Kto je vlastne diskriminovaný?
Ahojte.. V mojom okoli je chlapec, aktualne 12r., ktory ma ocividne nejaky druh mentalneho postihnutia. Nejdem diskriminovat ani nic take ale zaujima ma to, rada by som vedela viac, a s rodicmi niesme este az tak blizky, sotva sa pozname. Ten chlapec je velmi pomaly - fyzicky aj rozumovo. Tesi sa a sprava v urcitych momentoch ako 3rocne dieta. Jeho rodicia ho dali na sport, v ktorom je aj nas syn. Ide o kolektivny sport, kde deti sutazia ako tym. Vobec tam nezapadol, nezlepsil sa a kazil vysledky. Nechapem, preco ho tam rodicia dali a preco tam stale chodi. Zial, nehodi sa tam. Ved musia to vidiet a mna by to ako matku trapilo. Nas syn aj ostatne deti su demotivovane co zasa trapi aj nas rodicov..je to ako mat zavazie. Syna tento sport velmi bavi, prvy rocnik boli velmi uspesny (2.miesto v lige) a minuly rok boli posledny! (aj kvoli tomuto chlapcovi aj ine veci boli pricinou padu z vrcholu na dno). Zacina sa 3.r. a sme odhodlany nebit ticho, tolerantny sme boli dost! Mozno to niekomu prijde hnusne, ale skuste si predstavit svoje dieta, ktoremu to ide, bavi ho to, treneri su snim spokojny, podstivo sa pripravuje a potom ma clena totalne zabrzdene trdlo (pardon, je mi to luto, ale stacilo),ktory to pokazi.. 😒
@abbey1 stačia mi jej komentáre v celej tejto diskusii, ktorá nieje o žiadnom ligovom športe, ale o DHZ, ktorý je úplne o niečom inom, ako o získaní medaily. A prepáč, ale ked autorka chce z DHZ vyhodiť postihnuté dieťa lebo jej syn kvôli nemu nezíska kov na krk, tak to je šikana. Lebo jej syn nieje ligový hráč, ale člen DHZ. Reagujem naňu tak isto, ako reaguje ona. Ty máš svoj názor, ja svoj. Tým, to pre mňa končí. Nebudem sa zastávať ženy, ktorá nedokáže 10 ročnému decku vysvetliť, že sú aj slabšie, choré deti, ktoré majú rovnaké právo na život a na šport , ako zdravé deti, aj keď nedosahujú také výsledky. A nebudem podporovať takú ,,matku" aby také dieťa vyhodila z teamu len preto, aby jej decko dostalo medailu. Najprv to dieťa vyhodím z teamu, potom z kolektívu v triede, potom z triedy lebo kazí priemer v monitore, potom zo školy atď. Radšej vyhodiť znevýhodneneho, ako vysvetlit zdravému, že cely svet sa netoči okolo neho a že team je o každom jednom z nich, nielen o ňom. Zopakujem sa, ale môj muž hrá ligovo stolný tenis. Na zápas chodia 4 hráči, niekto spraví 4 body, niekto ani jeden. Toho, čo nespravil ani jeden majú vyhodiť z teamu lebo kvôli nemu prehrali zápas ? A možno kvôli nemu padnú ďalšiu sezónu do nižšej ligy? Každý z nich hrá v rámci možností. Raz vyhrajú, raz prehrajú. Ale neobviňujú tých slabších, lebo ďalší zápas môžu pokaziť práve oni. To by autorka mala učit svoje dieťa. A nie to, že slabého hráča sa treba zbaviť. Lebo aj jej dokonalý syn, môže mať zlé obdobie kedy bude kaziť súťaže a team bude prehrávať. Aj keď je zdravý.
@anonym_58ebd9 Zdá sa, že každý z nás je tolerantný len v určitých veciach a odtiaľ potiaľ. To sa tu ukázalo úplne jasne. Tak to môžeme uzavrieť.
@stanislavicenka odkedy je branenie sa utokom, utocenie? Nastuduj si tieto pojmy..dakujem
@anonym_autor necitala som vsetky prispevky, ale zo svojich viem, ze som nikde na teba neutocila. Kde si ty navnimala utok? Proste sisa stretla tu s nepochopenim a to v tebe vyvolalo hnev. Bezne sa to stava
@anonym_autor
Môj príspevok je mimo? A ty dospelá zena nevieš pochopiť, že pl. mn. čísla je vždy mäkké i.
👏🙏
Si víťaz.
@mondolina dakujem,si mila 😊
@anonym_autor otázka je, ako a čím sa cítite byť diskriminovaní? Že ste padli vo výsledkoch, to je jediné čo ťa trápi? To je už predsa na tréneroch ako zostavujú tím. Do klubu kam chodí môj syn chodí veľmi veľa chlapcov. Medzi nimi sú samozrejme aj takí, ktorí sú slabí - je už na trénerovi aby si vedel zostaviť tím na súťaže tak aby mali nejaké šance ale zaroven aby sa ti chlapci necítili zle - ale nevynechava nikoho. To sú ale trénerské schopnosti, nie chyba deti ako si vedia zostavovať timy.
@ria_sprout dakujem, pekne od teba 🫡
@anonym_autor podla mňa ty to prežívaš najviac. Omg Ved je to iba trapny šport. Nič viac.
@aurora33 vazne? 🤣🤣🤣Chudatko tvoje dieta ak mas,ak mu nieco take povies na nieco co ma rad.
Keď zostarneš, ochorieš mal by sa ťa syn zbaviť veď ho nebudeš brzdiť v kariére a kaziť mu výsledky?
@anonym_0ccefb ty sa chces zbavit nejakeho dietata? Fuj, hanbi sa 😱
@anonym_autor Jediný obmedzený človek si tu ty...
@enmery vyborny kompliment, dakujem 😊
@anonym_autor
Môj príspevok je mimo? A ty dospelá zena nevieš pochopiť, že pl. mn. čísla je vždy mäkké i.
👏🙏
Si víťaz.
@mondolina dakujem,,potesilo 😗
@anonym_autor nič si nerob z tých reakcii tu. Všimla som si, že keď sa objaví takáto téma, hneď sa objavia samé matky Terezy. Ver, že keby išlo o ich zlatíčka v pozícii tvojho syna, tak by ináč hovorili. Sama mám nadaný dcéru a v deň, keď ju prijali na gymnázium, som Bohu ďakovala. Lebo vždy to bolo, veď ty to dokážeš aj sama, nech ti mama nachysta do školy, aby si sa nenudila a tak ďalej.
Riešte to s trénermi.
@anonym_72e099 dakujem,,tuto uprimne, inteligentnych ludi, co aj premyslaju je malo..ano, uz riesime s hl.trenerom, nejako to poriesime k spokojnosti vsetkych..tak ako to len pojde,,sme ochotny aj nechat to tak,nech sa tam chlapec dalej hra, a proste sa vzdame v jeho prospech (tak ako tu radia dokonale matky) ale to len ked uz nebude ina moznost,,aj to bude skusenost pre nas a syna, ze nie vzdy moze robit to co ma rad..uvidime,nebudem robit predcadne zavery,,vdaka, za pochopenie
@anonym_72e099 Žiadne Matky Terazy. Už indiáni mali príslovie, že každý ma v sebe dvoch vlkov-dobreho a zlého a vyhráva ten, ktorého kŕmiš. A preto je na svete toľko zla, ale ja vidím viac dobra, každý má na výber.
@enmery a preco vlastne si ty a ostatne dokonale matky tu v tejto diskusii ? Chces kontakt na tu rodinu a ist za nich bojovat? Aj ked neviem co, jeho rodicia iba spatne vybrali kruzok, to je cele.. Takto im nepomahas? Tak ked chces pomoct, chod do danych institucii nech ti daju kontakty na rodiny v nudzi, na handikapovanych lydi, socialne slabsich a POMAHAJ ! Uz si ty a ostne povedali co ste chceli a stale nedate pokoj. Si tu vypni upozornenia, vsak uz si sa dost namne povozila..ci este treba? Pomoze to tvojmu dokonalemu egu? Fajn,pokracuj, este tato diskusia nema 10stranok,,tak dajme, nech pokorime desiatku 👍
@anonym_autor ze si troll a dosť nešikovny. Ak tá za to platia,tak by mali prehodnotiť spoluprácu s tebou. Alebo si teda tak neskonale tupá.
@maciatkolulu tupa,,dobre, dakujem 👍😊 idem sa zastruhat 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
@anonym_autor ja citam dost pozorne. A myslim, ze kazdy a kazda si tu uz nazor urobil. Nestaci, ze ich budes nazyvat “deticky”, ked u teba nie je ozajstna empatia a tolerancia. A ked si vytiahla “rozhovor s odbornikom na temu integracia”, pochopila som, ze nema zmysel diskutovat, lebo uz si nejako nastavena, presvedcena o svojom nazore a len sa v nom chces utvrdit.
@deedol nie iba odpovedam na vsetky komentare,,a snaxim sa dosiahnut 10stranok 🤣😂🤣😂🤣😂🤣
@deedol Nechcela som to tu uverejnit,,lebo nerada by som ak by to cital niekto znamy... a tiez nieje to ani tak sport a ked tu napisem o co ide, hejty sa pohrnu este rychlejsie nez doteraz..ale nejako som to musela opisat.. tak vopred prepacte ze som si dovolila hovorit o sporte 🤗 ide o DHZ (Dobrovolny hasicsky zbor - detska liga) No podte do mna zase 😉
@anonym_autor ja som hneď pochopila aký šport myslíš...a vôbec to nie je trápny šport a je to o kolektíve mne sa to páči aj u nás to deti robia. Je to náročné lebo to nie je ako futbal že dnes ho nechajú na lavičke a nasadia niekoho iného. (My ho nerobíme neviem do akej miery je možné meniť tie tými podľa situacie) Podobný je turisticko orientačný beh len je individuálny tak možno ešte to môžeš pozrieť vo svojom okolí ak to tvojho syna baví mohlo by ho baviť aj toto. Chápem že syn by rád vyhrával a takto sa musí prispôsobovať slabším a v týmových športoch je vždy niekto najslabším. Je to škola do života ale chápem že on by rádsej to vyhrávanie. Predstav si že on by bol v týme tým najpomalším a ostatný by ho ťahali a kôli "nemu" by nemali prvé miesta ale len druhé tretie. To by asi nik nechcel aby sa na niekoho ukazovalo prstom. Ja rozumiem že ty chceš poukázať na extrém ale stále je to ten istý princip. Sú to deti je to prirodzené že chcú radšej vyhrávať . My rodičia ich musíme viesť a zase môžu iné veci naučiť. Otázka znie či boli posledný s tým že ostatné tými mali obrovský náskok pred nimi alebo len boli skrátka posledny. Niekto musí byť posledný vzdy. Rozumiem na druhej strane že sú deti nejakým spôsobom demotivovane. Že je to márna snaha. A práve takéto športy sú skôr o tých morálnych hodnotách ako o prvých miestach. Ak to chlapca baví a rád tam chodí tak je to podľa mňa pre takého chlapca pekný šport. Môžu oni skúsiť nejako toho chlapca podporiť skúsiť si k nemu nájsť cestu ako by mu mohli pomôcť a tešiť sa z toho ak mu pomôžu do takej miery že nebudú posledný ale predposledný.
@anonym_72e099 len aby si jedného dňa nemusela riešiť podobne veci. Vieš ako sa hovorí....nešťastie nechodí po horách.
@maciatkolulu no osud si nikto nevybera, stat sa moze, potom sa postavime situacii tak ako bude aby sme nikomu neublizovali a vyberali moznosti co najlepsie pre vsetkych,,taketo zivotne situacie niesu jednoduche ale zial stava sa a je len nas ako stym budeme bojovat...posielam pozdrav dalsej "uzasnej pani dokonalej" 😊
@enmery a preco vlastne si ty a ostatne dokonale matky tu v tejto diskusii ? Chces kontakt na tu rodinu a ist za nich bojovat? Aj ked neviem co, jeho rodicia iba spatne vybrali kruzok, to je cele.. Takto im nepomahas? Tak ked chces pomoct, chod do danych institucii nech ti daju kontakty na rodiny v nudzi, na handikapovanych lydi, socialne slabsich a POMAHAJ ! Uz si ty a ostne povedali co ste chceli a stale nedate pokoj. Si tu vypni upozornenia, vsak uz si sa dost namne povozila..ci este treba? Pomoze to tvojmu dokonalemu egu? Fajn,pokracuj, este tato diskusia nema 10stranok,,tak dajme, nech pokorime desiatku 👍
@anonym_autor keď rodičia len špatne vybrali krúžok aké iné krúžky tam máte ktoré by boli vhodné pre toho chlapca?
@anonym_autor skús si predstaviť, že to pomalé dieťa je tvoje vlastne. Nejdem do teba ale ako čítam tak DHZ nie je žiadna olympiáda. Možno to aj to pomale dieťa baví a niečo mu to dáva. Nie je všetko o prvej lige a pri deťoch zvlášť.
@aandrea9 preto mu treba najst co ho bavi,nie co bavi rodicov,dakujem,,
@anonym_autor treba si pohovorit s trenerom, ak chce aby chlapec chodil, lebo to potrebuje (mozno mu to nejak prospieva), nech ho trosku riesi bokom, sutazi sa mozu deti zucastnit bez neho, na treningoch mozu kludne byt spolu, ale trener by mal zohladnit ze mu to ide pomalsie a proste nebudu ho vsetci celu dobu cakat. Atd.. proste treba brat ohlad na to ze aj tie deti chcu nieco dosiahnut, bavi ich to, ak tam chlapca ma byt, tak bude.. ale trosku "menej". Najst taku cestu pre obe strany..
nechapem zeny co sa tu do teba zadrapuju, ja to chapem, to je ako integrovane deti v skolach, ano prospieva im to, je to fajn, treba sa im venovat, ale nesmie to ist na ukor deti, ktore maju a vedia napredovat rychlejsie. Uplne je jedno ci je to olympijsky sport alebo cokolvek ine...
@simca06022011 presne tak, ved vidiet ho, ze nezapada, ze nestiha, trha srdce aj zanho aj za ostatne deti aj nam, tak ako sa mozu jeho rodicia na toto pozerat,,je mi to ozaj luto 😔 Mas uplnu pravdu, ano tieto deti a vobec vsetky deti potrebuju tieto aktivity,,ono to vsetkym ale aj rodicom dava vela,, ale nemoze ziadna skupina diskriminovana,,yreba najst rovnovahu, pochopenie a respekt voci vsetkym..dakujem uprimne, za obojstranny pohlad
@anonym_autor chlapca to nebaví nemá z tohto radosť, chodí tam z donútenia? ty si to zistila ako? a tréner čo je tam s ním celý čas to nevidí?
@anonym_autor a zdá sa ti že to dieťatko ten šport nebaví? Zdá sa ti že ho tam dávajú na silu lebo doktor povedal že máš športovať ? Kľudne to môže byť pravda. Ako môj syn takto chodí plávať žiaľ nie vždy sa mu chce ale keď tam už je väčšinou si to užíva. Čo ak ho to bavi a naozaj tým žije tak ako tie ostatné detimi robíme TOB a je síce individuálny ale tiež sa vždy vyhodnocuje úspešnosť celého klubu. A pravidelne sme 4. Tretí sme boli asi raz za 7 rokov čo to deti robia a tešili sa veľmi a vždy je im ľúto že sú štvrtý ale tak určite nikoho s týmu kôli tomu neodsudzuje a tiež tam nemajú samé športové talenty. Rodičia takého dieťaťa to určite vidia inak. Preto ti radím vyskúšať individuálny šport ktorý má podobný náboj a naozaj ti ho odporúčam, lebo si myslím že by tvojho syna mohol baviť. Ja rozumiem že ty vidíš demotivovane dieťa, len mám názor že je úplne v pohode ak aj pomalšie dieťatko túži byť v tíme. Do futbalového klubu by ho nevzali. Ale toto je šport dobrovoľných hasičov.
@enmery áno, máme v sebe dvoch vlkov, ale myslím, že konkrétne toto prirovnanie nie je vhodné na tento prípad. To, že sa bavíme o diskriminácii, v tomto prípade pozitívnej je fakt. To, že od normoziakov sa vyžaduje neustále pochopenie a prijatie je fakt, že tento typ diskriminácie vedie aj k demotivacii normodeti je fakt. A hlavne, ak nutime deti sa prispôsobovať slabším, tlačíme ich na dno. Aj to je fakt. A nikto nenapísal, že dieťa nemá právo chodiť na šport, ale tie ostatné deti zas majú právo na to, aby ich drina bola ocenená. Či akože očakávame, že deti sa budú pozerať, že fajn, makali sme, ale máme smolu, lebo ... A šťastné budú ďalej makať? Aj ty v práci v tíme sa vzdas odmeny za výkon, lebo jeden kolega je motak? Či na porade sa budeš usmievať od šťastia, že vás nadriadeny znesie pod čiernu zem, lebo jeden kolega je neschopný? Veď si to preneste aj na seba.
@anonym_72e099 no toto pisem,uz do nemoty im tu dokonalym zenam tlacim do hlavy, ze treba sa zamysliet a pozriet sa z viacerych stran na problem,,lebo tu ide o princip..mame ostatne deti ucit, ze sa snaha nevyplaca? Ze netreba bojovat? To ho mozem rovno s flasou lacnej vodky posadit pred tesco,lebo sak naco sa snazit v zivote..paci sa mi, ze si sa tiez pozrela nato z oboch stran.dakujem
@anonym_72e099 čo by malo a čo nie,nechaj na mňa. Ja si zase myslím,že tvoj namyslený prejav,tiež o niečom hovorí. Mila osôbka. A píše ti mama prváka na osemročnom gymnáziu v zahraničí. Takže nezávidím. Ale ani sa nechvalim prízemným spôsobom. Milý anonym. Ver tomu,že vždy sa z dokonalého neuveriteľné nadaného dieťaťa môže stať aj niečo iné. Niečo nie úplne k,že waw a bude hrebienok dole.
@maciatkolulu no tak bud rada, ze mas sikovne a zdrave dieta
@anonym_72e099 no toto pisem,uz do nemoty im tu dokonalym zenam tlacim do hlavy, ze treba sa zamysliet a pozriet sa z viacerych stran na problem,,lebo tu ide o princip..mame ostatne deti ucit, ze sa snaha nevyplaca? Ze netreba bojovat? To ho mozem rovno s flasou lacnej vodky posadit pred tesco,lebo sak naco sa snazit v zivote..paci sa mi, ze si sa tiez pozrela nato z oboch stran.dakujem
@anonym_autor Samozrejme že sa snaha vypláca. A to máme učiť deti. ale pri tímovychnsportoch nie je moc vidno individuálne úspechy, sú to iné veci. Ak súťažia jednotlivci je to o tvojej snahe ak tým tak tým je vždy taký silný ako najslabšie teliesko. To je zase naopak ako by si povedala že tak choď do týmu iba so silnejšími a seberovnymi lebo slabší tá stiahnu dole a to nechceš...ale veď sme predsa každý silný v niečom inom.
@anonym_autor lenze ty beries do uvahy len nazory, ktore su rovnake ako tvoje. A tie, ktore nie, tak su automaticky dokonale, alebo neinteligentne, diskriminujuce. Neberies do uvahy, ze niekotri ludia maju skratka iny nazor ako ty. Nastastie ich je celkom dost. Pretoze kam ako spolocnost smerujeme, ked nam vadia pomalsie deti v ramci sportu. Kde vsade nam este budu vadit a budeme ich chciet vytesnit? Mna by velmi zaujimal pohlad druhej strany. Najma toho dietata, pretoze to, ze sa chudak trapi su len tvoje domnienky a nie fakty. A na zaklade domnienok vyvodzuju sudy len toxicki ludia.
@anonym_72e099 nepochopila si, ze su tim. Cize nie, ze oni nevyhrali, lebo chlapec, ale ako tim nezvladli vyzvu - a to je bud chyba trenerov, alebo aj celeho timu. A takymto spravanim sa hlada vinnik za porazku a nie sposoby, akoby mohli vyhrat. Odporucam si pozriet beh ms americaniek na stafety v 2025- podla tejto logiky to mali po prvej bezkyni zabalit, lebo dobabrala beh na celej ciare....a oni si nadmakli a vyhrali zlato......skuste sa nad tym zamysliet....
@veveshano,hm, no ono tam toho bolo viac, preco bola minula sezona zla ale ja som pisala o inom,,lenze ked si ides svoje, to darmo tu vysvetlovat nieco,,
Kašlite na to, treba chlapca vylúčiť. Keď náhodou potom bude autorkin syn brzdou "týmu", dúfam, že autorka to sama uvidí a vezme ho preč. To bude najlepšia škola ľudskosti a rodičovstva pre ňu. Vždy je niekto totižto posledný.
@enmery PRESNE TAK - VEZMEM. Vsak tu pisem v jednom prispevku, ze ak mu fotbal nepojde tak sme dohodnuty, ze to nechame tak, nebudeme to ostatnym kazit ak nato nema. (Lebo ZACAL chodit aj na fotbal). A toho chlapca vylucit? Boze ty si kruta ! Hanbi sa! Fuj!
@enmery tak podla mna je rozdiel byt posledny, a nerozumiet/nevediet/spomalovat/bat sa a co ja viem co neustale... takze netreba to tu zase hrotit. Ak by moje dieta islo do napr timu skokanov do vody (vymyslam si samozrejme hlupost) a brzdi vsetkych, lebo nevie vyliezt ani na mostik, lebo sa bojji, tak ako mama zvazim, ci tam bude chodit aj na sutaze atd a detom kazit priemer.. ak by to bolo skupinove.
@simca06022011 tak tak,,,treba zvazit aj schopnosti deti
@veveshano,hm, no ono tam toho bolo viac, preco bola minula sezona zla ale ja som pisala o inom,,lenze ked si ides svoje, to darmo tu vysvetlovat nieco,,
@anonym_autor ak toho bolo viac prečo vám minula sezóna nevyšla tak prečo sa nezameral na to čo sa dá nejako ovplyvniť snahov a zamerat sa na diskrimináciu jedného pomalsieho chlapca?

@anonym_58ebd9 Ako ona šikanuje to dieťa? Prišla sa sem posťažovať, opýtať na názor iných ludi.
A klin sa vytlčie klinom? To už je len aký príklad do života? Šikanu budeme riešiť šikanou? Na ňu poukazuje š a sama konáš ešte horšie. Či ty vieš, že otvorene vystúpila tvárou tvár voči tomu dieťaťu a šikanovala ho?
@abbey1 stačia mi jej komentáre v celej tejto diskusii, ktorá nieje o žiadnom ligovom športe, ale o DHZ, ktorý je úplne o niečom inom, ako o získaní medaily. A prepáč, ale ked autorka chce z DHZ vyhodiť postihnuté dieťa lebo jej syn kvôli nemu nezíska kov na krk, tak to je šikana. Lebo jej syn nieje ligový hráč, ale člen DHZ. Reagujem naňu tak isto, ako reaguje ona. Ty máš svoj názor, ja svoj. Tým, to pre mňa končí. Nebudem sa zastávať ženy, ktorá nedokáže 10 ročnému decku vysvetliť, že sú aj slabšie, choré deti, ktoré majú rovnaké právo na život a na šport , ako zdravé deti, aj keď nedosahujú také výsledky. A nebudem podporovať takú ,,matku" aby také dieťa vyhodila z teamu len preto, aby jej decko dostalo medailu. Najprv to dieťa vyhodím z teamu, potom z kolektívu v triede, potom z triedy lebo kazí priemer v monitore, potom zo školy atď. Radšej vyhodiť znevýhodneneho, ako vysvetlit zdravému, že cely svet sa netoči okolo neho a že team je o každom jednom z nich, nielen o ňom. Zopakujem sa, ale môj muž hrá ligovo stolný tenis. Na zápas chodia 4 hráči, niekto spraví 4 body, niekto ani jeden. Toho, čo nespravil ani jeden majú vyhodiť z teamu lebo kvôli nemu prehrali zápas ? A možno kvôli nemu padnú ďalšiu sezónu do nižšej ligy? Každý z nich hrá v rámci možností. Raz vyhrajú, raz prehrajú. Ale neobviňujú tých slabších, lebo ďalší zápas môžu pokaziť práve oni. To by autorka mala učit svoje dieťa. A nie to, že slabého hráča sa treba zbaviť. Lebo aj jej dokonalý syn, môže mať zlé obdobie kedy bude kaziť súťaže a team bude prehrávať. Aj keď je zdravý.