Vrecúškové aktivity mladší školáci - 1. stupeň
Zaujima vase dieta geografia a chceli by ste mu vyrobit nejaku zaujimavu aktivitu ? Alebo zatial ho nezaujima a chceli by ste vzbudit u neho zaujem ? Prva tema vymeny - geografia 🙂
Ahojte, ja by som privítala: slnečná sústava a fázy mesiaca, mapa sveta so všetkým, polystyrénový model zeme, a kľudne aj vlajky. Sopku nie.
Ja som rozmýšlala nad mapou Slovenska, asi látková, vyšitá hranica, plus z filcu kraje západ, stred, východ, ďalšie rozdelenie na kraje - trnavský, trenčiansky ...- môže byť tiež z filcu. Na kartách , ktoré mestá patria do daného kraja. Dalej niekoľko väčších miest asi napísaných na látke alebo na filc, so suchým zipsom, možno karty s obrázkom daného mesta, z druhej strany niečo zaujímavé napísané o danom meste, ešte ma napadá - počet km medzi mestami (napr. z BA) + ako dlho trvá cesta autom na dané miesto. A asi by som urobila dve mapy SR, na druhej by som zakreslila ako mestá správne ležia - farbami na textil, aby si dieťa mohlo skontrolovať. Budem rada ak mi poradíte, nemám veľkú skúsenosť s výmenami, s výrobou áno, ale neviem akú máte predstavu o náročnosti.
Ďalej ma napadajú temy ako: časové pásma vo svete, v ktorej krajine - koľko je hodín.
- spracovať každý kontinent zvlášť, teda Afrika so svojimi krajinami, Severná Amerika všetky krajiny, Južná Amerika a tak dalej...
- náboženstvá vo svete
- jazyk a písmo - aké druhy jazyka a písma sa používajú v jednotlivých krajinách (ukážky z neho).
za mna okolo 10 ucastnikov ... a este selektujem ponuku sama u seba 🙂
mna este napada, co by som mohla
- zname stavby sveta - mapa sveta s bodkami kde sa ktora stavba nachadza + karticky stavieb (Egypt pyramidy, Velky cinsky mur, Tadz Mahal, ...) - spracovat by som mohla stavby zo Safari tuby + aj nejake dalsie
uvitala by som napr. spracovane obyvatelstvo - ludske rasy - europoidna, mongoloidna, negroidna, ... + zaujimave domorode kmene (Indiani, africke kmene, Thajsko - zirafie zeny, ...)
@lenusskaa, myslím, že 10 aktérok je optimum. A čo sa týka tvojich tém, mne sa najviac páči sopka (formy povrchu zeme a známe stavby sveta už máme).
@gagagu, pre mňa by bola zaujímavá slnečná sústava a mapa sveta (vlajky Európy mám všetky spracované a aj fáze mesiaca a trojzložkové karty slnečnej sústavy sa nachádzajú v našej zbierke).
@emate, tému - Slovensko, jeho kraje a krajské mestá by som brala. 😉
ja by som mohla spracovať toky, rieky. Buď by som sa zamerala na Európu, alebo celý svet, prípadne Slovensko. To je môj návrh 🙂
baby, za mna tiez 10 ludi, ja sa zatial velmi nezapajam, skor sledujem, co navrhujete a premyslam...🙂 mam uz nejake napady, navrhy, .... z toho, co ponukate ma zaujala sopka, model zeme...., mapu mame, vlajky tiez, ....
Dievcata - poprosim vsetky navrhy zverejnit do 26.10. , dakujem. Potom prebehne hlasovanie, ktore aktivity sa budu vyrabat.Zaroven prosim , aby ste si nachystali 2-3 aktivity , aby v pripade , ze vacsina uz podobnu aktivitu vlastni , ste mohli hned ponuknut inu. dakujem a tesim sa uz na tvorenie 🙂
Ako druhá aktivita ma ešte napadlo les, lesy, typy lesov na Slovensku, Európe, prípadne vo svete. Pralesy. Ich zloženie, ako aktivitu by som mohla urobiť typy listov z machovej gumy, prípadne mapu a prikladanie na ňu.
@gagagu ja sa idem rozlucit, napad je to perfektny, ale nezvladnem to teraz zrealizovat, akosi sa mi nakopilo viacero veci, mozno niekedy nabuduce... Dufam, ze som sa odhlasila vcas a ze to nevadi... 🙂 Drzim palce pri realizovani. 🙂
@mimamijami ok 🙂
baby, pisem svoju ponuku, i ked definitivne sa k ucasti vo vymene vyjadrim az po dohodnuti terminov a po odhlasovani aktivit, kedze vela veci mame...
1. continent bag/ cont. boxes - zalezi od dohody, bud kompletne kontinent, alebo sa specialne zamerat na niektoru stranku a urobit vrecuska pre vsetky kontinenty (stavby, jedla, rastliny, hudba, zvierata, miesta, umenie...)..., ak by som si mala vybrat jeden, tak afrika
2. taliansko - stavby, osobnosti, trosku historie, priradovanie k mestam (este nemam presne domyslene spracovanie)
3. bratislava bud formou lapbooku alebo nieco na sposob continent bag
4. pismo, historia, cyrilika, hlaholika, texty, porovnavanie.. (nie je to cisto geo, ale ciastocne to sem zasahuje)
este pridavam dalsie tipy za seba
kolobeh vody
alebo atmosfera - casti
Dievcata, strucne zhrniem navrhy, poprosim napisat o co mate zaujem v tvare 1A,2B...atd a potom 6 top tem, to znamena, ak sa vam od niekoho nehodi ani jedna tema, ale od inej aj dve, napiste v druhom vybere top 6- 6 tem , ktore vas najviac oslovili. Napisem to tu strucne, v diskusii je aj podrobnejsi popis ku kazdej teme 🙂
1. gagagu A skladacie vlajky
B mapa Svet
C slnecna sustava
2.lenuska A Zem-obeh,vznik,sfery
B sopka
C formy povrchu Zeme
D stavby sveta
E ludske rasy
F kolobeh vody
G atmosfera
3.ivaz A cesta do hlbin Zeme
4. emate A Slovensko
B Casove pasma
C kontinenty
D nabozenstva
E jazyk a pismo
5. vmb A toky, rieky-Europa, svet
B lesy -Slovensko, Europa, Svet
6. sunsun A continent bag
B Taliansko
C Bratislava
D pismo- historia
1B 2B 3A 4A 5B 6D
Top 6 tem: rovnake 1B 2B 3A 4A 5B 6D
1 C (pokiaľ by to bolo plastické prevedenie, lebo moji chlapi hrozne neradi pracujú len s filcom alebo kartičkami, ) @gagagu
2 B (páči sa mi nápad skladačky prierezu sopky) @lenusskaa
3 A
4 A
5 A (toky riek svet – nenašla som akú nepapierovú aktivitu by si vedela k tejto téme vyhotoviť, ale ja si viem predstaviť porovnanie dĺžky riek pomocou stužiek a pridala by som aj najdlhšiu slovenskú rieku) @vmb
6 C ( na spôsob continent bag, páči sa mi aj continent bag – Afrika, len to by asi chcelo jednu špeciálnu výmenu, kde by každý účastník vyrobil jeden kontinent. To by bolo super.) @emate
Takže môj sumár 1C, 2B, 3A, 4A, 5A, 6C
Takze
@ivaz Cesta do hlbin Zeme
@emate Slovensko
@lenusskaa Sopka - pre emate moze vyrobit Zem obeh,vznik, sfery
to je 100 % odhlasovane
co so zvyskom???
@gagagu mapa Svet -3x sunsun, ivaz, vmb ???? moze byt?
@vmb lesy -4x sunsun,ivaz ????
@sunsun pismo historia 3x sunsun. ivaz, lenuska ??
Suhlasite s temami, co presli? Este k lesom - chceme Slovensko, Europu, Svet? Vyroba prototypu aky si dame termin?
@lenusskaa
môžeš mi dať prosím link na ten lapbook? máš ho niekde uverejnený? nevšimla som si, že píšeš o lapbooku, potrebujem ho vidieť a potom by som sa teda definitívne rozhodla. dakujem.
@gagagu
@ivaz @vmb @sunsun Ja zajtra odchádzam a až do konca týždna budem mimo, tak navrhujem termín do 9.11. mne by mal týžden po večeroch stačiť, ale samozrejme môže byť aj viac, či menej. Prispôsobím sa.

@lenusskaa ja som ešte neprišla na to, čo by som mohla vyrobiť ☹ Počet max. 10. Teraz mám toho veľmi veľa rozrobeného, tak dúfam, že sa mi podarí aj toto spraviť 🙂 Ak vás niečo napadne, čo by sa vám páčilo vyrobiť, navrhnite a ja to spravím 🙂