icon

14-mesačné dieťa nechce doniesť/nosiť hračku

katy1807
2. apr 2025

Moje 14 mesačne dieťa mi nechce doniesť/nosiť hračku. Ešte nikdy to nespravila pričom asi by to už mala robiť myslite že je to problém? Nechápe to že ju ma zobrať do ruky a doniesť mne iba sedí sama s tou hračkou a keď jej niečo nejde nervuje sa na to a musím prísť ja k nej.

thereisabear
2. apr 2025

A ukazuje prstom? Aký má očný kontakt?

katy1807
autor
2. apr 2025

@thereisabear áno ukazuje očný kontakt má v poriadku si myslím na meno reaguje keď je zaujatá horšie alebo keď nechce ale to sa mi zdá skôr že proste sa nechce otočiť väčšinou reaguje aj keď jej niečo hovorím pozerá mi do očí

marianarem
2. apr 2025

@katy1807 Tak este je mala, zatial to podla mna nevadi. Otazka je, ci ma preco tomu rozumiet, ci mala kde pobrat, co znamena doniest...Teda ci ludia v jej okoli toto slovo dostatocne casto pouzivaju, ci mala moznost velakrat vidiet, co to znamena. Ak ju chcete zrovna toto naucit, tak jej mozete s muzom predvadzat, ako si nieco navzajom nosite, samozrejme s komentarmi. Ale podla mna to skor ci neskor pochopi aj bez toho. Ja som nikdy u maleho neriesila uplne konkretnosti vo vyvoji, len ci som mala pocit, ze napreduje, ci sa zaujima o svet okolo, o ludi, ci nejako komunikuje. Proste len taky zakladny "dobry pocit" z jeho vyvoja. Uz ci ukazuje, vklada, telefonuje, tlieska atd., to som neriesila ze co by presne kedy mal.

katy1807
autor
2. apr 2025

@marianarem ďakujem tiež si myslím 🙂 ja ju strašne sledujem uvedomujem si to

nyphadora
2. apr 2025

@katy1807 tak nie je pes, co na povel donesie hracku, ale maly človek. Radsej si sadni k nej na zem a hrajte sa spolu.

andreatytler
3. apr 2025

@katy1807 A nieco ine urobi? Ak sa jej opytas kde je macko. ukaze? Ide ho hladat? Ak sa jej oopytas kde mas usta? Ukaze?

katy1807
autor
3. apr 2025

@andreatytler áno vie ukázať kde ma očko a tak aká je veľká ako robí konik a podobne .. keď niečo chcem aby hľadala tak väčšinou sa pozrie na mňa a povie kde je to vie povedať a obzerá sa po izbe

tinatitti
3. apr 2025

@katy1807 tak to nebude až také zlé, neboj. Skus namiesto dones používať slovo podaj maminke hračku a klakni si vedľa nej a nastrč ruku. Ona ti hračku poda a potom neskor ti ju aj donesie.

katy1807
autor
3. apr 2025

@tinatitti áno ona mi ju podá aj keď je ďalej tak sa načiahne ako by ju chcela podať ale teda nechápe že musí prejsť nejakú časť aby mi podala tú hračku

tinatitti
3. apr 2025

@katy1807 neboj, to príde casom

andreatytler
3. apr 2025

@katy1807 Ked ukazes na loptu co je na druhej strane izby a povies "pozri, lopta", pozrie sa za tou loptou, alebo sa pozera na teba a tvoj prst ktorym ukazujes?
Toto moze byt problem, este nedozrela na to aby pochopila zdielanie zaujmu. To je koncept kedy deti pochopia ze maju svoju pozornost upriamit na ten isty objekt na ktory mas ty upriamenu pozornost na zaklade toho ze na ten objekt ukazujes, alebo sa na neho pozeras. Do urciteho veku toto deti nechapu. Nevedia ze sa maju pozriet na tu istu vec na ktoru sa pozeras ty. Oni maju celu pozornost upriamenu len na teba.