icon

Zrazilo ma auto

janka4556
21. máj 2023

Dobrý deň, musím sa tu zveriť, zrazilo ma auto. Mám zlomené obe nohy. Šla som po prechode ale nevšimla som si auto. Čiže asi som navine ja. Ma rozbité predné sklo a neviem ako mu to splatim a z čoho keďže mam ešte len 20 rokov. Bojím sa

Strana
z4
top_manazerka
22. máj 2023

Ľudia úplne stratili pud sebazáchovy. Nepozrú naľavo-napravo a vrhajú sa na cestu. Mobil a slúchadlá - nevnímajú okolitý svet. Na jeseň min. roku som mala kolíziu s cyklistkou. Vbehla na prechod, flekovala som, jemne som do tej pani ťukla, spadla z bicykla. Nastastie sa jej nič nestalo, ale vrieskala po mne ako nepríčetná a trvala na zavolaní polície. Policajti prišli, popýtali sa a ženská schytala pokutu 100€ za to, že na bicykli nemala čo robit na priechode pre chodcov. Este potom hulakala, že bude na mne vymáhať škodu (osmička na kolese). Vsetko dobre dopadlo, ale bola som z toho tyzden mimo - kvoli niekoho nezodpovednosti. Ďalšia situacia minuly tyzden - frekventovaná križovatka v meste, o 16.30 počas špičky. Stala som na križovatke ako prvé auto, chodci mali zelenú. Na cestu vošla “mamička” s kočíkom a telefonovala. Očividne to bol nejaký ťažší telefonát lebo zrazu zastala uprostred prechodu, medzitým už chodcom naskočila červená, a niekomu nadávala do telefonu. Normalne tam 30 sekúnd stala a kvoli nej aj dva pruhy. Tak som na ňu trochu zatrúbila - ziadne talianske trúbenie - len som ťukla do klaksónu. Na to hodila mobil do kočíka a začala mi vulgárne nadávať do p.č poj.banych a iné krásne oslovenia. Doprava naďalej stála. Na to z vedľajšieho auta vystúpil svalovec, podišiel k tej ženskej a upratal ju na chodník. Tak len tolko.

liv1
22. máj 2023

@annm81 no urcite nebolo. A co z toho vyplyva? Treba si aj na tom prechode davat vzdy pozor. Odmalinka ucime deti prejst az ked zastavi aj ten druhy. Keby neboli na prechode, ani len ten prvy ich nepusti

top_manazerka
22. máj 2023

@annm81 konkretne tento priechod je v MT, chodim tade často. Tieto dievky sli spravne, chybu urobil vodič. Ale denne tam prechádzajú takí roadcrosser freestylers, že by ste sa divili.

annm81
Autor odpoveď zmazal
annm81
22. máj 2023

@top_manazerka Problém je prioritne v zákone. Ako píšem vyššie, prechody na Slovensku absolútne neplnia svoju funkciu. Štandardom v civilizovaných krajinách je, že vodič sa k prechodu musí blížiť takou rýchlosťou, aby dokázal zastať aj vtedy, keď tam vybehne dieťa. Ak je prechod na mieste, kde by absolútna prednosť chodca príliš brzdila premávku, je tam semafor. Chodec má teda zo zákona vytvorené miesto, kde môže bezpečne prejsť a to v rozumnom čase, nie s X-minútovým čakaním, až niekto možno zastane. Súčasne si je vodič vedomý toho, že chodca musí pustiť, lebo ak dôjde k nehode, bude on sám vinníkom.

fion22
22. máj 2023

@mamamasama presne, ako píšeš. A normálne to funguje. Vo väčšine záp.krajín má chodec na priechode prednosť, vždy. Tam, kde nie je semafór- vždy, nikoho žiadne omáčky nezaujímajú. Že niekto "vbehol" na prechod pre chodcov, to by neprešlo ani o polnocj, za dažďa. Žili sme na západe Rakúska, fungovalo to, teraz žijeme na východe a funguje to, a čuduj sa svete, aj autá so slovenskými poznávačkami dokážu zastaviť, lebo musia. Ale podľa komentárov aj tu...preboha veď to mohla byť aj vaša dcéra. Ešte chápem, ak niekto cituje/ parafrazuje zákon, ale že niekto ide obhajovať ten zákon? To vážne?? takto postavený/ nejasný zákon nemá čo vo vyspelom svete robiť. A ja stále verím, že Slovensko je vyspelá krajina

jj298
Odpoveď bola odstránená
ropucha6
22. máj 2023

Sla si na prechode, nechaj vinu posudit policiu. Teraz sa ziadnou skodou nestresuj a poriadne sa vyliec. Do buducna poucenie, ze treba davat pozor.

fion22
23. máj 2023

@jj298 máš pravdu, všetci si musíme dávať pozor. Ani pud sebazáchovy nepustí ľudí len tak prejsť cez cestu, aj keď svieti zelená, obzrú sa ešte. Ale vieš čo, keby som polomrtvá, nie, nebolo mi to jedno (keby ma zrazí auto na priechode), aký je zákon. Tak ako aj autorka sa trápi.... v záp.svete by celé mesto bolo na jej strane a šoféra by rozmetali média, do nemocnice by prišiel hádam ešte aj starosta za ňou, s tým že ten, už dosť osvetlený prechod, bude ešte viac osvetlený.
Zákony, ich aplikácia v praxi, právo, vymožiteľnosť práva, trestné právo....to všetko vypovedá o vyspelosti štátu. Čo keby prejde auto niekoho na prechode, nie je tam kamera ani svedkov...chodec mŕtvy, a potom...kto dokáže, že vodič nepozeral do telefónu atď...
za pár rokov(max 15 -20r) to príde aj na Slovensko...chodci budú mať 100% prednosť, šoféri budú musieť predvídať a niesť 100% zodpovednosť... zvyknú si aj slovenskí šoféri... keď budeš raz stará o 100 rokov, a budeš tlačiť rolátor pred sebou, keď ti zastane auto, keď sa ty budeš ešte len blížiť 🐌 tempom, spomeň si na túto diskusiu🤗

Strana
z4