icon

Pohotovosť - kostrč

9. jan 2022

Syn padol na snowboarde na chrbát, ťažko sa postavil, chodil trochu prihrbený v aute sa začal sťažovať že mu je zle a pri sedení aj na bolesť, tak sme sa rozhodli, že pôjdeme na najbližšiu pohotovosť.
Našťastie sme sa vyhli procedúre testovania, ale dosť ma prekvapilo, že okrem nás tam bolo 8 čakajúcich, išlo to strašne pomaly aj som chvíľu rozmýšľala, že zoberiem niečo na bolesť v lekárni a pôjdeme, mal problém sedieť, ale trochu sa to rozbehlo a tak sme sa dostali do vnútra, dr. sa spýtal ako sa mu to stalo, kde ma bolesti, pozrel či nemá opuch, skontroloval reflex a poslal nás na rtg.
Tam nastal kameň úrazu, zavolala ho do vnútra, nešla som hneď s ním veď má 16, zachvíľu vyletela pani, že mám ísť okamžite dnu, začala mi rozprávať ako ona nemá čas sa s ním baviť a prečo som zostala von, keď mu treba pomôcť s vyzliekaním. 2x ešte nás okríkla, či sme hotový, pomohla som mu lahnúť a išla som do kabínky o pár minút ma zavolala, že je hotovo, vôjdem dnu ležal tam vrch mal vyhrnutý po hrudník, boxerky na členkoch, bola som z toho vykolajená, pýtam sa či to bolo nutné tak sa osopila, kostrč panvu a ls chrbtice mal v popise!
Nakoniec z toho boli lieky proti bolesti, kľudový režim, ešte sme prežili ťažkých 150 km domov, našťastie oproti piatku je to už zlepšené.
Neviem či všetko bolo s kostolným poriadkom a zásadami etiky?

martul
9. jan 2022

Mňa operovali na chrbticu, röntgen asi milión krát robený, vždy som mala nohavičky, syn zlomenú panvu a takisto v trenkách, mal 15 bola som s ním vo vnútri. Ked si predstavím ako sa mladý cítil...

autor
9. jan 2022

@martul bola som v šoku!, aj som sa na to pýtala dostala som jednoduchú odpoveď a chlapec si nevedel dosiahnuť na členky.

tosomja
9. jan 2022

Ja by som z toho nerobila drámu, ja som sa tiež musela vyzliecť keď som išla ma rengen hrudnika a bol tam doktor. Keď som bola na operácii žlčníka, týždeň som len ležala holá len v ich košeli a napojená na infúzie, ešte mi aj misu nosili, čo som nemohla vstať...a chodili medici a odkrývali ma a čumeli jak na nejakú opičku v zoo...mala som vtedy17 rokov, tak si viete predstaviť ako som sa hanbila, no oni to brali ako ich prácu. Ja sa už nad takými vecami ani nezaoberam.

deti95060810
9. jan 2022

robíš z komára - somára....
bola som na operácii krčovej žily - len ma oblbli, nie narkóza a ležala som na stole nahá ako ma Boh stvoril... takže som moc nepochopila o čo ti ide...

martul
9. jan 2022

@tosomja asi som to zle pochopila?! Ja som myslela, že ,, problém" bol to že sa mladý hanbil pres mamou a nie sestričkou.
Ja som bola po operácii, prišlo má prezliecť asi 5 študentov mladé baby a chalani asi len zo strednej, pocit strašný ale vtedy po narkoze mi to bolo jedno, a potom tiež lebo som ich nepoznala a viac nestretla😊

att123
Odpoveď bola odstránená
tosomja
9. jan 2022

@martul pred vlastnou mamou sa hanbiť nemusí.

martul
9. jan 2022

@tosomja šak ale ber si to z pohľadu chalana, dospieva a má 16... jasné že netreba z toho robiť tragédiu, ale určite sa necítil komfortne aj keď je to mama

mogaa
9. jan 2022

čo myslíš pod tým že či to bolo so zásadami etiky? ono išlo o kostč, ty ako laik nevieš aký majú RTG, niekde môžu mať citlivejšie prístroje, nevyhadzuje im snímku ale ide to priamo lekárovi do PC, ja už som sa stretla aj s tým že tmavé veci robili pri RTG problém....a mladý má 16, čo ty vieš kde už sa ukazoval nahatý😉

deti95060810
9. jan 2022

@martul no jasné ,ale je problém byť v spodnom prádle ?

deti95060810
9. jan 2022

ako tehotnej mi pozerali medzi nohy študenti z medicíny... pán doktor im vysvetľoval čo a ako... skoro som si hodila na hlavu handru...😀

mogaa
9. jan 2022

a hádam si nemyslíš že boli zvedavý na jeho pindíka....

martul
9. jan 2022

@deti95060810 není, veď ja som to písala, ja aj môj syn sme mali vždy spodné prádlo, to druhé baby tu píšu že robí z komára somára.

lulu2014
9. jan 2022

Ja som mala tiez kostrc rtg (3x) a nikdy som nebola vyzlecena. Iba v spodnom pradle. a dcera tak isto po pade z kona.

A je aj uplne normalne ze sa pred mamou hanbi resp.je mu to neprijemne. Je v takom veku. 🙃

autor
9. jan 2022

Celkovo na mňa pôsobila nervózne, úplne zdvihnutým hlasom na mňa vybehla, ako ona nemá čas, že prečo som zostala na chodbe že mu treba pomôcť (ťažko sa mu vyzúvalo, nevedel sa zohnúť poriadne), mal na sebe gate, termoprádlo 2x sa ozvalo, či sme už hotový. keď sme tam už vošli tak ironicky povedala "konečne", pomohla som mu ľahnúť, že ma zavolá keď bude hotovo. A som sa pýtala, prečo? Odbila ma že to bolo v popise, snímok pošle. Ani dovidenia nepovedala a išla do svojho kumbálku.

vler
9. jan 2022

Ja robim rtg. Takto by som si nedovolila chovat k pacientovi alebo rodine, ale som v USA kde su ocakavania zamestnavatela a pacientov ine. Na rtg kostrce alebo ls chbtice by nemal byt problem nechat si spodne pradlo pokial nie je extra hrube, alebo je mozne zakryt pacienta povlekom vankusa alebo plachtou. Rodina nie je povinna pomahat pripravit pacienta, to je cast mojej prace za ktoru som platena, ale ak pomoc ponuknu podla situacie prijmem. Mrzi ma ze ste mali takuto skusenost, snad bude znova dlho kym budete potrebovat lek. starostlivost. Syn mozno bude musiet nejaku dobu sediet na vankusi.

autor
9. jan 2022

Boxerky mal klasické material bavlna, čierno- biele , potlač.

vler
9. jan 2022

Pokial nemal na nich silnu gumu na pase, nevidim dovod ich davat dole, a keby aj maju byt pripraveni zakryt pacienta a ochranit jeho intimitu. Bohuzial na SK je tolerovane sa spravat neprijemne k pacientom. Este raz, ostante zdravi!

truthy
9. jan 2022

Zažila som tiež mnoho situácií na pohotovosti, kedy si či už lekár alebo sestrička vybíjali zlosť a možno aj svoje problémy na pacientoch. Niekedy nechápem, ako taký človek môže takéto zamestnanie vôbec vkonávať

autor
9. jan 2022

@vler Ďakujeme, už je to trochu lepšie, bolí ho to, chodí trochu ešte tak neisto, mali sme strach. Sedieť zatiaľ nemôže vôbec. Hneď ho to bolí. Zajtra ideme ešte k lekárke, tak uvidíme či nám niečo poradí.

anita1978
Autor odpoveď zmazal
autor
10. jan 2022

Má problém zo sedením a s takými drbnosťami ako zohnúť sa a pod. Taj nás dnes ešte poslala na chirurgiu, kde to bolo ešte horšie, lebo mu to nahhmatával. Máme lieky na bolesť, masť, má mať kludový režim ak sa to nezlepší do týždňa máme prísť.

att123
Odpoveď bola odstránená
martul
5. feb 2023

@att123 ja som nemala úraz, mala som poskodene platničky čo tlacili na miechu 😊