Dieťaťu spadla na hlavu váza
Dobrý deň ,práve som v takom strese ,mala 2,5roka na seba stiahla vazu ,spadla jej na bok hlavy ,trochu plakala …prosím vas stalo sa vašim deťom niečo podobne ? 🙏
ak nema hrcu nie je spava, malatna, pravdepodovne jej nic nebude
Deti majú tvrdú hlavu, neboj sa. Sleduj príznaky otrasu mozgu a uvidíš.
Ta váza bola dosť ťažšia :( budem ju sledovať zatiaľ nemá hrču …
Deťom sa také veci stávajú(a aj horšie) slečna má aspoň ponaučenie a ešte by dostala aj prednášku,čo má chytať.😉 už je dosť veľká.
Skontroluj zrenicky-ci su rovnake
24h teraz sleduj či jej nie je zle od zaludka, či nie je moc apatická, alebo uplakaná.. či jej dobre reagujú zreničky na svetlo/tmu..
Deti mavaju vseliake úrazy, nedá sa tomu vždy predísť.. mne raz padol velky budík na hlavu z vrchnej poličky, kde sestra utierala prach.. bolelo to riadne ale nič sa mi nakoniec nestalo..
Držím palce...
@dominikamacakova praveze naopak, deti nemaju tvrdu hlavu, prave preto, aby sa im nerozbila, deti maju pruznu lebku.. 🙂 ale asi sa chapeme, len mi to nedalo poopravit :D
aka tazka je ta vaza? presne hmotnost, v kg, gramoch? z akej vysky spadla presne? pod akym uhlom? co robila stala lezala sedela? v akej vyske bola jej hlava? co bolo pod jej hlavou (dostala naraz len z jedne jvazy alebo "druhu jej stena dala" ?
Myslim ot cca takto: Pises, ze "stiahla na seba vazu", tj, vaza mohla byt vo vyske max 100cm, ano? pod obrusom? 2,5rocne dieta ma vusky cca viac ako 80cm? Ak by stala, tak tych 20cm nie je vela. Ak si to stiahla na seba v sede, moze to byt 60cm ? (dlzka trajektorie, ktory vaza prekonala). Myslim, ze to nie je taka "šupa" ani tak ani tak. Prave to, ze plakala, mam taky dojem, ze je lepsie, ako by nepakala. Vaza nie je nastastie ostrohranna, cize ta energia narazu sa prenesie na vacsiu plochu, tj, obrazne povedane, je lepsie dostat facku, ako kladivom (facka = vacsia plocha, kladivo = mala plocha). Vaza by tym padom nemala narobit skodu.
Takze by som bola pokojna, ale ono vies, je sviatok, Murphy pracuje prave pocas sviatkov a vikendov :D
@weggie perfektné vysvetlenie🤣(aj keď vystresovaná matka ho asi neocení) pretože naozaj je rozdiel,či jej na hlávku caplo niečo kolmo z výšky,alebo sa zgúľala váza zo stola. Na takéto situácie,treba reagovať podľa toho čo reálne vidím.
@weggie aha, dobre vedieť... Ja to mám zafixované odkedy si bratrancov malý trieskaval hlavu o dlažbu a nič sa mu nestalo 😅 Hlava tvrdšia ako dlaždice
Este mi napadlo, da sa skusit si tu vazu hodit na vlastnu hlavu, a clovek hned uvidi, co je to za ranu alebo nie ranu 🙂 Neberte ma nikto v zlom, ale napriklad ak sa mojmu dietatu nieco stane, napriklad sampon do oka, tak si skusim ten sampon do oka dat tiez, nech viem, ci je ten sampon naozaj taky ako reklamuju, tj. citlivy, alebo nie (zvacsa nebol citlivy, ani nahodou, stipe ako paprika). Cize skusila by som tu vazu hodit na svoju ruku, netreba hned hlavu, a nejak posudit, mozno 2-3x nech spadne z tej vysky do ruky, a jednoducho pocitovo posudit, co to asi urobilo. Odhadnut tu energiu, "prezit ju"...
Napriklad, nam sa tiez stalo, ze sa dieta smyklo na dlazbe, a urobilo take "salto" vzad, a bum pad na chrbat a hlavu sa snazilo drzat nad vodou (dlazbou) ale neudrzalo a padla hlava (temeno) na tu dlazbu. Tusim to bolo vo veku priblizne 1,5 roka..
Cloveka az zamrazi, ta beznadej, ze ci sa mi sniva alebo nesniva, co teraz robit, prakticky cely zivot sa premietne v tom okamihu a zlomku sekundy pred ocami, co teraz bude, fakt nechutne, neprajem nikomu. Beznadej, nic viac.. Pisem velmi podrobne, nech sa do toho da lepsie "vzit". Ale nakoniec z toho nic nebolo. A to musela byt fakt "supa rana ako hovado" - neda sa ani vysvetlit, ALE! o mesiac neskor sa mne stalo takmer to iste, smykla som sa na tej istej dlazbe a ze protismykove, to urcite.. A sice som nespadla tak isto, skor "na zadok" a vodorovnym smykom nasledne do obkladu (cize tiez dlazba, len na stene) - chrbat mi tam narazil a nasledne aj hlava. Zarucene to bolo maksie dopadnutie ako vtedy to 1,5r dieta, a nebolo to veru prijemne ani mne. Opisala by som to ako tupa bolest, velmi studena bolest, az mi "mozog" schladilo okamzite, ako keby mi do mozgu niekto implantuje ladove kocky. taka bolest to bola. Znovu opis pre lepsiu predstavu. Ale nic, vstala som a isla dalej. Od toho momentu dieta nepustame na dlazbu same, uz je starsie, nic z toho asi nebolo, ktovie, su veci ktore su jednoducho nemeratelne.
Tym nechem nikoho strasit, len poukazat na to, ze aj "najlepsi" rodic proste na sekundu neda pozor a stanu sa taketo veci, je to "normalne" (nenavidim toto "to je normalne" ale ono je to tak no, patri to k zivotu). Nikto nejde tahat vauz na hlavuumyselne ani sa smykat na dlazbe umyselne, proste smola a stane sa to. Preto sa tomu hovori Nehoda.
Autorka, ak by si spocitala, kolko krat si tu vazu zachytila a nehode zabranila, asi by to bolo tisic ku jednej. Hold, toto bola ta "jedna". Takze tisicom dalsich nehôd zabranis, ziadne strachy 🙂
Inak ten plač u deti, po vseobecne uraze, nemusi nutne znamenat, ze je to z urazu ako samotneho - tj z bolesti. Moze to byt jednoducho z toho, ze sa zlakli. Vnimaju svet inak, ako my dospeli, a nevedia v tom zlomku sekundu posudit, ci ten stav, ktory prezivaju je docasny alebo trvaly. Tj. dieta sa moze zlaknut, ze to co zaziva uz bude "na vzdy" a preto zacne plakat.
Ked to takto vidim,tak au😖Podla mna dost by to bolelo aj dospeleho,nie este dieta. Otras to musel byt riadny. Sleduj priznaky otrasu mozgu. Inak velmi zly napad mat takto umiestnenu vazu na rohu komody na obruse a este v nej balon🙈To priam zavana pruserom.
Tak neviem z akeho materialu je ta vaza, ale mne to takto z fotky nepripada zase az tak strasne.
Kazdopadne ale sicitim, tie urazy sa fakt stanu v sekunde a neda sa vsetkym zabranit. Mna doteraz oblieva, ked si spomeniem na podobnu prihodu z detstva. My sme so sestrou neboli vobec nejake divoke kaskaderske deti, ale raz sa nam podarilo strhnut tazky kovovy maziar z nabytkovej steny, cize z vysky asi meter osemdesiat. Preletel tesne okolo sestrinej hlavy, ale minul ju. Doteraz mi je zle z toho, co sa mohlo stat.

Stalo sa im kopa inych urazov... nemozes byt vsade... zabranis 99% z nich, to si opakuj, zvysok bohuzial... ak nekrvaca, nie je malatna, nevracia, nema rozdielne rozsirene zrenicky, stratu rovnovahy, tak proste len modrina a ideme dalej...