icon

Zrazilo ma auto

janka4556
21. máj 2023

Dobrý deň, musím sa tu zveriť, zrazilo ma auto. Mám zlomené obe nohy. Šla som po prechode ale nevšimla som si auto. Čiže asi som navine ja. Ma rozbité predné sklo a neviem ako mu to splatim a z čoho keďže mam ešte len 20 rokov. Bojím sa

panonia
Autor odpoveď zmazal
mamamasama
21. máj 2023

@jj298 Ja a som zvyknuta na to, ze chodec ma prednost a preto davam sakramentsky pozor ako soferujem. A hlavne v meste. A ano. Ak babicka stoji pred prechodom, tak zastavim tiez. A kludne sa jej opýtam, ci prechadza, alebo nie.

sissy27
21. máj 2023

@mamamasama jedna vec je zakon o cestnej premavke a nejake prava, druha vec je fyzika a tu teda ziadny zakon na papieri nepresti. Aj to najlepsie auto za idealnych podmienok ma nejaku brzdnu drahu a ked si chodec mysli, ze je nesmrtelny, idealne si v taky uprsany novembrovy vecer zvoli all black dresscode, tak nestastie je na svete. Obcas by mali ludia miesto zakonov pouzivat zdravy rozum a zilo by sa lahsie.

mamamasama
21. máj 2023

@sissy27 a mne praveze viac vyhovuje zakon, v krajine v ktorej zijem. Lebo ziaden sofer nejde cez mesto viac ako 30-tkou. Prave preto, ze ak vidi cloveka meter od prechodu, musi predpokladat, ze mozno na ten prechod vstupi a v tom momente musi stat.

ibrunova
21. máj 2023

A chodec nemá vždy prednosť, závisí to od okolností. Ako vraví môj ocino. Na prechode, aj keď ťa zabije auto, sa ti nič nemôže stať 😂

jj298
Odpoveď bola odstránená
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
mamamasama
21. máj 2023

@jj298 tu tak jazdime vsetci. A vdaka Bohu za to. Nemusim sa bat, ze mi niekto na prechode zrazi dieta.

mamamasama
21. máj 2023

@elizabet173 zijem vo vacsom meste ako je BA a funguje to tu omnoho lepsie. Celkovo su aj vodici ohladuplnejsi ako na Slovensku.

lukbe
21. máj 2023

Myslím,že je namieste mať trochu obavy,ale radšej mysli na to,že si tu živá a ako-tak zdravá. Mohlo sa to skončiť aj horšie. Ešte ťa čaká rehabilitácia, následky,pokiaľ ide o zlomené nohy. Ale aj tak to bol ešte dobrý koniec. Naozaj mysli pozitívne, to sklo je v tomto prípade najmenej.

jj298
Odpoveď bola odstránená
liv1
21. máj 2023

Tak v prvom rade ti zelam skore uzdravenie. Najdolezitejsie je, aby si sa dala do poriadku. Ostatne nechaj na inych. Ver mi, ja keby naberiem niekoho na aute na prechode, ci by to bola ci nebola moja vina, dakovala by som Bohu kazdy den za to, ze ten clovek nie je mrtvy alebo trvale invalidny. Ver mi, ze je velmi pravdepodobne, ze toho vodica to predne sklo ani nezaujima. Teda ako sa to vezme. Nikto nechce mat na svedomi ineho cloveka, podla seba sudim ze to je to posledne, co by ho trapilo. Duplom ak by si ten clovek sam priznal a lutoval ze do tej cesty skocil. V zivote sa da vsetko riesit, ale zdravie je najdolezitejsie. Drzim palce ✊

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
zuzanaete
21. máj 2023

@mamamasama Bez ohladu na zakony je v mojom najlepsom zaujme sa uistit, ze sofer zastavi a az tak ist cez cestu. Raz som mala situaciu - Strazila som deti. Jedno v kociari, druhe vedla mna. Cakali sme na zelenu na prechode. Zelena naskocila a ja som zostala s detmi stat, lebo auto sa dalej rutilo. Moje obrovske stastie, lebo soferka prehliadla semafor a pred nami len prefrcala. Neskoro si to vsimla a nemala sancu zastavit. Az ma mrazi pri predstave, ze by som kociar akurat potlacila na cestu, ze ved mame zelenu.

liv1
21. máj 2023

@mamamasama tak ja som videla situaciu, ako pred jednu dodavku doslova a do pismena jedno dieta skocilo. V sekunde si uvedomilo co sa stalo a skocilo naspat. To boli sekundy ci stotiny sekundy. Dodavka nesla rychlo a to dieta bolo v behu, nedalo sa ho vidiet az za roh, ze bezi. To by ani nahodou nebola vina vodica keby ho zrazil. Netreba sa na tie prechody az tak spoliehat.. ostrazitost je lepsia ako sa spoliehat, ze auta musia chodit pomaly. Mas 30? Mas. My zijeme tam, kde nie je 30 ale 50. Kazdy stat ma to svoje. Mna by tiez nebavilo stat na kazdom prechode, je to okrem ineho neekonomicke a viac exhalatov v ovzdusi. Tak ci onak sa prisposobujeme miestam kde zijeme. Vsetci.

janagem
21. máj 2023

@nikaeli práveže tým že je to po a Veľká pošta tak chodci majú istmega opatrne, nakoľko tam stále niekto vybehne autu pod kolesa

katuskamala1
21. máj 2023

Toto je presne ten pripad,ked si clovek na prechode mysli,ze je nesmrtelny,ze akoby nejde na cestu tak sa nemusi kuknut.. a sofer vzdy vinny,lebo na prechode zrazil cloveka,trauma,auto rozbite,vodicak zobraty, kludne i o pracu moze dojst (ak je napr sofer z povolania,alebo auto je pracovny nastroj..). .. Uprijme ma to mrzi,nech sa vyliecis a si zdrava. Ale snad uznas svoju vinu.

dadis
21. máj 2023

@jj298 Tu u nas v Bratislave tak robim, sledujem nielen prechod, ale aj okolie prechodu a predstav si, ide to. Zastavim skor, nez sa stihne priblizit chodec. Neviem si predstsvit nezastavit. Vsade v zahranici to je bezne.

jj298
Odpoveď bola odstránená
dadis
21. máj 2023

@jj298 Ano, u nas. Lebo vsetci tvrdia, ako sa to u nas neda. Ide to. Samozrejme, ako chodec si vsimam, ze pre niektore je auta velky problem vsimat si okolie cesty a predvidat. Takze, len ti pisem, ze v tomto pripade istotne pochybil vodic, pretoze chodca mal zaregistrovat pred prechodom a nie az na prechode.

jj298
Odpoveď bola odstránená
sissy27
21. máj 2023

@mamamasama na SK je v meste (v obci) 50, na niektorych usekoch vynimocne 40, 30 v pripade nejakych prac na ceste. Neviem kde zijes, ale 30 je v celom meste nerealna.
A este raz - hovno ti je platny zakon, to auto je proste tazsie, tvrdsie a silnejsie ako ty. Neviem ci to je nejaka vyhra, ked si dolamana zmrzacena povies “ale zakon je na mojej strane”. Ja sa radsej ako chodec uistim, ze viem cez vozovku prejst BEZPECNE, aj keby to malo znamenat, ze pockam, kym auta naozaj zastavia. A to robim aj ked mam ako chodec zelenu na semafore a ako vodic sa uistim, ze nikto na tom prechode nie je / nedobieha na bus, lebo tiez mi bude hovno platne, ze som bola v prave, ked budem mat traumu na cely zivot za nezodpovedneho chodca.

prasiatko30
21. máj 2023

@jj298 slovenski vodici maju asi tak v 85% v pazi nejakeho chodcu, doslova. Ja sa vzdy na sk hram taku hru co sa vola - zastavit chodcom, ktori stoja pri prechode pre chodcov a nikto im nezastane, a mozem ti povedat, ze vacsina chodcov sa na mna pozera akokeby som spadla z gurunu 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️a to ti nehovorim o prechodoch kde by bola tazka viditelnost, rovna cesta a auta idu a seru na chodcov - a to este v danom meste odstranili absolutne vsetky semafory pre chodcov, cize chodci mohli prechadzat fakt len vtedy ked nikto nebol na km vzdialenost alebo ked im nejaky blbec ako ja zastal. A ked som zastala tak chudata babicku beziac cez prechod a ak bol nahodov este jeddn pruh pri mne tak ani prechadzat nechceli lebo sa bali, ze nejaky blbec v druhom pruhu ich naberie, lebo vacsina vodicov si navsima stav premavky a ak nejaky blbec stoji pred prechodom tak je to jeho Problem

dadis
21. máj 2023

@jj298 Jasne, ze poznam 🙄, som tam kazdy rok minimalne 2x a poznam aj velku postu. A priznam sa, rychlost tiez nie uplne dodrziavam, ale nikdy by som si nedovolila na mieste, kde mi naprechode moze niekto vbehnut, nedavat pozor. Ved uz z dialky vidis, ze sa blizis k prechodu, sledujem okolie cesty, ci tam je pohyb osob, mhd, stiahnes nohu z plynu, mas moznost vidiet ludi este pred prechodom, pribrzdit a iniciativne zastavit. Ide to, skusaj to. Ked idem so synom, tak tiez mi nadava, ze na kazdom prechode pustam ludi, ano pustam, aj moje deti chodia s airpodmi, aj ja som casto zamyslena, nevies kedy ti tam niekto moze vbehnut.

leskovael
Autor odpoveď zmazal
hiro
21. máj 2023

@jj298 "neviem si predstaviť, že by som pred každým prechodom zastavila, alebo išla neviem 10 km za hodinu a čakala, či chodec odbočí na prechod alebo bude pokračovat po chodníku"
Ja to robim tak ze 1. je niekto blizko prechodu? Nie? Vidim dostatocne daleko okolie aby mi tam nevbehol aj ked ho nevidim? Ak ano, idem, nezastavujem, nebrzdim. 2. Je niekto blizko? Stlacam spojku a mam nohu na brzde. Mna to nijako nespomali ale ak ten clovek vidim ze sa rozhodol ist, v pohode zastanem. Ak sa rozhodol skocit a nepozeral tak stojim asi za pol sekundy na piatich metroch. Ja viem brzdit velmi dobre 🙂

jj298
Odpoveď bola odstránená
jj298
Odpoveď bola odstránená
lija22
21. máj 2023

ahoj. niekolko presne takychto pripadov poznam a vzdy to bolo na vodicovi. aj ked to bola chyba chodcu.
ako v minulosti zrazena osoba, tiez s oboma nohami dolamanymi ti drzim palce hlavne nech si skoro fit. zvysok sa doriesi, teraz sa netrap, uz sa stalo.
zlomene nohy ale prave si sa druhykrat narodila

ankare
21. máj 2023

@janka4556 skoré zahojenie!