icon

Úloha športu v životoch detí

13. mar 2025

Matky. Otcovia. Preco? Teraz som citala diskusiu ako nechavaju niektori rodicia doma deti oddychovat. Co? Preco?
Pritom som si spomenula ako som vo fitku stretla svoju telocvikarku byvalu. Hovorila ze cim dalej tym viac prvakov ma problem spravit kotrmelec. Ak jednu telesnu robis kotrmelce dalsiu su chudacikovia ospravedlneni. Kolektivne sporty este horsie. Ze mavaju z toho psychicke problemy lebo musia hrat basketbal.
A tak sa zamyslam, co z takych ludi bude? Preco im to robite? Co ich tym ucite?

annm81
13. mar 2025

@niki5555 kotúľ ťa ochráni pred zranením. Na to, aby sa stal reflexívnym pohybom, ho musíš trénovať. A na začiatku toho stojí schopnosť vykonať vedome daný pohyb. Ako inak chceš začať? Na bojovom športe budú postupovať úplne rovnako. Rodičia, čo to deti nenaučia (prečo sa tu zaviedol pojem "premotivovaní" pre rodičov, ktorí rozvíjajú svoje dieťa?) a škola, kde rodičia ospravedlňujú deti z výuky a tlačia na to, aby deti nemuseli to a hento a aby neboli hodnotení, nedaj bože, aby ich niekto do niečoho hoc len troška pritlačil, odoprú dieťaťu ten prvý základný krok. Darmo budeš potom hodiny na bojovom športe, keď sa o ten kotúľ nebudeš usilovať.

autor
13. mar 2025

@44janica44 dalsia co nepochopila ale nevadi. Mozme ist aj tymto smerom. Teba v praci vsetko bavi? Ci ked musis urobit nieco co nie je tvoja salka kavy pride mamicka a da ti pre sefa papierik? Ked budu deti preberat na prirodopise napr huby ktore ho nebavia tak to tvoje nebude musiet vtedy do skoly?

autor
13. mar 2025

@annm81 skvely komentar

mandzula
13. mar 2025

Autorka, mnohí ľudia si prácu vyberajú práve podľa toho, čo ich baví, prípadne keď zistia, že ich to nebaví a nenapĺňa, hľadajú si inú, kdežto deti na výber nemajú, takže tieto dve veci by som až tak neporovnávala.

lenkalienka321
13. mar 2025

Súhlasím. To, čo v detstve nenasportujes, nepoohybas, neskôr už nikdy úplne nedobehnes. Tvorí sa základ pohybových zručností a imunity na zvyšok života, ale dokonca aj psychickej odolnosti. Ľudia, čo športovali v detstve majú dokázateľne lepšiu imunitu, menej chronických chorôb a lepšiu psychickú vybavenosť a odolnost ( menej depresii, pocitov menejcennosti a s tým spojených chorôb ako anorexia a pod) . A toto sú výsledky pri porovnávaní medzi sebou. Potom je tu ďalšia dimenzia, ktorá sa odmerať nedá, a to porovnávanie so samým sebou. Keďže nevieme, čo by bolo keby....som športoval a hýbal sa.

lucia13022023
13. mar 2025

Ďalšia hrdinka pod anonymom...aspoň ze kotrmelec vieš urobit, keď sa nevieš podpísať za vlastný názor 🙂

autor
13. mar 2025

@mandzula neverim ze existuje praca kde ta bavi vsetko uplne na 100%. Proste aj v najdokonalejsej praci su niektore ulohy povinna jazda. A nie len v praci ale aj v zivote velakrat proste nieco urobit musis a nikto ta neospravedlni. Myslis ze ma bavi vstavat k detom v noci? Chapes co tym myslim? Za priklad som dala prvakov na strednej. To su 15-16 rocni ludia, ktori by mali byt vedeni aj k nejakej zodpovednosti, vediet sa zapriet, prekonat a nie aby im mamicky pisali ospravedlnenky lebo sa im nechce.

lenkalienka321
13. mar 2025

@lucia13022023 možno sa nepodpísala, ale má úplnú pravdu🙂

softiesofie
13. mar 2025

Lenze my sa tu bavime o vykone dospeleho cloveka (ktory vie aj neprijemne veci spracovat na urovny vyzreteho cloveka) a o vykone dietata (v istom vyvojovom stadiu, kde potrebuje regulaciu zo strany dospeleho).
Porovnavas dospeleho cloveka s dietatom?

lucia13022023
13. mar 2025

@lenkalienka321 haha keď myslíš.

niki5555
13. mar 2025

@annm81 preto zdieľam názor, ktorý tu už niekto spomenul, že hodiny telesnej by mohli radšej nahradiť hodiny povinného pohybového krúžku, ktorý si dieťa vyberie. Bude robiť pohyb, ktorý ho baví a možno zrazu nebude toľko detí oslobodených od športu.
Mimochodom aj kotrmelec na bojovom krúžku dobehneš, dokonca aj v dospelosti, lebo sa aj tak celú techniku učíš nanovo. A stojím si za tým, že to ako zareagujem pri páde nemá nič spoločné s telesnou výchovou a upotenou, vrieskajúcou telocvikárkou, ktorá ma ho nútila robiť.
Kotrmelec sa každé dieťa naučí, lebo chce, lebo je motivované a robí to s chuťou a radosťou - len vtedy to má ten najlepší efekt. Týmto končím debatu o kotúľoch, každá matka nech si vychováva podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia.

milanemila
13. mar 2025

@belllinka nie to nie je respektujuca vychova 🤦🏼‍♀️ je to lenivy rodic, kt sa nechce s deckom dotahovat a chce mat klud, tak ho necha robit si co chce. Respektujuca vychova je nieco uplne ine.

dominikamacakova
13. mar 2025

Normálne problém roka 😂👍

mandzula
13. mar 2025

Autorka, ako som písala, ja som dcére nikdy vymyslenú ospravedlnenku nedala, no na druhej strane chápem aj rodičov, čo to urobia, pretože ako vidíš aj v tejto diskusii, mnohí majú práve z telesnej traumu, keďže mnohí telocvikári (aj iní učitelia, samozrejme), majú kľúče od miešačky a na deťoch si riešia svoje komplexy. A keď ten rodič vidí, že sa mu dieťa doma rúca z telesnej, tú ospravedlnenku mu proste dá, pretože na nej fakt život nestojí ani nepadá. Ak ho chce viesť k športu, bude to aj bez pár hodín telesnej a bude ho podporovať v športe, ktorý ho baví a nie v tom, ktorý mu spôsobuje stres.

jana_eyre_2
13. mar 2025

@niki5555 mňa by zaujímalo, koľké ženy, čo sa rozčuľujú nad tým že deti nevedia kotrmelce ich samé naozaj dokážu 😅

niki5555
13. mar 2025

@jana_eyre_2 Haha. To by sme boli asi dosť prekvapené 😉 Ja som od ZŠ nemala dôvod kotrmelec skúšať, možno ho už tiež neviem. Dnes vyskúšam 🙂

autor
13. mar 2025

@lenkalienka321 dakujem. Presne tak. Ved nikto nechce aby zabehli stovku pod 10 s ale aspon nieco. Ja nepopieram ze je mnoho ludi ktori dnes casto sportuju a neznasali telesnu ale ovelaviac je takych co v detstve nehli zadkom a v dospelosti je to este horsie. Neni tak davno co som videla video nejakych dospelych co mali skakat jumping jack. Bolo to tragicke.
A navyse neverim ze vsetky tie uzasne deti ktore chodia na sportove kruzky nevedia spravit kotrmelec.

annm81
13. mar 2025

@niki5555 a pod uvrieskaným upoteným trénerom na tom športovom krúžku to už zrazu dieťa bude motivované urobiť?

Prečo čakať do dospelosti na nejaký krúžok, kde bude človek mať omnoho horšie predpoklady - fyzické aj mentálne - zvládnuť základné pohyby?

Ďalší predpoklad, ktorému nerozumiem, je že každý telocvikár sa považuje za zlého pedagóga. Tí, čo som mala ja, boli nejaká extrémna výnimka? Telocvik učia aj dobrí učitelia, nielen tí zlí - rovnako ako fyziku, angličtinu alebo hudobnú výchovu. Prístup rodiča, že ak ho to nenaučia v škole, tak dieťaťu poviem, že to nemusí robiť, je na čo dobrý? Niečo mu nejde? Treba hľadať spôsoby, ako mu pomôcť úlohu zvládnuť - ak to nejde cez školu, tak mimo nej. (Už odhliadnuc od toho, že kotúľ by malo dieťa zvládnuť pred nástupom do školy a mal by ho to naučiť rodič).

autor
13. mar 2025

@softiesofie 15-16 rocni nie su zas az take deti. Kopa z nich sexuje kade tade ale telesnej sa boja.

niki5555
13. mar 2025

@annm81 Už veľmi odbáčaš. Ja som sa vyjadrovala hlavne k otázke prečo nechávame deti oddychovať...Ale aj za všetkým ostatným si stojím. Ja to robím takto, s výsledkami mojej výchovy som zatial spokojná. Ty rob podľa seba. Sa tu nejdeme hádam doťahovať caz 3 strany o kotrmelcoch.

lenkalienka321
13. mar 2025

Naozaj ma stále udivuje, ako rodičia, ale aj učitelia, z časti kôli nedostatku znalosti, nevedia svoje deti nasmerovať a pomôcť im. Pritom celý tento zázrak pohybu sa začína už oveľa skôr a veru, je to celá veda, ktoré cviky a ako s deťmi vykonať, lebo nie je sport ako šport. Ja som sa tomu viac venovala pri práci s deťmi, kde sme na základe interdisciplinarnych poznatkov, aplikovali rôzne cvičenia s úžasnými výsledkami.

bonboniera
13. mar 2025

@softiesofie čiže ty si myslíš ze to funguje ako, ze človek dosiahne 18 rokov a zrazu sa mu v tele aktivuje zmysel pre zodpovednosť? Keď k tomu absolútne dovtedy nebol vedený?

softiesofie
13. mar 2025

@bonboniera Nie, toto co si napisala si vobec nemyslim.

luccija
13. mar 2025

@basska_b ale to je chyba rodičov nie?že ich do toho lesa či na sport nezoberú.Aj tu čítaš, že v sobotu sa upratuje, vari v nedeľu kostol, návšteva rodičov.....

shee11
13. mar 2025

Každý, kto má iný názor, nepochopil, nevadí 🙂
Ja som zas za to, aby sme v deťoch budovali vnútornú motiváciu, aby sme vedeli dať zmysel veciam, ktoré robia. A nie len nútiť, rozkazovať, poslúchať nezmysly.

diaamax
13. mar 2025

Necitala som diskusiu, ale permanentne som sa z tv nechavala oslobodit. Za 1) neboli tam sprchy, abych sa spotena jak 🐷 obliekla nas5 do skolskych siat to nie. Za 2) v tej telocvicni bolo tolko prachu te si skocila na zinenku a bevidela som na meter pred seba a za 3) ja nejsom opica na spagate, aby som a to doslova cvicila ako dakto piska. A to prosim pekne, som chodila aj na fitness sutaze a mam 40+ telo ze aj 20tky zavidia… ale v skole som necvicila; prosteja budem cvicit jak ja chcem a co chcem, ne ze niekto mi bude urcovat co a jak mam cvicit, kedy kolko atd… moje telo moje rozhodnutie ako ho posilnim a nijaky ucitel nema a nedostane pravo ma donutit robit co nechcem!!!! Ja byvh zrusila osobne elektricke kolobezky a ine kraviny. Ja ako decko som mala svoju bmx-ku a jazdila a ne ze e bike, e kolobezka a e neviem co. Takze za mna tolko ale TV v skole bych zrusila tiez. Len tak pre priklad. Syn bol po operaci - akutnej v papieroch od chirurga aj dalsieho odbornika aj obvodaka mal telesne setrenie a v skole necvicit a telocvikar mu ho neuznal chcel ho donutit cvicit. Nabehla som tam a spravila cirkus. Takze som vlastne tiez asi zla matka lebo som ho nenechala cvicit cez mrtvoly po akutnej operacii ktora pre neho mala aj dlhodobe nasledky hej?

44janica44
13. mar 2025

Tak vysvetli tvoje myšlienkové pochody pri písaní tohto príspevku pani "dokonalý nazor"
Mňa praca baví 🙂 keby nie hľadám si inú🙂 a 18 som už mala čiže nepotrebujem nikoho aby za mňa niečo vybavoval.

A keď ta na prirodopise niečo nebaví tak sa aspoň niečo z toho naučíš - donutis sa a ďalšie hodiny sa môže preberať niečo čo ťa bude baviť viac. Kdezto ako ti tu písalo veľa báb napriek tomu ze športujú nenávideli telesnú.

A môj prispevok bol hlavne o nekomforte po TV- nemožnosť sa osprchovať. Skus si ty miesto obeda 30 min intenzívne zabehať a potom sa vrátiť neosprchovana do prace ako ti bude prijemne a akú radosť z toho budeš mat a ako sa daldi deň budeš tešiť na to, ze pol dna v práci posmrdkavas celá od potu.

autor
13. mar 2025

@diaamax tak toto co si napisala je uplne mimo. Ze tvoje telo😂 mas v tele aj mozog? Ci aj na inych predmetoch si si dupla a povedala ze toto si ja do hlavy tlacit nebudem je to moje telo. A druha vec kto hovori o nuteni do cvicenia deti ktore su po chorobe/operacii/uraze?

ismarela
13. mar 2025

Lebo sú drevené a nechcú aby sa im spolužiaci smiali tak im matky napisu ospravedlnenky 🤭 čo ale nebude fungovať navždy, na takej strednej sa im budú smiať ešte viac

autor
13. mar 2025

@44janica44 takto, vratne sa teda k mojmu prispevku a vysvetli mi ako suvisi tvoj komentar s tym ze 16 rocni nevedia kotul?