prijde hnusne, ale skuste si predstavit svoje dieta, ktoremu to ide, bavi ho to, treneri su snim spokojny, podstivo sa pripravuje a potom ma clena totalne zabrzdene trdlo (pardon, je mi to luto, ale stacilo),ktory to pokazi.. 😒
@oskvarka aha, prepac, ale priznam, ze krajna moznost je, ze sa toho vzdame 😔 uvidime
@anonym_autor no toto neviem
@anonym_autor ale teda ja by som sa nevzdala tohoto oproti futbalu. Zdá sa mi to hodnotnejší krúžok ale isto som subjektívna a všetko je aj veľa o ľuďoch. Všade je to tak že deti viac nezaujme činnosť samotná aj keď isto deti vedia čo sa im páči ale je dôležitý aj tréner...kto je za tým. Aj v škole majú často deti obľúbené tie predmety kde je dobrý učiteľ.
@oskvarka ano, pekny pristup aj nas obcas ustupi mladsej sestre,,teda castejsie ako ona, lebo berie to tak, ze je mladsia, ona sa zas musi naucit ze nebude zvyhodnovana vzdy len preto ze je mladsia,,je to tazka "praca" ale da sa to 😁
@anonym_autor no tak to teda je ja som bola najstaršia a to poznám ale naozaj tie staršinsurodenic vedia mať často viac pochopenia. Lebo s tým denno denne musia zit a veľa im to dám ale niekedy aj niečo zoberie.
@anonym_autor a ja ti rozumiem a úplne ťa chápem. Mám pocit, že niektoré dámy by potrebovali po každom tvojom príspevku ešte dodatočné školenie, aby pochopili podstatu🙄 Ja by som sa voči tomu určite vymedzila. Rok je dosť dlhá doba na to, aby všetci zainteresovaní vyhodnotili, či chlapec dokáže alebo nedokáže v danom športe uspieť. Ak ťahá dole celý tím, tak nie je o čom. A nikto nikomu nemôže nič vyčítať... Mal šancu, skúsil to, snažil sa, snažili sa aj ostatní. Ak napriek tomu nemá žiaden progres, skôr naopak, a ešte na to doplácajú spoluhráči, tak tam nemá čo robiť. A pokiaľ sú nesúdni rodičia, musí byť súdny niekto iný. Z môjho pohľadu trenér. Neexistuje, aby sa kvôli jednému dieťaťu, ktoré si tam chodí krátiť voľnú chvíľu, trápilo x ďalších... Vo finále, ak s ním má byť zachádzané ako s každým ostatným, tak je logické ho vyliať - pretože úplne "zdravý" už by dávno letel... Držať v tíme niekoho z milosrdenstva len preto, že je "iný" je rovnaká blbosť ako pchať do normálnej školy deti, ktoré normálne proste nie sú a vyžadujú úplne iné podmienky a prístup. Takže, autorka, držím palce, aby ste to vyriešili👍 Ale rozhodne by som chránila hlavne záujmy vlastného dieťaťa. Miera tolerancie más svojeho hranica a nikto sa za to na teba nemôže hnevať. Teda vlastne môže. Hlupák.
@tiezjedna dakujem, pekne napisane,,ani nemam co dodat,,aj tak niekto napise ze pekne ti pisem len preto ze spolu suhlasime..hovorim, ak sa da najst sposob ok, ale to je povinnost trenerov v komunikacii s detmi a rodicmi,oni to musia iniciovat a vymysliet.ak nic tak niekto musi ist..lebo toto bezcielne trapenie vsetkych
@anonym_autor no toto neviem
@anonym_autor ale teda ja by som sa nevzdala tohoto oproti futbalu. Zdá sa mi to hodnotnejší krúžok ale isto som subjektívna a všetko je aj veľa o ľuďoch. Všade je to tak že deti viac nezaujme činnosť samotná aj keď isto deti vedia čo sa im páči ale je dôležitý aj tréner...kto je za tým. Aj v škole majú často deti obľúbené tie predmety kde je dobrý učiteľ.
@oskvarka ano je toho viac co tym dieta ziskava,,kazde dieta,
@anonym_autor takéto dieťa by sa určite nemalo zapájať do skupinových športov
Ale športovať ako jednotlivec
Preto máme aj paraolympiadu
A nemiešajú jedných k druhým
Veď predsa aj v skupinovom športe napr sa vyberáju do štafety ti najlepší a nemôžu tam dať clovek, ktorému beh nejde
Najmä takto ak to ovplyvňuje umiestnenie celej skupiny
V tomto príde sú diskriminované vaše deti
@anonym_autor no tak to teda je ja som bola najstaršia a to poznám ale naozaj tie staršinsurodenic vedia mať často viac pochopenia. Lebo s tým denno denne musia zit a veľa im to dám ale niekedy aj niečo zoberie.
@oskvarka aj ja mam dvoch mladsich surodencov,,obcas je to super inokedy nie 🤣
@anonym_autor tak našťastie jeho bavia iné veci ako trápne DHZ. 😀🤣
@aurora33 tak mu povedz ze to nema robit lebo to a to ci bude rad..trapne dhz? To je nieco ine ako tu pisu tebe podobne o slachetnosti a nezistnosti atd...hm.a tebe nanalozia a to len preto lebo tiez na mna utocis ,kludne mozes narobit gramaticke chyby ako druhacka a este ti daju laik...staci ze na mna kydasto uplne staci
Veď predsa aj v skupinovom športe napr sa vyberáju do štafety ti najlepší a nemôžu tam dať clovek, ktorému beh nejde
@domix147 ano tak, aj to uz som tu chcela spomenut,dakujem
@aurora33 tak mu povedz ze to nema robit lebo to a to ci bude rad..trapne dhz? To je nieco ine ako tu pisu tebe podobne o slachetnosti a nezistnosti atd...hm.a tebe nanalozia a to len preto lebo tiez na mna utocis ,kludne mozes narobit gramaticke chyby ako druhacka a este ti daju laik...staci ze na mna kydasto uplne staci
@anonym_autor no tak buď hustá a vyhoď to dieťa. Alebo si hustá len tu?
@domix147 keď toto je taký špecifický šport ale tiež závisí od toho dieťatka konkrétneho nevidím problém aby bol v týme ale vybrať mu zase takých primeraných spoluhráčov ono sú rôzne tymove súťaže a sú rôzne pravidlá. Niekde sa to dá pekne odurovnovat lebo to pravidlá umožňujú niekde to.mozne nie je. Niekde sa viac ocenia individuálne schopnosti jednotlivca niekde je problém ak je niekto pomalší ale keď si to chcu užiť vsetci a nemáš už ako tie tými dat tak je to náročné u nás tiež bývajú aj súťaže dvojíc a trocjic a tam uz je to tak že skrátka niekedy sú tie sili prudko nevyvážené. No tam je aj tréner na to aby si to všetci vedeli užiť. U nás sa napríklad nemôže stať že niekto súťaži v dvoch tymoch každé preteky sú špecifické a pred tým ako ideš na trať nemozes vedieť čo ťa čaká na trati ...Ja si viem pomalsieho chlapca predstaviť v týme z mladšími deťami ktoré nebudú o toľko rýchlejšie ako on a on im zase v iných veciach môže pomôcť ako starší.
@kikush182329 coze ?!? Fuj az ma striasa..toto by mohla z papule vypustit iba uplna hnusoba, sorry za vyrazy a tak toto nie..to uz iny hnoj.nechapem, preco si toto o mne myslis,,ja mdm v rodine ludi s handikepom,,kamosky co maju taketo deticky,,uzasne zeny,matky oteckovia..obdivujem ich..to co di o mne myslis? Citas len komenty od tych co potrebuju ma fourazat? Citaj aj co pisem ja (tie komenty bez ironie)
@anonym_autor nemusis sa hned pajedit. Iba som sa opytala kedze mi ju to tak trochu pripomenulo.
@anonym_autor inak, len tak zo srandy som napísala Chat GPT aby poradil ako situáciu riešiť 🙂 keďže neviem ako to v DHZ funguje, bolo to dosť nápomocné. Dá sa to vyriešiť upravenim úloh pre chlapca napr ;)
🚒 Príklad: Dieťa so zdravotným znevýhodnením v DHZ
Predstav si hasičský detský tím v obci.
V tíme je aj chlapec, ktorý má mierne mentálne znevýhodnenie (napr. pomalšie chápe a potrebuje viac času).
👦 Ako je zapojený
Vedúci tímu mu dá úlohy, ktoré zvláda:
drží hadicu pri tréningu,
pomáha pripravovať výstroj,
stojí na pozícii, kde nie je veľké riziko,
pri súťaži má jednoduchšiu, ale dôležitú úlohu.
👧👦 Ako reagujú ostatné deti
Najprv sú možno neisté.
Ale postupne:
mu pomáhajú,
povzbudzujú ho,
berú ho ako člena tímu, nie ako „iného“.
💬 Čo sa naučia
Deti si uvedomia:
že každý je v niečom dobrý,
že pomoc nie je slabosť,
že tím nie je o dokonalosti, ale o spolupráci.
💖 Čo získa on
pocit, že je užitočný,
kamarátov,
viac odvahy a sebavedomia,
motiváciu sa zlepšovať.
🧠 Dôležitý detail
Keď sa to robí správne, často sa stane, že:
👉 „zdravé“ deti sú lepšími ľuďmi
👉 znevýhodnené dieťa je šťastnejšie
👉 tím je silnejší
@anonym_autor no tak buď hustá a vyhoď to dieťa. Alebo si hustá len tu?
@aurora33 prepac ale ja niesom taky kruty clovek ako ty,,husta? Co sme v partii pubertiakov? 🤦😀
@anonym_autor inak, len tak zo srandy som napísala Chat GPT aby poradil ako situáciu riešiť 🙂 keďže neviem ako to v DHZ funguje, bolo to dosť nápomocné. Dá sa to vyriešiť upravenim úloh pre chlapca napr ;)
V tíme je aj chlapec, ktorý má mierne mentálne znevýhodnenie (napr. pomalšie chápe a potrebuje viac času).
👦 Ako je zapojený
Najprv sú možno neisté.
Ale postupne:
mu pomáhajú,
povzbudzujú ho,
💬 Čo sa naučia
Deti si uvedomia:
že pomoc nie je slabosť,
💖 Čo získa on
pocit, že je užitočný,
kamarátov,
motiváciu sa zlepšovať.
🧠 Dôležitý detail
👉 tím je silnejší
@akje Ten pocit, keď ešte aj AI je viac ľudský a chápe viac, ako ľudia...
@domix147 keď toto je taký špecifický šport ale tiež závisí od toho dieťatka konkrétneho nevidím problém aby bol v týme ale vybrať mu zase takých primeraných spoluhráčov ono sú rôzne tymove súťaže a sú rôzne pravidlá. Niekde sa to dá pekne odurovnovat lebo to pravidlá umožňujú niekde to.mozne nie je. Niekde sa viac ocenia individuálne schopnosti jednotlivca niekde je problém ak je niekto pomalší ale keď si to chcu užiť vsetci a nemáš už ako tie tými dat tak je to náročné u nás tiež bývajú aj súťaže dvojíc a trocjic a tam uz je to tak že skrátka niekedy sú tie sili prudko nevyvážené. No tam je aj tréner na to aby si to všetci vedeli užiť. U nás sa napríklad nemôže stať že niekto súťaži v dvoch tymoch každé preteky sú špecifické a pred tým ako ideš na trať nemozes vedieť čo ťa čaká na trati ...Ja si viem pomalsieho chlapca predstaviť v týme z mladšími deťami ktoré nebudú o toľko rýchlejšie ako on a on im zase v iných veciach môže pomôcť ako starší.
@oskvarka ano takto sa da nad tym premyslat..kazdy sport,zaujmova aktivita je specificka,ma svoje podmienky, pravidla, pro aj proti, benefity atd..
V time s mladsimi byt nemoze, lebo ma tusim 12r. a pripravka je do 6r. On je najstarsi medzi mladsimi ziakmi. Neviem ci tento rok bude este medzi mladsimi alebo pojde uz k starsim.. V pravidlach je toto:
Detskej hasičskej ligy sa môže zúčastniť kolektív mladých hasičov, ktorý musí byť
minimálne 8-členný, bez rozdielu pohlavia, vo veku 6 –15 rokov. Vek súťažiacich sa počíta
a overuje v roku konania súťaže, pričom súťažiaci musí mať v deň súťaže 6 rokov a v roku
súťaže nesmie dovŕšiť 16 rokov.
Kategórie a veková hranica
Mladší hasiči - chlapci a dievčatá 6 - 12 rokov vrátane
Starší hasiči- chlapci a dievčatá 12 - 15 rokov vrátane
Kategória mladších nesmie byť doplnená ani jedným členom kategórie starších a kategória
starších môže byť ľubovoľne doplnená mladšími členmi.
KMH si môže zapožičať 1 súťažiaceho.
No a preto vravim, ze mozno by nebol zly napad robit dve druzstva v mladsich, (mame aktualne tusim 10 alebo 11deti ktore splnaju vek.podmienku mladsich)..potrebuju 8..jedno druzstvo moze ist nesutazne,,teda skusit to len pre zabavu,,tam moze byt tento chlapec, lebo jemu o snahu byt lepsi nejde,,chapem, ved nemoze za to..
@anonym_autor nemusis sa hned pajedit. Iba som sa opytala kedze mi ju to tak trochu pripomenulo.
@kikush182329 taky prispevok som ani nevidela,,pripomenulo cim ,?
Podľa gramatiky by som povedala, že aj Ty si postihnutá. Hrúbka na hrúbke.
Ten chlapec má take iste právo športovať ako iné deti. Veď keď ideš na výsledok tak daj syna do iného tímu
@anonym_6d41ab ale je podstiva 😌
👦 Ako je zapojený
Najprv sú možno neisté.
Ale postupne:
mu pomáhajú,
povzbudzujú ho,
💬 Čo sa naučia
Deti si uvedomia:
že pomoc nie je slabosť,
💖 Čo získa on
pocit, že je užitočný,
kamarátov,
motiváciu sa zlepšovať.
🧠 Dôležitý detail
👉 tím je silnejší
@akje celkom fajn rada od AI 😊 Ale este sa jej spytaj na toto,:
pri súťaži má jednoduchšiu, ale dôležitú úlohu
Ze konkretne co ma chat Gpt na mysli v súvislosti s DHZ..ze ci nieco vymysli/poradi..inak dobry napad poradit sa s AI 👍 Inak na treningoch ho zapajaju aj do aktivit pomoci (deti si chystaju vsetky pomocky, spratavaju a tak podobne) len ho vzdy musia oslovit aj viac krat, sameho ho to nenapadne, a davat prinom pozor na bezpecie,lebo mu vselico spadne/neudrzi..ale inak ano, on neni zas naboku,aj ho volaju do hier , nikto sa mu neposmieva neublizuje mu,ani deti ani dospely
@anonym_autor útočíš tu na postihnuté dieťa. Si ešte horšia ako pubertiak. Mozes sa hanbiť.
@aurora33 postihnuty ? Neviem..nemam doklad od lekara..utocim na ho ? Boze chran ! Utok je to co tu ty a ostatne podobne predvadzate 🫡
@aurora33 postihnuty ? Neviem..nemam doklad od lekara..utocim na ho ? Boze chran ! Utok je to co tu ty a ostatne podobne predvadzate 🫡
@anonym_autor ale veď hneď v úvodnom príspevku píšeš, že je očividné postihnutý duševné 🤦🏼♀️ a teraz píšeš že to vlastne ani nevieš lebo nemáš papier.
@anonym_autor mojom okoli je chlapec, aktualne 12r., ktory ma ocividne nejaky druh mentalneho postihnutia
Toto je čo? Ved si to sama písala. A samozrejme na konci si nezabudla dodať, že je to ,,zabrzdené trdlo”.
To je podla teba v poriadku?
@anonym_autor ale veď hneď v úvodnom príspevku píšeš, že je očividné postihnutý duševné 🤦🏼♀️ a teraz píšeš že to vlastne ani nevieš lebo nemáš papier.
@mizoko ze je vidiet ze je nejako zdravotne znevyhodneny, ale ja niesom jeho pribuzna aby som vedela viac a ja ho rozoberat ani nechcem..nestaci, nevie, boji sa, a hra sa, sprava sa "zvlastne" ..o tomto tato aktivita neni
@mizoko ze je vidiet ze je nejako zdravotne znevyhodneny, ale ja niesom jeho pribuzna aby som vedela viac a ja ho rozoberat ani nechcem..nestaci, nevie, boji sa, a hra sa, sprava sa "zvlastne" ..o tomto tato aktivita neni
@anonym_autor ale napísala si,že je postihnutý. Aj keď to nevieš,napriek tomu si to napísala a teraz sa len vyvinujes
@kikush182329 taky prispevok som ani nevidela,,pripomenulo cim ,?
@anonym_autor to ako si pisala, ze to brzdi cely tim a deti su demotivovane.
@anonym_autor ale napísala si,že je postihnutý. Aj keď to nevieš,napriek tomu si to napísala a teraz sa len vyvinujes
@mizoko no tak to pomenovala pravým menom, čo má byť? 🙄 Zjavne to vedia aj trenéri, len tí strakajú hlavu do piesku, pretože nechcú byť tí zlí oni. To je prístup ako noha. Zdravý chlapec už by bol s takýmto profilom dávno odkázaný do preč, to by nikto neriešil.
@mizoko no tak to pomenovala pravým menom, čo má byť? 🙄 Zjavne to vedia aj trenéri, len tí strakajú hlavu do piesku, pretože nechcú byť tí zlí oni. To je prístup ako noha. Zdravý chlapec už by bol s takýmto profilom dávno odkázaný do preč, to by nikto neriešil.
@tiezjedna ja píšem o Tom že sa tu zrazu vyvinuje že nič také nenapísala lebo ona na to vlastne nemá papier že by bol mentálne zaostalý.

@oskvarka ano, pekny pristup aj nas obcas ustupi mladsej sestre,,teda castejsie ako ona, lebo berie to tak, ze je mladsia, ona sa zas musi naucit ze nebude zvyhodnovana vzdy len preto ze je mladsia,,je to tazka "praca" ale da sa to 😁