Vrecúškové aktivity pre 3 - 5 ročné deti, nové nápady
Ahojte, hladam maminky, ktore by sa chceli pridat do vymeny vrecuskovych aktivit pre deturence cca 3-5r. Chcela by som vsak, aby sme nasli nove veci, nove napady. Urcite je nas viac, ktore sme sa zucastnili niekolkych vymen a vyrabame si veci aj same, takze toho uz mame kooopec. A stale chceme viac ;) Teda nase deti. Ale tie klasicke aktivity, co sa neustale opakuju uz vsetky mame. Myslim, ze sa da najst, vymysliet aj vyrobit nieco neokukane.
Bola by som rada, keby sme sa nasli a vsetko vyslo tak, ze nasim ratolestiam vyrobime paraaadne darceky do adventneho kalendara. Termin ukoncenia by teda bol koniec novembra, zaciatok decembra. Resp. radsej skor, aby sme mohli pripadne predlzovat ;)
Pridate sa?
@sonislawa ak by ti to nevadilo, ze menim nazor, tiez by som asi najradsej mala kocku. pismenka doma uz povystrihivane mame, aj z dreva, tak toto by sme mali take variabilnejsie. ak to nie je ok /nemas kocky alebo cokolbvek ine/, tak potom z penovej gumy. dakujem
@adelajda2012 ja mam uzatvaratelne sacky take pevnejsie z ikey - taky hruby igelit to je, bola som ich minuly tyzden kupit. tie kamene urcite udrzia.
@adelajda2012 este neviem ako zabalim toho panaka, lebo do sacku to fakt nevojde, ale nieco vymyslim, mozno len zrolovat a previezat stuhou...
a k tej kocke, tak velmi som sa na to namotavala a tesila, ze aj ked nebude v tejto vymene, tak do dalsej špeci 🙂 vymeny si ju hlasim ja 😉
@bambulka18 za mna - previazanie stuhou je super 🙂
@adelajda2012 su aj vacsie ko A4... a ja mam v jednom A5kovom odlizenu polamanu skridlu s tehlou koli jednej aktivite ma to.dobre 2kila a v pohode to drzi🙂)
Inaaak uz mam 100mikulasov🙂)) vystrihnutych....aaa dosiel mi filc:( v pondelok dokupim a striham dalej🙂))) jo a dnes na poste som pozerala krabice take vacsejsie ale aj to bude asi male na vsetky aktivity:(.... uz som rozmyslala nad tym ( neviem teda od kial ste cicusky ) ze by sme si spravili vylet a stretli niekde 🙂)) hmmm? Asi blbost co:(?
@cicamica1980 super! tie ikeacke poznam, tie su fakt dobre a pevne a aj ten "zips" dobre drzi a lahko sa zapina.
@crazy1 no stretnut sa...tak to teda neviem 🙂 Ja sama by som asi mala problem cestovat niekam na dohovorene stretnutie 🙂
A dufam, ze si postrehla, ze uz nas je len 8, cize ti odpadla vyroba jedneho kalendara. Aby si nevystrihovala zbytocne.
@sonislawa hmmm...rozmyslam ktoru variantu si vybrat...tazke vyberanie, ale ak by ti to nevadilo, tak ja by som zvolila predsa len tie kartonove pismenka (jednofarebne, vsetky rovnakej farby). Bude to novy material, to ma láka. Ale ak by si nestihala, tak mozu byt aj z machovky v pohode.
@cicamica1980 este ma napadlo, ze potom mozes odvazit kolko asi bude vaha jednej sady kamenov. Ja vobec nemam odhad, tak netusim kolko bude mat cca balik so vsetkymi aktivitami. Ale balik do 5kg by mal stacit, nie? Rozmyslam, kvoli postovnemu, co budete vkladat do balika.
@bambulka18 Stuha je super. A ked budes mat prvy hotovy, tak daj foto. Aj poskladaneho nech vieme, ake velke krabice mame zhanat 🙂
@adelajda2012 ja uz tu zakladnu sadu kamienkov mam hotovu dedko, babka, otec, mama, dcera,syn, babatko. len uz mi dosli sutre. mam v plane ist na dalsie, len sm tehotna a trochu mi zacalo tvrdnut brucho, tak sa setrim. a dost zle sa mi zohyba ku kamenom🙂 takze ak sa mi podari tento vikend alebo ten dalsi, este by som nieco este urobila, ale slubit vam to nemozem. premyslala som, ze napriklad nejaku postavicku - napr. doktora. alebo neviem, proste nieco typicke co sa da identifikovat podla oblecenia. pripadne kocky nemate tip? este som premyslala, ze mozno nejak zviera - macka alebo pes, ale to nenajdem taky tvar sutra, trakze by to nebolo na cely kamen a okolie by som musela namalovat nacierno - a neviem, ci by to pekne vyznelo...
dcerina sada, co som jej uz dala na hranie vazi 520 g, takze aj s rezervou do 700 g na osobu by to malo byt.
@adelajda2012 ...Ahojte dievcata...
...bolo mi "posepnute" ze Vam vypadla mamina co mala vyrabat kocky... tak som skusila skontrolovat zasoby filcu a ineho materialu, nastartovala som stroj a ponukam Vam na posudenie moj pokus... 😉
Prvy prototip je filcova kocka o rozmere cca 8x8cm, naplnila som ju ryzou+polystyrenovymi gulickami co byvaju v kojacom vankusi... aby to nebolo velmi tazke, ale ani lahucke...
Podla casovej narocnosti na jednu kocku by som vyrobu kociek do terminu myslim zvladla.
O cosi vecsi problem pre mna - pocitacovo menej zdatnu by bola priprava hracej karty k tomu... moznost vytlacenia a zalaminovania mam...
Ak by mi niekto mohol potom trosku pomoct s tym ze co presne by na nej malo byt, snad by som to nejako....
Z tohoto mi to nie je celkom jasne ako by to malo vyzerat a co by to malo obsahovat...
"pointa dvoch farebnych kociek by bola,ze keby sa hodi dvoma kockami - tak dieta musi "zmiesat" farby a na karticke pozriet spravnu farbu - napr na jednej kocke padne cervena a na druhej zlta - cize dieta musi spravit oranzovu "aktivitu"" ....
...ak ste si medzitym nasli inu nahradnicku, ci ste si uz odsuhlasili vymenu bez vypadnutej kocky, tak nevadi, aspon som vdaka Vam zistila ze viem usit kocku 😵
@adelajda2012 Jeeeeeeeeeeej, az teraz vidim ze vy ste mali odhlasovanu prave tu druhu kockovu aktivitku🙂 😎 Tak nic, prepacte, drevene kocky nemam🙂 Prepacte mi "spestrenie" vasej temy, idem sa hrat s kocockou🙂
@ask s tym zmiesavanim farieb sme sa nakoniec nedohodli. Kocky maju byt podla tohtopopisu.
POPIS: Mali by to byt tri kocky. Na jednej by boli cviky - lahni si na chrbat, urob drep, zatoc sa atd.. Na druhej by boli bytosti - napr. macka, tucniak, babatko, princezna... Na tretej by boli emocie - strach, hnev, radost, plac... Hodili by sa vsetky tri kocky naraz a znamenalo by to napr.: lahni si na chrbat, ale urob to ako rozzurene babatko. Mohla by pri tom byt super sranda.
Pripadne by sa mohlo hrat aj len s jednou kockou, dvoma kockami...
Prva kocka- urob cvik podla kocky,
alebo len druha kocka- znazorni macku,
alebo druha a tretia kocka - znazorni smutnu macku,
alebo prva a tretia kocka-lahni si na chrbat ako macka...rozne by sa to dalo kombinovat
Otazka je, ako by si na filc dostala tie znacky. Mozno by to slo len nakreslit permanentnou fixkou. Bolo by to najjednoduchsie ale neviem ako by to vyzeralo. Skusis?
Ja som to chcela robit tak, ze na prvu kocku, kde su postavy a zvierata budem lepit obrazok vystrihnuty z filcu napr. symbol pre macku by bol hlava macky s usami a pripadne dokreslene fuzy, aby to bolo rozpoznatelne. Pre princeznu by som nalepila korunku. Pre babatko napr.hrkalku, alebo take nieco... Teraz som robila k aktivite filcovych minimacikov a zistila som, ze staci vystrihnut zakladny tvar a zbytok dokreslit permanentnou fixkou. Mozem ti hodit foto.
Na druhej kocke sme rozmyslali emocie vyjadrit pomocou pocasia. Smutok-dazd, hnev-burka, radost-slniecko, ale dalej som v koncoch...ako vyjadrit napr.strach?
Tretia kocka mali byt tie pohyby- to tiez neviem ako urobit. Asi tiez vymysliet nejake symboly. Napr. na "zatoc sa" by bol symbol spiraly. To by stacilo vystrihnut kruzok z filcu, dokreslit fixkou spiralu a prilepit na kocku.
Mali sme tu na to uz dve maminky, ale stale sme sa motali len okolo technickych problemov a konkretny navrh v podstate nepadol.
Este je moznost urobit to tak, ze kocky by boli len farebne a k tomu by bola predloha kde by bolo napisane, co ktora farba znamena. Napr. cervena farba - obrazok tociaceho sa cloveka (aby to aj deti vedeli precitat) a text "zatoc sa". Ale uz by to asi nebolo uplne ono.
Uz je pokrocila hodina a uz sa mi nechce to po sebe citat, takze sorry za preklepy. Dufam, ze to, co som napisala ma hlavu a patu. A na zaver: veeeelke dakujem za ochotu! Skus porozmyslat, ako by sa s tym dalo popasovat a daj vediet, ci do toho ides. Myslim, ze ostatne aktivity stoja za to a aj spolupraca je tu vyborna, takze budeme radi, ked sa pridas.
@ask my sme praveze chceli radsej site ako drevene...ale neprisli sme na to, ako "na to" 🙂
A co...hra sa ti dobre? Kotula sa? 😀
@adelajda2012 Az potom som si vsimla😅 Dakujem🙂 Idem este popremyslat...nie je to jednoduche a casu je malo🙂
@adelajda2012 Kotula sa dobre po koberci, na drevenej podlahe sa jej smyka🙂
@cicamica1980 rozmyslam, ze pes so zvesenymi usami by mohol byt aj na cely kamen, nie? Viem si to predstavit. Alebo co tak snehuliak?
Ale ked mam hovorit za seba, tak ja by som radsej este nejakeho cloveka. Aby sa dali medzi sebou tie kamene pripadne aj kombinovat. Kludne aj nejakeho uplne neutralneho. Nemusi byt profesia.
Samozrejme, ak sa nedostanes na kamene, tak nevadi. Aj zakladna sada bude super ;)
@adelajda2012 v malovani ludi mam uz prax🙂 pockam co este napisu ine dievcata, mohla by byt este napr. Teta a stryko
@cicamica1980 ja si myslim ze uplne staci to co uz mas..... je toho dost... .:-*
@adelajda2012 nie je problem karton. Ja len ked vidim tie vase prace, tak som nechcel, aby ste boli sklamane. Tie veci su nadherne. A radsej som vam dala na vyber, aby ste boli spokojne. Ono zas tie pismenka nie su problem. Ak sa ti nebude pacit, lahko si kupis akukolvek abecedu (ved su machove, plastove, penove a vsetko uz vyrobene a teda aj pekne).
@cicamica1980 aj ja si myslim, ze rodina je super. Dolezitejsie ako kamene je brucho 🙂. Ja budem spokojna so zakladnou sadou. A ak by si predsa len chcela... tak mne by sa aj ten pes a macka (ako jedno kamene) do rodiny pacili. A z postav - za mna pani ucitelka, predavacka, doktorka, opravar... proste profesie a mohli by sme im nejake domceky nakreslit.
@adelajda2012 ahoj no ja som myslela ze, bude mat kazde zviera svoj kobercek takze najvacsi by mal nejakych 30x 70 pptpm.uz len.mensie. malo by sa mi yo do A3 vojst.
@fada ja mam doma pismenka z machovej gumy....ale vobec nemam predstavu o akej kocke si pisala.
@rienok nemyslela si mna a moje pismenka? Ak ano, tak vysvetlenie. Moja hra "ako zneju hlasky" sa sklada z pracovneho listu, kde su obrazky a pismeniek. Dieta vyberie obrazok, povie nahlas slovo, vyslovi prve pismenko v slove a najde pismenko. ktore moze byt
1. nakreslene na drevenej kocke
2. vyrobene z machovej gumy
3. vyrobene z kartonu a olepene servitkou
@cicamica1980 ahoj, tiez som toho nazoru ako sonislawa. aby si si radsej davala pozor 🙂. ked ti tvrdne brusko. tiez mi postaci to co uz mas. je to perfektne 🙂. ale ak sa na to citis, nebola by som proti zvieracim kamenom - pes a macka 🙂.
dievcata🙂
takze vcera v ramci prechadzky sme to dali az k jazeru a sutre mam🙂
pokusim sa urobit este 2 postavy a 2 zvierata🙂
tie postavy dam urcite, lebo v tom uz mam prax🙂
uvidime, ako mi vyjdu tie zvery🙂))
postavy som sa rozhodla, ze urobim lekara - to bude muz, hlavan bude neutralna /kombinovatelna/ a telo mu urobim biely plast , okolo krku dam fonendoskop, a do vrecka palicky do hrdla....
druhu postavy zvazujem predavacku - tato bude komplet univerzalna - do vlasov jej dam nejaku celenku a telo obleciem do vesty s vreckom, takze to moze byt aj teta, nemusi to byt predavacka
tej macky a psa sa trosku obavam🙂)) takze urobim tieto 2 postavy a potom sa skusim pohrat s mackou a psom🙂 idealne by som chcela na 1 kamen cele zviera - hlavu aj telo, ak mi to moc nepojde, tak asi dam na kamen iba hlavu... uvidim🙂
@cicamica1980 uzasne, dakujeme 🙂

@adelajda2012 to je skoda... no co uz