icon

14-mesačné dieťa nemá absolútne záujem o knihy a čítanie pred spaním

ligyakovak_gmail
5. nov 2022

Ahojte su tu mamky deti, ktore vobec neinklinuju ku kniham ? Teda snazim sa skoro 14m drobca motivovat aby mi v knihe pekne ukazoval a zacal rozpravat (Kniha - Kupko sa uci rozpravat a pod..) obcas ukaze na hava a babo ale po cca 1min nuda a ide radsej behat alebo sa hrat autickom.
Hovori len tatata a mamama a viu viu (hasici) inak nic a pyta si veci rukami.. este nie samostatne prstekom..
Snazim sa aby si veci dokoncil (vlozit vsetky vkladacky npr. a potom vstat od hracky) ale ak ho stopnem aby neodbiehal tak hisak a zlost ze som daco zakazala.
Docela si pridem neschopne... ine maminy v mojom okoli to maju skor naopak (deti radi citaju a listuju v knihach..ukazuju..hovoria ..opakuju) tak som neista.

Strana
z2
janulik2008
5. nov 2022

Myslím, že to veľmi riešiš.
U nás napr. ja rada čítam ale sestra a knižky? ani za svet. Malá chodí trz do prvej triedy a čítať ju celkom baví, uvidíme kam to pôjde 🙂
Inak odporúčam knižky od Svojtka tie také pohyblivé, to malú celkom bavilo 🙂
@beata_k ja keď počujem ale čítam slovo riekanky tak si spomeniem na Kiha riekaniek od Fisher Price, to bolo nonstop dookola stále, doteraz si pamätám niektoré riekanky :D

svetlonos
5. nov 2022

@lasoli
Aj ked maju ludia samozrejme ine trapenia, neznamena to, ze autorka nebude preto riesit svoje „ neproblemy“ Ci ocakavas, ze ked maju ini okolo problemy, tak vsetci budu chodit po spickach aby sa tych druhych nahodou svojimi „ banalitami“ nedotkli? A to ti pisem ako clovek sucotiaci s trapenim druhych. Moja naj kamarstka, sme si ako sestry, ma dve deti, jedno ma diagnozu fyzicku, druhe mentalnu. Presne ked som jej vravela o tomto, povedala mi ze sa tesi z kazdeho zdraveho dietata a ludi, ktori take problemy riesit nemusia. A bavila sa so mnou prijemne aj o uplnych „ blbostiach“ pre teba. Ved neber taketo temy hned ako utok na tvoju osobu alebo niekoho, kto riesi vazne problemy s detmi. My ostatni predsa neprestaneme zit beznym koli tomu.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
lasoli
6. nov 2022

@ligyakovak_gmail neporovnavaj sa s inymi mamami,mas ine dieta asi take ho moc intelektualne hry nezaujimaju,nemusi kazde dieta mat IQ 140🙂 Podpor v nom to,v com je dobre,mozno bude sportovec ked stale odbieha🙂

zuzuliennka1
6. nov 2022

@janulik2008 podobne u nas, ja som z rodiny jedina, ktora stale aktivne cita knihy aj v dospelosti, inak nikto 🙂 kolko dospelych vobec necita (a niektorym by to veru prospelo)😁
a ked to nebavi male deti, to si uz maminy buchaju pomaly hlavu o stenu, kde robia chybu, ze ich dieta nebavia knihy.
no mozno ho bavia ine veci 🙂 technickejsie

katka700
6. nov 2022

@ligyakovak_gmail Je to ťažké, ale skús nebrať do úvahy premotivovane matky a nezapajaj sa do ich sútaže "moje dieťa vie..." alebo "keď malo moje dieťa XY mesiacov už vedelo....". . Zbytočne sa stresujes a kazís si jedno z najkrajších období v živote. Synček je ešte malý, nechaj ho nech sa hrá s tým čo ho baví. Keď sa chce hrať sám nechaj ho nech sa hrá sám. Niektoré deti sa vedia zahrať sami a nevyžadujú aby sa rodič hral stále s nimi.

janulik2008
6. nov 2022

@zuzuliennka1 veď to že nechápem prečo by každé dieťa mali bavit knihy 😀

mogaa
6. nov 2022

@ligyakovak_gmail veď ho nenúť....to príde neskôr...našu knižky absolútne nezaujímali asi do 3rokov🙂čo sa týka zvieratiek niet nad ukázanie živého zvieraťa....my sme si dlho mysleli že naša nevie napodobňovať zvieratká až na prechádzke videla živú mačku, to za nou utekala, ukazovala na ňu a kričala ci-ci.....

mogaa
6. nov 2022

@ligyakovak_gmail hlavne ho nenúť zostávať pri jednej aktivite...je uplne normálne že v tomto veku ho všetko baví len chvílku...nemusí dokončiť vkladanie, ani stavanie na seba, ani čmáranie.....daj mu priestor nech robí sám čo v danú chvílu robiť chce.....

guiseppinka
6. nov 2022

Fakt nechcem byt zla, ale ked uz tolko citas, tak nazov knihy na milion % nie je kuPko ake kuBKo... Moja starsia milovala knihy ako decko, teraz, ked ma citat, tak ledva ledva... Ale pocuvat by ich pocuvala...

slavomira236
6. nov 2022

@ligyakovak_gmail môjho syna začali knihy baviť až keď mal cca po 2,5 roku dovtedy žiaden záujem a potom som mu A rok prečítala cez 200 kníh a ako 5 ročný čítal knihy sam

simona20201309
6. nov 2022

@ligyakovak_gmail ahoj. Skus vysuvne leporela, ako radili vyššie. Potom máš všelijaké zvukové knihy, so svetelnými efektmi, voňavé knihy, ... Kubkp ho ešte nemusí zaujímať. Knihy musíš vyberať naozaj pre najmenšie, úplne stačia obrázkové. Nesprávnym výberom kníh ho môžeš odradiť na celý život a myslím, že momentálne ho knihami odradzaš. Ak budem mať poobede viac času, poposielam ti linky na knihy, ktoré by ho mohli zaujať. No nekupovala by som mu, ale vzala ho do knižnice. Neviem ako vo vašom meste, ale v našom majú v každej knižnici vystavených par kusov presne podla veku a majú tam veľa pútavých pre najmenších. Neverím, že ho nič nezaujme.
Potom môžeš nakúpiť pár aj domov, len najprv zisti, čo by ho bavilo.

....inak vysmievať sa autorke že preháňa, ved moja prečítala 0 kníh.... naozaj obrovská inšpirácia a dokonalá odpoved🙄

simona20201309
6. nov 2022

@ligyakovak_gmail skus týmito (sú drahé, v knižnici zadarmo...)

Strana
z2