Čo hrozí učiteľovi za smrteľný pád dieťaťa v škole?

17. máj 2021

Žienky, počas prestávky zomrelo 10 ročné dievčatko. Spadlo nešťastne zo stromu a to tak, že po páde aj hneď zomrela. Celé sa to odohralo počas veľkej prestávky. Čo hrozí učiteľovi? Kedy je "priamo" učiteľ na vine? A kedy je na vine škola napríklad?

simsalabim
17. máj 2021

Ach. Az mi prislo zle. To je hrozne 😭 Poradit neviem.

panelacikova
17. máj 2021

či je na vine priamo, to zrejme nie, však on ho zo stromu nezhodil ani mu nekázal tam liezť. ale ak mal učiteľ dozor, tak nesie svoju dávku zodpovednosti. to sa stalo na Slovensku?

kittykat22
17. máj 2021

Tak zalezi od okolnosti. Zalezi kde bol dozor a preco dievcatko liezlo na strom. Pri detoch v skole vzdy musi byt dozor - nemozu zostavat same. Urcite sa zacnu natahovacky ze dievcatko nemalo liezt na strom - zo strany skoly, a zo strany mamicky ze na nu mali davat pozor.

panelacikova
17. máj 2021

@kittykat22 prakticky budú mať pravdu... od toho je dozor predsa...

soulmate9
17. máj 2021

clovek aby sa aj bal dat svoje dieta do skoly - skôlky 😖

autor
17. máj 2021
autor
17. máj 2021

Myslím si, že by škola mala vedieť "postarať sa" o bezpečnosť našich detí. Alebo bude dúfať, že deti vedia/nevedia čo môžu robiť?

panelacikova
17. máj 2021

autorka: v tom prípade predpokladám, že zo strany rodičov pôjde určite trestné oznámenie... bude sa to vyšetrovať (spomínaš na lyžiarsky výcvik, kde umrelo jedno dievča a druhé neviem, či tiež prežilo? čo nabúrali v noci na sánkach do stromu?) - tam ich učiteľky doslova pustili von sa posánkovať a vôbec na nich nedozerali. dievčatá nabúrali, jedna bola tuším na mieste mŕtva, druhá už nepamätám - nemocnica....či prežila neviem.. učiteľka bola napokon obvinená. neviem či jedna, či koľko, ale obvinenie padlo a tuším aj basa...
ono je to ťažko povedať. záleží od toho, koľko mal dozor na starosti detí. ak do 15-20, tak má dosť po chlebe, mal ich ustriehnuť alebo ich nemal brať von. ak viac, je to problém potom vedenia školy, že nezabezpečil zdvojený-"ztrojený" dozor... no v každom prípade to bude brutál. čo vlastne robili von? cez prestávku? a prečo vôbec liezli na strom? kde sa to stalo?

gelifil
17. máj 2021

Kde sa to stalo?Kedy?V médiách nič....

panelacikova
17. máj 2021

že dozor má robiť dozor je jedna vec, ale hádam aj 10-ročné dievča vie, že nemá čo liezť po stromoch, či? aspoň ja dcére vždy prízvukujem, nech nerobí hovadiny, že si môže ublížiť. niekedy je veľmi ťažké ustriehnuť viac detí naraz, no vtedy to má učiteľ riešiť tak, že žiadne vonku sa nekoná. neviete sa správať, nejdete von... ale fakt, kde to bolo, kde sa to stalo? veď dnes snáď všade prší.....

autor
17. máj 2021

@panelacikova Viem to, že zobrali policajti pani učiteľku na výsluch. Tak asi mala dozor. Ale či z toho bude mať "len" podmienku, či rovno basa neviem.
Každopádne nie je mi to jedno. Chodí tam aj moje dieťa. Predpokladám, že stromy rúbať na školskom dvore nebudú, to je jasné. Je to však minimálne na zamyslenie sa. Dáš dieťa do školy a ....

terezka1947
17. máj 2021

No....strasne nieco.
Zase ako rodic to musi byt strasne.
Ako ucitel,ufff.
Som za,ze za deti zodpovedaju v skole ucitelia.
No mame v triede 3chlapcov,s kt.ridicia,si rady nevedia a to su druhaci na ZS,ja sa divim,ze este niekoho nezabili,ci sebe nieco neurobili.
Tych by som teda ucit nechcela,ani za nich niest zodp i vednost.
Boguzial...niektore deti sa nevedia zmestit do koze.

mirro
17. máj 2021

Pri smrteľnom úraze pred 20timi rokmi zomrelo na mieste 7ročné dievčatko. Učiteľky nechali deti bez dozoru. Rodičia sa súdili, chceli, aby dané učiteľky nemohli ďalej pracovať v školstve. Rozsudok? Výsmech, obe dostali niekoľkomesačnú podmienku...

panelacikova
17. máj 2021

autorka: som sa ťa dvakrát opýtala, kde sa to stalo?

pietra
17. máj 2021

@panelacikova len ucitel si nevie povedat cez velku prestavku, ze von nejdete a hotovo. Von sa cez velku prestavku chodi a casto su na dvore len dvaja traja ucitelia na vsetky deti.

autorka - ono aj deti si musia byt vedome, co mozu a co nemozu robit. Na nasej skole sa chodi cez prestavku velku na dvor pri skolskej zahrade. Do zahrady deti nesmu chodit. Pred nejakym casom ihrisko a zahrada boli oddelene nizkym plotom. Vsetci ziaci bolo oboznameni, ze do zahrady sa nechodi a uz vobec nie skakanim cez plot. Napriek tomu to pravidelne robili a nerespektovali ani upozornenia ucitelov. Nastastie sa nic vazne nestalo. Ale keby ano, kto je na vine? Ucitel, ktory ako verklik stale upozornoval, aj ziakov, aj rodicov pisomne, alebo tie neposlusne deti?
Opisovany pripad je strasny a bez ohladu na to, ci ucitelka na vine bola alebo nebola, bude si to vycitat do konca zivota. Otazne je, co to dieta robilo na strome. A 10 rocne dieta je naozaj dost velke na to, aby vedelo, ze na stromy v skole lozit nema.

dzina007
17. máj 2021

tak nemozes teraz mat predpoklad ze rovnaky osud caka aj tvoje dieta. bohuzial nestastie sa moze stat kdekolvek, nemalo by sa stavat a uz vobec nie v skole. ale u vacsich deti je predpoklad ze maju aj rozum. ustriehnut 20 deti na dvore nie vzdy je sranda.

letfenixa
17. máj 2021

Je to hrozné, a ako učiteľka som vždy jednou nohou v base. Reálna situácia môže byť, že dozor práve riešil nejakú nebezpečnú situáciu o 10 m vedľa, kým dievča nepovolene vyliezlo na strom.

terezka1947
17. máj 2021

@letfenixa veru.....ucitel je vzdy jednou nohou v base.

dzina007
17. máj 2021

ja stale tak trochu dufam ze toto nieje pravda... anonymny autor.. v mediach nic... tak dufam...

panelacikova
17. máj 2021

@pietra bohužiaľ, ak sa učiteľ rozhodne ísť niekam na dvor, kde sú aj stromy, nesie patričnú zodpovednosť. to, že deti sú ako z divých vajec, vieme už niekoľko rokov a preto je potrebné poriadne zvážiť, kde ich vytiahneme. ak ich tam však ide naraz 60, áno, je ťažké to ustriehnuť a je ťažké mať každého na očiach. píšeš, že nerešpektovali príkazy? tak vziať celú skupinu dnu a nepôjdete týždeň von, lebo fero zase neposlúchal. samozrejme, ferovi dať záznam a informovať rodičov, nech si s ním robia doma poriadky. alebo fera nabudúce nechať u inej skupiny, alebo v riaditeľni a ísť von so žiakmi, ktorí vedia, čo sa patrí

kkovacovak
17. máj 2021

Tu majú pravdu aj rodičia aj učiteľ. Ono veľakrát je na tom dvore pár učiteľov na veľmi veľa detí. Všetci dobre vieme že pri deťoch sa na sekundu otočíte a už sa stane nešťastie. Keď si zoberiem náš dvor v škole tak bol dosť členitý, veľa stromov a nebolo reálne možné aby učitelia videli aj za roh. Preto by som nikdy nemohla byť učiteľ. Je to neskutočná zodpovednosť a ak sa niečo stane tak je to na nich. Zničený život. A povedzme si otvorene tie dnešné deti nepočúvajú a príkazy nerešpektujú. 10 ročné dieťa už musí vedieť že môže zo stromu spadnúť. Je to nešťastie a chápem rodičov ale zároveň je mi ľúto učiteľa.

panelacikova
17. máj 2021

@letfenixa a to si ešte neučila telocvik. ja som vtedy mala 3-4 úrazy týždenne!!! to bol jeden stres na druhý 😲

panelacikova
17. máj 2021

@dzina007 súhlasím. som názoru, že téma bola založená preto, aby sa tu rozpútala divoká diskusia. takých tém tu ja ako maku....

gulka123
17. máj 2021

Niektoré ženy nemôžu ustrážiť ani svoje jedno vlastne dieťa a nie to ešte cudzích 20...
Svoje deti matky poznajú aké sú, čo robia, ale učiteľ ich až takto veľmi nepozná. Proste od vlastného dieťaťa vieš, že on napríklad rád papá piesok tak dávam pozor, aby to nerobil, ona rada behá a občas sa potkne tak dávam na ňu pozor.
Učiteľ nevie aké tie deti sú, či sa budú hrať v piesku, či budú behať, či budú liezť na preliezky, rozprávať, hrať sa s kamošmi alebo liezť na stromy.
Niektoré deti proste vedia čo môžu a nemôžu robiť.
Malému dieťaťu by som určite nedovolila liezť na strom.... možno to už viackrát spravila a mama na to nič nepovedala nevieme aká situácia bola. Veľakrát som videla, že keď sú v škôlke deti vonku, hrajú sa a majú tam dozor aj 3 učiteľky tak oni spolu kecajú...
Nie každá môže okolo každého dieťaťa behať a hovoriť mu toto, tamto nerob.
Ako áno, je chyba, že sa buď tam nepozeral, ale čo matka? Povedala tomu dieťaťu niekedy, že nerob v škôlke somariny, bud poslušný?...
Takže to je také, no...

dzulli1980
17. máj 2021

Osobne si myslím, že keby sa toto stalo, sú toho plné médiá ... ak si anonym takto "spríjemňuje" večer, kus úbohé 👎 ... tiež by ma zaujímalo, kde na Slovensku sa toto stalo ... ak sa to vôbec stalo.

klip0
17. máj 2021

Kde a kedy sa to stalo? To bolo dnes, ze este to nebolo v soravach atd? Je to ale strasne

simsalabim
17. máj 2021

@letfenixa vzdy som obdivovala ucitelov - stale jedniu nohou v base... a deti coraz necisciplinivanejsie, bez respektu. Ked tu citam, ako si mamy nevedia poradit c predskolakom, vzdy si pomyslim aj na chudakov jeho buducich ucitelov.

ibrunova
17. máj 2021

To sa stalo naozaj? Nikde o tom nepíšu.

flakulka
17. máj 2021

Hrozne😢

autor
17. máj 2021

@dzina007 Žiaľ, je to pravda. A viem, že je tu mnoho učiteľov, ktorí z praxe vedia, poznajú čo a ako ...
Ale dúfať môžeš, že nikdy, nikde sa nič také nestane.