Lapbook - interaktívna kniha pre deti od 1,5 roka
Ahojte. Viem, ze teraz mate asi este vela prace, ale napadla ma myslienka, ci by ste niektora nemala zaujem o vyrobu interaktivnej knizky, nieco ako Lapbook (kuk na MK alebo nete). Chcelo by to velku kreativitu, sikovnost a asi velke pracovne nasadenie 🙂
Najprv sa chcem spytat vas z momentalnej vymeny, az potom ostatnych.
S vyrobou takejto knizky nemam ziadne susenosti, ale posielam zopar info, aku mam predstavu:
- bolo by nas max. 10, pretoze vyroba je casovo narocna
- deadline maj 2014
- vekova kategoria: 1, 5 roka a viac
- temy "kniziek": NAPR.: geometricke tvary, farby, rocne obdobia, zvierata, strava, zdravie, zmysly, povolania, emocie, denny rezim ...
- kto ma pristup k laminovacke - velka vyhoda, nakolko si myslim, ze kvoli setrnosti stran pred detmi je laminovacka potrebna
Knizky by boli interaktivne (vrecuska s kartickami, otacacie kolesa, vlozene leporelka, mohlo by sa do nich kreslit so zmazatelnymi fixkami, rozne skladacky, mozno magnetky, karticky na suchy zips... )
Nikdy som takuto knizku nevyrabala, ale velmi sa mi paci predstava jednej temy v jednom celku - knizke a este mnoho mnoho dalsieho 🙂
Tuto temu zalozila predtym slniecko379, ale stopli to,tak skusam ja 🙂
@slniecko379 @miskanasa @danjelca @lululaila @branki @fufina1 @nicicka @josenka @praznakova @stormie @moninka1 @brulinka @tehulka13 @tinka_21 @lucka23 @gega @majusqwa @nufanek @slniecko379 @darlicka
@miskanasa stromcek s gulickami-super aktivitka🙂 a ten obrazok sportov je tiez pekny,uz len vymysliet co s nim🙂
@iivkaa1 @moninka1, @miskanasa , @lululaila, @moninka1, @pezu, @katuska103, @kallocka, @katka159
ahojte baby 🙂
- v prvom rade chcem poprosit tie, ktore sa nevyjadrili, nech sa prosim vyjadria k formatu knizky - ci moze byt format A5
- dalsia otazka je pocet stran. povodne sme sa rozpravali o siestich, ale tym ze robime format A5 ma napadlo, ci nedame viac... vyjadrite sa prosim
- tie, ktore ste sa nevyjadrili k teme, dajte vediet pre aku temu ste sa rozhodli
- bolo by dobre, ak by ste sa niektora ujala temy "leto", pretoze nam chyba k celku rocnych obdobi
@katka159 - mame ratat s tebou? daj prosim vediet cim skor
ja som tak priebezne rozmyslala nad obsahovou strukturou mojej lapbook "JAR". tu su body, ktore by som tam chcela nejakym sposobom obsiahnut. dajte mi prosim vediet vas nazor - co tam chyba, co je tam zbytocne, resp. vsetko co vas napadne - budu to predsa aj vase knizky 🙂
- jarné kvietky (snezienka, tulipan, narcis...)
- mláďatká zvieratiek, resp. kuriatka, žabky, jahniatka a ich zivotny cyklus
- záhrada: sadenie rastlín
- jarné počasie, panáčik s jarným oblečením
- strom (na ktorý sa budu nejakym sposobom pripinat kvietky a listy)
- prichod jari - lastovicky
- napadla ma este tema "den matiek" - myslim, ze sa mi tam vsak nezmesti, dajte vediet, ci by sa vam tam hodila
samozrejme, vsetky temy chcem spracovat nejako pre deti zaujimavo...
napadlo ma, ze v knizke vytvorim priestor, v ktorom budu vlozene male leporelka s jarnymi basnickami alebo nejakou kratkou rozpravockou, mozno stiahnem nejake jarne pesnicky na CD a prilozim k tomu...
- asi budem vsak limitovana poctom stran - dajte vediet, aky je vas navrh 🙂
vdaka 🙂
@slniecko379 nuž tak som dumala nad tým formátom, myslím, že A5 bude v pohode aj keď som premýšľala, či to nebude potom malé na manipuláciu pre deti (myslím tie aktivity, ak budú niečo priraďovať a pod.) veď len ak by malo byť niečo z filcu, budú tie aktivitky moc malé? ale inak je mi jedno či to bude A4 či A5 , 6 strán mi príde akurát, ale nemám problém vyrobiť aj viac ak sa dohodneme inak 🙂
K tvojmu lapbooku- témy sú super vybraté, páčia sa mi, možno by si mohla ešte pouvažovať o Veľkej noci? 🙂
No idem uspať dieťa a potom napíšem svoju predstavu môjho lapbooku "zmysly" aby ste mohli tiež pripomienkovať 🙂
@slniecko379 super..moýzno by si mala predsa pouvažovat nad tým vydavatelstvom🙂🙂🙂🙂 no možno miesto tých lastoviciek, by som skor prijala predsa tiež tu velku noc...🙂a za mna viac stran može byt...len aby mali aj obsah...lebo téma ako JAR, ZIMA, FARMA..tak tam by s vacsim poctom stran nemal byt problem, ale napríklad nieketo si može vybrat temu, kde to ne viac stran nenahrabe..tak ozaj nech kazda pouvazuje poriadne....🙂inak s aprisposobim
Takže aj ja som už premýšľala nad svojou témou, myslím, že nakoľko je to lapbook pre najmenších, mali by tam byť hlavne aktivity (v mojom prípade, ktoré súvisia s jednotlivými zmyslami) a minimum textu, preto si to predstavujem nejako takto (rátala som predbežne so 6 až 7 stranami):
- Na každej strane bude jeden zmysel, obrázok jeho orgánu + nejaká aktivita, ktorá s daným zmyslom súvisí...
1. str.- Úvod o zmysloch- otáčacie koliesko zmysly, maľovanka zmysly + puzzle
2. str.- Zrak- obrázkové postupnosti (zoradiť 3 obrázky), vyhľadávanie vecí podľa predlohy (cca 5 predlôh, zalaminované pole s rôznymi symbolmi- deti majú zakrúžkovať fixkou, dá sa potom zotrieť)
3. str.- Sluch- nedokončené riekanky, ku ktorým deti doplnia obrázky tak, aby sa rýmovali, CD so zvukmi + obrázky k zvukom.
4. str.- Hmat- hmatové pexeso, ruka a v nej obr. rôznych predmetov, prekryť/prelepiť/preškrtnúť (ešte neviem presne) treba tie, ktorých sa nemáme dotýkať
5. str.- Chuť- otvárací obrázok jazyka + rozdelenie kde je aká chuť (ak by vás k tomu napadla ešte nejaká aktivita- privítam 🙂 )
6. str.- Čuch- labyrint, kreslenie na tabuľovú fóliu- "Čo mi vonia a čo smrdí"
7.str.- Zhrnutie- priraďovanie obrázkov k zmyslom
Tak toto je predbežne moja predstava, prosím o postrehy, pripomienky či vylepšenia 🙂
@slniecko379 aby to bolo všetko pokope, tu je suhrn mojich odpovedi k polozenym otazkam 🙂
* formát : povodne som bola za A5,ale nieco na tej pripomienke s manipulaciou na mensom priestore nasimi mini detickami je... pokial bude na jednej strane jedna uloha/aktivita je to ok... v podstate sa viem prisposobit... a v konecnom dosledku by sme mohli urobit ak kompromis... ked nas je 10 bolo by fajn mat isty pocet knih formatu A5 aj A4. Bolo by to aj trosku roznorodejsie a deti by mali aktivitky na manipulaciu aj v ,, mensom,, aj vo,, vacsom,,
* pocet stran : bavime sa o obojstrannom cislovani alebo o pocte listov?
* okruhy v ramci temy jar: znie to dobre, uz teraz som zvedava na spracovanie
* moja tema: jesen
zatial mi napadlo:
-zvieratka sa chystaju na zimu (jezko + jablcka, vevericka + oriesky, medved + med)
-ako sa meni priroda/svet okolo nas (opadavajuce listy, pocasie)
-dozrievanie a oberanie plodov ( jablka, hrusky)
-pustanie sarkanov + deti na jesen ( oblecenie)
chcela by som v ramci tychto okruhov vymysliet aktivitky, ktore by rozvijali motoriku (ci uz jemnu aj hrubu), slovnu zasobu, predmatematicke zrucnosti 🙂
@maryennn1 super premyslene🙂 jedine, co su neviem predstavit je kreslenie 1,5 rocneho dietatka, co mu vonia, a co zapacha 🙂
k chuti by som mozno zvolila tiez nieco jednoduchsie, mozno iba dva symboly, jeden pre chuti mi, druhy pre nechuti mi a niekolko obrazkov s nejkym jedlom, ktore deti lahko rozpoznaju. ich ulohou by bolo priradovat obrazky k symbolom alebo symboly k obrazkom... ale to bol iba napad 🙂
@pezu no keď tak rozmýšľam, ani ja si to neviem celkom dobre predstaviť 😅
No nič tak teda kočky, tak zmena (na ktorú som prišla uprostred noci, normálne som sa na to zobudila 😀):
Čuch- Smrdí (červený pom pom), Vonia (zelený pom pom) deti majú priraďovať správne pom pom guličky k obrázkom (napr. kvet, výfuk z auta, ...)
Chuť- 4 tanieriky- každý tanierik pre danú chuť (sladká, slaná, kyslá, horká)- deti budú triediť do tanierikov, potraviny.
Hmmm? mohlo by to byť takto? Len keď tak na to pozerám neviem neviem, či mi formát A5 nebude malý 😕 🙂
@slniecko379 @iivkaa1 @moninka1, @miskanasa , @lululaila, @moninka1, @pezu, @katuska103, @kallocka, @katka159
Opravená verzia témy "zmysly", prosím vyjadrite sa 🙂:
1. str.- Úvod o zmysloch- otáčacie koliesko zmysly, maľovanka zmysly + puzzle
2. str.- Zrak- obrázkové postupnosti (zoradiť 3 obrázky), vyhľadávanie vecí podľa predlohy (cca 5 predlôh, zalaminované pole s rôznymi symbolmi- deti majú zakrúžkovať fixkou, dá sa potom zotrieť)
3. str.- Sluch- nedokončené riekanky, ku ktorým deti doplnia obrázky tak, aby sa rýmovali, CD so zvukmi + obrázky k zvukom.
4. str.- Hmat- hmatové pexeso, ruka a v nej obr. rôznych predmetov, prekryť/prelepiť/preškrtnúť (ešte neviem presne) treba tie, ktorých sa nemáme dotýkať
5. str.- Chuť- otvárací obrázok jazyka, 4 tanieriky- každý tanierik pre danú chuť (sladká, slaná, kyslá, horká)- deti budú triediť do tanierikov, potraviny.
6. str.- Čuch- labyrint, smrdí (červený pom pom), vonia (zelený pom pom) deti majú priraďovať správne pom pom guličky k obrázkom (napr. kvet, výfuk z auta, ...)
7. str. Zhrnutie- priraďovanie obrázkov k zmyslom (ak sa dohodneme na 6 strán, tak túto aktivitu vypustím, v podstate ju deti robia po celý čas)
No a ako som už písala neviem neviem, či mi formát A5 nebude malý 😅 🙂
takže komentujte 🙂
byby prepačte ale nejdem do toho netrufam si @slniecko379 @iivkaa1 @moninka1, @miskanasa , @lululaila, @moninka1, @pezu, @katuska103, @kallocka,
@maryennn1
teraz nemam moc cas si pozriet vsetky tvoje napady, lebo obe deti mi tu pobehuju, ale velmi sa na to tesim.
ja som si chcela tiez zobrat povodne zmysly a ku cuchu ma napadlo prilozit nejake vrecuska alebo nieco kde by boli napr. levandula... a ine vonou rozozoznatelne "veci" ktore by sa dali voniat... mozno by stacili 2-3... 🙂
o ostatnych temach sa ti vyjadrim neskor, ked to poriadne precitam, uz sa tesim 🙂
@slniecko379 mne malý akurát spinká, tak rozmýšľam a sliedim na internete po obrázkoch 🙂 a áno aj ja som rozmýšľala nad tými vrecúškami ale k chuti, že by bola napr soľ, cukor, šumienka, škorica,... 🙂 môžem kľudne dorobiť aj to 🙂
baby, asi tu bude viac tých knííh na vydavatelstvo...🙂
tak moja aktivitka : 1. strana VIANOCNY STROM
2. strana ZIMNE SPORTY
3. strana SNEHULIAK
4. strana ZIMNE OBLECENIE
5. strana niečo so ZVIERATKAMI (možno stopy v snehu- skuste s avyjadrit)
Dalej ma zatial nic nenapadlo, ale rozmýšľam..samozrejme ak by bolo niečo čo napadne vas, tak poprosím sa ozvat 🙂🙂🙂
Samozrejme ku kazdej strane nejaka aktivita....poslal som tu foto stromu, tak tam tie pom pom guličky .
@maryennn1
nechcem sa ti moc rypat v tvojich skvelych napadoch - preto ber to co ti pisem v tom najlepsom ako to myslim 🙂
myslim, si, ze pri teme zmysly by malo byt co najviac "praktickeho":
napr. ako pises - pri chuti by mali deti ochutnat, pri cuchu by mali ovoniat, pri hmate by mali hmatat, pri sluchu by mali nieco pocut 🙂
ak by ta to malo stat mnoho namahy, mozno by stacilo ak napr. pri cuchu navonias konvalinku vonou konvalinky (to som aj ja rozmyslala v mojej knihe 🙂 alebo ku chuti by sme si doma na zaklade tvojej knizky vyskusali chut soli, cukru... aby si to nemusela vsetko prikladat...
ale samozrejme, ze by som tam dala nieco aj teoretickeho... 🙂
inak celkovo sa mi velmi pacia tvoje aktivitky, jeste by som bola opatrna s obtiaznostou "kreslenych" uloh - lebo 1,5 rocne - 2 rocne deti toho vela nenakreslia a nenakruzkuju 🙂
... a mozes poslat svoj navrh do vydavatelstva 🙂))
@pezu
pekne okruhy tem 🙂 napadlo ma este oberacka hrozna, zatva, tekvicky, halloween... 🙂 keby si chcela este nieco 🙂
@katka159 nevadi 🙂
@iivkaa1
mozes prosim kontaktovat nahradnicku? katka159 sa odhlasila 🙂
@miskanasa
pekne temy 🙂 tiez ma napadlo tam niekde vsunut zimne pocasie a mozno Mikulasa... 🙂
@maryennn1 este som zabudla - to otacacie koliesko o zmysloch - to je super na uvod - najlepsie 🙂

@iivkaa1 tak to asi aj keby som mala taky progeram, bolo by to komplikovane...🙂