icon

Musí každé dieťa navštevovať krúžok?

10. sep 2024

Dcerka bude mat 8 rokov, doma ju ucim hrat na klaviri. Okolie do mna "rype", ze kazde dieta by malo chodit aspon na 1 kruzok ci uz tanec, alebo nejaky sport. Lenze ja na to nemam cas ani peniaze... Klavir ju velmi bavi, nestaci ked bude hrat na hudobnom nastroji? Musi kazde dieta navstevovat aj sportovy kruzok? ako to mate vy?

Strana
z2
mamutka
10. sep 2024

Nemusí chodiť na žiadny krúžok, ale súhlasím s tým, že deti potrebujú veľa pohybu a telesná v škole vôbec nestačí. Na krúžky sú poukazy, takže môžeš využiť tie a na mnohých miestach fungujú aj krúžky v škole, že ti dieťa vezmú z družiny a po krúžku tam vrátia. Tak aj to je cesta

dahra
10. sep 2024

Moja najmladšia nechodí nikde. Bude mať 9. Každá aktivita, kde sa potrebuje sústrediť ju po 15 min. omrzi. Trápi sa ona, deti s ňou a najmä učiteľka či vedúci. Skúsila som, nejde to. Nesilim. Prostredná tancuje. Od 4 rokov doteraz. Tancuje v ZUŠ, tam dá veľa neplatí. Predtým ako skolkarka chodila do súkromnej tanečnej školy. To sme minuli peniaze a čas, lebo ju bolo treba vodiť. Teraz má ZUŠ blízko. Je to jediné, čo vo voľnom čase robí. Najstarší syn pokúšal všeličo. Vždy si sám vybral a chcel. On má toho viac cez techniku-jazyk. Šport ho nebaví ani hudba..... nuž....ak dieťa chce, ZUŠ nie je taká drahá záležitosť. Klavír teda asi máte. Už len nájsť si čas.

b_a_m_b_i
10. sep 2024

Jasne ze nemusi, ale je to skoda, mozno ked bude mat 12 si povie ze by chcela tancovat, ale na deti co tancuju od 4 - 5 rokov a budu mat tiez 12 sa nebude chytat ani omakom ani keby bola neviem aky talent, proste nie
tak isto v sportovych kruzkoch (gymnastika, atd..)

olimuc
10. sep 2024

Nemusi chodit na ziadny kruzok a nazor spolocnosti ta nemusi zaujmat. Nikto nechodi v tvojich topankach, neplati tvoje ucty a nedisponuje tvojim casom. Ak sa da v skole, tie co su za par € napr v druzine tak ju daj. Ale nejaka ZUS a pod nie je potrebna. Neviem ci si na dceru sama … vsak je o hubu ked napr so skoly musis zaniest, vyzdvihnut, stihnut pracovat min 8h, domacnost a este nejaky kruzok … den ma 24 h a je vela premennych, ktore ovplyvnuju odpoved. Pokial sa neda tvoje dieta to casom pochopi, nemozes sa rozplestit niekde v aute, ani si privi dit nejaku chorobu ked sa budes nahanat ako blazon… kto sa bude potom starat o dceru? Ini maju ZUS za domom, babka, dedko a neviem kto na blizku, 2 platy tak mozu a kto nema moznost tak nema …

belllinka
10. sep 2024

@walentina7 kruzky nebyvaju neskoro vecer, casto su aj na skolach po vyucovani alebo poobede. Zas nehovor, ze kruzok 2x do tyzdna by nejako vyrazne ohrozil tvoj cas s detmi. Hovori z teba nejaka zatrpknutost. Ze ty si ako decko na ziaden kruzok nechodila lebo ti to nedovolili?

mamutka
10. sep 2024

@walentina7 na školách sú krúžky počas družiny. Človek si normálne vyzdvihne dieťa kedy chce

svetlonos
10. sep 2024

Otázka ci musí... Nie, hlavne ked na to nemáš peniaze. My sme chodili na plavecký denne po skole. Celu zakladku. Mna bavila atletika ľahká a to plávanie bolo super. Inak som bola športová hniloba a lemra. Teda, liptove hry des a hrôza, beh - čistá paródia 😂
Ale napríklad som veľmi túžila zrovna hrať na tom klavíri. Mala som len detský a tam pi krátkom čase boli tie možnosti obmedzené. Ako odpived doma som dosť dostala - kde by sa asi zmestil ten klavir?? Presne som vyerala a ukázala kde. No to niee, ved tam je tento kus nábytku! Uplne zbytočného podotikam... Nebol to rozmar maleho dietata, do ZUŠ som sa prihlásila sama v 12tich rokoch.
Takže, pokial je tvoje dieta spokojne, je to ok. Venuješ sa jej a klavír je úžasný, rozvíja ľavú aj pravú hemisferu, co ma super pozitívne "vedlajsie nasledky" na x iných veci.
Keby veľmi chcela ísť na nejaký (aspom trosku uplatitelny) krúžok, hladala by som možnosti ako sa dá. Napriklad nas ma 4 roky a zbožňuje hudbu, spievať, vzdy zoberie svoju hraciu gitaru a papier s textom (hocijaký 🙂). Potvrdila mi to opatrovatelka už pred 3 rokom a v skolke ma ucitelka oslovila, ze by bolo fajn dat ho niekde na hudobnú.
Tak som dala. Chcel ísť na gitaru (deň otvorených dveri) v hudobnej škole, učiteľ pi chvíľu brnenia uznal, že ma super rytmus na svoj vek a talent. Ze ho mam určite prihlásiť aj keď ešte malý. Nevzali ho. Jedna mi navrhla, ze ma študentku a učí gitaru - za 27 e na pol hodinu raz týždenne. Skoro som okoktavela! Ľúbim svojho syna, viem ze ma talent a chce na nej hrať. Ale proste na to nemám! Takže počkáme a podám prihlášku znova v máji.
Dieta je spokojné, jeden krúžok ma - aj to tvoje i keď s tebou (co je fajn) a vybavene. Ono je super deti podporovať ale nie za cenu, že ti bude ta suma potom chýbať v rozpočte.

blonde_bella
10. sep 2024

Nemusí chodiť na šport.
Decká sedia v škole, decká sedia pri úlohách, pri hudobnom nástroji a preto väčšina rodičov siahne po pohybe....that's all....

jana_eyre_2
10. sep 2024

@walentina7 moje deti sú doma o 14tej, každý deň majú jeden hodinový krúžok zväčša po obede (okrem hud nastroja tu majú 2x do týždňa po pol hodinách).. určite ich nevychovava ulica a sme spolu dosť veľa.. ja sice pracujem na skrátený aby som na nich a ich krúžky mala čas, ale aj keby som bola v práci do 16tej tak by sme boli spolu dosť..

zuzada29
10. sep 2024

Za mna musím povedať ze mám 3 deti ( 9,5 a 4). snazim sa vnimat kazde jedno a jeho specificke danosti, ktorymi sa odlisuje. najstarsia dcera od mala inklinovala k ludovej piesni a tancu. kamaratku ktora trenovala deti do prveho rocnika som presvedcila, ci moze aj moja 1,5 rocna chodit. zo zaciatku som si myslela ze je to zbytocne ale pred prvym vystupenim sa ukazalo ze nie. a tak od mala chodit na folklor. manzel je ucitel v ZUS a tak nastupom do prveho rocnika nastupila aj do ZUS s tym ze si sama vybrala nastroj. nedavno sme pribrali tenis, lebo potrebuje niekde energiu dostat zo seba von. takze ma 3 kruzky a bez starych rodicov by to bolo velmi narodne zvladat to hlavne casovo. stredny syn zacal doma tancovat moderne tance a tak som mu nasla tanecny kruzok 1x do tyzdna. najmladsia zase vydrzi sediet pri kresleni a kedze aj ona chcela mat svoj kruzok tak teraz od septembra nastupila do vytvarnej. minuly rok dvaja mensi mali este aj anglictinu s cisto anglickou lektorkou. nie je to jednoduche ani casovo a ani financne, ale som ochotna radsej obetovat svoj cas a utiahnut opasok niekde inde, no povazujem investiciu aj do kruzkov za potrebnu a dobru.

katuskamala1
10. sep 2024

Ide i o zazitky. Ked pocuvam dospelych ako nieco niekedy spomenu,tak len pozitivne zazitky s kruzkom spojene. A ci musi? No nemusi, ide o to,ake dietatu detstvo urobis na take bude spominat,ak nechce kruzok,tak bude na neho negativne spominat ked ju tam nasilu das. Jej sa opytaj,ake maju spoluziacky napr a ze ci by i ona chcela...

maryetta
10. sep 2024

Nerada to pisem. Ale mam pocit ze to dnes uz prilis take “pretekanie” ktore dieta toho viac ma. Co viac zvladne. Ak by chcelo. Ak by malo cas. Tak ano. Ale inac nie.
Moj starsi syn nema nic. Tak sme mu teraz v ramci skoly dali informatiku.
A dcera ma gitaru a tanecnu. Ale chce. Iny kruzok uz nie. Deti maju aj skolu. A chcu aj volny cas na bicykel a podobne.

liv1
10. sep 2024

Musi nemusi? Na rozhodovanie si tu predsa. Ale kruzky deti rozvijaju, maju aj ine kontakty okrem skoly, vztahy, potom koncerty, predstavenia, su v niecom dobre a nejako sa profiluju. Vdaka tomu tie vacsie nie su tolko na mobiloch, neflakaju sa tolko a maju vacsi rozhlad. Ale ked nie su financie, tak nies su 🤷‍♀️. Ale ktovie, ci sa predsa nenajdu? Alebo keby niekto pomohol? Vies co sa hovori, co sa za mladi naucis, v dospelosti akoby si nasiel

oxana386
10. sep 2024

Nemusí, ale je dosť zásadný rozdiel nemať krúžok a ,,nemať kruzok". Syn je deviatak a musim povedať, že rozdiely sú veľmi badateľné. Ti, čo majú a chodia aktívne na nejaký krúžok, či už šport alebo niečo umelecké, sú o dosť zodpovednejší, maju viac kamošov a celkovo už objavili nejaký svoj talent. Ale sú aj deti, ktoré na krúžok nechodia, ale venujú sa im rodičia na 120% a tie deti sú manuálne zručne, lebo s tatkom opravujú, alebo veľa chodia na turistiku a poznajú rastliny stromy, varia atď. proste vedia take veci do života od rodičov, nie sú možno umelecký ani športovo nadaní, ale majú zručnosti. No a tretia skupina sú deti úplne bez krúžku a záujmu rodičov, to sú také ,,nepraktické“ deti lebo nič navyše okrem školy nevedia, aj známky sú horsie, sú nezodpovední,kreativita stagnuje. Takže je to úplne na tebe, či dieťa niekam dáš alebo nie, ale ak aj nie, odovzdaj mu aspoň nejaké praktické životné zručnosti a rady, pripadne ho podporuj ak vidíš nejaký smer akým sa uberá, či už umelecký alebo športový 🙂

macko1983
10. sep 2024

Nie,nechodia.Peniaze sú, ale deti nechcú. Ja ich nútiť nebudem.To čo je za názor, že ak dieťa nechodí na kruzok tak sa dieťaťu rodič nevenuje?alebo že na to nie sú peniaze?vtf... to vážne!!! Ja si zas myslím,ze ak dieťa má viac krúžkov tak je to len preto,že rodič nevie čo s ním a toto je pre mňa to že sa mu rodič nevenuje.

gazpalm
11. sep 2024

@macko1983 rodic nevie co s nim? To je co za nazor? Mna ich kruzky vrcholne "otravuju"uz 11 rokov ...lebo logistika , zaviest, odviest ..zapasy , koncerty a stale dookola ...cize som denno denne k dispozicii a byvame na dedine ,kruzky aj skoly maju v meste a ja tam aj pracujem, moj muz je 4/7 v zahranici , vikendy non stop niekto zapas , niekde v inom meste ...ale vies co je vyhoda? V zivote by som nepachla do takych miest na SR, CR , dokonca HU ...ako chodime za nimi( a nie teraz ich uz vozit nemusime , chodia busom) ale radi ideme kuk na zapas a vzdy si pozrieme mesto a okolie ak je cas . Tak ako ked ja som tancovala ...isli sme do IT , HR , CR, Peru, Holandska , Litvy...atd ...s som rada , ze im toto mozem dopriat .a keby na tie kruzky nechceli chodit tak ok ..ich chyba

macko1983
11. sep 2024

@gazpalm tak je to môj názor, ten ja nezmením.Deti majú milión krúžkov, lebo rodič mu chce vyplniť čas a v dospelosti tie deti nevedia ten čas správne vyplniť, nudia sa proste sú zvyknutí, že im niekto druhý ten čas vyplní.Tie deti sú v depresií atď...

gazpalm
Autor odpoveď zmazal
lenkalienka321
5. sep 2025
@gemerka17

Dnes je iná doba a ano všeobecná mienka je, že keď dieťa na krúžok nechodí tak bud na to nie sú peniaze (ako v tvojom pripade) alebo rodicia sa deťom dostatočne nevenuju. Je fajn keď sa dieťa socializuje aj mimo školských lavíc.

@gemerka17 toto by mňa osobne ani v dnešnej dobe nenapadlo. Že dieťa bez krúžku by malo byť automaticky zo skromnejsich pomerov. Skôr sa pohrávam s inou myšlienkou. Ze keď rodičia nemajú čas ( ale majú samozrejme na to peniaze), volia až príliš veľa krúžkov. Ak by som mohla moje deti sama učiť klavír, či niečo iné, tak to spravím. Ja síce na krúžok dávam, ale to len preto, že sama im neviem športové vyžitie poskytnúť a vidím na nich, že to potrebujú aj cez týždeň, nie len cez víkendy. A tiež závisí od veku dieťaťa. V 8 rokoch nevidím v domácom učení žiadny problém. Len neskôr to už bude chcieť trošku viac byť v kolektíve s inými deťmi, a to nie len v skole.
@anonym_autor

Strana
z2