Výmena vrecúškových aktivít 2 - 5 rokov, začiatočníci
Ahojte, kedze je tu vela vymenychtivych maminiek, dovolim si zalozit novu skupinku.nazvala som ju Zaciatocnici a primarne by mala byt urcena pre tych, ktory si este len zakladaju zbierku monte pomocok. Ja osobne velmi rada pracujem s filcom alebo machovou gumou. Nemam vsak sijaci stroj, takze pri rucnom siti si trufam vyrobit max 15-20 kuskov, cim je obmedzeny aj pocet ucastnicok vymeny. Zaroven je to aj vyzva a pozyvam ku nam maminky, ktore pracuju so sijacim strojom alebo maju pristup k drevenym polotovarom, aby boli pomocky co najzaujimavejsie. Na webe je obrovske mnozstvo napadov, verim, ze spolu sa nam podari vytvorit krasne veci pre nasich najvzacnejsich 🙂 postupne pridam nejake inspiracie.
@ihrisko2009 ja som tu po dlhej dobe, len chcem na margo hmatoveho pexesa povedat, ze prave v inej skupine robim hmatove pexeso, robim 10 parov kazdej mamicke, cize 20. A kedze ho nechcem robit z materialov, ktore ma kazda mamka doma, stoji to dost vela casu a financii. Snazlili sme sa v nasich rodinach zohnat materialy, s ktorymi nie vsetky deti pridu do styku, nakupila som 400 rovnakych viecok, kde som sa snazil vyhoviet rozmerom original montessori hmatoveho pexesa a je s tym riadna drina. Myslim si, ze robit hmatove pexeso o pocte 5 parov je malo, a tiez, ak sa tam da vsetko len bezny material, je to malo. Taku mam osobnu skusenost z tvorby. Potom by som skor navrhla radsej hmatove pexeso na geometricke tvary, aj keby to bol rovnaky material, zdalo by sa mi lepsie vytvorit 5 parov gemoterickych tvarov ako 5 parov materialov, ktore mozeme dat dietatu ohmatat doma.
@majaza popravdde, zdalo sa mi jednoduche spravit to pexeso, ale s manzelom sme taki detailisti, ze sme rozmyslali nad vsetkym, aka velkost je dobra pre detsku rucku, tak sme skumali original rozmery, v akom velkom vrecusku sa bude detom dobre hladat, aby mali priestor pre rucky a kadeco. Niektore z materialov, ktore davame su napr. prava koza, ovcie runo, lanova latka, materialy zo stavebnictva, ktore neveim pomenovat, ale maju zaujimavu strukturu. Vcera sme prave boli tri hodiny u jedneho pana, ktory nam vyrabal z kovu raznicu, aby sme mali rovnako velke vyseky 🙂 Mozem potom poslat fotky.
@tehulka13 s tymto plne suhlasim. Nemam sice skusenost s tvorbou hmatoveho pexesa, ale pri takomto pocte mi to vychadzalo casovo aj financne nakladne ak to ma byt aj kvalitne aj plnit svoju funkciu.
@tehulka13 klobuk dolu 🙂
@martina646 ono vacsinou byva cca 1-1,5 na jednu aktivitu.... ja som napr. v predchadzajucej vymene platila skoro 60e... ale tak ja som kupovala uplne vsetko - latku, farby.... aj tak mi to stalo za aktivity, ktore som dostala... to je tazko porovnavat, kazda mame k dispozicii nieco ine, niekto vie konkretny material zohnat lacnejsie... ja by som tu cenu velmi neriesila, skor vnimam ako dolezite, aby naozaj vacsina suhlasila s navrhnutou aktivitou a aby sa podrobne popisalo jej prevedenie, material, velkost.... nech sa vyhneme zbytocnym sklamaniam a nech su naozaj aktivity dobre urobene a odolaju nasim detom... 😉
@tehulka13 fakt klobuk dole potom pred tvojim pexesom. ja som v tomto uplny zaciatocnik, toto je moja prva vymena a to pexeso z vrchnacikov som videla iba na obrazku a zapacilo sa mi. Ale tvoje by si asi mohla vyrabat aj na predaj 🙂 posli potom prosim foto
Tak ja neviem kocky, skusim porozmyslat, mozno by som mohla vrchnaciky nahradit nejakym kartonom, alebo hrubym materialom a na to potom pripevnit nejaky material. Alebo ak budete za vrchnaciky, kludne to mozem urobit tak ako tu uz niekto pisal, ze vyrobim napln a do vrchnacikov si to kazdy da sam. Na site pexeso si netrufam, lebo nemam stroj a v ruke sit... tak to by bolo mozno do buducich vianoc 😀
Mozno by bola lepsia ta druha aktivitka gombikovy obrazok, alebo som nasla nieco taketo - obrazky, ktore sa prestrihnu na 2 alebo 4 casti, dieta ich sklada, su tam rozne tvary aj farby.
@tehulka13 ja sa obavam, ze u nas nema sancu taketo pocitanie prezit.... 😒 pozeram, ze mas rovnako stareho syna, on to zvladne?... akoze viem si predstavit, ze by som to odlozila na neskor, no asi by som privitala aj nejaky iny navrh.... je pravda, ze tato skupina je urcena az do 5 rokov, takze mozno bude prave toto vacsine bab vyhovovat.... 🙂
@ivka03 napln do vrchnacikov jsa mi az tak nepozdava.... ale inak vies nahradit vrchnaky hrubym kartonom (mam skusenost s mojim drobcom, ze je celkom odolny - robila som mu naposledy voskove pexeso a prezilo uz vselico 😀 )... gombikova aktivita je fajn, aj toto posledne, co si sem hodila sa mi pozdava... ale to by asi tiez karton alebo zalaminovat....
inak baby, ja som sice uz dva napady dala a oba budem robit pre svojho drobca, lebo chcem, aby ich mal, no keby ste chceli este nieco ine, tak viem ponuknut aj ine alternativy.... napr. toto som vyrabala mojmu chrustikovi a teda ma to velmi velky uspech... je to usite, namalovane a funguje to na suchy zips... tym, ze moje sitie na stroji je v plienkach a sit rucne pre 20 bab je pre mna nemyslitelne, tak vam to viem ponuknut v zalaminovanej podobe ....
@sunsun ja by som spachtlicky tiez odkladala na neskor, nakolko je tato skupina urcena pre deticky 3-5 rokov, musim sa ja prisposobit 🙂 Nemozem tu ponuknut nieco, co by bolo pre 1 rocneho. Ja som sa hned na prvej stranke prihlasovala s touto aktivitou, pretoze si myslim, ze 3 rocne deticky to mozu vyuzit na hmat, aby spoznavali kvantitu, ako na kazdej spachtlicke je o jedno viac, starsie uz budu vediet pekne poratat.
@majaza srobovanie je vyborne, to by sme mohli v ramci vymeny aspon jedno dat 🙂
@martina646 inak este mi napadlo s tym albumom, mozno by stalo za to urobit dva albumy a do jedneho nahadzat inspiracie, ktore sa tu vyskytuju a do druheho dat kazdej ucastnicke jej napady (2 - 3) z ktorych si ostatni mozu vybrat... lebo niektore baby tu dali vela napadov a davat ich vsetky do albumu bude problem pri hlasovani... tak som to postrehla vo viacerych vymenach a celkom sa mi to pozdava....🙂 na druhej strane album inspiracii moze posluzit vsetkym, ktori nevedia, co robit....🙂 ........
@ihrisko2009 ahojte.. mas na toto pismenkove puzle link? ze by sa to dalo stiahnut?
@sunsun , ano vtačika mam v užšom vybere, aj s tou reťazou spajacou. 😉
a to šrobovanie verim, ze niekto spravi, to sa mi pozda, pravdupovediac viac ako šrobovanie matiek šrobikov 🙂
@ivka03 ja by som pexeso prijala aj na tom kartone...
mne ide hlavne o aktivity, ktore v obchode nekupim a rozvoj hmatu je velmi dôležity a na to je velmi malo hračiek (aspon my nemame)...
inak som našla take predlohy na výrobu hračiek, možno sa to niekomu zíde...
https://www.modrykonik.sk/blog/breky/album/pred...
a inak, ja mam baby 2 a 4,5, tak sa mi hodia aj jednoduchšie aj zložitejšie veci 😀
tak aj tie špachtličky môžu pre nas byt 🙂
a zas som našla krááásne inšpirácie, tak to tak vidím, že toto nebude naša posledna výmena 🙂
@adelajda2012 tak ta husenicka (alebo stonozka).... klobuk dole....-) parada.... 😉
@ihrisko2009
@tehulka13
@moninka1
@slniecko379
@samila
@martina646
@miracle
@drobeceklucina
@fufina1
@sunsun
@ivka03
@liesi
@adelajda2012
@ivianocka
@lucia814
@zyzu
@myzma
@majush
a ostatne
zienky, prosim/navrhujem @ihrisko2009 alebo adelajda2012, alebo niekto iny(kto ma moznost - cas), aby ste vytvorili albumy a pridali linky do diskusie.
1.album: Vyberame vrecuskove aktivity 2-5 rokov
2.album: Vyherne vrecuskove aktivity 2-5 rokov (navrhy a realita)
3.album: Inspiracie vrecuskove aktivity
na zaciatku albumu by bol vzdy zoznam mien, kto sa do vymeny zapoji, aby sme nemuseli zhladuvat mena po diskusiii. pripadne sa daju pridat zakladne pravidla - datum vyhotovenia, maximalna suma a ine.
1.album - obsahuje foto aktivitiek v popise nazov aktivity a nick mamicky, ktora by ju vedela/chcela vyrabat
- v diskusii pod fotkou sa moze pridat blizsii popis ku aktivite pre lepsie pochopenie
- v tomto albume bude prebiehat hlasovanie = vyber aktivit. kazda mamicka da prave jeden "lajk"(=paci sa mi to) aktivite prisluchajucej prave jednej mamicke. tymto sposobom sa urci, ktora mamicka bude co vyrabat.
2.album - sem sa budu presuvat vyherne aktivity z albumu c.1, v diskusii pod fotkami by sa dohadovali rozmery, material a ine detaily aktivity
3.album - tu by boli vsetky aktivity, ktore sa pocas diskusie navrhli. album by sluzil mamickam na inspiraciu, aby si z neho mohli vybrat, co by chceli vyrabat- navrhnut do albumu c.1. samozrejme navrhnut mozu aj nieco ine, co v tomto albume nie je.
nazorna ukazka tu:
https://www.modrykonik.sk/blog/miskanasa/
https://www.modrykonik.sk/blog/branki/
@moninka1 , myslim, že @martina646 už začala na tom pracovať...
@majaza zozbierala som si obrazky a vytvorim teda zatial ten prvy album, idem na to

@peliroja tu je to slubene loto