icon

Pád, hospitalizácia a sociálna pracovníčka

lenaleco
10. feb 2016

Pekný deň mamičky .. mám taký problém naša malinká 8 mesačná nám 2.1 padla na hlavičku zo zadu okamžite som išla na Kramáre kde jej urobili rontgen vyšetrenie, neuro a následne nás poslali domov s tým že malinka je v poriadku nemá ani otras ani krvácanie ale že ju mame najbližších 48 hodín sledovať zmenu správania pripadne vracanie pripomínam že väčšinu lekárov sme prebudili a to už o 20h. ale k veci asi pred 3 dňami sme si s priateľom všimli že malička ma na ľavej strane s boku mäkké miesto nič som nechcela nechať na náhodu išli sme k lekárke tá nás poslala na nový rontgen a následne na chirurgiu kde povedali že malá je OK len sa jej niečo s toho starého úrazu nevstrebalo a ma pod kozou vodu vraj je to ambulatná ,,operácia" a keď ju udržíme urobia to na mieste lebo inak naspäť Kramáre kde dieťa uspia prípadne urobia CT a riešia. Povedali sme si OK tak radšej kvázi bez trápenia .,.. Vrátili sme sa teda naspäť na Kramáre prišli na urgent vysvetlili čo je vo veci lekárka si otvorila spis s toho 2.1 a hneď nám jasne povedala že má naša dcérka prasknutú lebku a že ju treba prijať a spraviť CT .. nebolo mi všetko jedno ale nič iné ako súhlasiť som nemohla CT ukázalo že je lebka naozaj prasknutá ale ,,našťastie" len to žiadne krvácanie ani nič iné ja nakoľko mám problém s poistovnou resp neplatil za mňa dlhší čas zamestnávateľ som nemohla ostať lebo by som všetko hradila v plnom rozsahu priateľ takisto nemohol ísť s práce ani priateľ takže ostala svokra. Dnes keď sme si volali po rannej vizite povedal primár že musia volať sociálnu a stále dookola sa vypytujú či malá padla len vtedy. Predsa by som o takomto niečom neklamala .. veľmi sa bojím ako bude reagovať sociálna pracovníčka môžu mi ju vziať ? :( alebo ? .. neviem máte skúsenosti aký bude postup ? .. Pretože ja mám sto chutí podať sťažnosť na lekárku ktoré ten deň povedala že je všetko v poriadku .. Mala naozaj nepadla odvtedy si dávame setsakramenskí pozor predsa len je ešte veľmi maličká správali sa ako keby sme ju týrali :( je to hrozní pocit a ešte horšia skúsenosť. Ďakujem za akúkoľvek odpoveď-radu.

Strana
z5
stratenanajdena
10. feb 2016

ahoj, je to velmi neprijemne co pises. Mas tie prve spravy od dr z pohotovosti stale pri sebe? nikomu ich nedavaj nastalo, ak tak okopiruj, oskenuj a farebne vytlac a pouzivaj pri dalsich vystreniach tie. Ak padla len raz a v prvych papieroch ziadna fraktura lebky spomenuta nebola, tak sa ohradzuj ty tym, ze podas zalobu na lekarku, ktora podcenila vysetrenie a zle ti oddiagnostikovala dcerku po uraze!
Zalezi od toho, CO mas v zavere ako v DG spomenute v tej prvej sprave a ci si to aj podpisala - co ja viem, tak sa to jednoducho pri prevzati spravy podpisat musi, vzdy. Ak je tam ta diagnoza hoc pod ciselnym kodom ako oni zvyknu pisat lekarske skratky a ty si to podpisala, ostava ti uz len opriet sa o to, ze ti to nebolo vysvetlene. Ale to moze byt aj argument proti argumentu.
A nechaj si aj okopirovane vsetky dalsie papiere, mozes poukazat aj nato, ze dalsie vysetrenia boli v PORIADKU.
inac fraktura lebky u takeho babatka sa velmi rychlo hoji a vacsinou bez nasledkov, aj my sme si tym pred par rokov presli, ono sa to v podstate len pozrouje a je kludovy rezim, nic viac s tym nespravia. A potom niekolko navstev - kontrol u neurochirurga dodatocne, ci je vsetko OK.
Ak naozaj padla iba raz, tak to tvrd dokoelcka a bud kludne pohorsena, ako si mozu dovolit ta takto obvinovat, a ze za krive obvinenie ich mozes obzalovat ty!
v kazdom pripade - drzim palce a daj vediet ako ste dopadli.

qidko
10. feb 2016

@lenaleco Na lekarku by som sa urcite stazovala nie je mozne ze si nevsimla prasknutu lebku.Ak vam spadla iba raz tak natom trvaj a socialka Ti ju nemoze zobrat skor si myslim ze pridu na kontrolu.Moja suseda tyra starsiu dceru aj Ked som to nahlasila na socialku v polovici decembra do dnesneho dna sa to neporiesilo takze neboj sa vela zdravia drobcovi a vam pevne nervy

lenaleco
autor
10. feb 2016

@stratenanajdena Dakujem .. ano padla len raz inak by som to spomenula minimalne obvodnej .. papiere sme si kopirovali hned ked sme isli na dalsiu preventivnu prehliadku kde sme davali originali malej do karty .. Som nastvana urazena a smutna zaroven s jednoho hladiska to chapem su vselijaky ludia ale taketo machinacie aku mam skolu ja priatel kde robime co robime preco som nedochodila skolu preco som dlznik v poistovni a dalsých 1000 nezmyselnych a k malej lebke nepotrebnych otazok ja to skratka nechapem :( inde sa maju starat o tyrane deti ale nie just pojdu teraz akoze po nas alebo co si mam o tom myslet ? pytali si datum narodenia rodne cisla a co ja viem co vsetko ako keby som niekoho zabila ... Staznost mam urcite v plane lebo zato ze ju zle oddiagnostikovala mam teraz ja tahacky nedaj boze som brana ako tyrajuca mama a este som aj na 3 dni bez malej

lenaleco
autor
10. feb 2016

@qidko je hrozne ak niekto dokaze tyrat svoje dieta v akomkolkvek zmysle a veku .. a presne ako som spominala tam kde to ludia ohlasuju a je to tak s tym sa nic nerobi ale akonahle spadne dieta naozaj nestastnou nahodou v mziku sekundy idu po vas ako po cerstvom mase ! :( absolutne neviem co mam cakat alebo nie a ako to dalej bude

cecil36
10. feb 2016

@lenaleco to, ze zamestnavatel za teba neodcadza penuaze na ZP z teba nerobi dlznika poistovne.Mas predsa pracovnu zmluvu ukazes, prilizis odfotenu a oni si to riesia zo zamestnavatelom. Keby ma moje dieta takyto uraz urcite ho nenecham zo svokrou. Ale ked uz...ok,le keby mi toto primar zavola okamzite tam nabehnem a spravim poriadok. A ako sa jej ten uraz vlastne stal?

qidko
10. feb 2016

@lenaleco musis byt silna a mat nervy "na uzde" budem na Vas mysliet a drzat palce aby to dopoadlo dobre

lenaleco
autor
10. feb 2016

@cecil36 s poistovnou je to nadlho neriesim toto ale to ako sa mohlo stat ze nam jeden lekar povie ze to nic neni a vzapati nam druhy lekar po mesiaci s toho isteho snimku povie ze je lebka prasknuta a este zavolaju aj socialnu .. to ze som dieta nechala zo svokrou ? co je natom bohuzial situacia nam nedovoluje in u variantu a myslim ze je to tak ovela lepsie ako keby tam bola sama .. zo socialnou mam rozhovor zajtra ,,, uraz sa malej stal tak ze sme sa hrali na posteli bol to mzik kedy som sa otocila mala sa pretocila a padla na zem tesne vedla koberca a hned sme leteli da pohotovost .. este ma idu aj presviecat ze mala urcite padla znova ved co som ? keby aj padla tak poviem ano padla a nebudem omielat dookola stale to iste uraza ma pristup niektorych lekarov

mawka
10. feb 2016

no neviem, ale po mesiaci by sa prasknuta lebka nejavila ako cerstva prasknuta lebka. nemohla sa mala udriet do toho miesta nejak pri hrani? lebo po mesiaci ze by sa jej urobil hematom? no neviem....

cecil36
10. feb 2016

@lenaleco pozri ja som si s lekarmi uzila riadne, takze viem, ze aj debil moze ordinovat beztrestne, ale...Su povodne snimky, ktorej malej robili, musia byt archivovane + zhodnotenie lekara, ktory dieta videl a tam je jasne ci lebka bola prasknuta alebo nie. Takze staci porovnat dve snimky.

mawka
10. feb 2016

@cecil36 presne a tam sa da vidiet rozdiel, v akom rozsahu to bolo vtedy a co je teraz aktualne. pokial je toto aktualne nieco nove, tak je to pruser. pokial lekar nieco nahovno uzavrel, ma pruser on.
ale na mieste maminky sa skutocne zamyslim, ci sa mala niekde neudrela alebo co sa deje, lebo od 2.1. uslo kopec casu a po takej dobe sa hematom neurobi z nicoho nic.

janickadr
10. feb 2016

@mawka Suhlasim, veru. Cele je to ale trochu divne. Ak povodne nebola popisana zlomenina, ale bola tam (co sa da lahko zistit skontrolovanim povodneho snimku, lebo sa vsetko archivuje), tak ma povodny lekar pruser, ale, za tu dobu sa uz zlomenina mohla a asi aj mala zahojit. A teda, ak sa lekari teraz pytaju, ci sa opat nieco nestalo, mozno je tam zlomenina, ale zas na inom mieste, a to je pruser pre pribuznych dietata, rovnako je to pruser pre pribuznych, ked tam zlomenina predtym ozaj nebola a je tam teraz, navyse, ak je tam aj nejaka divna hrcka, ktora moze hovorit o tom, sa udialo nieco pred par dnami, a nie pred vyse mesiacom. Nemyslim si, ze by lekari pribuznych obvinovali len tak pre nic za nic. Treba asi zalovit v pamati, kto a kedy strazil dieta a ci sa ozaj nieco nestalo, nechtiac, ved to sa ozaj stava, nie je to ziadna rarita. A dieta u nas, v SR, len tak nezoberu, nie sme nastastie v Norsku.. A este jedna vec, ked ten lekar 2.1., co bola sobota, vyzeral, ze sa zobudil, mozno sa aj zobudil, pretoze mozno mal za sebou uz 12hodin v praci a pred sebou dalsich 12 hodin, takze by to nebolo nic zvlastne ani netradicne. Clovek si v 24hod.sluzbe zdriemne vtedy, ked sa da, trebars aj na obed.....

lenaleco
autor
10. feb 2016

@qidko dakujem krasne za podporu

8291
10. feb 2016

To je veľmi neprijemná situácia,sťažnosť na lekárku,prejde len v tom prípade pokial na rtg snímke iný lekár tu prasklinu bude vidieť,snimky sú v systéme,čiže snímka je dôkaz,ale teda sa unahlili v nemocnici so socialkou,však dieťa ktorekvázi by bolo týrané bude mať aj iné zranenia.

lenaleco
autor
10. feb 2016

@janickadr Ano ja som tiez povedala na jednu stranu sucitim s lekármi ale nevybavim narazovu vec s jedným zavretym okom ako hotovu za 15 minut neuro nevedela ani rozpravat ... nikoho tu bezdovodne ociernovat nejdem .. tak ako teraz mohli socialnu volat ten dany prvy krat pretoze mali tu istu vypoved . s malou sme vzdy vacsinou pokope v obyvacke ako som už spomenula keby mala druhy uraz takisto pojdem k lekarke alebo na pohotovost a neneham to tak .. preco by som mala zatajovat druhy pad aby som spravila skodu sebe alebo druhym ? viem matky su vselijake ale dovolim sa neradit do tychto skupim zamlcania .. taktiez ako som uz spominala s jednej snimky (prvej) a dufam aj poslednej .. konstatovali dvaja lekari uplne odlišne verzie .. chapem to aj zo strany nemocnice ze musia na svoju ochranu a na ochranu dietatka povolat socialnu pracovnicku k moznemu tyraniu .. ale nepochopim pristup ako hodnotia situáciu jeden lekar povie nic tam nema druhy povie ma tam vodu a treti povie jasna prasknuta lebka .. Prave som sa vratila s nemocnice komunikovala s primarom utesil nas ze nebude trvat dlho a lebka krasne zrastie. Zajtra moze ist malicka domov nema ani teploty ani ine priznaky tak som velmi rada Ešte raz dakujem za rady a sucit ..

lenaleco
autor
10. feb 2016

@8291 Presne toto tvrdim viem ze su ine pripady na ktore su podklady o tyrani a neriesia to alebo riesia ale az ked je neskoro .. a uz vobec nechapem otazky od socialnej typu aku mam skolu kde pracuje svokra a preco alebo preco mam ci nemam problemy s poistovnou myslim ze toto su otazky typu osobne .. a absolutne to nespada do veci dcerkina prasknuta lebočka :/ .. K tym snimkom .. znova .. iny rongenovy snimok na Kramnaroch k dispo nemali len ten s 2.1 a ten bol podla osetrujuceho dani den OK .. vcera uz OK nebol .. uz mi to znie tak ako keby chceli zamaskovat ze urobili chybu tak na nas tlacia aby sme sa priznali k niecomu co sa ani nestalo ...

8291
10. feb 2016

@lenaleco Ich je kulové do toho akú máš školu,aj keby ste nemali žiadnu...Maturita a titul nezabezpecuje ze budeš zodpovedný rodič.Ja neviem prečo to aj takto riešia,kamoška bola na kramaroch za dva mesiace s malým 2x co jej drbol z postele a to mal 8.meaiacov,nikto to neriešil.No a kolegyna bola s malým ze jej vypadol z koča,o týždeň išla s 5roč. dcérou,lebo padla a rozbila si hlavu,museli jej to šiť a v deň ked išli na vybratie stehov,tak sa zrúbala zo schodov a dolamala si ruku,čiže stehy vyberali,ruku sádrovali a tiež to nikto neriešil.

lenaleco
autor
10. feb 2016

@8291 tak mi teraz po tomto povedzte co si mam o tom mysleit to akoze co riesia jak sa im hodi a kto sa im hodi ? .. hlavne v takomto veku ja viem nemalo by sa to stavat ziadnej mamine to prijemne neni ale deticky v takomto mesiaci su jednoducho zvedave skusaju co mozu co nie ..

tigri
10. feb 2016

Urazy sa zial stavaju, ja som si ich tiez uzila dost pri 3 detoch. Nerozumiem ale, preco by si mala platit za operaciu, ked dieta je poistencom statu.

lenaleco
autor
10. feb 2016

@tigri ja som nespominala ziadne preplatenie operacie .. spominala som ze by som si musela uhradit lozkove ja sama za seba a fincna stranka by nam to treaz nedovolovala

barnica
10. feb 2016

deti sú rýchle a treba na nich stále dávať bacha ale to že jeden lekár tvrdí že nič tam nieje choďte domov druhý povie voda a tretí že prasknutá lebka to nepochopím ani ja. Proste určite by som trvala na svojom veď doteraz nebol problém s dieťatkom a je jasné že málokto kto týra deti s nimi aj ide k lekárovi,bohužiaľ väčšina ich lieči buď doma alebo ich nechajú proste len tak nech to zrastie samo a podobne. Týrané deti sa málokedy dočkajú reálne pomoci aj keď už sa to zlepšuje. Ale nemyslím si absolútne žeby ich mali takto vyšetrovať. Jasné,chápem prešetrujú pomery v rodiny ale takto zasahovať do súkromia ľudí ktorý hneď dieťa doviezli do nemocnice a hneď sa starali je dosť blbé. Ja by som sa určite sťažovala,minimálne na lekára ktorý ako prvý určil diagnózu že malinkej nič nieje. Trvala by som na svojom že som urobila maximum nato aby môjmu dieťatku bolo lepšie. A keď s ňou je svokra? No a čo... pani alebo slečna predsa vysvetlila že ona by si musela kvôli dlhu na poistovni si platiť celý pobyt a zjavne nato nemajú zvyšné peniaze a priateľ/manžel nemá možnosť v práci mať dovolenku...financie..začiatok v práci...náročnosť...atď nás je do toho vlastne tiež nič tak je s malinkou svokra. Ale maminka na ňu čaká doma a teší sa na ňu. Ja ti poradím len toľko... nenechaj sa vytočiť ani pri výpovedi so sociálnou pracovníčkou a podobne iba si to zhoršíš

cecil36
10. feb 2016

@lenaleco "jeden lekar povie nic tam nema druhy povie ma tam vodu a treti povie jasna prasknuta lebka .. vsetci vyhodnocovali z tej jednej snimky a vsetci traja ju videli?

severanka90
10. feb 2016

@lenaleco prepac ale tej socialke sa necudujem. Ked matka nezostane v nemocnici s 8mesacnym dietatom, ktore ma prasknutu lebku a ide na operaciu v narkoze, len preto,ze by si musela zaplatit pobyt, co je asi 10€ na den, tak to nevyzera dobre pre nikoho zo zucastnenych. Jedine ze by ta cakalo doma dalsich 5deti, vtedy by som mozno poslala tu svokru. Inak by som radsej tyzden nezrala a tych 30€ na pobyt usetrila.

cecil36
10. feb 2016

@severanka90 presne tak, aj keby si mam pozicat. A ak by bola pravda, ze zamestnavatel neplatitl, tak co tak by ona mala poistenie, ale tak to bude trocha inak...

tanita007
10. feb 2016

Matky do 1 roka dieťaťa majú nárok na stravu aj lôžko bezplatne,matky do 3 rokov majú bezplatne pobyt,stravu si ak chcú dokupujú.Aspoň v klasickej štátnej nemocnici to tak je.

sue
10. feb 2016

@tanita007 ale nie v každej nemocnici je na detskom oddelení možnosť ísť k dieťaťu. Čo v tomto prípade nie je ale relevantné...

severanka90
10. feb 2016

@cecil36 ona tvrdi, ze by bola ubytovana ako samoplatca. Tak nech, stale je to max.10€ na den. Asi by ma slak trafil tri dni doma bez decka a informovat sa len telefonicky. Ked sa lekari chceli informovat co a ako sa stalo a zistili ze je tam len svokra, ktora prd vie lebo pri tom nebola, tak moze byt matka akokolvek starostliva, dali to preverit socialke. Na to sa nemoze na lekarov hnevat.

tanita007
10. feb 2016

@sue áno,to je pravda,ale ak je miesto pre babku tak miesta asi boli.Ináč,bežne je ako sprievodca pri dieťati babka,dedko....Hlavne aby malo pri sebe blízku osobu ak sa nedá rodičom.

gumimaci
10. feb 2016

@lenaleco Socialka zistuje aj vase rodine a soc. pomery, aby mohla vytvorit urcitu anamnezu. Preto aj otazky, ktore sa ti mozu zdat zbytocne: skola, rodine zazemie atd. Ono to svoj dovod ma. Pokial ide o chybu lekarov, tak tie pracovnicky nie su sproste, nebudu vas nahanat... ale skus sa objektivne na to pozriet, ak by lekar nahlasil taky uraz u malickeho dietaat je to ich povinnost pripad presetrit.

bluka2
10. feb 2016

@tanita007 Aj pri 8 mesacnych detoch?

tanita007
10. feb 2016

@bluka2minimum . Ja ako matka by som tiež nedokázala nechať tak maličké dieťa s babkou kedy som na to nemala naozaj veľmi závažný dôvod.Ale to je asi vec názoru.

Strana
z5