icon

Úloha športu v životoch detí

13. mar 2025

Matky. Otcovia. Preco? Teraz som citala diskusiu ako nechavaju niektori rodicia doma deti oddychovat. Co? Preco?
Pritom som si spomenula ako som vo fitku stretla svoju telocvikarku byvalu. Hovorila ze cim dalej tym viac prvakov ma problem spravit kotrmelec. Ak jednu telesnu robis kotrmelce dalsiu su chudacikovia ospravedlneni. Kolektivne sporty este horsie. Ze mavaju z toho psychicke problemy lebo musia hrat basketbal.
A tak sa zamyslam, co z takych ludi bude? Preco im to robite? Co ich tym ucite?

44janica44
Autor odpoveď zmazal
tina1549
13. mar 2025

@zuzana76 nie tri dni ale áno prvý deň som doma takmer každý mesiac a mám prácu kde mi to tolerujú lebo to chápu a dokonca keď ma vidia, že nie som v poriadku ma aj sami od seba pošlú domov.
A keby chýbala učiteľka tak čo? Je ich tam dosť na zástup, aj taká učiteľka má právo byť chorá alebo sa necítiť psychicky úplne v poriadku.
Pekný deň prajem

kvoli
13. mar 2025

@kp7333 niesom odborník ani od fachu ale z pocutia viem, že keď napríklad 8 ročný mal spraviť 8 drepov tak to dal bez problémov, ovela viac sa sportovalo v exterieri nez v interiéri, boli vyssie nároky a aj deti toho viac zvládli ale tiež to mohlo byt ovplyvnené režimom a budúcim nastupom na povinný vojensky výcvik.

autor
13. mar 2025

Inak dakujem adminom za kus dobrej roboty a uplne nezmyselny nazov temy.

kp7333
13. mar 2025

@kvoli to si presne vystihla, telocvik v tej dobe pripominal armadny vycvik - hod granatom, splh na lane ci na tyci ...atd. so sportom to malo len malo spolocne.

mariska1989
13. mar 2025

Fajne to zmenilo 🤣

ivana11155
13. mar 2025

Na druhom stupni je telesna asi taka, co si u dcery pamatam, ze ucitel necha dievcata sediet a rozpravat sa a on je na mobile. To naco maju taku telesnu? Ked bezali jedno kolecko, ktora nemala tenisky, bezala aj v slapkach. Proste ti ucitelia to maju casto na haku a ked to maju na haku uz od prveho rocnika, tak nie, deti nevedia ani kotrmelec.

zuzana76
13. mar 2025

@mandzula ja som ta, co sa zvija 3 dni a intenzivne krvaca

mandzula
13. mar 2025

@zuzana76 tak potom chapes, ze kto ma moznost, ostane doma.

zuzana76
13. mar 2025

@mandzula no nechapem, jedine, ze pracuje sama na seba. Nikdy som pri menzese doma neostavala

zuzana76
13. mar 2025

@mandzula a to ako tinedzerka som chodila na pohotvost, kde mi pichli injekciu od bolesti, ktora mi jedina pomahala, lebo inak som vracala, cize ani liek sa vo mne prve hodiny neudrzal.

mandzula
13. mar 2025

@zuzana76 pozri, kazdy ma na vyber, ako si vazi svoje zdravie. Mna by s vracanim a hnackou do prace nedostal nikto. A ked sa vratim k teme, ak by tymto trpela moja dcera, isto ju necham doma.

zafir01
13. mar 2025

Mňa napr prekvapilo ,že zo synovhi siedmackehi ročníka .keď boli v sept. Tie " preskúšanie " v oblasti telesnej zdatnosti ,tak na hrazde s podhmatom sa neudržal nik dlhšie ako 3-5 sekúnd .
Syn vie na hrazde opakovane striktne pritahy a chest-to-bary napríklad . Opakovane v počtoch cez 20 . To isté beh . Aby mal mladý človek problém za 12 minút odbehnúť 1600 m ? Ja v tvare 40 rokoch dám 12 min / 2800 m . Syn rovnako .
Pred 30 rokmi ,keď som začala navštevovať zs,tak bolo v triede Max jedno dieťa ,ktoré malo nadváhu občas obezitu . Dnes keď pozriem fotky z ročníkov ,alebo idem do školu pre mladšieho ,je jedno z piatich detí niekde na hranici nadváhy a obezity .
Nie je to dobou . Je to rodičmi .nehľadajme výhovorky v dobe a nehľadajme alibi.

autor
13. mar 2025

@zafir01 mas pravdu. Ale vidis tu tie reakcie🤦‍♀️

zuzana76
13. mar 2025

@mandzula ale to je len bolest, ta prejde, cely zivot by mi asi nito netoleroval chybat kazdy mesiac 3 dni

annm81
13. mar 2025

@zafir01 ja mám dieťa na škole v zahraničí a tieto problémy sú všade. Úplne pre akúkoľvek oblasť života platí, že nožnice sa roztvárajú a to kvôli rodičom. Pretože máš nezanedbateľnú masu takých rodičov, ktorí chcú vkuse nejaké úľavy, presadzujú čoraz nižšie nároky na deti (ešte aj dnešné značne okresané učivo sa im zdá ako strašne stresujúce; tu vidíš, aké vášne dokáže spraviť kotúľ, čo je niečo ako malá násobilka v športe). Každý jeden predmet je dnes menej náročný - od matematiky po telesnú. No a tak rodičia, ktorí sa snažia o všestranný rozvoj dieťaťa, musia investovať svoj čas a svoje prachy, aby sa deti naučili to, čo sme my mali zadarmo počas povinnej školskej dochádzky. No a decká, ktorých rodičia na to buď kašlú, alebo nemajú čas a financie, majú smolu - už na ZŠ sú tie rozdiely medzi deťmi na základe sociálnych vrstiev extrémne viditeľné, neskôr sa to len a len prehlbuje.

mandzula
13. mar 2025

@zuzana76 bavime sa o bolesti, vracani, hnacke... to v robote poriesis len tazko. A, samozrejme, nie je kazdy mesiac rovnaky a ani kazda etapa zivota, to znamena, ze zena nemusi byt cely svoj studijny a pracovny zivot z mesiaca tri dni doma. Je vsak super, ked ma tu moznost - ci uz v praci alebo skole, ci byt oslobodena od TV.

tiezjedna
13. mar 2025

@zafir01 syn chodí na atletiku, trénujú 4x do týždňa. Tie vyšportované deti tam v nejednom prípade dovedie priestorovo výrazná mamina, ktorá si sadne a vyjedá blbosti, cola v ruke, čumí do mobilu, v lepšom prípade kniha. Nie vždy je to o rodičoch...

tilly
13. mar 2025

Práveže admin asi prvý krát dal zmeneným názvom diskusii zmysel.

autor
13. mar 2025

@tilly nie nedal. Ja som sa povodne nechcela zaoberat ulohou sportu v zivote. Viackrat som to tu uz vysvetlila kam som mierila svojou temou

autor
13. mar 2025

@tiezjedna vsak vyjeda aby to nedrazdilo. To su tie neprijemne stranky rodicovstva. Pomoct s mikulasom, vysibanym a tak😂😂😂😂😂😂 . Proste obetovat sa

autor
13. mar 2025

@mandzula ale tie deti nevedia kotul lebo maju bolestivu menstruaciu. Ani nemaju omluvenku z basketbalu/florbalu/volejbalu lebo su chore/zranene/ms/neviem co. Ale sa im proste nechce, tak mamicka napise nieco a nemusi. Ja sa pytam co tym deti ucime? Ked mu sef v praci povie ze teraz treba neviem spravit prezentaciu tak povie no ja mam z toho psychickeho problemy neurobim to.

mandzula
13. mar 2025

Autorka, to bola odpoved inej osobe ako ty a zakladnej temy sa tykala len okrajovo.

autor
13. mar 2025

@mandzula ja viem ze si si dopisovala s niekym inym. Len chapes. Je super ak mas taku pracu kde si mozes dovolit byt 3 dni len tak doma lebo mas bolestivu ms. Akoze fakt uprimne. Vsetky zeny by sme mali mat tu moznost. Ale nemame. A kopa tych deti nebude mat taku pracu. A kto vtedy pride za veducim ze kamil dneska nebude lisovat tieto diely?

lilope
13. mar 2025

Mám taký pocit, že autorku kritizujú práve tie, ktoré majú k telesnej výchove negatívny postoj, nesú si nejakú traumu, pre mňa nepochopiteľnú, veď to bol predmet ako každý iný a téma diskusie sa ich dotkla, preto prskajú a objajujú fakt, že dieťa sa nechce zúčastňovať hodín telesnej výchovy. Na ZŠ som mala telesnú veľmi rada, bol to môj najobľúbenejší predmet, pretože som sa mohla konečne hýbať oproti sedeniu v lavici na všetkých ostatných predmetoch. Samozrejme, že niekedy sme robili aktivity, ktoré som neznášala a ktoré mi nešli, ale urobila som ich ako všetky ostatné nechcené činnosti na hocijakom inom predmete. Keby som si mohla vyberať ktorých predmetov sa nezúčastním, tak na chémiu ani nechodím.

mandzula
13. mar 2025

Autorka, pozri, kazdy rodic je za svoje dieta zodpovedny sam. Ja napriklad viem, ze moje dieta nie je flakac a ze to, ze ho mozno necham pre kramy doma, ho v buducnosti nijako neovplyvni, lebo to nie je len o par dnoch ci jednom predmete v skole. A vies, k comu som ja po odrobenych rokoch dospela? Ze v praci som nahraditelna lusknutim prstov, doma nie, preto som zostavala doma aj so soplom, ked mi bolo zle. K tomu vediem aj dceru - prvorada si ty, potom nasleduje zvysok sveta, ktory ta vycucne a bude mu jedno, ci skapes. Pre seba a blizkych sme doleziti, pre inych sme len Jozef Mak - clovek milion.

mandzula
13. mar 2025

A este jedna otazka. Netusim, ci mas deti, nepotrehla som v diskusii, ale predpokladajme, ze mas. Dcera ti v 12 dostane menstruaciu, cyklus este rozhadzany, ked sa kramy racia dostavit, skruca sa od bolesti, tecie jej po kolenach. Posles ju rano do skoly len preto, aby mala v buducnosti zodpovedny pristup k praci?

mandzula
13. mar 2025

@lilope mas pravdu, to, ze ty mas dobru skusenost, telesna ta tesila, je fajn, na druhej strane je x deti, teraz uz dospelych, ktori maju skusenost negativnu, dokonca traumu, je teda prirodzene, ze to ovplyvnuje ich postoj - presne tak je to aj u teba, len si na druhom brehu.

autor
13. mar 2025

@mandzula ach jaj. Ty stale hovoris to iste a necitas co pisem ja. Neviem ci ma zmysel to pisat znovu po 150ty raz. Ale tak teda fakt napisledy. Nie neposlem ju choru/ubolenu. Deti z mojho prispevku nie su chore. Im sa nechce. A to je sakra rozdiel. Uz to prosim po 7 stranach chapes?

mandzula
13. mar 2025

Autotka, ty si pisala o tom, ako kopa decak nebude mat pracu typu, ze bude moct byt pre kramy tri dni doma, ja tuto temu len rozvijam, tak tu nevytahuj 7 stran. Ak si ty citala vsetko, iste vies, ze ja dieta z telesnej neospravedlnujem, hoci ju neznasa.