Pád, hospitalizácia a sociálna pracovníčka
Pekný deň mamičky .. mám taký problém naša malinká 8 mesačná nám 2.1 padla na hlavičku zo zadu okamžite som išla na Kramáre kde jej urobili rontgen vyšetrenie, neuro a následne nás poslali domov s tým že malinka je v poriadku nemá ani otras ani krvácanie ale že ju mame najbližších 48 hodín sledovať zmenu správania pripadne vracanie pripomínam že väčšinu lekárov sme prebudili a to už o 20h. ale k veci asi pred 3 dňami sme si s priateľom všimli že malička ma na ľavej strane s boku mäkké miesto nič som nechcela nechať na náhodu išli sme k lekárke tá nás poslala na nový rontgen a následne na chirurgiu kde povedali že malá je OK len sa jej niečo s toho starého úrazu nevstrebalo a ma pod kozou vodu vraj je to ambulatná ,,operácia" a keď ju udržíme urobia to na mieste lebo inak naspäť Kramáre kde dieťa uspia prípadne urobia CT a riešia. Povedali sme si OK tak radšej kvázi bez trápenia .,.. Vrátili sme sa teda naspäť na Kramáre prišli na urgent vysvetlili čo je vo veci lekárka si otvorila spis s toho 2.1 a hneď nám jasne povedala že má naša dcérka prasknutú lebku a že ju treba prijať a spraviť CT .. nebolo mi všetko jedno ale nič iné ako súhlasiť som nemohla CT ukázalo že je lebka naozaj prasknutá ale ,,našťastie" len to žiadne krvácanie ani nič iné ja nakoľko mám problém s poistovnou resp neplatil za mňa dlhší čas zamestnávateľ som nemohla ostať lebo by som všetko hradila v plnom rozsahu priateľ takisto nemohol ísť s práce ani priateľ takže ostala svokra. Dnes keď sme si volali po rannej vizite povedal primár že musia volať sociálnu a stále dookola sa vypytujú či malá padla len vtedy. Predsa by som o takomto niečom neklamala .. veľmi sa bojím ako bude reagovať sociálna pracovníčka môžu mi ju vziať ? :( alebo ? .. neviem máte skúsenosti aký bude postup ? .. Pretože ja mám sto chutí podať sťažnosť na lekárku ktoré ten deň povedala že je všetko v poriadku .. Mala naozaj nepadla odvtedy si dávame setsakramenskí pozor predsa len je ešte veľmi maličká správali sa ako keby sme ju týrali :( je to hrozní pocit a ešte horšia skúsenosť. Ďakujem za akúkoľvek odpoveď-radu.
Resp. ta kombinacia, ze sa po jednom pade nieco vobec stalo a nepritomnost matky v nemocnici moze byt zriedkava.
Sami sme boli v nemocnici tiez v 8 m. po pade, 48h na pozorovani (v Rakusku vraj vsetky deti do 1r. beru na monitorovanie tepu, aby vylucili vnutorne krvacanie) a hovorili nam, ze v 99% pripadov nemali ziaden nalez, ze este maju makku lebku,
No ja som tiež ešte nepočula o prasknutí lebky pri páde zo 45cm....veď komu sa drobec neskotúľal z postele? 😐
Rozumiem lekrom, je to nepríjemné pre obe strany...no radšej 100x zbytočne ako ďalšia mŕtva Lucka 😔
No tak my sme mali prasknutu lebku z padu cca 35cm! a to priamo u lekarky v cakarni! Aby ste sa necudovali ti, co pochybujete. Sedeli sme na makkych kozenych nizkych sedackach, jedno dietatko som mala z jednej strany hned pri mne, dalsie z druhej strany a medzi nim a mnou babatko 6 mesacne nozkami hned pri mne lezalo. Cely cas som sa ho snazila pridrzat. Len na sekundu som sa otocila, jedinu sekundu. Pozrela som na dietatko nalavo, co robi, a v tom momente, naozaj okamihu, sa malicke pretocilo a padlo na zem. Z tych 35cm. Nic by sa nebolo stalo, absolutne NIC. Pod nami linoeum. ALE: cele roky tam v cakarni staval tazky zelezny stojan na obri kochlik a v nom este obrejsia kvetina. Ako malicke padlo, tak priamo hlavickou na hranu tej ostrej hranatej zeleznej nohy stojana.
Rovno som klopala doktorke. Samozrejme sme skoncili na chirurgii (o poschodie vyssie) a odtial na pohotvosti - uz si nepamatam ci 48 alebo kolko hodin a robili CT-cko a pod. Inac nic, nijako sa to nelieci ako som uz vyssie spominala. Ta moja doktorka povedala, ze by som musela mat styri oci na kazdu stranu (a to by musela mat aj matka len s dvomi detmi, nieto este s viacerymi), pretoze to bola naozaj sekunda. Najzaujimavejsie na tom bolo, ze po tomto uraze obri zelezny stojan na kochlik zmizol kamsi dozadu, kam sa snad ani ludska noha kvoli sedadlam a nastenkam nedostane. Takze niekoho to stalo prasknutu lebku ale hrozivy stojan je aspon bokom. A bola to naozaj sekunda...
Takze s tym sudenim druhych by som bola na mieste niektorych z vas troska opatrnejsia.
ako čítam ,tak ľutujem maminu...no dobre tak nebola s malou v nemocnici,a čo! nenechala ju samú,poslala tretieho najbližšieho človeka - babku.. možno si myslela, že bude platiť,nemala odkiaľ vedieť, že sa neplatí(možno iný dvôvod ktorý neuviedla) a možno ozaj bola vo finančnej tiesni, ktovie...ked som bola prvý raz v nemocnici so synom nepovedali mi nič,automaticky som šla ležať a bolo mi jedno či sa platí...ale to som ja a ona je ona...ale keby malu tyrala asi by snou nešla ku dr. a keby si čosi všimla na hlavičke, kašlala by na to,aby sa na to neprišlo,či? Môj názor je, že je to obyčajná mamina, ktorá sa bojí, aby jej malú nezobrali a chce počuť niekoho, kto bol možno v podobnej situácií..uistenie že jej malú nezoberú...čo svečí o tom že ju lubi!!! PS: je dobre, že to prešetrujú, to by mali vždy keď je niečo podozrivé,ale tento prípad mi nepríde ako mama, čo kašle na dieťa...tak trochu empatie holky!!!! 😠
@lenaleco nemam slov na lekarov naozaj...a co sa tyka socialnej je to normalne ze zbiera anamnezu...ziadna otazka nie je zbytocna z jej pohladu...
@stratenanajdena ukaz mi jeden prispevok ze tu tu matku niekto sudi, lebo jej spadlo dieta! Jedine co si zastavame je nazor, ze v nemocnici mala byt matka, nie svokra.
Ked tak napis za seba, ci by si nechala 8mesacnu dceru pocas operacie hlavy a po nej svokre nech je akakolvek dobra babka.
A dovod - peniaze, boli to tri dni, nie mesiac v kupeloch. Ta socialna prac.nema odkial vediet aka je to matka.
@severanka90 spravne. ked ma svokra na 3-dnovu hospitalizaciu, mala pozicat mamine, aby mohla byt s malou ona v nemocnici. ja by som to tak spravila. hocico by som urobila, aby som bola s malou v nemocnici. a zvlast v takomto pripade.
@cecil36 za prve som bez malej zatial jeden den rano si ju veziem domov za druhe som nevedela ze ma matka s dietatom do roka narok na bezplatný lozkovy pobyt s dietatom keby som to vedela tak nevaham nenapadlo ma spytat sa v nemocnici ci si nieco hradim alebo nie .. chcela som sa vyhnut trapnej situacii a za 3tie absolutne nepochopim preco tu riesite dookola moju poistovnu .. Dalej Nikto netvrdi ze krivdím lekarom opat opakujem chapem konanie zo socialnou ale nechapem pristup akym je to riesene a prosila som resp diskutovala som o rade alebo pripadnom postupe a nie o tom ako tu riesite koho mam ci nemam s malou nechavat ...
@severanka90 HALOOOOO kto tu hovoril o operaci velice rychlo chytnete cloveka za slovicko (ambulatna ,,operacia" viete co su zatvorky ? ze je to kvazi operacia mala too byt pol hodinova ci hodinova zalezitost kde malej vytiahnu injekciou nevstrebanu vodu .. dalej neni to ozonova diera hej .. je to mala prasklinka a znova opakujem chapem postup kedze s malou nejsom ale uraza ma pristup .. A tak isto tu clovek sa tu spyta na postup alebo radu a vy sa tu budete navazat preco ostala svokra a nie ja a jak keby to bolo na vas si kludne aj poziciate a dookola omielate poistovnu .. aby toho nebolo malo zacnete sa navazat do dalesej matky ktora mala podobny problem a vobec nemierila na vase reakcie hnevajte sa na mna kolko chcete damy ...
Nikto kto tu zatial prispel podla mna nesudi, len sa snazili vysvetlit, ako druha strana moze uvazovat, s cielom pomoct...
@severanka90 ak sa zacitas poriadne, tak ja som pisala o tej vyske, ked niekto napisal, ze nepocul este o frakture lebky zo 45cm tak som napisala nas pribeh.
Ja som bola v 3. mes tehotenstva dalsieho a babatko malo 6 mes ked sa to stalo a bola som s nim hospitalizovana. ja by som same nenechala, uz len zo skusenosti, ako isli 2r. synovi ked mal silny zapal, podat zle lieky. kvpaky do oka, do otvorenej hnisavej rany v usku! a ked som videla co mu ide kvapnut, tak som sa ozvala a sestricka nato, ze sa pomylila, vratila flasku a doniesla jeho kvpaky. mohol ohluchnut alebo ktovie co! keby som tam nebola nonstop pri nom a nemala oci na stopkach. Napriek tomu ak sa niekto rozhodne inak, nesudim. Nevidis ani ty ani ja do pozadia tohto pribehu zakladatelky. preto ja si nedovolim tvrdit, ako mala konat, ale ako by som konala ja (nenechala by som dietatko same).
Takze troska kludu na vecer a mozno aspon tuto diskusiu admin nebude musiet uzamknut.
@severanka90 takisto vam kto povedal ze komunikujem s lekarmy po telofone ? som s malou hned ako sa da a dokedy sa da a tak isto aj s lekarom ! a ze socialna pracovnicka bohuzial uz nemala cas a chce sa stretnut zajtra tak ju tam hadam nedotiahnem za pacesy a nebudem sa s nou rozpravat !
@lenaleco precitaj si svoj prvy prispevok a zamysli sa nad nim. Pises, ze ste si vybrali druhu moznost - spat na Kramare a uspat dieta. A v nejakom dalsom prispeku sa stazujes ze musis byt tri dni bez dcery a bla bla...teraz napises ze si bez nej jeden den.
Za dalsie, poistovnu tu splechol niekto asi 2x, skor ma zarazilo, ze v takej situacii ratas par eur za tvoje ubytko a chvilu predtym napises ze manzel nemohol koli praci, to asi tam chodi za peniaze, nie?
Ta mamicka stratenanajdena nase reakcie skritizovala a vobec nepochopila, kedze ta obhajovala svojim pribehom o uraze, a samotny uraz ti tu NIKTO nevycita.
A posledna vec, kes budes aj zajtra takato vybusna a neobjektivna pred tou soc.pracovnickou tak nech ti Pan Boh pomaha.
Prepac, ale ja sa ti cudujem, ze v tejto situacii, si sa chcela "vyhnut trapnej situacii". Ak ma dieta nieco s lebkou - a nemusi to byt ozonova diera - a nemam peniaze, tak sa pytam, 1. kolko ma bude pobyt v nemocnici stat, 2. dokedy to musim zaplatit - vsetka hanba nehanba bokom a ani neviem, co je na tom vobec trapne. Dieta moze spadnut aj v ten 1 den v roku, kedy na ucte nie je ani euro. do buducna a v dobrom, aj ked sa to asi neprijemne cita!
@stratenanajdena to asi nebolo mne,ja som uraz absolutne nekomentovala ani ziadne cm, ani som to necitala. Riesila som len nazor z pohladu socialky kedze tam nebola matka ani otec ale niekto treti.
@lenaleco toto mas v prvom prispevku:
. Dnes keď sme si volali po rannej vizite povedal primár že musia volať sociálnu a stále dookola sa vypytujú či malá padla len vtedy.
Tak ako si tam bola nonstop, ked tvrdis ze tam bola svokra?
Asi nevieme citat, ale tvoje prispevky su velky chaos.
nic v zlom, ale nasa mala bola zive dieta(aj je) vela krat spadla , az z postielky vyskocila, aj z gauca sa skotulala, ale nikdy jej pritom nepraskla lebka....!!! a aj keby som mala zaplatit 500€ tak s dcerou v nemocnici ostanem! vzala by som si pozicku , poprosila o pomoc rodinu , znamich , cokolvek ale nechat malu so svokrou by ma teda nenapadlo... Je na mieste volat socialnu pracovnicku, vsak ktora matka by nechala 8m dieta len tal dobrovolne ao svokrou.... neuraz sa, vecsinou to robia matky ktorym na dietati az tak nezalezi 🙂 Radim ti, v prvom rade krot svoje spravanie, rozmyslaj co povies a hladaj dobre vysvetlenie na to , preco si s dietatom neostala v nemocnici ty 🙂 pekny vecer
@severanka90 Spät na Kramare a uspat malu ale uspat ju na tu pol hodinu nez jej vitiahnu injekciou vodu s podkoze na hlave .. vy ste tu hned zacali trepat o operaci .! Ano spomenula som na tri dni pretoze tak mi to bolo povedane v momente kedy sla mala na prijem ale CT jej urobili hned ten vecer a zajtra je doma pretože je v poriadku nebola to ziadna staznost len konštat ze je mi to neprijemne . Nikto si ma tu neobhajoval povedala svoj zazitok . Nikto tu neni vybusní jediný kto tu rýpe zo svokrou peniazmi a neviem cim ste vy .. Tak sa laskavo ukludnite a nevybijajte si tu nervy ! ja som sa nepytala na nic ine ako na postup socialnej pracovnice pripadne o radu alebo podobny zazitok
Nechapem dost dobre problem, coho sa pri socialke bojis? Ved to je normalne, ze opakovany chod na pohotovost s padom a zlomenou lebkou u tak malickeho babatka musia riesit, je to ich psia povinnost, vdaka bohu, ze to robia. Oni ta nepoznaju, hlasit to musia. Nevedia, ci doma manzel s dietatom netrieska o podlahu, ked sa opije (ber toto ako uplne mimo koment, su aj taky bohuzial). Prijdu, porozpravate sa, vysvetlite si to a zasa odijdu, ak je vsetko v poriadku. Socialka riesi veci v zaujme dietata. Slovensko nie je krajina, kde by odnimali deti ako na beziacom pase. Takze to akceptuj, mas papiere z nemocnice, vies, co sa stalo, vsetko je zdokumentovatelne, nemas sa coho bat.
@severanka90 vaše chytanie za slovicka ma doraza .. po ranej vizite bolo o 7 rano ja ako matka som mohla prist najskor po vizite. absolutne nepochopim vytrhavate si potrebne ..
@anjelicek26 Ale ja nehovorim ze to je zle .. alebo ze to robit nemaju ani sa socialnej nebojim stalo sa mi to prvy krat a skratka som nevedela aky bude postup preto som sa snazila obratit s celou vecou sem
@lenaleco mojej kamoske sa stalo, ze zabudli odlozit vatove tycinky do usi, naslo ich 4rocne dieta a skusilo s nimi vycistit usi 2rocnemu surodencovi. Lenze strcilo tycinku prilis hlboko a z uska tiekla krv, takze leteli na pohotovost. Darmo vysvetlovala ako sa to stalo, aj to 4rocne dieta sa same lekarom priznalo, lekari povedali ze to moze byt tyrane dieta a nahlasili ich na socialku. Hned o par dni im prisli dve pracovnicky do bytu, kontrolovali ako to tam vyzera, ako sa spravaju deti, ci nevyzeraju ze su tyrane, potom aj u ich detskej lekarky zistovali, aj v skolke kde chodilo to starsie dieta, aj u susedov zistovali - poriadnu hanbu im narobili. Este ku nim potom par krat prisli domov vzdy asi po mesiaci, a potom ich asi vyradili z evidencie. Ale susedia na nich zazeraju doteraz a to uz presli asi 4 roky.
@lenaleco ako pise kocka uplne hore - lekarske spravy z pohotovosti, kde sa popisuje stav bez prasknutia lebky skopirovat, originaly si ponechaj a nedavaj z ruk! Plus, ja na tvojom mieste podam rovno staznost na Urad pre dohlad nad zdravotnou starostlivostou pre zanedbanie stavu dietata! Konaj, necakaj, ohrad sa takisto aj voci postupu lekara co sa tyka socialky! Od lekara osobne by som si to vyprosila!
Inak, neda mi, ako je mozne, ze nie si zdravotne poistena? Poistit, ako samoplatca. Takto fungovat nemozes.
v pohode 🙂 tak ved baby odpovedali, ano je to normalny bezny postup, zariadenie je povinne zavolat na setrenie socialnu pracovnicku. Ktora urobi setrenie v rodine, ak by sa im nieco nezdalo mozu ju poslat aj k vam domov. Cize ak vas presetri, zisti ze je vsetko v poriadku, spise o tom spravu a skonci to. Popripade vas moze este skontrolovat/ale nemusi.
@lenaleco je to skutocne bezny postup, ci uz opakovana zlomenina ci uraz sa dokumentuje a ak sa to u dietata opakuje, lekar to musi hlasit socialke. Kamaratke si takto dcera zlomila tu istu ruku asi pol roka po sebe, tie uz nich boli. Blba nahoda, pokecali s nou, pokecali s manzelom, pokecali zo susedmi, a uz ich nikto nikdy nevidel, kedze nebolo co riesit.

@tanita007 Obavam sa, ze socialna pracovnicka zdiela ten nas nazor, preto aj tie otazky...