icon

Lapbooks - výmena, 2 - 3 roky

sunsun
8. jan 2014

pozyvam tvorive a sikovne maminky, ktore by mali zaujem vytvarat a vymienat interaktivne knihy/pracovne zosity (lapbook-y) ... tesim sa na napady a inspiracie... http://www.montessoridoma.cz/?p=15517

lucirella
22. apr 2014

Ahoj dievcata,
podla mna ten zaklaadac nie je zly napad, ale tie rychloviazace su vacsinou z recyklovaneho, nie velmi pevneho papiera... Napadlo ma, ze mozno by to slo urobit do takeho toho obalu na spisy (podla mna su dost tvrde, ale su aj umelohmotne) a potom zozadu nalepit nieco taketo: http://www.herlitz.sk/?app_module=detail&p_id=9...
Tak by sa to dalo zalozit do sanonu a zaroven by to malo format toho klasickeho LB.

@zabkakatka
som za. 🙂

adelajda2012
23. apr 2014

@lucirella presne nad tym som dnes rozmyslala, ze lapbook urobim z tohto http://www.trodat.sk/?content=TVRDETAIL&nparams... a tu cast ktorou sa to zaklada len dolepim navrch.

sunsun
autor
25. apr 2014

@lucirella ja uz tento moj vzorovy dokoncim na tom kartone, kde som zacala, uz to inak neviem urobit a potom sa mozeme v pohode dohodnut na nejakom zakladaci... 😉 inak baby, som myslela, ze uz davno vam sem dam fotky, uz mi toho vela netreba, ale akosi sa neviem dokopat to dokoncit..., stale sa nieco deje a lapbook odkladam a odkladam... 😒

adelajda2012
27. apr 2014

Baby, tak ja mam prototyp (polotovar) pripraveny na pripomienkovanie 🙂. Bez obalu kritizujte, chcem aby ste boli potom vsetky spokojne. Je to len taky polotovar, nechcela som napr. vsetko laminovat, ak to potom neschvalime... Takisto ak si vsimnete niekde nejak krivo zastrihnute, alebo zvlnenu lepiacu pasku, slubujem, ze sa toho budem snazit vyvarovat. Tento book som robila prevazne v posteli, lebo som este po navrate z nemocky musela lezat, ale uz sa prestahujem k stolu 🙂
Uvitam akekolvek rady a triky!
@lucirella @sunsun @lyrrya @misiaksl @ikuza @pastelka13 @zulusa @zabkakatka

adelajda2012
27. apr 2014

Uvodna strana-chcela by som, aby si decka same vyfarbili. Len bojujem s tym, ze ked lepim papier, tak sa mi to vlni. Nemate nejaky zlepsovak?

adelajda2012
27. apr 2014

Vnutro. Saso aj baloniky su zalaminovane, lepia sa na suchy zips.

adelajda2012
27. apr 2014

Zakladne a doplnkove farby. Tie okienka nie su velmi pekne urobene. Musim sa s tym viac pohrat. Tu su oblepene lep.paskou, ale je to skarede, tak asi odkukam ako to robite vy. Ci ich podlepit tvrdym papierom, alebo davat do priesvitnych folii... Na kazdom okienku je basnicka. Okienka so zakladnymi farbami su vysuvacie.

adelajda2012
27. apr 2014

Paleta aj stetec sa daju odobrat (paleta je na suchy zips) a dieta sa moze hrat, ze vyfarbuje jednotlive obrazky.

adelajda2012
27. apr 2014

Miesanie farieb. V koliku na pradlo budu prichytene farebne priesvitne folie, ktore na seba mozete prikladat a miesat si tak farby. Takisto sa mozu prikladat na jednotlive obrazky v knizke a dieta uvidi ako sa farby menia/miesaju.

adelajda2012
27. apr 2014

A fotky k tomu miesaniu...

adelajda2012
27. apr 2014

O duhe...je tam jednoduchy pribeh a basnicka. Plus sa za pomoci priesvitnych folii vrstvi obrazok - najprv je pekny den, potom sa zatiahne a prsi, este pocas dazda vykukne slniecko a objavi sa duha. Je to prilepene takou pevnou farebnou paskou a drzi to dobre. Pribeh je zrolovany a previazany stuzkou.

adelajda2012
27. apr 2014

Farebne odtiene. Su na magnetky, zalaminovane. Len musim vygooglit, cim prilepim tie okruhle magnetky. Skusim sekundove, len som este nemohla ist nakupovat (preto nemam ani vykresy ani tie farebne priesvitne folie).

adelajda2012
27. apr 2014

Teple a studene farby. V obalke su obrazky v teplych a studenych farbach, ktore sa prikladajuna obrazok na zadnej strane. Ten bude zalaminovany a bude sa dat aj opakovane vyfarbovat zmyvatelnymi fixami. Farebne obrazky na prikladanie mozem podlepit protismykovou podlozkou, len neviem ci to nebude moc hrube. A o tej obalke si co myslite...prezije? Sice som ju trochu spevnila, ale nie som si ista...

adelajda2012
27. apr 2014

Este na zaver- vsetky "suciastky" by som chcela bud laminovat alebo podlepovat vykresom a pripadne, tam kde sa da aj preliepat lep.paskou (akoby laminovat do lep.pasky).

Inak, ked sa tak teraz pozeram na tie fotky, tak to vyzera horsie ako v skutocnosti. Tie skarede lepiace padkx si fakt nevsimajte. To len teraz pre urychlenie a nedostatok materialu som pouzivala.

A este ma teraz napadlo, ze mozno ti magnetky a aj stipec na pradlo by sa dali obojstrannou paskou prilepit. Musim kupit a vyskusat, ci to bude drzat. Ak mate niekto skusenosti, dajte vediet.

zabkakatka
27. apr 2014

@adelajda2012
ahoj, no mne sa velmi paci ten koncept je ti podla mna pekne vymyslene.... a ak mozem poradit tie magnetky by podla mna dobre drzali tavnou pistolkou.....

sunsun
autor
28. apr 2014

@adelajda2012 je to krasne....🙂

lucirella
28. apr 2014

@adelajda2012 uuuzasne 🙂 maly ma momentalne najoblubenejsiu ciernu. Ked malujeme, stale chce len ciernou :/ dufam, ze sai podari ho vdaka tvojmu LB nalakat na trosku veselsie farby... ;)

pastelka13
29. apr 2014

Ahojte, posielam aj ja svoj výtvor Geom.tvary, nakoľko budem koncom týždňa na pár dní odcestovaná 🙂 .... niektoré veci ešte musím podoťahovať 🙂 písmo mojou rukou zmením na tlačené, niektoré veci ešte zalaminujem, pridám popisy niektorých aktivít ... atď. na obal ešte napíšem názov Geometrické tvary, na konci som pridala zopár pracovných listov, ale bude ich ešte viac ... ďalej je tam domino, pexeso, skladanie panáčika, divadielko so zvieratkami, ktoré sa ukryli do geom.tvarov, prevliekačka, básne o geom.tvaroch, hra s kockou, obťahovanie geo.tvarov, skladanie geoom.konštrukcií, vkladanie geo.útvarov do predkreslených tvarov ... mrknite sa na to 🙂

sunsun
autor
30. apr 2014

@pastelka13 super, krasne... 😉

lyrrya
30. apr 2014

@adelajda2012 supis, uplne krasne si to spravila

@pastelka13 jeej, peknucke, len my uz taketo hmatove pexeso mame-nyvymenis apson niektore tvary?

@sunsun
@zabkakatka
@lucirella
baby tak aj ja sa snazim,co to da,ale takuto paradu este nemam.

pastelka13
1. máj 2014

o.k. pre toho,kto uz ma take hmatove pexeso,vymyslim nieco ine 🙂

adelajda2012
1. máj 2014

@pastelka13 vyzera to uplne uzasne!!!

adelajda2012
1. máj 2014

@pastelka13 este ma napadlo, ze mozno by si niekde, kde by sa ti to nekomplikovalo, mohla pridat aj kosostvorec, lichobeznik, oval, sestuholnik... aby sa naucili aj take 🙂

sunsun
autor
1. máj 2014

baby, lapbook nafoteny, no muz uz spi a neviem stiahnut fotky cez moj pc, cize hodim az rano....

sunsun
autor
2. máj 2014

slubene foto prototypu ...🙂 je to robene na poskladanom kartone (vyuzijem vsak rovnake obaly, ako su na prototypoch vyssie, sa mi to viac paci...🙂, nieco som urobila podla prvotnych napadov, nieco som zmenila... zatial som nic nelaminovala, pre vas niektore veci budem....
na 1 obr. je otvoreny cely lapbook
na 2. - prva strana a prevedenie lanovky
na 3 - cela prva dvojstrana - zimna priroda a aktivity, ktore sa daju v zime vykonavat... (v rohu bude obalka a v nej tie obrazky, co tam vidite... a dieta priraduje - lyziara k lyziarom, korculiara ku korculiarom, ... atd)
na 4 - mikuas hlada cestu k cizmicke - bude zalaminovane, nech mozu po tom kreslit fixou a da sa to zmazat
na 5 - vlavo - zimna krajina a stopy zvierat (prilepene), k nim priraduju konkretne zvieratko (suchy zips)
vpravo adventny veniec (este nie je uplne hotovy - bude to na latke a sviecky sa pripinaju pomocou gombikov podla farby
na 6. - aktivita - co nepatri k zime .... v obalke obrazky - dieta vybera a priraduje, co k zime patri a dava prec to, co nepatri.... (tu mam trosku dilemu, ci tam dat 3 male obrazky ostatnych rocnych obdobi, nech nedavaju obrazky prec, ale k nim - no uz bez rozlisovania, alebo tam nechat len ten obrazok zimy a miesto, nech tam mozu ukladat obrazky, co tam patria)
na 7. obr. - par zaujimavosti, co k zime patria, vedla postupnost pri skladani snehuliaka a na pravej strane stavaju domcek pre vtaciky a potom vtacika krmia (su tam obrysy domceka a do toho vkladaju palicky)
na 8. obr. je vianocny stromcek, ma predkleslene ozdoby a do toho vkladaju rozne tvary z machovej gumy... a tu otazka - chcete to zalaminovane? (nevyhoda- machovka sa trosku bude smykat, no je to trvacnejsie) alebo to necham ako omalovavanku, nech si to deti vymaluju (hoci to vymaluju jednorazovo, ako aktivita to bude stale sluzit, kedze tam ide o farby a tvary a jemnu motoriku pri vkladani.... (zatial je to len ako taka ukazka).... a este pod stromcekom su balicky (budu sa dat otvorit, len neviem, co tam do vnutra dat - do jedneho by som chcela dat betlehem, nech sa to da spojit aj s vianocnym pribehom (kto by nechcel, nahradim niecim inym), do dalsieho pojdu noty vianocnej piesne, bude sa to dat rozlozit a v tretom zatial neviem, asi len obrazok nejakych hraciek, nech to prilis neprekombinujem.... , vianocne prestieranie som uz nedavala, pripadne ak chcete, mozem vtacikov nahradit prestieranim, len niektora ste spominali, nech sa vsetko netyka len sviatkov, tak sa mi budka a krmenie vtacikov zdalo univerzalnejsie...🙂

adelajda2012
4. máj 2014

@sunsun super to je!!! Ja uz sa taaaak tesim 🙂 inak, ja by som v tej aktivite co nepatrik zime kludne nechala len obr. zimy a co tam nepatri mozu vkladat spat do obalky. Pripadne sa vyuziju a skombinuju aj lapbooky ostatnych rocnych obdobi 🙂
Rozhodnutie ci laminovat ten stromcek necham asi na tebe. Mas tam toho dost vela, tak aby sa ti to nepredrazilo velmi.

adelajda2012
4. máj 2014

Len tak pre zhrnutie:
Uz mame tri navrhy- moj, @pastelka13, @sunsun
Ako stihate ostatne? Myslim, ze @lucirella @lyrrya @zabkakatka este dokoncuju 🙂
Baby vy ste sa davnejsie neozvali, ako ste na tom @misiaksl @ikuza @zulusa?

sunsun
autor
4. máj 2014

@adelajda2012 tak zatial je to len taky navrh... aj na tej fotke vidiet, ze je to len na ukazku... bude to trosku krajsie urobene...🙂 ja osobne by som nelaminovala - vobec nie kvoli tomu, kolko to vyjde (chcem, aby tie ten lapbook bol pekny), ale mame podobnu aktivitu a je to lepsie nelaminovane...., no nepoznam vase deti a neviem, co bude pre nich vhodnejsie... ak laminovane, fakt s tym nie je problem... 😉

adelajda2012
4. máj 2014

@sunsun tak u nas urcite prezije aj nelaminovane, moja nie je demolacny typ 🙂 Aspon zatial sa teda neprejavila 🙂

sunsun
autor
4. máj 2014

@adelajda2012 @misiaksl mi pisala, ze ma zdravotne problemy a chodi po operaciach.... je jej to velmi luto, ma uz polovicu urobenu, ale druhu zatial nestiha... pravdepodobne odstupi 😒