Pravidlá na ihrisku
Ahojte maminy! Mam 19 mesacnu dceru a zacali sme chodit na ihriska, ved nech je mala v kolektive. Lenze zaraza ma viacej veci, ktore zrejme kvoli svojej naivite neviem pochopit, preto by som bola rada, keby ste mi napisali, ako danu vec vnimate vy. Budem konkretna...tyka sa to vcerajska...doobeda mi mala cestou z obchodu domov zabehla na detske ihrisko, kde uz boli tri deti. Mali tam svoje hracky, ktore samozrejme zaujali aj moju malu a chcela si ich pozriet. Dve deti mali hracky v rukach, to jej samozrejme nedovolim brat, opakujem jej, ze z rucicky sa nic nesmie brat a vzdy to pochopi. Tretie si vykladalo veci do pieskoviska a ako videla moju, hned ich zhrabla a velice si ich kryla. Takze sme nepochodili, ale respektovala som to. Mojej som upriamila pozornost inde a pokracovali sme domov. Tu ale musim povedat, ze mi chybal nejaky zasah matky toho druheho dietata, kde by sa podla mna hodilo usmernenie typu...dievcatko si to len pozrie a vrati, ved sme na pieskovisku, kde si predsa deticky take veci ako formicky poziciavaju. Vsak nech si taketo typy zriadia na balkone svoje pieskovisko a nechodia na ihriska. Poobede sme boli na inom ihrisku, so svojimi hrackami do piesku a kocikom s babikou. Moju prestali bavit jej veci a chcela ine, nepochodila zase a odrazadlo som jej nedovolila zobrat, lebo som nevedela, koho sa spytat, ci si ho mozeme pozicat. Tak sa isla hrat do domceka, na smyklavku a tak...zrazu pozriem a nas kocik bol uuplne mimo za oplotenim ihriska, prekoteny a babiku mali vacsie dievcata, ktorych mamky sa druzne bavili. Vsak ok, mne to nevadi, nech si pozicaju. Ale potom si nas kocik s babikou zobral chlapec, ktory si ho tak privlastnil, ze aj ked moja mala si zobrala z kocika svoju babiku, tak jej ju nechcel dat a bezal jej ju vziat. Pri odchode domov som ho bola prosit o nas kocik, ktory mi dal trucovito az na 6ty krat a to mi spustil z toho vysokeho domceka, ktory ma tie detske atrakcie na sebe. Ci ho chcel so svojimi kamosmi spustat dole smyklavkou, alebo naco im tam bol, nechapem. Hlavne, ze jeho mamka sa hrala s mobilom na lavicke a nic mu nepovedala. Bola som pozbierat rozhadzane formicky a isli sme prec. Na chodniku zaujalo dceru odrazadlo a len sa ho dotkla, uz si nan sadol chlapec a povedal "nepoziciam". Jeho mama mu hovori, "ved nepozicaj, je tvoje". Prideme pred nas barak na ihrisko a uz dcere cca 4rocny chlapec zobral z ruk kocik s babikou. Alebo minule...boli sme v restike, kde bolo ihrisko s hrackami pre vsetkych. Dcera sedela a nakladala si kamienky do kyblika. Prisiel zase jeden chalanisko a zobral jej to z pod nosa. Ona ked prisla neskor za nim, tak ju odohnal! A rodicia sedeli kusok dalej a nic. Toho je proste viac...ja aj chapem, ze je to asi prirodzena vlastnost deti, ale zaraza ma nekonanie a arogancia niektorych rodicov. Nase pravidla su, ze z ruky sa neberie, ale ine deticky si mozu pozicat veci, ktore sme von priniesli. Najviac ma stve, ked si nejake dieta zoberie nase formicky, alebo co, pride moja k nemu a ono ju odhana a hovori jej napr. nechaj mi to, nechytaj to! Tak na toto sa uz zacnem ozyvat, aj ked som doteraz ine deti nenapomenula. Ako taketo veci riesite vy? Napominate aj ine deti? Vediete svoje deti k tomu, aby pozicali svoju vec, ved aj oni si poziciavaju?
@mimla na tom nieco bude,hmmm
@mimla v tom clanku mas pravdu, bez debaty.
Ja som zazila trosku inu kurioznu situaciu ked mala nasa asi 8 mesiacov a boli sme u kamosky, co ma dcerku o 3 dni mladsiu. Kamoska na koberec vysypala zopar (na moj vkus hodne) hraciek, aby sa baby mali s cim hrat. Jej mala vsetko zacala zhrnat k sebe, cokolvek nasa zobrala do ruk jej vytrhla a jacala ako zmyslov zbavena a kamoska nasej prisuvala stale dalsie a dalsie hracky, lenze jej mala brala vsetko...dokonca aj plysovu vcelu, ktoru si dcerka vsade bravala so sebou. Kym to malej nevadilo, tak som to nechala tak, ale ked sme uz odchadzali, tak som vcelu zobrala domov, co kamoskina mala nevedela prezit...aj napriek tomu, ze u nich doma by sa 10 deti naraz v pohode zahralo a kazde by malo dostatok hraciek, pretoze niektore hracky maju doma vo viacerych kusoch a vydaniach... Dnes maju slecny 2 a stvrt roka, nasa sa podeli v pohode, ked nieco neda, tak je to hracka s ktoru sa prave hra alebo nejaka srdcovka a do toho by som ju ani nikdy nenutila a kamoskina dcera buzeruje este aj babysitterku, to neber, toho sa nedotykaj, to je nase...ked jej babysitterka chcela pustit dvd na pocitaci, tak spustila taky rev, lebo to je jej a nema sa toho dotykat, ani to chytat do ruky a ma to dat na miesto.
@marinelka zazila som uz aj ja vselico, napr. mam v pamati este z minuleho roka z leta situaciu, ktora mi dost dlho nedovolila spavat. Obrazne povedane, ale tak mala som dost. Boli sme s malou na kupalisku, bolo tam aj jedno dievcatko, ktore si poziciavalo od mojej malej hracky, vsetky rad radom, sice si nevypytalo, moje dieta na to nic, nevadilo jej to, tak som bola ticho. Po asi hodine, takehoto hrania sa sa moje dieta slusne opytalo toho dievcatka, ci si moze pozicat jej babiku. Dievcatko samozrejme povedalo ze nie, moje dieta nechapalo co sa deje, pytala sa ma, ze preco ked ona jej pozicala, tak to dievcatko jej nepozicia, ked si to navyse slusne vypytala...tak som musela vysvetlovat, ale o to neslo, co ma dorazilo bolo, ked babika bola pohodena na brehu pri kraji vody a zacula som jej mamu, ked vychadzali z vody, ze "zober si tu babiku rychlo na deku, aby si ju nemusela dievcatku pozicat".
Je normalne, ze dieta v istom veku nepozicia co je jeho, ale ten pristup niektorych rodicov ma totalne zaraza. Mali sme obdobie, ze jej deti vsetko trhali z ruky, rodicia neriesili, tak som malu ucila, ze ked jej niekto nieco nasilu vytrhne z ruky, nech pride za nim a vypyta si hracku slusne naspat a ked jej ju nebude chciet vratit, tak nech si ju teda nasilu vytrhne ona. Vzniklo z toho to, ze sa zacala o svoje veci bat, lebo rodicia deti neriesili, naucila sa akoby vsetko si trhat naspat a to slusne co som ju vzdy ucila uz akosi zmizlo. Tak musim dookola vysvetlovat a vysvetlovat...aj rozdiely medzi ludmi, ucim ju, ze podelit sa je pekne si vypytat je pekne a ten opak je ta horsia varianta. Ale je to tazke.
Tiez sa nam uz stalo, ze si dieta pozicalo hracku a dokonca nam aj vytratili babiku z kocika, nikdy sa uz nenasla, mojmu dietatu ostala z toho zla spomienka a uz sa o svoje veci boji. Kde bola matka, alebo resp. rodic toho dietata? Ked si moje dieta od niekoho nieco pozicia, tak davam na danu vec pozor, aby sa nestratila, aby sa neposkodila.
Formicky? 8 krat z 10 tich sa nam nieco stratilo. Uz ked mame formicky a mala sa s nimi dohra, balim ich do igelitky a beriem so sebou, lebo mna uz stale nove a nove formicky nebavi kupovat, sice si pripadam ako vadna, aj na mna niekedy zazeraju, ze co som to ja zac, ze to beriem, ved druhe deti sa s tym zatial mozu vyhrat, kym sme my na smyklavke...no bohuzial, prisposobujem sa realite.
Ja druhe deti tiez nenapominam, nemam rada, ked niekto napomina to moje, ale zas niekde ta hranica uz konci, ked druhe decko do mojho kope a bez priciny, vtedy sa ozvem, lebo jeho matka mlci alebo je v nedohladne.
@marinelka moj nazor: postupujes uplne spravne - vychovavas slusneho cloveka 🙂 ktory si svoje neda, ale ked sa s tym nehra, tak bez problemov pozicia. rovnake ,,pravidla,,na ihrisku som uplatnovala aj ja a neboj aj mnoho inych mamiciek 🙂 snad tam raz natrafis aj na take, skus ist na ihrisko v inom case napr. mozno tam najdes iny ,,druh,, mamiciek.
neboj dieta si o chvilku velmi rozmysli s kym sa bude hrat a samo si intuitivne vyberie kamaratov co mu lopatku pozicaju a co mu babiku nebudu vlacit po zemi.
a ked ho takto vedies, bude mat urcite moc kamaratov 🙂
tak ja by som urcite nenechala cudzie dieta takto nesetrne narabat s nasimi hrackami... to co ma byt, ved si treba vazit veci. Nie su zadarmo. Uz sa mi stalo, ze som musela aj s vyhrazkou ci zvysenym hlasom zakrocit a ani raz som sa nestretla s negativnou reakciou zo strany rodica... skor s pozitivnou. Ak si to teda vsimli. Ze prisli a pridali sa na moju stranu, a vysvetlili svojmu dietatu, ze to nesmie (napr. brat mojej malej nieco z ruky, alebo nevratit hracku, ktora jej patri, alebo s niecim hadzat, a pod.) Ja zas chapem, ze niekto ma vela prace s mobilom 🙂 ci nejake super temy s kamoskou. A dieta si nejaku chvilku nevsima. Mne sa to sice este nestalo, furt malu po ocku sledujem, ale zas obdivujem mamy, ktore dokazu "vypnut".
Ja by som si otvorila ústa!akoze prepac,ale vytrhnúť babiku z rúk mojej dcére?tak to teda nie..mala ma 15m a učím ju požičiavať atd,a ked vidim rodicov ba ihrisku s mobilom a nevidia ako sa chovajú ich deti je mi z nich zle!
ja som z BA a chodime s malou na ihriska a hracky si poziciavaju deti....jasne ze pridu aj konflikty medzi detmi, ale mojou zasadou je nezasahovat pokial nie je situacia vyhrotena. tiez nedovolim sklbat z ruky cudzie hracky ale tiez si viem vypytat tie nase ked sa s nimi chce mala hrat. nemyslim si ze vsetci su akurat taki nevychovani. ja som zazila aj velmi priebojne mladsie deticky utocit na dcerku a tam som sa citila bezmocne, so starsimi si vzdy poradim najlepsie tak ze ich bud pochvalim alebo ak to nejde tak zahanbim
@susi123 Dakujeme, vam prajem napodobne. 😉 Nasa ked vidi deti, bezi k nim, tesi sa, tak mi to doslo vcera fakt luto. Teraz cez prazdniny sa mi to zda horsie, lebo su asi aj skolkari vonku a to su niektori riadne drzky. 🙂 Ale dnes sme natrafli napr. na super maminu s este mladsim chlapcekom a hned to bolo o inom.
@mimake No, smyklavka to je dalsia vec. 😉 Mynuly tyzden bol moj otec s malou na ihrisku a udivene mi hovori, ze boli tam este dve deti so svojim otcom a ked videli, ze moj otec zacal malu smykat, tak jeden odhodil hned bicykel, druhy palicku a pooodme sa vo velkom style tiez smykat. Na tom by nic nebolo, ale zacali sa tam predvadzat, blaznit, predbiehat, vrieskat a tym ohrozovali bezpecost nasej. Moj otec ze nerobil nic ine, len daval pozor, aby malu nezhodili. A ich otec si nieco robil na lavicke a mal na haku.
@tatko_bebe Nie, na bratislavskych ihriskach. Ale buduci tyzden ideme strazit do ba-okolie dom, takze omrknem aj tamojsi teren. 😉
@baia To ja chapem, aj som pisala, ze respektujem samozrejme, ked niekto nepozicia... Len sa tie situacie v ten den nahromadili a skor ma zaraza to, ze malu si dovolia odstrcit od vlastneho, alebo od smyklavky a hojdacky, ktore su pre vsetkych. Ale uz sa budem ozyvat, vo vsetkej slusnosti samozrejme.
ja pridávam tiež skúsenosť z vlaňajška... chodili sme na kupko, brali kopec hračiek aj do bazéna... ja deťom vtĺkam do hlavy, že ak si chcú vziať / požičiať niečo cudzie musia sa spýtať majiteľa... vždy na tom aj trvám.... keď sa dohrajú musia hračku vrátiť a poďakovať
naše hračky si však veselo brali takmer všetci ostatní bez opýtania, nikoho nič netrápilo, nikto ich nevrátil na pôvodné miesto... neriešila som to v podstate ani ja,až kým nám takto úplne nezničili a nezlomili vodnú pušku, navyše to boli podstatne väčšie deti, asi 7 - 8 roční chlapci a absolútne ich to netrápilo 😖 odvtedy dávam väčší pozor aj na to, kto berie naše hračky a nemám problém upozorniť aj cudzie deti
zážitok, ktorý ma ale úplne dorazil bol v prístupe rodiča...
decká šantili v bazéne a na okraji mali odložené plaváky...už sa blížila záverečná a my sme nemohli nájsť jeden náš plavák... napokon sme úplnou náhodou zistili, že ho vzalo asi 5 - 6 ročné dievčatko do úplne iného bazéna, proste celkom mimo "našej plochy" .... pecka je, že do toho bazéna odkráčala aj so svojou mamou, ktorá jej vraj najskôr povedala, nech ten plavák nechá tam, kde bol... dievčatko jej však oponovalo: ale mami, veď sa s ním teraz nikto nehrá... tak mamička bez problémov prikývla a úplne spokojne plavák odniesli (celú konverzáciu náhodou začula známa, ktorá v tom momente netušila, že sa jedná o našu vec, až keď zistila, čo hľadáme, docvaklo jej to a nasmerovala nás na miesto, kde sme samozrejme našli našu vec... ako inak - pohodenú na zemi 😠 😠 😠
úžasný prístup, tlieskam mamičke za takúto výchovu 🙄 😝
@mamulienka30 Ja moju domrzat nenechavam, za to sa mi "ospravedlnovat nemusis", ja jej pozornost smerujem inde a respektujem, ked sa niekto nedeli. Ale je rozdiel, ked nieco moju 1,5 rocnu zaujme a napr. 3 rocne dieta. Pri 1,5 rocnom je to podla mna prirodzena zvedavost a nie domrzavost. To by som ju musela vodit so satkou na ociach.
@tatko_bebe Toto je jedno z mojich rieseni 🙂 . Bravam, resp. bravame malu dakam na minivyletiky. Kupila som permanentku do zoo, tak sa tam prechadzame veeelmi casto, alebo ideme na Devin, na Zeleznu...proste vyrazat kde sa da, kym je pekne pocasie. A ked bude zle, kupim jej gumaky, sane a pojdeme aj tak.
@nefertitka ja som si zvykla chovat sa k cudzim detom tak, ako sa ku mne chovaju ich rodicia...ked dieta pride za malou a nieco chce a v zavese za nim trieli rodic a vysvetli, ze dietatko sa chce len pozriet alebo si nieco skusit, tak preco nie. Deti navzajom predstavime, povzbudime do hry a my zatial kecame a popri tom usmernujeme, ked treba. Ine je, ked sa rodic druheho dietata nezaujima a necha ho robit, co chce, pripadne napriek nasej - sadne si navrch smykalky a odmieta sa pustit dole - to vacsinou malej vysvetlim, ze dievcatko tam chce sediet a kym tam bude, tak my ideme na inu preliezku. V Irsku pieskoviska nie su, takze mame o jeden problem menej 🙂 a nasa piesok neznasa, dokonca aj ked ma chodit po plazi, tak reve ako tur, lebo sa jej to hybe pod nohami a jej to vadi.
Deti som naučila pýtať sa, či si môžu požičať, to je celé pravidlo ihriska, ked nie, tak to treba rešpektovať, každé dieťa ma obdobie, ked je "lakome", ale z toho vyrastie
@tatko_bebe No my chodime s detmi teda fest casto na vylety, prakticky vzdy ked je cas. Napriek tomu malo svoje miesto aj to aby sa na pieskovisku zacali oboznamovat s pravidlami spolocenskeho spoluzitia medzi detmi, akokolvek neidealnymi. A dospely sa stiahol z kativnej ulohy vyplnaca volneho casu len na dozor a oni si zacali trenovat ake je to byt same za seba. Bravat ich na vylety len preto aby sme sa tomuto vyhli mi pripada ako utek. Ihriska patria k detstvu. A ked tam uz ten rodic ako dozor je, po case zisti ze dieta si nejak poradi, tak nebude mat na nom oci kazdu sekundu, donesie si uz obcas aj knihu alebo prehodi slovo s inou mamickou a oteckom tam sediacimi tiez ako dozor. A napriek vsetkej snahe sa moze stat drobne nedorozumenie ci nehoda za ten cas (a potom sa berie: o ta mamicka si citala/kecala, nestarala sa o svoje decko, hoc to vobec nie je pravda ked sa vezme do uvahy cely kontext). To je prirodzene, tomu sa neda pri najlepsej voli vyhnut.
A detske kutiky, no nie je kutika ko kutik. Moje deti si napr. velmi oblubili IKEA kutik. Zacalo to tak ze sme potrebovali sa ozaj sustredit na vyber nabytku, prekonzultovat a tak sme ich tam (bolo to pred par rokmi) a malou dusickou dali, reku ked uz je ta moznost, nevyse zdarma.... No ti ani von nechceli ist. Mali narok tam byt 2 hodiny a nakoniec to dopadlo tak ze my uz vybavene, nakupene a cakajuc pred kutikom kde decka nechceli ani za nic von. Bola tam spusta novych prvkov pre ne a animatorky ktore s nimi pracovali - s tymi co chceli, ini sa hrali volnu zabavu. Od tej doby vzdy ked sme mali ist do IKEI striehli deti len aby do toho kutika mohli ist, milovali to tam. To este neznamena ze zanevreli na vylety. Len taka kategorizacia ze kutiky fuj komercia mi odvtedy uz nie je taka jednoznacna ako som predtym sama mala.
Ako tak sledujem cely problem vzniká medzi vekovo nerovnymi detmi. Kym mala dcera do 2 r tak som jej tiez stala za zadkom. Nevidím dôvod sa porozprávať s kamoskou ked sa deti hrajú,a zvládajú ihrisko bez pádu. Kazdy nech si donesie to s cim sa chce hrať a nebude sa riešiť vec ci mi niekto nieco odrel,si požičal alebo sa predbehol. A decko pride do škôlky zažije šok, deti 20 a dozor 1. Netreba to tak prežívať. A detské ihriska au od 2-10 r,podľa toho tam menšie ani nemaju co robit.takže trošku nadhľadu by trebalo.
@nefertitka my uz sme tiez tak na tom. Mala pekne poziciavala hracky , dokonca sama ponukala druhym detom, kym nemala par zlych skusenosti, odvtedy sa o veci boji, nechce poziciat (niekedy to vyzera az trapne alebo sebecky) a ja tiez striehnem aby nam niekto veci nezobral. Uz je nastastie vacsia a hracky ci formicky na ihrisko nenosime, max.plysaka co dam do tasky alebo par x bicyklik. Uprimne, nemam rada ihriska, chodim tam len kvoli malej a to mimo navalov ked je tam plno 🙂 radsej ideme niekde na vylet... niekedy zasnem nad drzostou a spravanim niektorych deciek, rodicia ich nenapomenu, neupozornia na nevhodne spravanie, skor naopak, budu hrdi ake maju "priebojne" dieta.
A pieskoviska su kapitola sama o sebe, nevadi mi ani tak ze dieta je komplet spinave ako ze sa jej z toho prachu zapaluju oci, nastastie sme tam chodili minimalne, aj dr.nam povedala ze je to pre alergikov nevhodne 😲 na zapade take pomaly nepoznaju, vsade na ihriskach je specialny makky povrch alebo kora 😎
@rainee ano tu hrdost na "priebojne deti" poznam. Ked mojej malej asi 6 rocny chlapec trieskal po ruke traktorom, tak ze ju to bolelo a matka nic...mala odisla prec a on sup za nou pokracovat v zlobe, tak som mu povedala ja, nech to nerobi a jeho matka, ze nech ich necham, aby si to sami poriesili. No mozno, keby to bolo este natahovanie sa o hracku, ale nie toto. Musim ju ucit, ze ked ju niekto chce tlct, nech si nenecha, nech najprv upozorni, odide a ze ked to pokracuje, nech sa brani, nech tlcie aj ona. A to som jej aj povedala, ked znovu prisiel za nou a zacal ju pre zmenu kopat (ako nepochopim dodnes preco to robil), tak som jej povedala, nech ho kopne z celej sily aj ona. No ale jasne, ze nic neurobila. Ja beriem to, ze deti su vselijake, bohvie, preco sa tak spraval, ale tu uz matka mala zakrocit.
A jedna velmi zla skusenost, moje dieta slo na smyklavku, hore bolo dieta, ktore jej zahatalo cestu, ze ty tu nesmies ist, mala samozrejme chcela ist dalej, tak do nej sotilo a ja som bola v tom, ze je po nej. Kotulom vzad sa zgulala dole, dopadla na kamienky, videla som, ako sa jej zalomil krk, ja som proste vtedy bola naozaj v tom, ze je po nej, ze si zlomila vaz, nastastie zacala strasne plakat, zacala sa dvihat a usta plne krvi, dalsi sok, nevedela som, co sa deje, nastastie si "iba" kusla do jazyka...samozrejme sme bezali na pohotovost, vsetko bolo v poriadku, ale dodnes mam fobiu zo smyklaviek a ked sa tam deti tlacia jedno cez druhe. Cele ihrisko malo divadlo ako vysite, tu malu, co to spravila som uz nenasla v tom zhone a jej matku uz vobec. Ja ked vidim, ze moje dieta robi nieco nevhodne, tak zakrocim, ked uz ide o to, ze sa moze stat uraz. Ale je pravda, neviem, kto to tu spominal, ze v skolke si musia tie deti viacmenej poradit same, ale ja mam z toho fobiu, co sa jej tam kedy moze stat. Proste to bol pre mna velmi zly zazitok, vyzeram teraz ako blba, ked ide o smyklavku,stale ju upozornujem, nech ide pomaly hore, nech sa smyka normalne po zadku, ked je tam vela deti, tak ju tam ani nepustim, ale nedokazem byt v klude, ked tam ide. Stalo sa to, ked mala tri roky necele, uz ma 5.5, ale stale sa bojim.
Deti este nevedia vyhodnotit niektore situacie, nevedia, co mozu svojim spravanim sposobit, alebo si to resp.naplno neuvedomuju, a od toho tam na to usmernovanie maju byt rodicia.
@nefertitka hlavne sa neboj a ukaz malej ako sa nema bat... my sme toto poriesili hned za cerstva. Mala bola vzdy taka "mojkacia" aj k inym detom, uz tu o tom bola ina tema... a prste v kuse ju dakto zbil, poskriabal jej jeden chlapec celu tvar (s malou sme vybavovali nejake veci ona sa hrala s katalogom a ja pri nej, dobehol a doskriabal jej do krvy celu tvar v priebehu sekundy) a jeho viditelne vymleta mama sa usmievala ako slniecko na hnoji, ze "deti"... ked to isiel spravit druhy krat tak som ju uz okrikla nech sa spamata a nauci si dieta spravat sa. Ano bol som uuuplne v soku, hambila som sa, ze som vobec na nu usta otvorila, ale nenecham si dieta otlkat, chodila so skrabancami dlhe tyzdne a potom sa mi aj dost dlho bala deti, proste zacala capat vsetkych na okolo, nemohol k nej nik prist, tak sme ju naucili, ze sa nesmie bit, ale ked ju niekto chce bit nech sa neda a kludne moze aj vratit alebo nech uteka ku nam a my to hned vyriesime. Ked som ja bola "slusna a bojazliva" tak to tak aj vyzeralo, ako som to zatrhla a urobila si "poriadok" v sebe, ze takto to nejde tak ani ona viac nemala ziadny uraz.
A k inym... Casto sa nam napr. stava, ze nam niekto proste len tak vezme bicykel na namesti a to teda nechapem tych rodicov deti (vsetci to vidia) ani oni sa neopytaju... vobec... len vyskieracky, ako keby nic... a potom hladaj si.
Teraz sme boli na dovolenke v HU, obrovske ihrisko bezpecne (to sa neda s nasimi tu ani porovnat, ci uz upravou zeme, alebo preliezkami) a napriek tomu tam tie mensie deti padali ako hrusky, prtoze sa tam na suchacky vtrepali velke deti 7+ a doslova lietali a strkali tie male deti kade tade, lebo je jasne, ze nemali trpezlivost kym sa tie dropce presuchotali na druhu stranu... rodicom to bolo vtipne, pokym jedno dievcatko nezhodilo take mensie (mozno 3 rocnu) dole hlavou zo suchacky... alebo typicka vec, bezna aj u nas, male dievcata 2x3r sme nechali skakat na trampoline a zrazu sa tam vtesnali k nim dalsie asi 10rocne ako keby nic... dobre ze im po hlavach neposkakali. Jasne ihrisko je pre vsetkych, ale s ohladom na ostatnych... a ked je nejaka atrakcai obsadena, tak proste treba pockat a nepomoze ak sa tam vtrepu 10ti. Ohladuplnost uz treba ucit vacsie deti a nie len nechat ich nech besnia "ved nic sa im, nestane a ja si pokeciam" a neda sa povedat "ze s tym treba ratat", neda sa s tym ratat, ja ratam s tym, ze deti su na ihrisku s rodicmi alebo dozorom a ti si ich ohriaknu sami, ak hrozi nieco ostatnym alebo aj im (deti to nevedia, darmo sa niektore tvaria ako supermanky so superdetmi....). Nazory o nepoziciavani a strazeni si veci, to je sice fajn... ale ja si myslim, ze to ma trosku hlbsi vyznam "podelit sa o hracku", ako len pozicat a cakat kedy sa vrati a pocuvat traumatizovanu matku, ze ved zlomi ti lopatku (drahe veci nemaju co hladat na ihriskach podla mna). Sa pozrite ako to pri vacsich vyzera vo vztahoch, ci uz blizkych ci pri cudzich, do seba zahladene, egoisticke, nepozrie sa okolo seba, lebo nic pre nokoho ani nahodou neobetuje, ani na chvilu... to im ostava... a lopatka sa neda porovnat s autom, nech sa na to pozriete ako kolvek, mozno tak s DVDckom/knihou.. to ste nikomu nikdy nepozicali? Ziadne dieta si oblubenu hracku neda, to je pochopitelne a ani to nik od neho nechce,ale na irhisko sa hadam chodi hravat s niecim inym a napr. plysak ide ako doplnok 🙂
Btw. Neviem co by robila matka napr. toho chlapca co mi poskiabal dceru keby tam bol moj partner, ten by ho riadne dal do laty a ju tiez, hlavne ked si nercila ani rit zdvihnut, aby ho zobrala od malej prec, ked sa tam po nech chniapal aj neskor... Raz sa moze stat, ze voci neohladuplnym detom vystupi niekto s kym nebude rec po dobrom a to sa teda nikomu nebude paci, pretoze nemozete vediet kto ma aku povahu ;) Napr. v autobuse pred par rokmi moja spoluziacka jedneho chudacika preplesla... a mohol sa aj na mihalnice postavit. Dovtedy sa strkal a besniel s kamaratmi az kym ju nezhodil a bolo vybavene... (tymto nepodporujem nejake nasilie na detoch, ale upozornujem, ze su rozny ludia a ten rodic co sedi niekde 100m daleko to nemoze vediet, ked ten anjelicek nieco vyvedie)
@horana asi si zle pochopila co som napisal, je zasadne nic uz nekatalogizujem ani nekategorizujem, nemam fobiu voci kutikom ale vadia mi tie deti s ceckami ako vravi jeden moj kolega co maju deti 😀.
Vadia mi tupela na nabrezi Dunaja, preafektovane pipky co maju v hlavicke na.. to je cele. Neni nad to ked blbci maju deti a nevedia sa postarat ani o seba
@simca06022011 nas tato sa uz po decku vyrutil, sice len zvysil hlas, ale tak, ze sa zosrala aj mamicka co bola s nim 🙂 nasu vedieme k tomu, ze ked jej niekto robi zle, tak si nema vsimat a radsej si ma najst nejaku inu zabavku a hracku, pokial je erarna prenechat dietatu, ALE na druhu stranu kazdy den ma doma rangers - obaja sme robili bojove umenia, stale cvicime, ona samozrejme s nami, lebo sa jej to paci a ma sice len 2 roky a 2 mesiace, ale ubranit by sa uz vedela keby na to doslo.
@simca06022011 jasne, ze sa lopatka neda porovnat s autom, ja malu ucim, aby poziciavala, mala take obdobie, ze chcela byt sikovna a chodila po ihrisku a kazdemu chcela vsetko pozicat, az kym ju okolnosti neprinutili sa v tomto zmenit. Akoze pozicia, ale nie vzdy bez problemov. Ja ale nechapem matky, alebo teda rodicov, ktori este svojmu dietatu povedia, aby nepozicalo...ved je to tvoje...no amen tma. Ale kazdy sme iny a musi sa nejak aj to moje dieta naucit, ze ludia su rozni.

To je náhoda, práve včera som sem vešala toto. http://bucibum.blogspot.sk/2014/07/nepoziciam.h...
Len tak na okraj, ihriská nie sú len pre batoľatá, často sú aj pre tých 7 ročných "faganov". Kto ide na verejné ihrisko musí s tým rátať.