Lapbooky 2 - 5 rokov
Zatiaľ je nás 5- kto sa ešte pridá a vyberie si z tém :Jar- leto- Jeseň- Zima- Zelenina- Lesné zvieratá- Zvieratá z Afriky....
@romanovaz má tému DOMÁCE ZVIERATÁ
@vampgirl sa rozhoduje
@mamkabeika má OVOCIE
@lenusskaa má tému VTÁKY
ja si asi zoberiem JESEŇ
@marienkamyd Ahoj!nápady sú dobré- ale zdá sa mi to stručné..dala by som tam ešte typické oblečenie v lete lete.namiesto húb kvety- tie sú podľa mňa typickejšie pre leto.ešte ma možno niečo napadne...
@vampgirl @romanovaz
@lenusskaa
@sileta
@kajka18
@marienkamyd
@silvia259
@baasss
@sk_lenka
@mamkabeika
Ahojte baby!
Tu sú moje návrhy na tému JESEŇ:
-strom s tieňami listov- listy by boli z machovej gumy a prilepovali by sa suchým zipsom. Boli by to listy z rúznych stromov a tiež by sa priraďovali k správnym stromom. Dala by som asi 5-6 najznámejších
- tekvica- životný cyklus a rôzne oči-nosy a ústa na vytváranie rôznych tekvíc!tekvica zalaminovaná a časti asi z mach.gumy alebo filcu
-niečo so šarkanom- možno priraďovanie farieb a tvarov
- práca v záhrade- rôzne nástroje/hrable- rýľ- lopata- motyka- krhla/- zalaminované a deti by k obrázkom priraďovali- čo sa s čím robí
-počasie typické pre jeseň a maketa dieťaťa s možnosťou obliecť ho do daždivého počasia
-ktoré zvieratá a ako sa pripravujú na zimu
-typické farby jesene
-možno huby a dieťa ich bude deliť na jedlé a nejedlé
-v skratke- asi len sviečka ako spomienka na tých- čo zomreli
- vtáky-ktoré odlietajú- špagát a na malých štipčekoch prilepené odlietavé vtáky
- možno pridám niečo na spôsob hry Obstgarden- ak to zvládnem
Ak by Vás ešte niečo napadlo- čo je typické pre jeseň a chceli by ste to tam mať- napíšte.Teším sa na Vaše nápady!
vampgirl @romanovaz
@lenusskaa
@sileta
@kajka18
@marienkamyd
@silvia259
@baasss
@sk_lenka
@mamkabeika
Dievcata, ja mam este rozbehnute 3 vymeny... takze moj navrh vam tiez mozem dat az v decembri 🙂
@silvia259 oki porozmyslam....
@marienkamyd ja by som okrem jaskyne mozno este pridala nejake zamky/hrady, to sa tiez navstevuje vacsinou v lete, ale mozno to do leta nepatri, len ma to tak k tej jaskyni napadlo 🙂 a takisto som skor za kvety ako za huby, tie sa mi k letu hodia viac 🙂
Ale inak sa mi tvoje napady zdaju super!
Kocky co mate rocne obdobia len tak ma napadlo, ci by ste trochu nespolupracovali napriklad na obale, ze by bol rovnaky pre vsetky 4obdobia, aby to deti chapali, ze ide o striedanie... Napr strom na prednej stranke, len by bol iny v kazdom rocnom obdobi, alebo ze by tam bol kruh s rocnymi obdobiami a vyfarbena by bola vzdy len cast prisluchajuca k danemu rocnemu obdobiu... Ci blbost?
@kajka18 Aj mne sa páči ten strom 😉 @marienkamyd
@kajka18 ja som za 🙂
Ahojte, aj ja posielam prvy nastrel pre DOPRAVNE PROSTRIEDKY. Farba obalu: fialova (prespan s gumickami).
Aktivity:
1. triedenie dopravnych prostriedkov podla toho, v akom prostredi sa pohybuju – rozlisovanie druhov dopravy (letecka, vodna, zeleznicna, cestna)
2. orientacia v priestore: urcovanie smeru vpravo-vlavo (triedenie dopravnych prostriedkov podla toho, kam idu)
3. postupnost podla velkosti (zoradovanie obrazkov od najvacsieho po najmensi a/alebo naopak)
4. farby (priradovanie farebnych klucikov k autam prislusnej farby)
5. tvary (priradovanie tvarov podla obrysov na nakladne auto, prip. vlacik)
6. grafomotorika – pracovny list na kreslenie (nakresli cesticku“ ako leti lietadlo, dopln kolieska nakladnemu autu, dokresli prechod pre chodcov, dokresli chybajuce ciarky na kolajniciach)
7. cisla – ocislovane karty na pocitanie do desat s obrazkami (prislusny pocet aut, traktorov, stavebne stroje, lietadla...)
8. parovanie obrazkov - tienove pexeso
9. skladacka puzzle (este upresnim, podla toho, co sa mi tam zmesti...bud viac obrazkov rozstrihnutych na tri casti alebo jedno velke puzzle na devat casti)
10. versovane hadanky o dopravnych prostriedkoch, spravna odpoved na obrazku v okienku
Co sa tyka faktografickej casti, rozmyslala som nad tymito temami:
11. kratky vylet do historie dopravy (zahrna zakladne vynalezy a objavy: koleso, parny stroj, spalovaci motor, elektromotory)
12. zakladne informacie o doprave na Slovensku (http://sk.wikipedia.org/wiki/Slovensko#Doprava)
13. produkcia aut (100 rokov pohyblivej montaznej linky – Ford + vyznam automobiloveho priemyslu na Slovensku)
Verim, ze sa nam to tam vsetko nejako pomesti... ved uvidim pri prototype 🙂
Tesim sa na vase napady...co treba doplnit / vyhodit?
Takze ja mam JAR... moja predstava je:
1. Pocasie na jar, jarne mesiace - marec, april, maj
2. Pucenie stromov, kvitnutie rastlin - zakladne casti rastliny
3. Rodenie sa mladatiek - zvieracie rodinky (maly, vacsi, najvacsi)
4. Sviatok - Velka noc, zvyky a tradicie
5 .Typicke jarne kvety - spoznavanie kvetin, urcovanie poctu do 10
6. Oblecenie na jar - poskladaj puzzle a pomenuj
Boli by tam pridane casti kvetu z filcu, zalaminovane karticky s najznamjsimi jarnymi kvetmi a zvieracie rodinky, z machovej peny casti jarneho stromu (koren, kmen a koruna) a puzzle oblecenie.
Co vy na to?
moja predstava na vtaky, zatial velmi okrajovo, tiez musim este nieco podokoncovat a potom sa budem moct venovat viac tomuto..
1. puzzle stavba tela vtaka
2. vyvoj vtaka - vajicko, mlada, dospely (otacacie koliesko)
3. co papaju vtaky
4. priradovacka vtaky a ich hniezda (lastovicka, datel, ...)
5. pocitanie vajicok v hniezde
6. nieco na temu stale a stahovave vtaky
7. spev vtakov CD + obrazky
8. mozno nieco na porovnavanie vacsi mensi - vtaky, vajicka
9. mozno nieco na grafomotoriku - let vtaka za potravou (rovna ciara, vlnky, ...)
10. pexeso??
prvy prototyp som schopna dodat v decembri
Ahojte zeny,
po dohode so Silviou - zakladatelkou nasej partie - by som rada zalozila na Facebooku uzavretu skupinu ako platformu na vymenu nazorov a cely tvorivy proces pri vymene lapbookov. Len neviem, ci by ste boli vsetky za... Tymto sa chcem teda opytat na dve veci:
1. suhlasite s pokracovanim tejto aktivity prostrednictvom FB? ak ano, prosim o ´like´ nizsie.
2. mate vytvorene FB konto? ak ano, prosim o zaslanie FB mena do internej posty.
Pomohlo by mi, keby ste sa vyjadrili do tyzdna (posledny den hlasovania bude streda 26/11), aby sme sa vedeli pohnut dalej.
Na vysvetlenie a aby ste mali predstavu, ako to funguje:
Mam skusenost z jednej vrecuskovej vymeny, kde nam diskusia a spolocne rozhodovanie celkom dobre fungovali na zaklade uzavretej skupiny (nemusime byt ´priatelmi´ na FB, dostanete len pozvanku do skupiny). Daju sa tam krasne pripajat fotky (na svoj lapbook si moze kazda z nas vytvorit album s prototypom), diskutovat sa moze pod prislusnou fotkou/albumom. Aplikacia umoznuje aj klast otazky do plena (hlasovanie formou ankety), napr. o terminoch 🙂 mozeme sa informovat o aktualnom stave rozpracovanosti a pod....
Tu na MK sa mi dost tazko orientuje v diskusii, ked to ide chronologicky a najst spatne nejaky komentar, ked uz budeme mat 20 a viac stran je skoro nemozne... (ale asi len nemam dost trpezlivosti, resp. sa bojim, ze mi ujde nejaka zavazna informacia 🙂
Ak ste na tom podobne a mate chut skusit to na FB, dajte vediet.
Lapbookom zdar!
Mata SK-lenkova
@romanovaz, @vampgirl, @mamkabeika, @lenusskaa, @sileta, @kajka18, @marienkamyd, @silvia259, @baasss
@sk_lenka @romanovaz, @vampgirl, @mamkabeika, @lenusskaa, @sileta, @kajka18, @marienkamyd, @silvia259, @baasss
je to super napad, ale zial ja nemam FB 🙂 Majka
@marienkamyd @sk_lenka @romanovaz, @vampgirl, @mamkabeika, @lenusskaa, @sileta, @kajka18, @marienkamyd, @silvia259, @baasss
tak mozeme zalozit sukromnu skupinu tu na MK? tam sa mi ta komunikacia tiez zda celkom jednoducha, a ak budeme oznacovat dobre prispevky, bude sa dat lahko v tom orientovat...
Ahojte 🙂
ja mam este teraz nejake skusky v skole, tak sa musim trosku aj ucit, ale som aj za FB aj za sukromnu, staci, ked date vediet co a ako.
Skusim buduci tyzden pridat moje navrhy, dufam,z e nevadi 😅 ale skor nestiham.
@marienkamyd no ak mozem, rada by som tam videla aj nieco ako je... oblecenie v lete, letne aktivity a sporty, kvetiny v lete, leto v zahradke 🙂 myslim, ze by sa to tam hodilo, co ty na to? 😉
Ahoj kočeny 🙂 neviem , či je to ešte možné rada by som sa pridala, ak máte nejakú voľnú tému.lu
@romanovaz, @vampgirl, @mamkabeika, @lenusskaa, @sileta, @kajka18, @marienkamyd, @silvia259, @baasss Ahojte, diskusiu k prechodu na FB sme uzavreli s poctom hlasov 4 za, cize z 10 je to primalo... Pokracujeme teda asi tu, kym niekto nespravi sukromnu skupinu (zeby vampgirl? 🙂 ).
FYI: Dopravne prostriedky su v procese kompletizacie (farebna tlac mi nevysla podla mojich predstav, musim si to v pondelok zopakovat). Verim, ze najneskor v utorok uz zavesim prototyp, aby sme sa na to spolocne mohli pozriet. 😎
@luciah1 mne by nerobilo problem spravit este jeden lapbook navyse. skus navrhnut temu... Alebo by ste sa mohli poradit s @mamkabeika a rozdelit jej temu na dva samostatne lapbooky... jedna OVOCIE a druha ZELENINA (obe by podla mna mohli mat uz schvaleny cerveny obal). Co na to poviete?
@sk_lenka Ja už mám do lapbooku pripravené aktivity, kde je ovocie i zelenina. I obrázky mám také. Ide to k sebe dohromady.
Ahoj kočeny 🙂 Moje témy na lapbook : 1. Hodiny 2. Domáce zvieratá.3. Zmysly...vyberte si, ktoré by sa Vám páčili
@mamkabeika vdaka za info. navrhla som to len kvoli tomu, ze som tu nezaznamenala Tvoj navrh aktivit. (Myslela som, ze to este nemas.) Kazdopadne sa tesime na O+Z aj spolu 🙂

cauko posielam prvy nastrel... pokojne napiste co by ste chceli a co nie...