icon

Zrazilo ma auto

janka4556
21. máj 2023

Dobrý deň, musím sa tu zveriť, zrazilo ma auto. Mám zlomené obe nohy. Šla som po prechode ale nevšimla som si auto. Čiže asi som navine ja. Ma rozbité predné sklo a neviem ako mu to splatim a z čoho keďže mam ešte len 20 rokov. Bojím sa

prasiatko30
21. máj 2023

@jj298 lenze toto by mal zmenit kazdy jeden a zacat od sameho seba. Ja ked som v zone kde je vela prechodov a vela ludi tak idem aj 20tkou. U nas je centrum absolutne nemozne na cirkulaciu autom, dokonca po poslednych reformach uplne zmizli obrubniky a nivel cesty po ktorej cirkuluju auta je na tom istom nively ako ludia co chodia po chodniku, doslova mozes cakat, ze ludia prechadzaju a prebehuju aj pomjmo semaforov. Na obchvate tam si aspon ludia cakaju na semtamfor a neskacu ti pod kolesa ale mame semafory asi tak kazdych 20’m cize ak chytis nikedy cervenu tak ta ide porazit lebo musis stat kazdych 15-20m. Pokial si sofer neuvedomi, ze musi davat prednost a len hlada vyhovorky preco nie tak ta mentalita sa velmi tazko zmeni🤷‍♀️

jj298
Odpoveď bola odstránená
annm81
21. máj 2023

@jj298 V civilizovaných krajinách to funguje. Bohužiaľ, Slováci sú vo veľkej miere arogantní sebci, čo sa nepozerajú na nikoho okrem seba a to je aj dôvod, prečo pravidelne, keď sa na pretras dostane otázka absolútnej prednosti chodca na prechode, vodiči hneď protestujú. Škoda, lebo keby boli tolerantnejší k chodcom, nemuseli by vyvážať deti až pred vchod školy, ale poslali by ich samé pešo či bicyklom. Rovnako by ich starší rodičia nemuseli mať strach v očiach už len pri predstave, že cestou k lekárovi musia prejsť cez cestu bez semaforu.

Autorka, vraví sa, že peniaze boli, sú a budú. Zdravie máš len jedno, buď rada, že to nedopadlo ešte horšie.

jj298
Odpoveď bola odstránená
prasiatko30
21. máj 2023

@jj298 hej urcite ked to dali vsetko prec ale si zabudla na jeden jemny rozdiel anglicky vodic pred akymkolvek prechodom spomali, a zastavi ti aj ked ta len vidi, ze sa k tomu prechodu blizis, lebo tam ma vzdy prednost a pravdu chodec. Samozrejme, ze aj ja ako chodec si musim davat pozor a ja zvycajne vstupim na vozovku az potom ako mam ocny kontakt s vodicom cize vidim, ze ma videl a zastavuje, ale ja ako vodic sa pozeram a brzdim pri prechode, a ak mam znizenu viditelnost tak idem omnoho opatrnejsie. A tiez ja ako chodec, ak vidim, ze mam dodavku zaparketovanu pred vstupom na prechod tak sa vykuknem ale to je take ze treba mat vzajomne respekt chodec pred vodicom a vodic ma mat respekt pred a ku chodcom!!

annm81
21. máj 2023

@jj298 Neviem celkom, čo si mám predstaviť pod zneužívaním. Že by chodci stáli a len tak z roztopaše prechádzali z jednej strany ulice na druhú, aby zasa mohli prejsť späť?

jj298
Odpoveď bola odstránená
annm81
21. máj 2023

@jj298 Ja sa síce pozriem vždy (mám to zautomatizované) a učím to aj deti, ale absolútna prednosť chodca znamená jednoducho to, že chodec má VŽDY prednosť a ak auto zrazí chodca na prechode, je to vina šoféra. Ak by toto bolo pre teba masívne zneužívanie zo strany chodcov, potom súčasná situácia znamená masívne zneužívanie zo strany šoférov. Otázka je, kto potrebuje chrániť na ceste viac - chodci (kde sú aj deti so slabým odhadom rýchlosti auta a starší ľudia s nižšou pohyblivosťou), alebo šoféri, ktorí sú v aute omnoho menej zraniteľní?

tenerifka
21. máj 2023

uz tu bolo k tomu napisane asi vsetko. My ked ideme na Slovensko, muzovi aj dceram pripominam (ak by zase zabudli), ze tam cestna premavka funguje uplne inak a chodec nema ziadne prava, ani na priechode. Uz si zvykli a davaju si pozor, ale hlavami krutime vsetci.
Ano, su krajiny (vacsinou tie na zapad od Sk), kde ma chodec prechadzajuci cez priechod vysostnu prednost. Vodici musia ist v meste 30-tkou a musia predvidat. Ak sa stane na priechode nehoda, ziadne blabla ze chodec vstupil do vozovky a je to jeho chyba-nie je to jeho chyba, na vine je vodic.
Uz by sa zasa malo nieco pohnut smerom k lepsiemu a krajiny, ktore su clenmi EU, by mali v tomto smere prijat rovnake zakony. Lebo taky starsi svajciarsky turista dostane na Sk na priechode v lepsom pripade sok, v horsom to nerozchodi

ibrunova
22. máj 2023

@annm81 ale u nás je to v zákone inak, darmo ich učíš, že majú chodci vždy prednosť, keď to tak nie je. Pozor musia dávať choci a aj vodiči.

slovakboy
22. máj 2023

@tenerifka presne tak. A podobne je to s cyklistami. Už aj zákon zmenili a stále sa mi stane, že ma obehnú centimeter odomňa.

liv1
22. máj 2023

@annm81 nemas pravdu, chodec nema vzdy prednost. Jeho povinnost je vyhodnotit rychlost a vzdialenost auta, nemoze sa hodit do vozovky, ako to niektori robia. Povinne nastudovat https://www.minv.sk/?prechod

@jj298 no u nas nova moda, robia to mladi. U nas su starsi dost uvedomeli, mne este ziadny starsi clovek do cesty neskocil za tie roky co soferujem. Ale taki mladi, sluchatka, ani obraz ani zvuk. Nie len na prechodoch, ale aj mimo nich

lusyyy36
22. máj 2023

@jj298 no tomu ver, že u nás vo viedni napr sa pred prechodom spomaluje pokiaľ sú v okolie ľudia, chodci majú prednost. A keď nám príde navsteva z sk tak len cumia, že toto sa na sk nemoze stat

annm81
22. máj 2023

@liv1 Ja som nikde netvrdila, že to tak na Slovensku je! Ale, že by to tak byť malo, keďže chodec je podstatne zraniteľnejší ako šofér. Pravidelne sa objavujú diskusie, že by sa mal zmeniť zákon a šoféri pri tom pravidelne papagájujú, ako by to bolo nebezpečné pre chodcov. Ale na bezpečnosti chodcov im akosi vôbec nezáleží, keď taký chodec bezradne stojí pred prechodom.

dadis
22. máj 2023

@liv1 Dole citujem, co hovori zakon pre vodicov. Cize ked ide auto opatrne a sleduje premavku, je len malo situacii, kedy mu tam moze znenazdajky vojst chodec. Jasne, ze pre bezpecnost chodcov je vyhodnejsie a bezpecnejsie sa presvedcit, ci do vozovky vstupit. A realita? Skor vidis chodvov trpezlivo vyckavat na prechodoch, kym sa niekomu uraci zastavit nez ludi, co sa hadzu do cesty. Aj ked vzdy sa moze stat, ty vies dat napr. šza svihe deti ruku do ohna, ze vzdy skontroluju cestu?

1) Vodič je povinný e) dbať na zvýšenú opatrnosť voči cyklistom a chodcom, najmä deťom, osobám so zdravotným postihnutím, osobitne voči osobám, ktoré používajú bielu palicu, a starým osobám, f) dať prednosť chodcovi, ktorý vstúpil na vozovku a prechádza cez priechod pre chodcov, pritom ho nesmie ohroziť; to neplatí pre vodiča električky,

(2) Vodič nesmie i) ohroziť cyklistov prechádzajúcich cez priechod pre cyklistov,

§ 4 Povinnosti vodiča (4) Ak vodič zníži rýchlosť jazdy alebo ak zastaví vozidlo pred priechodom pre chodcov alebo pred priechodom pre cyklistov, aby umožnil prejsť cez cestu chodcom alebo cyklistom, vodiči ostatných vozidiel idúcich rovnakým smerom sú takisto povinní znížiť rýchlosť jazdy alebo zastaviť vozidlo; to neplatí pre vodiča električky.

liv1
22. máj 2023

@annm81 vsetko je to o ludoch. Nemozes povedat pausalne, ze soferi su taki alebo chodci su taki vsetci. Aj u jednych aj u druhych sa najdu ti ignorantski, bez debaty. Byvam na mieste kde auta zastavuju dost ochotne, je tu skola. Celkovo nevidim ani v jednom “tabore” vyrazny rozdiel. Ale co sa v nasom okoli stali nehody napriklad,
@dadis bolo dievca na kolobezke co vodicovi skocilo do cesty (nesiel rychlo), alebo ako na moje vlastne oci dieta skocilo do cesty dodavke, nastastie uskocil naspat. Zijem na mieste kde auta castokrat zastavuju, je tu skola. Celkovo zazivam situacie aj take aj take, ale este sa mi nestalo ze by som nejako extremne dlho stala na prechode, aby ma niekto pustil. Celkovo my ako narod spolocne, by sme mali byt ohladuplnejsi v mnohych aj inych situaciach, nielen ako chodci a vodici, ale aj vsade inde… Je to na nas, aby sme ucili nase deti pustit starsich v MHD, aby boli uctive, napomocne, slusne a mile

dadis
22. máj 2023

@liv1 Ano, situacia sa podla mna zlepsuje. Ludia su na cestach ohladuplnejsi, pustaju sa v zapchach, zipsuju, pustaju viac chodcov. Ale stale su niektori pridubeni 🙂. Aj vcera, pripajacka, zipsovalo sa auto predomnou, bola som na "rade" ja, auto za mnou som neobmedzila, mala smerovku a i tak vytruboval 🤷‍♀️

saxana000
22. máj 2023

Vodic ma vzdy pred priechodom prisposobit rychlost a predvidat..bohuzial ludia su nepoucitelni a vojdu na priechod bez toho aby sa co i len pozreli doprava dolava lebo si myslia.ze.50 km iduce auto zastavi v sekunde.ale raz je to na prechode sofer ma smolu zavru ho pre debila co skoci do cesty bez rozmyslu.dufam ze sa do buducna poucis a toho sofera mi je uprimne luto.

iwesska
22. máj 2023

Ja mam taku skusenost,ze mladi maju auta v pecku. Sluchatka v usiach,pozeraju do mobilu,nepozru vlavo-vpravo,len sa vyberu cez prechod,no niekedy sa neda pri 60km rychlosti dupnut na brzdu,ked tam doteraz nikto nestal,zvlast,ked idu dalsie auta za tebou. Moj muz je naozaj opatrny a zodpovedny vodic,ale uz sme tiez skoro zopar ludi vdaka nevsimavosti presli. Velmi malo si napisala na to,aby si dostala presnu odpoved. Nechapem,ako sa da nevidiet a nepocut auto,pokial nejde 200km rychlostou,ze sa odniekial vyruti. Samozrejme pruser ma on,kedze ta zrazil na priechode,aj keby vina bola na tvojej strane.

annm81
22. máj 2023

@liv1 Chodci sú z veľkej časti súčasne aj šoférmi, takže je pochopiteľné, že ak je nadbytok ignorantov v jednej skupine, bude to tak aj v druhej. To podstatné je, že chodci sú omnoho zraniteľnejší, preto by v civilizovanej krajine mali mať na prechode pred autami prednosť. Ja vlastne postrádam akýkoľvek zmysel slovenských prechodov. Aký účel má ich existencia, keď ich väčšina šoférov ignoruje? Či chodec prebehne (=utečie pred autami) po tých pár pásikoch farby, alebo kdekoľvek inde na ceste je v podstate jedno, nie?

dadis
22. máj 2023

@iwesska V obci je 50km/h by default s elektroauta zas nie je velmi pocut, na to sa vodici ani chodci nemozu spoliehat

liv1
22. máj 2023

@annm81 no nie je to jedno. Prechody funguju. Mozno nie tak ako by si si ty predstavovala, ale soferi maju respekt pred prechodom, ako by to vyzeralo keby si chodci behali kade tade

dadis
22. máj 2023

@liv1 Isla si cez prechod v Rakusku alebo Nemecku? Tam sa da povedat, ze prechody funguju

7miriam77
22. máj 2023

@mamamasama zial, tu su vodici dost neohladuplni, nechaju stat chodca pred prechodom pre chodcov aj 5 minút. Tiez som zila roky v zahraničí a tam ked uz len vidia prichadzat chodca, tak automaticky brzdia. Tu je to zial ine, niekedy musi fakt človek dat nohu na prechod, aby niekto zastal. Tu je to proste opacne, čomu ani ja nerozumiem...🤔

liv1
22. máj 2023

@dadis isla, ale nemozem predsa povedat, ze u nas neplnia funkciu a je jedno kde ludia prechadzaju cez cestu 😁. To moze povedat len niekto kto bud nie je sofer, alebo ma uplne zmylene zmyslanie

annm81
22. máj 2023

@liv1 Prepáč, ale stále sa bavíme o Slovensku? Že vodiči majú pred prechodmi rešpekt? Stačí zájsť vedľa do ČR a uvidíš podstatné zlepšenie - a to ČR na tom zďaleka nie je tak, ako mnohé iné krajiny. Akú konkrétnu funkcia plnia? Má to byť miesto, kde môže chodec bezpečne prejsť na druhú stranu cesty. Je to tak? No nie je, keď musím utekať cez prechod, keď mi hrozí, že jeden zastane a ďalší v susednom pruhu ma prevalcuje, tak je naozaj jedno, či ma zabije tak, že sa moja krv bude na bielej farbe viac vynímať.

dadis
22. máj 2023

@annm81 Je to miesto, pred ktorym clovek bezoecne stoji a caka, kym moze vojst do cesty a ked tam uz vojde, tak mierne obmedzi prichadzajuce auta 😂😂
@liv1 som sofer,a nepovedala som ze nefunguju (su vodici, napr.ja, ktori davaju aktivne prednost chodcom, nie az vtedy, ked si to chodec vynuti vlozenim chodidla na cestu 😂), ale dala som priklad, kde to funguje dobre

annm81
22. máj 2023

@dadis Ono je to tak pekne zacyklené. Chodec tam nemôže vkročiť, kým to nie je bezpečné. Ale vodič nemá povinnosť umožniť chodcovi, aby to bolo bezpečné, skôr ako chodec na prechod vstúpi. Ergo človek stojí, kým žiadne auto na ceste nebude a je teda jedno, či čaká, až žiadne auto nebude v okolí prechodu, alebo niekde, kde žiadny prechod nie je.

liv1
22. máj 2023

@annm81 neviem kde zijes, ale tam kde zijem ja je to ok. Nie ze by mi rovno zastalo kazde auto, ale takmer kazde. Mozno je to vyzarovanim 😂😂. Uz neviem co ti mam povedat, keby tu v Ba prechadzali ludia kade tade, tak je tu vela mrtvych.
@dadis tiez sudim podla seba. Casto v aute pustim chodcov a zaroven ako chodec sa spravam zodpovedne. A ked mi zastavia casto aj pobehnem, nech mozu rychlo ist. Ale ked napr ide rychlo niekto vedla mna a vyhodnotim ze by to mohlo byt pre chodca nebezpecne, tak nezastanem. To je ale uz taky sirsi pohlad dlhodobeho vodica, ktory sa snazi predvidat. Lebo zas ani zastavit cloveku na prechode za kazdu cenu, sa nemusi vzdy vyplatit.

Dobre dievcata, tato debata o vsetkom a o nicom 😁uz nema zmysel pre mna, tak pekny den a autorka skore uzdravenie.

annm81
22. máj 2023

@liv1 Úplne typická situácia (ďalšia je odbočovanie vpravo, ešte ideálne aj s upozornením na chodcov)

https://www.youtube.com/watch?v=-auifVSMnmY

. Dievčatá mohli prebehnúť kdekoľvek inde a bolo by to rovnako "bezpečné".