icon

Úloha športu v životoch detí

13. mar 2025

Matky. Otcovia. Preco? Teraz som citala diskusiu ako nechavaju niektori rodicia doma deti oddychovat. Co? Preco?
Pritom som si spomenula ako som vo fitku stretla svoju telocvikarku byvalu. Hovorila ze cim dalej tym viac prvakov ma problem spravit kotrmelec. Ak jednu telesnu robis kotrmelce dalsiu su chudacikovia ospravedlneni. Kolektivne sporty este horsie. Ze mavaju z toho psychicke problemy lebo musia hrat basketbal.
A tak sa zamyslam, co z takych ludi bude? Preco im to robite? Co ich tym ucite?

dskjhfdlkdjhl
14. mar 2025

@jakubrianka Hlavne netreba s terajsimi detmi nakladat ako s postihnutymi, lebo z nich nakoniec postihnutych budeme mat. Deti by boli rovnake, ake sme boli aj my, keby bol normalny pristup, len niektori rodicia si myslia, ze ked budu za deti aj dychat, tak im pomozu.

jakubrianka
14. mar 2025

@simca06022011 áno presne si pamätám ktorá spolužiačka na ZŠ nechcela robiť ako jediná volejbal a basketbal, mala ten problém čo mnoho dnešných detí. Len ona bola vtedy jediná a teraz ich je omoc viac.

unicornlady
14. mar 2025

@jakubrianka Áno, to tiež s tými úlohami. Ako som spomenula, že teda nepomôžu si s učením. Tak že ani poznámky nechcú požičať, ak niekto chýba. A pritom v dnešnej dobe ani nemusia požičať zošiť, stačí odfotiť do mobilu a poslať.
My sme aj na ZŠ často pracovali v dvojiciach, štvorčlenných skupinách, napr. vymyslieť nejaký príbeh atd..

jakubrianka
14. mar 2025

@dskjhfdlkdjhl aj tu súhlasím a moje komentáre neboli mienené v tomto zmysle. Treba mať na deti nároky, podporovať ich samostatnosť, ale primerane. Myslím, že všetci vidíme že zdravotný stav deti sa zhoršil po všetkých stránkach.

dskjhfdlkdjhl
14. mar 2025

@jakubrianka No, napr. moje dieta chodi na osemrocne gymnazium a v triede nemaju ani jedno tucne dieta a napriek tomu, ze je to matematicka trieda, kde by mnohi cakali nejakych usadenych kockacov, tak takmer vsetci sportuju, dokonca niektori vrcholovo. A teda tu sa opat potvrdzuje, ze to zalezi od rodiny. Lebo v niektorych rodinach sa deti podporuju a to sa prejavi nielen v sporte a v niektorych sa na deti doslova kasle. Resp. rodicia uprednostnia klud a pokoj, teda deti maju potom najma precvicene svaly na prstoch z klikania na mobile.

simca06022011
14. mar 2025

@jakubrianka nesuhlasim vobec, ja som chodila na sportovu zs, povinne s cvicilo doobeda poobede a tolko nas tam bolo ze az..
A zdravotny stav... neviem tiez kde, napr. dcera je v normlanej skole, jazykovej, ledva maju teda telesne (ako som pisala prvy stupen nula bodov) a je tam jediny pri sebe chalan, ale to je u neho skor preddispoziciaa vekom ho vytahuje a viditelne je chudsi, aj ked je ho dost. A sportuju vsetci do jedneho a to su biflosi totalni aspon 80% z nich.
Ja si osobne myslim, ze sa to prehana, pretoze dnesne deti na rozdiel od tych pred 20-30-40 rokmi, nemaju problem si povedat rovno, ze to robit nechcu, zatial co predtym to bola rarita. Tak ako nemaju problem povedat ucitelovi TV co si myslia o tom "spravodlivom" hodnoteni a hlavne zbytocnom atd. Co ja vidim, na dcere a jej kamoskach, ak aj prestali sportovat casom, cvicia doma, zdrava strava im hovori viac ako detom pred xy rokmi, vplyvaju na nich socialne siete aj "propagacia" zdravotneho zivotneho stylu.
Ja by som sa nebala nedostatku pohybu, bala by som sa skor o dusevne zdravie deti, kedze neustaly tlak a zhon a vsetko okolo na nich vplyva viac, a k tomu nahanacky na splneneie nejakych "povinnosti", a vsetko musia vediet super, ziadna zabava casto pri nicom uz nie je. A teda spat ku chorobnosti.. zacina casto v utlom detstve, alergie to a ono.. Nie pohybom sa to vsetko nevyriesi zazracne. Skor stravou, pobytom deti vonku, menej "screen time".

jakubrianka
14. mar 2025

@simca06022011 píšem z praxe, nie čo si myslím. Pozrite si štatistiky aký je nárast ochorení u detí. Tiež aké účinky majú tie ktoré lieky a pod. Už nemám čo dodať k téme.

autor
14. mar 2025

@simca06022011 nemaju problem si povedat ze to robit nechcu. A to je ok? Aj slovencinarke povedia ja sa romantizmus ucit nebudem?

jakubrianka
Autor odpoveď zmazal
zafir01
14. mar 2025

Inak všeobecne mám veľa priateľov na ftvs, veľa ďalších už trénuje vrcholovo našich mladých triatlonistov ,alebo sú z nich kondicni tréneri . A majú spoločný názor ,ktorý zastávam aj ja ,že osnovy na telesnú na zs-ss sú zastaralé .a pritom pohyb je tak pre človeka prirodzený a konkrétne pár ,ktorých mám poblizku ,ho vedia deťom tak priblížiť ,že sa vedia do športu a pohybu zamilovať.
Nie každý má cit pre výtvarnu ,či hudobnú ( našťastie sa znamkovanie zrušilo ) ,či má telesne predispozície na rôzne športové úkony . Nie každý dokáže urobiť premet ,či skočiť cez kozu ,alebo skákať podľa tabuliek do diaľky a pod . No stále je tu obrovská variabilita pohybov ,hier .pri ktorých nám deti nezdreveneju ,budú ich baviť , naučia sa vyhrať ,prehrať , disciplíne ak to treba . Môjmu synovi sa výrazne zlepšili známky ( dyslektik a všetky možné dys ... ) keď zintenzívnil tréningy . Začal plávať 2x týždenne plus neskôr crosfit. Je to paradox ,lebo nemá toľko času na učenie ,no nosí domov lepšie známky. Je psychicky odolnejší , chorý je raz ročne . Tvorí si nové sociálne skupiny priateľov ,má zdravé sebavedomie a podľa jeho slov ( má 13 ) . Je rád ,keď vidí progres . A to ho posúva aj mentálne dopredu.

tiezjedna
14. mar 2025

@jakubrianka tak isteže nie je problém čierno-biely. Ja som len reagovala na to, že sa tu písalo, že veľa rodičov nejde deťom príkladom a napísala, že nie vždy to musí byť zrkadlo, keďže pravidelne stretávam na tréningoch rodičov, ktorí okolo zdravého životného štýlu ani nebežali a podľa toho aj vyzerajú, a ich deti sú špičkoví športovci s vysekanými postavami👍

jana_eyre_2
14. mar 2025

@zafir01 ja si myslím, že by bolo najlepšie keby sa na telesnej cvičil smsystem, alebo ine fyziocviky.. je to oddychove, podporí to pohyb, správne držanie tela, ale aj psychickú pohodu.. a o to by malo na telesnej, alebo akejkoľvek inej výchove ísť - aby deti prepli od vykonoveho učenia..

simsalabim
14. mar 2025

Autorka - podla toho, co pocuvam od dcery, by si sa divila, kolki naozaj tej slovencinarke povedia, ze sa "ten romantizmus" ucit nechcu.... a nielen slovencinarke. Aj na biologii ci nemcine... Toto nie je vysada telesnej.

annm81
14. mar 2025

@simca06022011 Duševné zdravie dnešných detí nie je v takej hroznej kondícii preto, že majú priveľa stresu a naháňačiek. Je zlé, lebo nie sú žiadnemu reálnemu stresu vystavené. Jediné miesto, ktoré ich objektívne nadmerne stresuje, sú sociálne siete. A rodičia namiesto toho, aby deti od mala vystavovali zdravému tlaku a radili a povzbudzovali ich v prekonávaní prekážok, napr. podať výkon pred publikom v triede, naučiť sa na písomku, vydobyť si postavenie v hierarchií detí, skúšať posunúť fyzické schopnosti na telesnej, spolupracovať aj s tými, ktorí sú im nesympatickí a pod., tak radšej dieťa ospravedlnia a doma ho nechajú ťukať do telefónu, kde je vystavené čomu? Nereálnym dokonalým vzorom, ktoré považujú za realne a ktorým sa nikdy nedokážu vyrovnať.

simca06022011
14. mar 2025

Autorka, nie nevidim problem v tom, ze si deti povedia svoj nazor, ale nie o tom to je, je tu ina generacia mladych, takych so neskolnia hlavu a nebudu suchat nohami, vychovani su tak, ze nemusia, neviem co sa ti na tom nezda? je to proste fakt. Ak ich nieco bavi, zaujima, vidia v tom zmysel (napr aj v tom uceni sa beznych predmetov, vedia, ze to potrebuju napr vediet, lebo potrebuju dobre znamky, idu na taku onaku skolu... ma to nejaky zmysel pre nich, ak pre niekoho nema zmysel natriasat sa pod kosom a odrgavat sa so spoluhracmi kvoli lopte, tak ho tazko najde, ak niekto nechape na co musi splnit limit na bez na 100m, ked nejde studovat telesnu, nepotrebuje nejake testy fyzickej zdatnosti = nenajde v tom zmysel a bude protestovat).
Proste nechcu sa ucit, nechce sa im to = to rovnkao ale za chrbtom ucitela hovorili deti kedysi tiez. Rozculovat sa nad tym, je zbytocne, treba na to proste vediet len reagovat. V konecnom dosledk nenauci sa ucivo = ma za 5. Ale preco ma mat niekto 5ku lebo nerad hra basketbal? :D

jakubrianka
14. mar 2025

@jana_eyre_2 SM systém je veľmi ťažký na zvládnutie pre dospelých nieto pre deti. Tiež to nie je cvičenie v kompetencii telocvikárov a nehovoriac o tom, že tato metôda nie je všeobecným liekom na všetko a nemá nič spoločné s rozvojom telesných zdatností u deti. Treba ponechať návrhy na FTVŠ profíkov.

simca06022011
14. mar 2025

@annm81 no nemam pocit, male deti od pomaly 4 rokov su prevlacane ako macence z takeho onakeho kruzku a rychlo, a sup sup... skolaci mali detto, ledva sa mozu adaptovat skole ale uz maju bezne 2-3 mimoskolske kruzky... a niektori aj viac. Aby im nieco neuslo a nahanacky a domov zo skoly s rodicmi upachtenymi o 19-20tej a este sa pripravit do skoly na dalsi den. Teraz ked dcera chce ist s niekym von, len tak, tak tazko zozenie, taky trening, onaky kruzok, hentake preteky toto a hento, alebo niekde turistika a vylety s rodicmi neustale... krasne detstvo :DD A hlavne neviem, kde su tam tie akoze doma leziace deti, o ktorych sa tu pise.
Deti sa nikdy nikdy v mojom 40+rocnom zivote nepodoprovali, sikana ako vysita bola vzdy a vsade a vysmechy, to zbytocne bude maminka doma chvalit a prehovarat... nikto neospravedlnoavl, behali sme vonku ci snezilo, prsalo.. na co to bolo dobre? na figu, dnes by rodicia a aj deti, poslali takych vyucujucich do teplych krajin. A je to podla mna v poriadku.
To ze niektore deti su extremne ofukovane a sedia s mobilmi doma, to je iny pripad. Ja tu pisem o detoch, ktore bezne sportuju, ale je to ina generacia ludi s inym pristupom a nebudu len tak bez brblania robit hocico (a veru, ja si pamatam, ze sme sa dosomrali dost aj pred xy rokmi, len nam to bolo figu platne :D, to ze vela dospelych si asi nepamata ako zboznovali telesnu a pod veci, nechapem)

jana_eyre_2
14. mar 2025

@jakubrianka moje všetky deti ho cvičia každý tyzden, aj ja som ho cvičila.. (pod dohľadom odborníka, neverím že by sa ani pedagógovia nemohli naučiť byť v tejto oblasti odborníkmi)v mnohých krajinách je úplne bežne prístupný deťom,.takže neviem či rozprávame o rovnakom smsyteme.. 😉 okrem toho to, že napíšem svoj názor do diskusie na modrom koniku, neznamená že dávam návrhy ktoré by sa dali niekde uplatniť.. takže neboj sa, ďalej budú rozhodovať iní ľudia ako diskutéri na internete 😏

autor
14. mar 2025

@simca06022011 okej, ty ten problem mozno nevidis ale mne ptide na hlavu aby si dieta rozkazovalo co sa ucit bude a co nie. A co sa tyka znamkovania to suhlasim. Nie je dovod telesnu znamkovat ale o tom tema nie je

simca06022011
14. mar 2025

Nerozkazuje, POVIE, ze nieco nechce. Je to rozdiel, tak sa netreba rozohnovat a zvelicovat. Kedysi vacsina cusala ako hrob ale frflala o dusu a traumy si riesila inak. Povie ze nechce sa ucit romantizmus, ucitelka sa zamesmeje, no budes/nebudes sa moj krasny, inak nebudes mat dobru znaku a debata skoncila. Na telesnej, je to uplne ine, a mala by sa prisposobit tomu, co deti potrebuju naozaj.

jakubrianka
14. mar 2025

@jana_eyre_2 dovolím si tvrdiť, že viem o SM systéme na 100% viac ako tu niektorá ;). Po akom celom svete? ČR a SR je celý svet? 🤔 ste pánu Smíškovi polichotili teraz. Nerozumiem prečo tu miešate rehabilitáciu s telocvikom. To je predsa podstatný rozdiel. Telocvik je dôležitý na rozvoj telesných zdatnosti to sa rehabilitáciou nenahradí.

annm81
14. mar 2025

@simca06022011 Neviem, na akom ideálnom ostrove žiješ, ale každý človek pracujúci s deťmi a mladými ľuďmi ti dnes potvrdí, že nároky na deti drasticky klesli a tým klesli aj ich schopnosti - povedia ti to učitelia prírodných vied, tréneri športových klubov, personalisti, univerzitní pedagógovia, armádni náborári...

Keby tie deti boli tak strašne tlačené napr. do športových výkonov, tak potom by sa tu asi neriešil problém, že väčšina školákov nevie kotúľ, lebo by ho dávno zvládli na tom supernáročnom tréningu v predškolskom veku, že? Ibaže je to inak a reálne väčšina detí nerobí nič a rodičom je to jedno. Je to to, o čom som v tejto diskusií písala vyššie - drasticky sa zväčšili rozdiely medzi deťmi z rôznych sociálnych skupín, kde menšia časť rodičov investuje veľké časové aj finančné prostriedky do rozvoja detí, lebo v školách sú dnes tak chabé nároky, že sa s nimi nemôžu zmieriť. A tí ostatní, teda väčšina? Má smolu.

Na čo bolo dobré behať vonku? Napr. na fyzickú aj mentálnu otužilost, aby človek nemal doživotnú psychickú traumu, že raz zmeškal autobus a musel hodinu stáť na daždi a aby neochorel v nomente, keď na 5 metrov minie človeka so soplíkom.

Deti, ktoré aktívne športujú v kluboch, práveže nebudú vyjednávať čo robiť a čo nerobiť. To robia deti, ktorých rodičia dookola ofukujú, aby chúďatká netrpeli Máš nejaké športujúce dieťa? Ak áno, netuším, ako si k tomuto záveru došla. Deti, ktoré sú vedené nejakým trénerom, naopak chápu, že sa musia občas premôcť, ak sa niekam chcú dostať. Odvrávanie a vyjednávanie sa netoleruje nielen v profesionálnych kluboch, ale ani v nezáväzných športových voľnočasových kluboch.

jana_eyre_2
14. mar 2025

@jakubrianka aha, takže už si podráždená, takže čítaš niečo čo som ani nenapísala.. nikde ani slovo nepadlo odomna o celom svete, písala som o mnohých krajinách.. to je dosť rozdiel nemyslíš?

Telesná výchova podporí rozvoj telesných zdatnosti len v prípade ak učiteľ dokáže deti zaujať a to sa niekedy nedeje.. taktiež je dôležité aby o rozvoj telesných zdatnosti mali záujem a spoluprácu rodičia aj učitelia, čiže malo by to pochádzať už z domu..

ale to už zase budú mnohi brať vztahovacne na seba, úplne poznám tieto typy diskusii.. 😒 už to vidno u teba, nepísala som nič v zlom, ale už si predpodrazdena, tak ideš do útoku.. to si môžeš nechať, fakt nemám náladu sa tu s niekým dohadovať o blbosti..

(Och,.ako som si len mohla dovoliť povedať čo by bolo podľa MŇA fajn pre deti cvičiť, však.. namiesto normálneho vysvetlenia prečo si myslíš že by to nebolo dobré, už podráždene prskas.. o takúto diskusiu záujem vôbec nemám.. )

dskjhfdlkdjhl
14. mar 2025

@simca06022011 Myslis, ze dieta na ZS vie odhadnut, co bude potrebovat a moze si teda povedat, ze napr. na zlomky kasle? Mne uz zacina byt jasne, preco cerstvi maturanti, ktori idu studovat napr. informatiku, nevedia z matematiky pomaly ani zatat, resp. do coho sa pichne, to priserne smrdi nevedomostou. Ak sa im toleruje, ze si mozu povedat, ze sa im nechce a rodicia im este tlieskaju, tak je vsetko jasne. Len potom nech neplacu, ked ich vyhodia. To je ta super pomoc od rodicov, priam medvedia sluzba.

simca06022011
14. mar 2025

@annm81 ja nezijem na ostrove idealnom, ani ziadnom, ale myslim ze su dnes deti ine a teda zastaraly system skol, a tychto vychov (lebo miesa sa sem teraz nieco uplne ine uz) je v prvom rade chyba zleho pristupu tych skol.
Ano myslim, ze deti sa dnes ucia mala, knihy ucivo a vsetko maju na figu.
Ja ti s kludom poviem, ze moje dieta isto kotul nevie. A to chodila 4-6rocna na gymnastiku, ale dnes s jej 180cm ho proste nevie, celu zs ho podla mna ani nerobili, nikdy sa na to nestazovala. Spytam sa jej, ale na 99% som si ista ze ho nevie.. a aj tak = cvici, sportuje, vladze, nie je obezna :D A dokonca nie je ofukovana, chodi busom, aj vcera v lejaku, aj vecer domov, aj do skoly.. nikto sa nejde potentovat a ona tiez nie, ked ma cakat na bus. Proste to su uplne ine veci. A to = pristup rodicov k tomu, aby dieta bolo samoobsluzne a odolne, a pristup v skole = aby vedelo, to co ma vediet.
A ak je na znizenie stresu deti, vhodne prehodnoti napr. obsah a hodnotenie na telesnej a inych vychovach, tak je to to najmenej co sa vie velmi rychlo zmenit. Ale to je len moj nazor, tu by vacsina deti bicovala ako sa tor obili v rokoch 90tich, a nahanala ale tie deti su dnes ine
@dskjhfdlkdjhl dalsia co sem miesa piate cez deviate. V prvom rade sa tu riesila telesna, a aj som JASNE napisala na riadne predmety, ze povedat si moze, aj tak sa to vacsina nauci :D aj ked budu mat reci ako koza bobkov okolo toho :D To ze deti nevedia, ze maturanti nevedia duplom = je chyba ucitelov. Deti co nevedia, nemaju ani rocnikom prejst.

dskjhfdlkdjhl
14. mar 2025

@simca06022011 Nic nemiesam, jedno s druhym suvisi a mozno este viac ako si dokazes predstavit. A nie, nemozu za vsetko ucitelia. Situacia v skolstve je blba aj preto (nielen preto, aby bolo jasne), lebo casto rodicia chodia diktovat do skoly, ako ma vyuka prebiehat a najma, ako ma prebiehat hodnotenie. Na svojich detoch zvycajne nevidia najmensiu chybu, chyba je vzdy na strane skoly. A este raz, nie je to jediny dovod a nie vsetci rodicia takto funguju.

jakubrianka
14. mar 2025

@jana_eyre_2 bez riadneho telovýchovného základu sa deti nenaučia nadstavbu - rehabilitáciu keď im bude treba. Netreba miešať hrušky s jablkami. Žiadna RHB nikdy TV nenahradí a naopak.

tululu
14. mar 2025

Nastastie existuje vela priestoru medzi zakomplexovanym telocvikarom- sikanatorom, ktory nutil kazdeho bez rozdielu na svoje schopnosti a stavbu tela dosahovat rovnake vykony a telesnou, kde nikto nic nemusi a vala sa. Existuje moznost, kde ucitel vedie dieta,aby o kusok prekonalo samo seba a nie nejaku normu. A tam sa buduje sebavedomie a laska k pohybu. Predpokladam, ze vacsina rodicov by nemala problem s takymto pristupom. Kolko ucitelov ma ale takyto sposob? Lebo uprimne, ziaden extrem nie je dobry a tlacit nasilu dieta do vykonu, na aky nema je rovnako destruktivne ako netlacit ho vobec, len inym sposobom.

simca06022011
14. mar 2025

@dskjhfdlkdjhl samozrejme. lebo ucitelia su nesvojpravni, skola nema ziadnu odolnost v nejakych zasadach, tak si daju diktovat.. kedysi by rodica vysmiali a poslali domov. Ja mam prave skusenost, ze malokedy skola v niecom povoli, aj ked to dava zmysel, co sa ziada... dokonca poziadavky (vid tu ina tema, kde sa studentka stazuje, ze ucitel neuci) na to aby deti viac ucili, bola u nas vysmiata... :D cize ak sa stazuju ucitelia,ze sa im zle pracuje, tak ma to mrzi, ja viem, ze su dnes deti aj divoke, aj drze, ale stale je tam koooopa deti, slusnych, ktore sa chcu ucit, a nedostanu to. lebo ucitel si nevie narobit poriadky, alebo ma ine priority. Alebo vyhovorky. Co je to staranie sa do hodnotenia, je v dnesnej dobe tiez subjektivna vec, co to je vobec to "staranie sa". A je velky rozdiel v telesnej a ostatnych predmetoch...

@jakubrianka ziadnu "telovychovu" riadnu sa na telesnej deti neucia, max pobehovat hore dole, nikto neriesi ako cvici, ci dobre cvicia, ci dobre stoja... rozcvicka hala bala -zvacsa ju dava na druhom stupni ziak, potom uz to co maju naplanovane, ci hry alebo nejake ine veci. Ak niekto nieco nevie, nikto sa tomu nevenuje a dieta ide dalej, niekedy nastastie bez komentarov, niekedy s urazkami a komentarmi aj od vyucujuceho. Tolko k telesnej. A to ze si vela telocvikarov (najma zien) mysli, ze su bohyne a ich predmet je najdolezitejsi pod slnkom, ani nejdem opisovat.

zafir01
14. mar 2025

@jana_eyre_2 môj stredný minule prišiel ,že prvú hodinu hrali loptove hry a potom mali jógu.. sa mit o veľmi páčilo . On má 7 a dcéra 3 .zapnú si na YouTube detskú jogu a vyťahujú karimatku . Minule aj s našou detskou návštevou nám pred .projektorom cvičili 6 malých detí také boli podarené . Sa snažili mostík urobiť a dobrú a podobne 😀