Strácajú deti s piatimi krúžkami detstvo?
Deti s piatimi kruzkami maju menej detstva a cim viac to vidim okolo seba tym viac mi to lezie na nervy. Rano skolka potom anglictina potom tanec potom logopedia potom rychlo domov lebo este treba trenovat a dieta je vecer hotove jak handra.Videla som to minule u susedov ich syn ma kalendar plnsi nez ja v praci a ked som sa ho spytala co ho bavi povedal ze nic len chce byt doma. Rodicia hrdi ze investuju do dietata ze mu davaju sancu ze raz z neho nieco bude.Lenze on sa uz teraz tvari ze ho zivot nebavi a ma sedem rokov. Moje dieta sedi na koberci stavia blbosti z lega niekedy sa nudi niekedy sa smeje a nikam sa neponahlame.A presne vtedy vidim ze rozmysla ze si nieco vymysla ze sa sam so sebou vie zabavit.
Nechapem preco sa dnes berie ako uspech to ze dieta nema ani jednu volnu hodinu.
Kedy ma zistit co ho vlastne bavi ked stale len beha z jedneho kruzku do druheho.Mam pocit ze z deti robime male projekty a nie ludi.A fakt ma zaujima ci si niekto mysli ze toto je normalne alebo len nechceme pripustit ze to mozno prehaname.
Každé dieťa je iné a má iné potreby a každá rodina má iné možnosti finančné aj časové. Poznám rodinu, kde rodičia povedali, že dieťa nebude chodiť na krúžky, kam ho budú musieť vodiť - ich rozhodnutie. Dcéra tancuje od 4 rokov, tancovala aj súťažne a užívala si to. Tancuje už vyše 10 rokov a neplánuje prestať. Tento rok bude absolventkou ZUŠ - výtvarný odbor a tento smer sa stáva aj jej študijným snom (podáva si prihlášku na ŠUP). Chodila dlhé roky na angličtinu, pred 2 rokmi prestala. Nikto ju nikdy do krúžkov nenútil, ona si ich doslova pýtala. Akurát sledujem jej vyťaženosť, najmä teraz v poslednom ročníku. Syn je iný, nemá rád zmeny a nové kolektívy. Našiel si floorbal a tam sa cíti dobre a chodí na tréningy rád. Do ďalších aktivít ho nemám potrebu nútiť. Darmo sledovať iné rodiny a porovnávať sa, dôležité je prispôsobiť sa svojej rodine.
@anonym_autor mne to.pride ako zbavit sa dietata....ked je stale niekde oni maju pokoj. Studeny odchov
Úprimne? Moji rodičia ma “nedonútili” do žiadneho krúžku ani aktivity. Bolo ím v podstate “jedno” ako trávime voľný čas po škole. Chodili sme teda traja súrodenci po vonku, hrali sa, budili sa a vymýšľali. Okrem spolužiakov som spoznala za celé detstvo ďalšie 3 deti zo susedstva - ktoré tiež chodili s nami von.
Manžel bol ten opačný extrém. Celé detstvo robil 2-3 športy súčasne, chodil do jazykovky a na klavír. Vystriedal všetko od futbalu, tenisu, plávania, floorbalu, basketbalu, volejbalu, lukostreľby, gymnastiky, zápasenia až po hokej pri ktorom zostal. A vieš v čom je ten benefit? Pozná asi bilión rovesníkov, starších, mladších - ak niečo potrebuje vybaviť (naozaj čokoľvek) vie komu zavolať. Stal sa dokonalým komunikátorov, dokáže “zapadnúť” do akejkoľvek partie a má 4-5 partii s ktorými sa pravidelne stretáva a komunikuje. Keď sme mali pred svadbou, mal 5x rozlúčku so slobodou, keď oslavoval 30ku tak sme hľadali chatu pre 80 ľudí (lebo kamoši už majú aj partnerky/manzelky). A ja? Mám súrodencov a jednu kamošku zo základnej školy. V tom vidím ja najväčší rozdiel. Deti socializovať, vystaviť ich novému prostrediu, novým ľuďom, novým problémom. Rovnako ich ale neobmedzovať že už sme ti kúpili veci na futbal tak aj keď ťa to nebaví, už si s tým začal tak to musíš hrať už navždy.
Asi mi už odchádza dnes mozog lebo "s piatimi krúžkami" ma ako prvé napadla Olympiáda 🤦♀️😃
@anonym_autor počas škôlky mala dcéra fyzioterapeutický krúžok, hravou formou 2x týždenne. V škole mala 1x týždenne keramiku, teraz je piatačka a neviem ju nahovoriť na nič. Je mi to ľúto, lebo by som chcela aspoň na jeden nech chodí, ale nútiť ju nebudem. Jej spolužiačky bežne idú zo školy na krúžky aj každý deň, niekedy aj 2x za deň. To mi príde moc, lebo v niektorých prípadoch to ide na úkor známok, nestíhajú sa učiť na písomky a tak.
@really8 ešte to ale nie je zdarma ze? Ja uz som to registrovala pred rokmi. 😉
@monikamama neviem. My mame oneplay
A prečo ti to lezie na nervy?? Nerozumiem tomu. Ty musíš tie deti tam odnášať, alebo chodiť pre nie na krúžky? Alebo im ich platíš? Možno tie deti nemajú lenivé matere, ktorým sa nechce chodiť s nimi na tie krúžky. Deti vidia, že sa dá tráviť voľný čas aj užitočne, že robia niečo pre svoj rozvoj a pre svoje zdravie a zostane im to do dospelosti.
Deti levinivých matiek sedia celý deň na koberci krnejú a tučneju. Nerozvíjajú svoje zručnosti, svoju osobnosť a zajedajú nudu.
@anonym_autor moji maju len Zus 3xtyzden, plus v skole 1x a maju dost, ani to sa im nechce. Oni su najradsej doma.
Ale poznam deti, co maju na zus 2 nastroje, k tomu tanecna a asi aj Vv, ale ich to bavi a maju kopec energie. Su deti a deti. Niektore to zvladaju, pre niektore je to velky tlak.
Ahoj, ja som ako dieta chodila do zusky, kde sme hrali na hudobne nastroje, spievali, tancovali rozne zanre a zuska bola 3x do tyzdna. Pre mna to bolo normalne, sice som v tom nebola nejaka vyrazne dobra, ale bola som niecim zamestnana, rozumej, mala som povinnosti, vedela som, ze sa musim aj do zusky naucit a pripravit, ist tam, prist domov sama ked som bola starsia, mali sme zaverecne vystupenie kazdy rok a niekolko dalsich v kulturakoch a na namestiach a predtym sme museli makat intenzivnejsie. Zvladala som aj skolu a myslim, ze som bola v skole dost dobra.
Poznam decka, ktore nechodili nikam, pripadne striedali kruzky a nikde dlho nevydrzali. Ja som tam chodila vyse 10 rokov.
Mat 5 kruzkov zavisi aj od dietata, ak ho to bavi a vladze a stiha aj skolu a skolsku dochadzku, preco nie? Ved s detmi sa ma komunikovat, co chcu, co ich naplna atd.
Mam byvalu kolegynu, ktora mala 2 deti, muz pracoval v zahranici a decka nemali ziadnu aktivitu, stale riesila svoje svagrine, ktorych deti mali xy kruzkov. Ono, ked to nemas kydas na to, ked mas take dieta, nemas cas a priestor sa asi nad tym zamyslat, lebo mate obaja vyplneny volny cas.
Niekedy je mozno dobre to dieta nakopnut a ukazat mu smer, ze su take a take kruzky, sadnut si s nim k tomu, zapisat ho a ked ho to nebude bavit, skoncit, na tom nie je nic zle. Ale moze byt, ze ho ani nic nebavi, ale skor si myslim, ze este neprisiel na to, co ho moze bavit, ved moznosti je neskutocne vela, obzvlast v dnesnej dobe. Mozno bude rozumovo nadany a ked ho das na nejaky taky kruzok, bude rad, mozno sach, mozno nieco vedomostne, citatelsky a pod. Treba skusit.
Zalezi od konkretneho dieťaťa.Pre niektore je nutnosť skoro vzdy nieco robiť,neobsedi,doma sa nudí,iné je pomalsie a je doma s hrackami a knizkami najviac sťastné. Oboje je ok,len je prúser,ak to,rodič nerozozná a kona proti dieťaťu hoc s najlepsím umyslom.
Ak niekoho zaujima rada od trojmamy s uz dospelymi detmi
- chlapec potrebuje sport ako soľ cca od 5 rokov a nielen kvoli pohybu,uci ho spolupraci,dochviľnosti,timovemu duchu,autorite trenera....
- jazyk ma vyznam sa uciť az ked si to samo dieťa uvedomi,ze ho ozaj chce a potrebuje vedieť,dovtedy by som za anglictinu napr. v skolke neplatila
- ked nema rodic cas a chuť podporovat dieťa na krúzku,tak nech hotam ani nedava,nestaci ho doviezt na kruzok a viac sa nestarať
- vsimať si a rozoznať,kedy je na dieťa toho priveľa a včas ubrať
@anonym_autor no vidíš, a moje deti zas nechcu byť doma a robiť "nič", tiež máme plný kalendár atď, ale tie deti všetko, čo robia, baví, vybrali si to sami ...nemajú problém ráno o piatej vstávať na tréning cez víkend, tešia sa na to. .. sú rôzne deti, rôzne rodiny, každému vyhovuje niečo iné...
Zalezi od konkretneho dieťaťa.Pre niektore je nutnosť skoro vzdy nieco robiť,neobsedi,doma sa nudí,iné je pomalsie a je doma s hrackami a knizkami najviac sťastné. Oboje je ok,len je prúser,ak to,rodič nerozozná a kona proti dieťaťu hoc s najlepsím umyslom.
Ak niekoho zaujima rada od trojmamy s uz dospelymi detmi
- chlapec potrebuje sport ako soľ cca od 5 rokov a nielen kvoli pohybu,uci ho spolupraci,dochviľnosti,timovemu duchu,autorite trenera....
- jazyk ma vyznam sa uciť az ked si to samo dieťa uvedomi,ze ho ozaj chce a potrebuje vedieť,dovtedy by som za anglictinu napr. v skolke neplatila
- ked nema rodic cas a chuť podporovat dieťa na krúzku,tak nech hotam ani nedava,nestaci ho doviezt na kruzok a viac sa nestarať
- vsimať si a rozoznať,kedy je na dieťa toho priveľa a včas ubrať
@janinah Úplne súhlasím. Syna sme presne z týchto dôvodov smerovali k nejakému športu a vidíme zlepšenie v sústrední, schopnosti spolupracovať a vypočuť, tréner im radí aj pri problémoch v škole medzi spolužiakmi. Takýto druhý kolektív okrem toho školského je super vec.
Ja som mama angličtinárky, obe deti som začala vychovávať bilingválne a chodili aj do anglických jasličiek. Dcéra má angličtinu rada, plynule prechádzala medzi jazykmi, sama si ju pýtala aj neskôr. Syn si takýto vzťah k cudziemu jazyku nevytvoril a keď som to videla, netlačila som a nenútila.
ja si myslim, ze je dobre, ked si dieta samo vyberie, co sa mu paci...moje dieta ma od mala svoje zaujmy, viac cinnosti, ale kruzky odmietalo, respektovala som, nikdy sa nenudilo...ked som sa pravidelne pytala, co by chcelo, tiez povedalo, chcem byt doma, hrat sa...doma oaza toho, co same chce...nepotrebuje animovane aktivity, aby sa citilo lepsie...a to nechodilo ani do skolky...uzivalo si vsetok cas podla seba...vonku s kamaratmi aj doma...takto prebehol cely 1. stupen v skole... na sklonku 2. stupna si vybera aktivity a kurzy sam, a bavi ho to...ja som za respektujuci pristup...chces klavir, chodis na klavir, chces sport, chodis na sport...
to dnes je taka extremna moda s kruzkami...ked si spomeniem ako fungovali kedysi deti na dedinach a aj v mestach, mama dala chleba s maslom medzi dverami detom, a nevidela ich pol dna, behali, skakali, hrali sa vonku, a boli stastne...dnes maju 5 kruzkov a stastne nie su....su vytazene, a chybaju im bezne veci...
dnes som si vypocula nahodne rozhovor 2 zdr. sestier ci pracovnicok z psychiatrickeho odd, ,tlacili pacienta v posteli na rtg a bavili sa o tom, aky natresk maju ich dr. v amb. a ze kolko deti chodi ku psychiatrom, ze co to je za svet ked decka potrebuju psychiatra... ze je to katastrofa....
svokor je psycholog, a ma kolegu detskeho psych. a ten mu uz pred cca 10 r. spominal, ze ma v ambulant. liecbe 3 rocne vyhorene deti, ktore rodicia vlacili vyse roka po kruzkoch.,,,
kazdy si urobi podla seba...

@anonym_autor pozri si toto https://voyo.markiza.sk/titul/5689-kazda-minuta...
@really8 ešte to ale nie je zdarma ze? Ja uz som to registrovala pred rokmi. 😉