Stojí za to pokračovať v klavíre pre dieťa?
Dobrý deň. Je tu nejaká mamina, ktorej dieťa po prvom ročníku v Zuš-ke nepokračovalo ďalej vo výučbe? Náš syn má talent na hudbu a sám si aj vybral nástroj, na ktorý sa chce naučiť hrať. Klavír...Kúpili sme mu teda digitálne piano podľa požiadaviek Zuš. Mával 45min. teórie- prípravku a ďalší deň 25 minút klavír. Keď som sa ho pýtala, čo robili, väčšinou bola odpoveď- neviem....Keď som mu nalistovala zošit s poznámkami, nevedel poriadne nič zopakovať a ani zahrať. Chodil odtiaľ znudený....Doma cvičiť nechcel...A keď som sa ho opýtala narovinu, či chce ďalej pokračovať, tak sám nevie. Keď ste boli v takejto situácii a nechali to po roku tak, mrzelo vás to, alebo vaše dieťa v budúcnosti? Keď ste pokračovali, ako vaše dieťa využilo v živote to, že vie hrať? Stojí za to ho presviedčať, aby tam naďalej chodil? Lebo v našom prípade je to aj o nás rodičoch, dieťa si nevie premietnuť budúcnosť, čo mu to dá, alebo nedá do budúcna....Už som aj ja na pochybách, či to má nejaký zmysel...Dakujem za rady 😊.
@monikabull Na klavíri už hrajem len sem-tam pre seba, manželka klavír vyučuje. Ja ale hrajem na organe v kostole. Klavír bola pre mňa len z núdze cnosť, lebo bez toho decko na organ v ZUŠke nezoberú, to musí byť fakt extra talent.
@nikaeli cez prázdniny ani ťuk, veď toto. Veľakrát som ho nahovárala, že poď, niečo mi zahráš, ale márne....
@mery333 Deti sa naozaj v tomto veku ešte len hľadajú, ako tak čítam.🙂 Nechcem, aby to neskôr potom syna mrzelo, že sa na to vykašľal. A obzvlášť, keď príde puberta u chalanov, tak si myslím, že bude mať úúúplne iné záujmy, ako nejaká Zuška😅...
@monikabull Skus mu povedat, ze prvy rok je naozaj vela teórie a to vela deti odradí. Ze nech skusi este rok. Zober ho na koncert Jozefa Holleho (dufam, ze si to pamatam dobre) ale to bolo nieco skvele. Mozno ho to motivuje
Moje zacalo v nejakych 6-7r hrat na gitare - ale v sukromnej akademii, kde chalanisko ucil prijemnym sposobom 1hodina tyzdenne, zname pesnicky. Po 2rokoch som ditko nahovorila aby si pripravilo primacky na “zusku” a ak mu daju taky nastroj ako chce tak zacne chodit na prisnejsiu “hudobnu” skolu. Tam malo stastie, ze ucitel hudobneho nastroja bol super clovek, ditko chodilo nadsene a aj ked hrali vacsinou klasicke skladby, ucitel to vedel podat a dieta stastne. U nas maju na zuske prve dva roky 2hodiny tyzdenne hudobnu nauku, 1hodinu individualne nastroj s ucitelom a 1hodinu skupinovu, v 3a 4 rocniku im kt omu este pridaju zbor a orchestrove nastroje maju namiesto skupinovej hodiny orchester - a v podstate ked zacnu s orchestrom a zborom tak su decka najstastnejsie
@monikabull nas syn nas presvedcil prave tym, ze zacal hrat sam, vted na pozicanych klavesoch a hral stale a pilil usi ze chce chodit. Tak sme ho dali do ZUŠ, kupili klavir, hra stale, koncertuje, citi hudbu, hocikedy si zahra aj rano kym ide do skoly, uz aj spieva, a zacal hrat na dalsich nastrojoch.
Teoria hracka.
Tak si ja predstavujem talentovane dieta so zaujmom o hudbu.
@babulkomale tak to už áno👍🙂
@monikabull absolut nevadí, že nehral to učitelia chápu skus mu dať ešte rok nič tým nestratis a hlavne netreba všetko hneď vzdávať
Môj 13 ročný syn začal chodiť na bubny od 6 rokov, najprv do rockovej školy, tam sa učil bez nôt. Miloval hrať so skupinou. Chcel sa učiť aj na klavír, tak sme ho zapísali do ZUŠ, na klavír a na bubny plus teória. Prvé dva roky super, tretí s odretými ušami a posledný rok chodil už len preto, aby mal ukončený prvý stupeň. U nás vyhrala láska k futbalu. Ja ale stále verím a dúfam, že sa aspoň k bubnom vráti, lebo mu to ide. Jeho chuť hrať zabilo to, že učiteľ ho nútil hrať presne podľa nôt. Keď hral v skupine a niečo tvorili, išiel podľa seba. 🤷♀️
@monikabull mam absolvovanu zus 12 rokov, prvy aj druhy stupen. Syn ma hudobny talent, ale popravde, ani som neuvazovala dat ho na zus z dovodu, ze by ho to nebavilo, svoje dieta poznam. Nikdy by som dieta nenutila na hudobny nastroj, zus som doklepla iba kvoli rodicom, i ked sa mi velmi darilo…Nikdy som to nevyuzila, diplomy som davno povyhadzovala, vysvedcenia som nikde neukazala. Chodila som aj na sport a ten ma bavil viac. Cely cas som pocuvala, ze je hriech mrhat talentom. Ak bude tvoj syn chciet, vrati sa k nastroju neskor, dnes nie je nutne absolvovat zus, su daleko sirsie moznosti, ako sme mali my.
Riesime aj my toto. Dieťa chodi na sport, za tréningy sme už dali cez 3000 eur. Trening 2x do týždňa, na ktorý vozi manzel. Bez prosikania, uplácania to neslo, až sme dospeli k tomu, ze kašleme na to a vybrali iný kruzok, že tento dochodi do septembra (prihlasuje sa a plati sa na polroka). Dlho sme s tým bojovali, lebo má predpoklady na daný sport, ako extrémnu silu, konštituciu tela atd., ale co z toho, keď sabotuje tréningy. Dieťa však išlo na tabor daného klubu a vyzerá to tak, že sa v dietati niečo pohlo a chce pokracovat. Samozrejme, že sme to riešili a dietatu som vysvetlila, že raz nám to bude vycitat, že sme ho pri tom športe neudržali (je to sport, ktorý by dal dobrý zaklad aj do inych športov). Má teda mesiac na rozhodnutie. Asi sa nedá lámať všetko cez koleno. Vo vašom prípade by som skúsila iný hudobný nástroj (bicie, gitara,..) asi to viac zužitkuje ako klavír. Ja som naň chodila 4 roky a nezahrám na ňom už nič. Treba však najst iný kruzok, treba dieťa motivovat robit niečo zmysluplne a ty ako rodic by si mala usmerniť smer, na ktorý má talent a predpoklady (napr. Keby naše dieta chce chodit na spev, tak to neschválime, lebo spievať nevie, ale najdem alternativu ako napr tanec, lebo má pohybové predpoklady a hudobný sluch)
@mofa ved som pisala, ze pokial to nie je maly rodeny virtuoz, ktory sam vyuziva kazdu moznu chvilku, aby mohol brnkat na klaviri... Ti ludia, ktori si sami sadnu niekde na stanici za klavir a zacnu hrat pred publikom asi neboli len taki radovi hraci na klavir chodiaci do ZUSky preto, lebo rodicia sa rozhodli za nich. Tychto ludi to prave ku klaviru taha, maju z toho pasiu, radi koncertuju, predvadzaju sa.

@monikabull to, že ná talent je len 10% , ostatné je cvicenie.