icon

Tenis alebo krasokorčuľovanie

13. aug 2025

Dobrý večer, rada by som poznala názor hlavne mamičiek, ktorým deti chodia či už na tenis alebo krasokorculovanie ? Zaujímali by ma pre a proti. Dcéra ma 5 rokov.

Strana
z2
dskjhfdlkdjhl
13. aug 2025

@anonym_autor A co chce dcera?

autor
13. aug 2025
@dskjhfdlkdjhl

@anonym_autor A co chce dcera?

@dskjhfdlkdjhl len teraz mala 5 rokov a nevie to ešte reálne zhodnotiť

anonym_08f56e
13. aug 2025

V 5. rokoch moze vyskusat co chce. Napr. rok tenis a ak nebude chciet pokracovat, moze skusit krasokorculovaie

dskjhfdlkdjhl
13. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor A o tom to je. Ona nevie, Ty nevies, tak je uplne jedno, co vyberiete na skusku a po roku sa uvidi-mozno budete mat stastie, ze vyberiete hned to, co ju bude bavit (lebo to je dolezite) a mozno o rok zvolite nieco ine.

anonym_aa3b58
13. aug 2025

@anonym_autor od známej ktorej dcéra chodí na krasokorčuľovanie a je aj úspešná v skratke je to drina vstávajú z malou teraz už 13r o 5rano aby stihli tréning + to nieje len krasokorčuľovanie mala chodí aj na gymnastiku a tanec.
Skôr by som malú dala na tú gimnastiku získa rovnováhu a až potom uvažovala nad krasokorculovanim

anonym_08f56e
13. aug 2025

V takom veku je idealne robit len vseobecnu pohybovu pripravu, bez specializacie. Neskor ked uz bude vediet sama povedat o chce, tak sa rozhodnete

yanni
13. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor oboje naraz. Casom zisti, co sa jej viac paci. V tom veku nie su tie treningy az take strasne. Moje dcery su od 5tich rokov zavodne plavkyne, tenis je k tomu ako zabavka raz tyzdenne. Starsia, uz 10 rocna, teraz po rokoch povedala, ze tenis je ok´ ale na profi urovni by to robit nechcela. Ona prakticky zije vo vode. Kazdemu sadne ale nieco ine. Korculuju sa len tak cez sezonu cez viken pre radost. Obe neznasaju tvrde pady.

anonym_c561b2
13. aug 2025

@anonym_autor treba skusit oboje a nechat na nu, co ju viac bavi.

a dolezite je nech su treneri poriadni dobri ludia

ibrunova
14. aug 2025

zatiaľ kľudne obe a neskôr sa uvidí

stvura
14. aug 2025

No v prvom rade si postav otazku co od toho ocakavas? Chces aby dieta bolo v sportovom vybere a neskor profi sportovec, alebo hladas len kruzok mozno 2-3x do tyzdna na hodinku? Ak to druhe tak je uplne jedno co bude robit a mala by si zvolit najprv nejaku vsestrannu pripravu kde si asi po roku/dvoch vyberie konkretne zameranie co ju bavi a ktorym smerom sa vyda. Ak ale cakas vrcholoveho sportovca - to si ale sakra dobre prehodnot z tvojej strany ci to vies dat - a mozno je uz aj neskoro zacat v 5rokoch s krasokorculovanim - zacina sa optimalne tak v 4r. Tiez neviem ci vies ake mas moznosti klubov, lebo skutocne krasokorculovanie sa hocikde nerobi a ak sa aj robi je dolezite co klub ponuka, ako pristupuje k pretekarkam a ci ma vobec trenerov ktori decka dotiahnu na vrcholovu uroven (viem to z pohladu ineho sportu kde moje talentovane dieta dostalo ponuku bud klub na druhom konci Slovenska, alebo len potom druho/tretotriedne treningy a tym padom vobec nezavazil jej obrovsky talent). Zvaz kolko mas casu ty - pri krasokorculovani su to treningy kazdy den 3-5hodin. Rano/vecer /samozrejme nie hned od zaciatku, ale neskor ak bude uz fakt ze v pripravke na repre/. Tenis neviem, ale synov spoluziak trenoval denne asi 2-3hodinky a teraz na SS ma indivudualny studijny, takze tiez to asi taka sranda nebude. Tiez sa priprav ze to chce vela-vela penazi - oba sporty co si napisala su narocne a vela casu, cestovania. Prakticky skoro vsetko si rodic hradi sam a musi byt k "dispozicii" kĺubu.
No a potom druha vec - prvy strajk dietata asi v 10r, druhy v 13/14ke a treti v 16/17ke ze "prasti" sportom lebo nic nestiha.

stvura
14. aug 2025
@yanni

@anonym_autor oboje naraz. Casom zisti, co sa jej viac paci. V tom veku nie su tie treningy az take strasne. Moje dcery su od 5tich rokov zavodne plavkyne, tenis je k tomu ako zabavka raz tyzdenne. Starsia, uz 10 rocna, teraz po rokoch povedala, ze tenis je ok´ ale na profi urovni by to robit nechcela. Ona prakticky zije vo vode. Kazdemu sadne ale nieco ine. Korculuju sa len tak cez sezonu cez viken pre radost. Obe neznasaju tvrde pady.

@yanni zavodne plavkyne ale v 10r nie su, nezavadzaj prosim, mozno v priprave na vykonnostnu skupinu...takze len chodia na sutaze. Zavisi od klubu - viem ze co mi chalani chodili u nas do klubu nikdy nemali sancu dosiahnut na zavodoch rovnaku uroven ako decka co plavali denne 4-5h (to ma Bratislava a Komarno), vacsina klubov plava 3h max.

muchotrafka298
14. aug 2025

V prvom rade zvaz to, ci mas na tieto drahe sporty dostatok financii a co od toho ocakavas.
Chces mat z dietata vrcholoveho sportovca v tychto sportoch a si ochotna tomu vsetko podriadit? A dieta to bude chciet tiez?
Presne ako pise vyssie @stvura, profi sport je velka obeta pre rodica, lebo nielen vsetko financuje, ale musi byt k dispo ked je treba.
Byvala kolegyna chcela mat zo syna vrcholoveho sportovca, lyziara, bohuzial, dieta nebolo dostatocne talentovane aj ked mala peniaze a tiez to bolo o moznostiach, ze v meste nema taku moznost pripravy (denne byt na lyziach niekolko hodin) ako dieta, co zije v horskych oblastiach a rodicia mu napriklad postavia vlastny vlek.

yanni
14. aug 2025
@stvura

@yanni zavodne plavkyne ale v 10r nie su, nezavadzaj prosim, mozno v priprave na vykonnostnu skupinu...takze len chodia na sutaze. Zavisi od klubu - viem ze co mi chalani chodili u nas do klubu nikdy nemali sancu dosiahnut na zavodoch rovnaku uroven ako decka co plavali denne 4-5h (to ma Bratislava a Komarno), vacsina klubov plava 3h max.

@stvura jasne ze su. Nik nezavadza. Tie casy , co dcera plava tu, by bola na Sk v skupine mladsi ziaci na majstrovstvach Slovenska a este by v jej rocniku vyhrala. Plava medzinarodne preteky, sustredenia niekolko krat rocne, dvojfazove treningy. Sportove gymple su tu od 9-10 rokov. Problem na SK je, ze male deti plavu malo. 5 rocne ani nezoberu, nie to este pretekaju. Treningy su tak 1-2 krat do tyzdna po hodinke. Prakticky take clapkanie. Moje obe zacali ako 5 rocne a nie v pripravke ale v zavodnej skupine. Vekom a podla vykonu postupuju. Mladsia dcera po 2 mesiacoch treningu isla na prve preteky; na ktore vobec podla rocnika mohla. Od januara uz moze aj vo vyssich sutaziach, nie len okresne ci krajske, a to ma 6 rokov. Pripravky u nas nie su. Tu si deti vytipuju bud na blind zo sirokej plaveckej verejnosti. Jednoducho pocas treningu sa sleduju aj klasicki navstevnici plavarne, alebo 1-2 krat do roka je vyberovka, kde moze prist na skusy kazdy. Do tej najmladsej skupiny (5-7 rocne) sa dostane len dieta, ktore uz musi ovladat okrem fly vsetko v dobrom technickom prevedeni. Oni deti plavat neucia. Nato su kutzy. Toto je nieco ine.

chrobak7
14. aug 2025

@anonym_autor Syn, keď bol malý (od 5 rokov) tak sme mu dali vyskúšať všeličo: krasokorčuľovanie, tenis, karate, latino tance, spoločenské tance, stolný tenis, potápanie a kopec iných športov a kurzov ....teraz je z neho všeobecný lekár.

yanni
14. aug 2025
@chrobak7

@anonym_autor Syn, keď bol malý (od 5 rokov) tak sme mu dali vyskúšať všeličo: krasokorčuľovanie, tenis, karate, latino tance, spoločenské tance, stolný tenis, potápanie a kopec iných športov a kurzov ....teraz je z neho všeobecný lekár.

@chrobak7 to je super. Ja mam kamosku, spoznali sme sa nahodou, zhodou okolnosti na plavarni. Byvala spanielska reprezentantka v plavani a je inzinierka a robi v BMW. Ja poznam vela uz byvalych vrcholovych sportovcov a vsetci su vystudovani. Ono medicina je nieco ine; tam len bud alebo. Alebo potom po sportovej kariere; co pri niektorych sportoch je dost skoro. Takze je tam potom este dost casu studovat aj tazke odbory.

chrobak7
14. aug 2025
@yanni

@chrobak7 to je super. Ja mam kamosku, spoznali sme sa nahodou, zhodou okolnosti na plavarni. Byvala spanielska reprezentantka v plavani a je inzinierka a robi v BMW. Ja poznam vela uz byvalych vrcholovych sportovcov a vsetci su vystudovani. Ono medicina je nieco ine; tam len bud alebo. Alebo potom po sportovej kariere; co pri niektorych sportoch je dost skoro. Takze je tam potom este dost casu studovat aj tazke odbory.

@yanni Tým som len chcel povedať, že je jedno, čo dieťa vyskúša v detstve, nakoniec môže skončiť úplne inde.

Dôležité je podporovať ho vo vlastných rozhodnutiach.

tilly
14. aug 2025

Do 12 rokov má dieťa vyskúšať všetky športy, čo chce a až potom si jeden vybrať. Začať s jedným športom v piatich rokoch je kontraproduktívne. Potom ti dieťa pred pubertou a v puberte vyhori a ten šport nebude chcieť ani vidieť...

basska_b
14. aug 2025

Kamoska ma dceru od 4 rokov na krasokorculovani a treba sa pripravit na treningy aj o 6:00 rano

jeennyv
14. aug 2025

Ma 5…nevie ci ju to bude bavit…a bude to robit vrcholovo? Lebo ste si nevybrali najlahsi spas…financne ci psychicky a fyzicky narocne poznam aj aj a to nie je hobby ani kruzok, to je s predstavou, ze sutazis a nieco z teba bude…lebo potom su oci pre plac a peniaze v lufte 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

tilly
14. aug 2025

No a ešte, ak chceš mať z dieťaťa profi športovca, rátaj s tým, že musíš vedieť zarobiť a obetovať strašne veľa peňazí. Plus musíš obetovať veľa času s tým, že budúcnosť je neistá, stačí jedno zranenie a máš po kariére.

yanni
14. aug 2025
@tilly

Do 12 rokov má dieťa vyskúšať všetky športy, čo chce a až potom si jeden vybrať. Začať s jedným športom v piatich rokoch je kontraproduktívne. Potom ti dieťa pred pubertou a v puberte vyhori a ten šport nebude chcieť ani vidieť...

@tilly no jo, začať so športom v 12, ak to chce robiť na vyššej úrovni, je už neskoro. Hlavne pri takých športoch ako je krasokorculovanie či tenis.

anonym_312785
14. aug 2025

Napisem ti za kraso, lebo som ho robila a dodnes sa v nom trochu vyskytujem. A bude to sice zniet ako odhovaranie, ale pisem to v dobrom, lebo kraso milujem a stalo sa mi presne to, ze okolnosti ma donutili s nim prestat a bolo to nesmierne takze pre mna..
Asi najhorsie je ranne vstavanie. Vo vacsine miest trenuju krasokorculiari bohuzial skoro rano a to znamena vstavat okolo 5, niekedy aj skor, podla vzdialenosti. Uz toto nie kazdy zvladne. Ak to dieta zacne bavit a bude chciet byt dobre, tak sa priprav, ze je to nesmierne financne narocne. Treningov bude pribudat a budes ich musiet platit. Nielen tie ladove, aj ostatne - balet, posilka a pod.. Sice su uz v dnesnej dobe aj hobby kategorie, ale aj na to treba trenovat. Potom sutaze xkrat do roka, previerky, zabite vikendy, plno penazi na hotely, saty, korcule, oblecenie.. Je to drahy spas. A nic nie je horsie, ako ked zistis, ze dieta to bavi, chce to, che sa zlepsovat, ale ty nemas na drahe sustredenia v zahranici, nemas na individualne treningy s dobrymi trenermi a tak to darmo dieta bavi a je dobre, proste ostatni su lepsi, lebo maju lepsie podmienky..

Na tenis mi chodil syn niekolko rokov a v porovnani s krasom - nie je problem zacat aj neskor, nie je problem chodit si "zapinkat" len 2x do tyzdna, nie je problem nechodit na sutaze a previerky, proste len trenovat pre radost.. Nie je problem najst lacne skupinove treningy, ale aj si priplatit za dvojicove alebo individualne. Kurt ani zdaleka nestoji tolko, co lad. Vybava na tenis je za par eur, vydrzi ovela dlhsie, ako korcule a pod.. Tenis sa proste da robit aj rekreacne. Kraso v podstate nie - bud to myslis vazne, alebo smola.. A to ja inak tenis velmi nemusim, ako sport mi to nic nehovori.. 😅 Ale ak sa rozhodujes za dieta a je ti to vlastne jedno, tak tenis je podla mna lepsi z praktickeho hadiska..

tilly
14. aug 2025
@yanni

@tilly no jo, začať so športom v 12, ak to chce robiť na vyššej úrovni, je už neskoro. Hlavne pri takých športoch ako je krasokorculovanie či tenis.

@yanni nie začať so športom ako takým, ale vybrať si šport.

yanni
14. aug 2025
@tilly

@yanni nie začať so športom ako takým, ale vybrať si šport.

@tilly aj Tal je to neskoro. Ked zacne v 6tivh rokoch skusat, dajme tomu 3—4 Sports. Pri jednom musi ostat aktivne Aspon rok, Aby vedel, co to obnasa. V 9—10 rokoch zacat aktivne uz Nema velky vyznam. Na nejaku Profi karierte Moze zabudnut. Tie Stratene Roky uz nedobehne. Ale zalezi aj na Sporte. Jazdou na koni alebo golfommoze clovek spravit Dieru do sveta aj ked zacne neskoro.

tilly
14. aug 2025
@yanni

@tilly aj Tal je to neskoro. Ked zacne v 6tivh rokoch skusat, dajme tomu 3—4 Sports. Pri jednom musi ostat aktivne Aspon rok, Aby vedel, co to obnasa. V 9—10 rokoch zacat aktivne uz Nema velky vyznam. Na nejaku Profi karierte Moze zabudnut. Tie Stratene Roky uz nedobehne. Ale zalezi aj na Sporte. Jazdou na koni alebo golfommoze clovek spravit Dieru do sveta aj ked zacne neskoro.

@yanni môže mať viac športov aj naraz. Toto odporúčajú športoví kouči...
Môj syn vyskúšal všetky možné športy, v 13 si vybral jeden a tomu sa venuje na profi úrovni, živí ho to druhy rok. Niekoľkonásobný majster Slovenska, 16. na majstrovstvách sveta. Pravidelný reprezentant. Aktuálne sa lieči zo zranenia, takže táto sezóna je stratená. Či sa ešte bude mať šancu uchytiť, to sa uvidí budúci rok.
V rámci tých rokov, čo sme chodili s ním, sme videli kopec chlapcov, ktorí to vzdali v 14, 15, 17 alebo 19 rokoch. Všetko to boli deti, ktoré to začali robiť priskoro.

yanni
14. aug 2025
@anonym_312785

Napisem ti za kraso, lebo som ho robila a dodnes sa v nom trochu vyskytujem. A bude to sice zniet ako odhovaranie, ale pisem to v dobrom, lebo kraso milujem a stalo sa mi presne to, ze okolnosti ma donutili s nim prestat a bolo to nesmierne takze pre mna..
Asi najhorsie je ranne vstavanie. Vo vacsine miest trenuju krasokorculiari bohuzial skoro rano a to znamena vstavat okolo 5, niekedy aj skor, podla vzdialenosti. Uz toto nie kazdy zvladne. Ak to dieta zacne bavit a bude chciet byt dobre, tak sa priprav, ze je to nesmierne financne narocne. Treningov bude pribudat a budes ich musiet platit. Nielen tie ladove, aj ostatne - balet, posilka a pod.. Sice su uz v dnesnej dobe aj hobby kategorie, ale aj na to treba trenovat. Potom sutaze xkrat do roka, previerky, zabite vikendy, plno penazi na hotely, saty, korcule, oblecenie.. Je to drahy spas. A nic nie je horsie, ako ked zistis, ze dieta to bavi, chce to, che sa zlepsovat, ale ty nemas na drahe sustredenia v zahranici, nemas na individualne treningy s dobrymi trenermi a tak to darmo dieta bavi a je dobre, proste ostatni su lepsi, lebo maju lepsie podmienky..

Na tenis mi chodil syn niekolko rokov a v porovnani s krasom - nie je problem zacat aj neskor, nie je problem chodit si "zapinkat" len 2x do tyzdna, nie je problem nechodit na sutaze a previerky, proste len trenovat pre radost.. Nie je problem najst lacne skupinove treningy, ale aj si priplatit za dvojicove alebo individualne. Kurt ani zdaleka nestoji tolko, co lad. Vybava na tenis je za par eur, vydrzi ovela dlhsie, ako korcule a pod.. Tenis sa proste da robit aj rekreacne. Kraso v podstate nie - bud to myslis vazne, alebo smola.. A to ja inak tenis velmi nemusim, ako sport mi to nic nehovori.. 😅 Ale ak sa rozhodujes za dieta a je ti to vlastne jedno, tak tenis je podla mna lepsi z praktickeho hadiska..

@anonym_312785 na jednej strane mas pravdu ale ak sa Dietatu ten tenis zupacken a Bude to checket Robit na vrcholovej urovni, tak tsm mas to iste. Vela Financii a casu. Individidualne treningy su drahe, kurty su tief nie zu Babku, v Zimnej sezone hala je este drahsia. Ano vybava az taka draha nie je, raketu menis kazdych par rokov za vacsiu ale tiez ich potrebujes viac. Taktiez sustredka, turnaje, hotely, cestovanie. V sezone takmer kazdy vikend. Ano, rekreacne je to sice jeden z tych drahsich sportov ale tiez nie zadara.
Ako som uz piala vyssie, monje dcery hraju tenis rekreacne a stoji nas to len trener rocne takmer 1000 E za jednu. Trenuju kazda s vlastnym trenerom, nie v skupine. A je to len raz za tyzden. Inak aktivne plavaju a to je tiez palka. Denne ich vozim takmer hodinu ta a hodinu spat na plavaren. Vsetky sutaze su individualnou dopravou, aj do zahranicia. Ked je to dalej ako do 1,5-2 hodin, tak hotel a vacsinou na cely vikend. Moj muz je rozhodca. Cize cestujeme vsetci. Cize ubytko pre 4 osoby. Plus strava na cely den. Vystroj tiez nie je za babku. Minule som sa s muzom smiala, ze mi zarabame len na plavecke okuliare a plavky. Hlavne tie zavodne su drahe. Plutvy tiez menime aj 2x do roky. Na suchy trening toho potrebuju na mraky. A vystroj vydrzi tak rok. Okuliare ani nerata,. Zhruba kazde 2 mesiace kupujem nove a maju ich kazda trojo naraz plus zrkadlovky. Sustredenia su tiez nesklutocne drahe. Teraz boli napr. Zhodou okolnosti na Slovensku v Samorine. To je top sportovy rezort, tak si vies predstavit, co to stalo. Plus doprava na Slovensko. Nastastie isli vlakom, ale aj ten nie je lacny. V novembri idu zase. Este neviem kam. A to mas pri kazdom sporte. Na takejto urovni je sport uz aj financne narocny. Leopsie su uz len mansafty. Hlavne na presuvanie sa na zapasy, preteky. Futbalistov, hadzanarov, basketbalistov natrepu v§csinou do oddieloveho autobusu a ide sa. Pri individualnych sportoch a ked su deti este mali nehrozi. Vsade musis ist s nimi.

tilly
14. aug 2025

Keď môj syn skúšal hokej pred 15 rokmi, začínali technikou spolu s dievčatami, čo chodili na kraso. Už nikto z nich nekorculuje..

yanni
14. aug 2025
@tilly

@yanni môže mať viac športov aj naraz. Toto odporúčajú športoví kouči...
Môj syn vyskúšal všetky možné športy, v 13 si vybral jeden a tomu sa venuje na profi úrovni, živí ho to druhy rok. Niekoľkonásobný majster Slovenska, 16. na majstrovstvách sveta. Pravidelný reprezentant. Aktuálne sa lieči zo zranenia, takže táto sezóna je stratená. Či sa ešte bude mať šancu uchytiť, to sa uvidí budúci rok.
V rámci tých rokov, čo sme chodili s ním, sme videli kopec chlapcov, ktorí to vzdali v 14, 15, 17 alebo 19 rokoch. Všetko to boli deti, ktoré to začali robiť priskoro.

@tilly ono je to ale narocne na cas, ked skusas č sporty naraz, lebo nevis co by ti pasovalo. A ako vravim, s urcitymi druhmi sportu musis zacat velmi skoro s niekolkymi treningmi tyzdenne ak to chces robit na profi urovni. SK je male, konkurencia nie je az taka velka. Tu zial kazde dieta musi hned zabojovat, inak nie je sanca.

yanni
14. aug 2025
@tilly

Keď môj syn skúšal hokej pred 15 rokmi, začínali technikou spolu s dievčatami, čo chodili na kraso. Už nikto z nich nekorculuje..

@tilly TO je ale casto tak. Puberta je casto na pricine. Ja som napr plavala a tancovala balet. V tom so bola fakt dobra. MOhla som aj dalej na profi urovni. Toto sa vtedy dalo ale len v BA. Tlacili ma do internatu. Ja som nechcela a rodicia mi to nevyhovarali. Potiahla som to este do 17tsky a potom bol koniec. Lebo nebola v meste vekovo taka skupina. Ale nelutujem ani to ze som roky obetovala tancu a ani to, ze som skocila. Stratene roky to neboli. Ked vidim ake maju profi tanecnici znicene klby a nohy, tak som aj rada, ze som skoncila. Plavanie mi ostalo, neskor som pridala beh a pri tom som ostala. A to uz som staraaaaaa.😂

misiatko81
14. aug 2025

moja dcéra chodila na kraso ako predškoláčka. drina. veľmi ju to bavilo, ale po roku som ju stiahla. ako 6 ročná trávila 3x do týždňa 3 hod na tréningoch. chceli ju do vyššej skupiny a to by musela mať ešte tréningy baletu agymnastiky. to koľko to celé stálo peňazí ani nebudem hovoriť.

Strana
z2