icon

Mám nútiť dieťa chodiť na krúžok?

21. sep 2024

Aký je váš postoj k tomu, aby dieťa navstevovalo kruzok, aj keď nechce? Riesim morálnu dilemu, či dieťa nechat na krúžku, ktorý navštevuje už dva roky alebo ho odhlásiť.

Moji rodičia sa podvolili môjmu nechceniu, ale čo som napriklad v 7 rokoch mohla vediet, čo je pre mna dobre alebo nie? Vysledkom takehoto podvolenia bolo, že som v nicom neexcelovala, lebo som sa nicomu poriadne nevenovala. Rodičia má onalepkovali, že má všetko bavi 2 minuty a je zbytočne má niekde prihlasovať. Nemal by v tomto prípade zasiahnut rodic a dieťa donutit/motivovat, aby kruzok navstevovalo?
Nesie si niektorá z vás traumu do zivota, že musela chodit roky na nejaký kruzok, aj keď nechcela? Ako to hodnotíte teraz, konali vo vasich očiach rodičia dobre alebo v tom vidíte aj pozitiva?

Strana
z2
autor
22. sep 2024

@terezka1947 dieta má na daný sport predispozície, keby chcelo, vedelo by raz sport robit aj na profi urovni, preto je mi aj luto ho odhlásiť (a to hovorím ako nezaslepena matka, ktorá nemá opičiu lasku k detom, ale presne viem identifikovať, v com sú dobrí a v com nie). Veľkou prekážkou je však snaha, ktorú nevidim. Je Ti zbytocny talent, keď nie si dríč, lebo sport je aj o snahe. Manžel tvrdí, že by sme mali dať pauzu, chapem, že to vozenie po krúžkoch je na ňom, aj ten sport stoji viac penazi, ale keď to vzdáme teraz, už sa k tomuto sportu nevrati.

autor
22. sep 2024

@anjelicek26 dieta má potrebu byt dobre, je súťaživé, jeduje sa, keď nie je v niečom dobre, aj preto si myslim, že zacinat každý polrok inde, nie je úplne preň.

autor
22. sep 2024

@mooonika1975 no veď práve, moje dieta je celé ja povahou, vidim sa v ňom, preto viem, že raz mi bude vycitat, že sme to vzdali a nedonutili ho… preto mám taký problem s tým, ho odhlásiť.

autor
22. sep 2024

@unicornlady Dakujem, pozriem si to

iwesska
22. sep 2024

Nikdy by som nenutila dieta chodit tam,kam nechce. Na to je skola,ze tam chodi aj ked nechce. Kruzok ma byt o zabave o tom,co robi s radostou,nie o tom,co chce rodic. Moje decka si tiez presli roznymi kruzkami a ked dalsi rok nechceli,tak nesli. Ja by som tiez nerobila nieco,co ma nebavi,len aby bol rodic spokojny. Dcera je napr.dobra v behu,atletike,vzdy v triede vyhra. Zaroven ale vie,ze treningy by casovo nestihala,tak chodi radsej plavat. Nevadi mi,ze nebude mat nikdy medailu.

mooonika1975
22. sep 2024

Ale zase ja som ho motivovala, chvíľu, ale jemu sa až tak uľavilo že nemusí. Takže potom som ja ustúpila

luccija
22. sep 2024

Koľko má rokov?nie, nenutila

jaaty
22. sep 2024

Nepovažujem za správne nútiť dieťa na nejaký krúžok. Mnohokrát ide o ambície alebo nesplnené sny rodičov, ktorí vidia dieta vždy v lepšom svetle. Rozumnejšie je zmysluplne trávenie času, ako vidieť v dieťati futbalistu, tenistu, či virtuóza. Dcéra ma teraz 17 rokov, v detstve sa venovala gymnastike asi 4 roky, avšak vždy tvrdila, že nechce ísť na súťaže, že ju to baví ako “krúžok”. Nenútili sme ju. Načo? Načo má niekomu dokazovať, že je dobrá alebo lepšia ako niekto iný? Chcela cvičiť pre radosť a to jej stačilo. Na výtvarnú chodila celú ZŠ, myslím že má talent, ale vždy tvrdila že kreslí vtedy kedy chce a keď ju to baví. Odmietla sa tomu venovať intenzívnejšie, nechcela, aby ju kreslenie živilo. A hoci sa ničomu “aktívne” nevenovala, zvláda všetky športy, je ambiciózna a vždy sa rozhoduje sama podľa vlastného pocitu a rozumu. Príliš aktívni rodičia si mnohokrát myslia, že deťom treba za každú cenu vyplniť všetok čas a že vedia viac ako deti (nehovorím, že to je tvoj prípad).

jesenzima
22. sep 2024

Nenútiť. Nikdy. Mne to rodičia urobili, musela som chodiť na 4 krúžky, ani jeden ma nebavil. Až keď som zacala chodiť "poza", pochopili ...

lulu0123
22. sep 2024

Podla mna kazde dieta je ine.Ty si ju musis poznat.Ja mam napriklad 2 dcery.Obe maju niekolko kruzkov,ktore si vybrali.Mame pravidlo,ze na co zacnu chodit v septembri, minimalne polrok odchodia.
A teraz starsia to ma kazdu chvilu inak, jeden mesiac ju to bavi,potom zas nie.Keby som ju stale odhlasila, tak nikde nevydrzi,co si myslim,ze nie je spravne. Napriklad tanecna min.rok, na pol roka s tym chcela seknut,pretoze vela casu sa venovali len 1 konkretnej choreografii a uz ju to nebavilo.Nakoniec ostala, zacali chodit na sutaze a kazdu sutaz vyhrali. A bola velmi rada,ze som ju trocha prinutila ostat,resp.presne sutazami som argumentovala.Takisto klavir, nauku pretrpi ale hodiny klavira miluje.Keby sa to dalo bez nauky hned berieme.
Mladsia dcera, ta ked sa rozhodne, tak to uz plati.Je rozhodna.Od 4 rokov chodila na balet,milovala to tam.Po 2 rokoch ju to pomaly prestalo bavit a uz nazor nezmenila.Presla na gymnastiku.Ta ju zatial drzi.

zuzanaam
22. sep 2024

@oblecenie99 ale veď futbalové ihrisko je v každej dedine, hrávať po škole s kamarátmi môže aj každý deň. Futbalové tímy sú o zápasoch a súťažení.

dadushka007
22. sep 2024

Syn chodí od 1 triedy na futbal. Nemáme žiadne futbalové ambície, chceme aby mal nejaký pohyb a hlavne mal menej času na sedenie pri pocitaci. Asi v 5 triede mal krízu, nechcel chodiť, chcel sedieť za počítačom ako jeho kamaráti. Jediny v triede chodi na nejaky sport. Nedovolili sme mu skončiť. Po roku kríza prešla a teraz je už v 8 triede a chodí úplne bez problémov na tréningy. Takže niekedy musia rodicia chvíľu vydržať a nedovolit hneď skončiť....

lucia13022023
22. sep 2024

Uff no ťažko. Ja ako mala som chodila na veľa krúžkov - mažoretky, PC, basketbal, florbal, kreslenie, tanec, zvierací kruzok🤣, športový... Nič ma nebavilo, všade som vydržala par mesiacov - spätne to hodnotím tak, že bol hrozný kolektív a nenávidela som to kvôli kolektívu, nie ze by ma nebavila aktivita.
Moji rodičia ma vždy podporovali, spýtali sa prečo nechcem chodiť, snažili sme sa nájsť alternatívu ale proste nič nebolo ono. Asi v 14/15 som začala s cvičením, to ma baví doteraz, ale stále som taka ze ma baví mnoho vecí, ale nemám jednu topku ze toto ma baví a vidím len to... Asi som taký človek 🤷🏻‍♀️🤣

oblecenie99
22. sep 2024

@zuzanaam Určite, ale riešila to kolegyňa, nie ja.. oni bývajú v centre velkeho mesta, nie na dedine, v škole majú detská roztrúsené, v susedstve nemajú rovesníkov, tak chcela, aby syn mal pravidelný pohyb vo forme krúžku, ktorý nie je primárne zameraný na výkon. Je to jedno, či futbal, alebo niečo iné, hovorila, že široko ďaleko nenašla taký pohybový krúžok, vo by bol čisto o pravidelnom pohybe, nie o súťažiach a pomaly vrcholovom športe. Ja si napr. Tiež pamätám hodiny telocviku ešte z výšky, kedy sme chodili plávať každý pondelok dve hodiny, a zdokonaľovali sme si plavecké štýly, zaplávali si a to bolo všetko. Žiadne súťaže, a podobne.

Môj syn je ešte malý, až teraz začínajú krúžkami v škôlke, uvidíme, na čo sa chytí

terezka1947
22. sep 2024

Kolektívne športy su dosť zaťažené práve "rodinkárstvom",či "sponzormi".... bohužiaľ.
Aj deti vnímajú neferovost,aj citlivejšie ako rodičia.
Ale bohužiaľ,taký je život.
Ťažko radiť....prehodnoťte situáciu s manželom.
Ono to môže byť,že aj to dieťa je ešte dieťa,nemá výdrž väčšieho dieťaťa,žiaka...
Mne napr.rivno učiteľ povedal,že on by bral-nebral deti v určitom veku. Že to nemá zmysel,lebo nie sú zrelé a zbytočne si znechutia niečo,v čom by boli dobre o rok,či dva.
Takže malé informácií....treba to celé prebrať zo všetkých strán. A áno,talent bez drilu je o ničom. Ale či chceme,či nie,deti ešte nevedia,čo chcú robiť v budúcnosti. Ešte to,žea na niečo talent neznamená,že to chce aj profesné robiť.
A nájme keď ide aj o finančné náročný šport,je potrebné to naozaj zvážiť.

lenkalienka321
22. sep 2024

Nie je krúžok ako krúžok. Aký je dôvod, že nechce? Nebaví ho to, alebo je nedajbože šikanovane? To druhé je veľmi relevantný dôvod. Ja by som síce na krúžok nenutila, ale šport/ pohyb musí byť. To je otázka psychického a fyzického zdravia dieťaťa, a nie záujmov. Aspoň rekreačne, nemusí práve súťažiť. Takže ak na športový krúžok nie, určite mu zabezpečiť aktivny pohyb v súkromí s rodičmi/ rodinou, po škole, cez víkendy.

autor
22. sep 2024

@lenkalienka321 nechce, lebo sa tam nudi, neznáša trénera/trenerku (striedajú im ich, časom neznáša vsetkych, lebo chcú, aby robilo to, čo treba), určite tam nie je žiadna sikana, tréningy sú verejne a mnoho rodicov tam aj sedava, keď čakajú na dieta, kým si odcvičí, takže tréneri sa správajú slušne, milo k ďeťom. Ani medzi žiakmi nie je ziaden priestor na šikanu, lebo už chodia prezlečené, takze sa ani same nestretávajú v šatni. Nie je to tak, že by tam bola nenávisť k športu ako takému, lebo aj my, keď sme ho s mužom robili, dieta sa aktívne zapájalo, keď bolo v letnom tábore, same ho ešte robilo počas “rozchodu” s ostatnými detmi a nechcelo ist ani domov.

autor
23. sep 2024

Tak sme sa rozhodli dieta z krúžku odhlásiť. Keď sme mu to oznámili, tak siroky usmev a radost.

Strana
z2