icon

2,5 ročná dcérka chodí spať o polnoci

tatianuskaaaaa
11. máj 2012

mamicky poradte mi. dcerka stava o osmej.potom spinkame od poldruhej do poltretej. cely den sme vonku a vybehame sa a vecer sa uspavame od deviatej do polnoci. a mam aj mladsiu dcerku 1,5 rocnu a ta ma taky isty rezim a ta mi od deviatej spi celu noc. tak ja neviem co mam robit... pomoc!

Strana
z2
monyccka
11. máj 2012

@tatianuskaaaaa 🙂 keby nasa vstavala o osmej, tiez zaspi o polnoci. Zobudit skor - o siestej-pol siedmej. O dvanastej do postele, to bude mat to iste, ako ma teraz (rovnaky cas medzi rannym zobudenim a obednajsim spankom) a vecer o pol osmej-osmej sup do postele. A nediskutovat, nesalit sa atd.. Bude spat tolko ako teraz ale v normalnejsom case. ;) Spanok pred polnocou je neskutocne dolezity. Aj pre dospeleho, nieto pre dieta.

skoricaxx
11. máj 2012

no nic moc ja malemu proste o 22 zahlasim že už musi spinkať a keď nechce tak može robiť čo chce v posteli ale ma zákaz s nej vyliesť že ja mam aj inu pracu ako jeho.

Má 2,5 roka vstavame okolo 7hod poobede ak zaspi tak ho po necelych dvoch hodkach budim že bude spať v noci. A večer ho od deviatej postupne lifrujem ked sa pytaskorej tak to mu precitam rozpravku a on po dvadsiatich minútach zahlási že už je vyspinkaný. Ale po 22 som zakázala vstávať z postele. Musím ho tam niektoré dni odprevadiť viacej krát ale už sa naučil aj ked tam semtam ešte pol hodky predebatuje

tinaki1275
11. máj 2012

tiez sme mali podobny problem, ja som vynechala obedny spanok ,a vecer o deviatej mi zaspava po 5 minutach ..ale pravda je ze okolo siestej je uz umrncana a zla ako cert ,ale to sa snazim ju v tom case nejako zaujat ,vacsinou ideme von ,tam nemrnci ..,pravda je ale ze mne vstava o desiatej rano ,a niekedy aj o jedenastej 😉..a aj teraz ked sme zacali chodit do skolky ,a vstavame o pol deviatej spat poobede nejde (to skor ja by som sla 🙂 uz ani nechce.. ty to mas o to tazsie ze mas aj druhu .. ale asi budes musiet raznejsie zakrocit ,lebo to bude nad tvoje sily .. 😔

halienka
11. máj 2012

@tatianuskaaaaa tak ja toto riešim už niečo cez pol roka, a vyskúšala som snáď všetky taktiky, ktoré existujú a ktoré ti tu radia ja iné kočky. Môj záver? Jediné čo má aký taký vplyv na to kedy pôjde večer spať je to, kedy vstala ráno a preto ti radím, zameraj sa hlavne na to, snaž sa ju ráno zobudiť najneskôr do 7,00 hod., ak sa ti podarí skôr tak super. Ja aspoň pri mojej dcére som zistila, že nemá takmer vôbec nijaký vplyv kedy a ako dlho spí cez deň, samozrejme ak sa neprekročia totálne extrémy, teda že nespí trebars 4 hodiny a to dajmetomu do 18,00 hod, to už by malo vplyv. Ja sa ale snažím malú ukladať cca medzi 12,30a013,30 a budiť po dvoch hodinách, maximálne ju nechám tri, keď viem, že mala ozaj krátku noc (tzn. pod 8 hodín) Totiž ďalšia vec ktorú som zistila je, že ak jej poukracujem z toho spánku moc, teda aj ráno aj cez deň, tak to nepomôže, nepôjde spať teda konkrétne v ten deň skôr akurát bude nehorázne upišťaná dobré 2-3 hodiny večer ale zaspať skôr aj tak nezaspí. Ak by si taký tvrdý režim držala napr. týždeň (zas moja skúsenosť, niekomu to možno pomohlo ale u nás to dopadlo takto) že teda by si ju ráno budila skoro a cez obed tiež málo spánku poprípade vôbec, tak mne teda týždeň vydržala aj tak večer chodiť tak neskoro spať ako vždya po týždni už sa asi naozaj dostavil obrovský spánkový deficit tak moje dieťa jeden večer zázračne odpadlo o 20,00 hod a ja som bola celá šťastná, že už sa to ide zmeniť, ale prd, moje dieťa si v ten večer proste dospalo to najnutnejšie, zobudila sa o 23,00 a válčila čulá a aktívna do 3,00 ráno. No ale veď ako sa všade vravi, treba vydržať dlhšie a ono to príde, no nie? Tak som pokračovala v nastavenom režime, nervy samozrejme nadranc, decko upišťané atď. po týždni urobila to isté, po ďalšom to isté atď. Takže som zistila, že jej ten režim jednoducho nedokážem tak rapídne zmeniť a napriek môjmu úsiliu "vyhladovanie" skráteným alebo žiadnym denným spánkom absolútne nepomáhalo, prinajlepšom si to dospala o ôsmej večer - 1,5 - 2,5 hoďky a pokračovala do pol noci, proste absolútne nehrozí aby mi dieťa zaspalo o ôsmej večer a ťahalo celú noc spánok až do rána, to sa proste nestalo, nech som robila čokoľvek a akokoľvek dlho. Tak som s tým prestala, malú nechávam cez deň spať poväčšine tie 2 hoďky jej stačia. Ale ráno sa snažím budiť, lebo samozrejme keď šla večer spať o 23,30, tak ráno ťahala do 8,00 - 8,30 A keď som toto začala robiť, teda ráno budiť skôr a denný spánok ponechala, zistila som, že malá mi pomaličky pomaličky začína večer chodiť skôr spávať, teraz momentálne chodí o 22,00 a to sme ju už pred zmenou času mali nastavenú asi tždeň na 21,30 ale zmenili čas a zas sme boli na 22,30 😀 no ale zas sa celkom pekne dostala na 22,00, tak uvidíme ako to pôjde ďalej. Ako nesekla som jej razom, že keď vstávala o 8,30 tak rovno na druhý deń o šiestej, to nie, ale postupne po pol hodinkách, po párdňoch zase polhodinku a tak a teraz teda je to tak že niekedy vstane 6,40 a niekedy 7,00, no večer chvalabohu o 22,00 už pekne zaspinká. Ono nech to porovnávame s inými detičkami ako chceme, aj tak má každé dieťa odlišnú potrebu spánku aj jeho členenia, jasné, že je aj určitý štandard v ktorom je väčšina detí, ale bohužiaľ sú proste aj extrémy vybočujúce z týchto štandardov a my holt máme doma taký extrém, napr. @anjelicek26 tuším si kedysi kdesi spomínala, že máš zas opačný extrém, synčeka, čo ti spával z 24 hodinového dňa 18 hodín, neviem ako je to teraz 😀 nuž, len to nikto taký extrém nerieši, lebo to je len výhoda pre rodiča, kdežto málo spavé decko je dosť veľká záťaž a tak sa to každý snaží nejako vyriešiť, nehovoriac ten tlak okolia, veď to poznáte (svokra - jóóój, to si si ju zle naučila takto neskoro chodiť spávať -no jasné, ja som ju to učila 🙄 po tom predsa túži nejeden rodič aby mu dieťa chodilo o pol noci spať, tak si ho sám k tmu vychová, nie? 😅 ) alebo múdre reči typu: Ja by som ju o ôsmej strčila do postielky a hotovo! No nech sa páči, prídi, ak sa ti to podarí, zaplatím ti wellnes 😀 No nie je to sranda a človeka to trápi, ale holt aj keď sa človek snaží ako chce, tak niekedy to proste nejde. Tak moja rada, netyranizuj seba ani malú, denný spánok nechaj podľa potreby a snaž sa ráno po trošičkách budiť skôr a skôr a snáď sa to celé zas posunie. Ale ak to u vás trvá ešte len týždeň, tak to môže byť aj len nejaké krátkodobé vykoľajenie a celé sa to rovnako rýchlo zas dá do poriadku. Moja dcéra bola od narodenia slabší spáč... 🙂

anjelicek26
11. máj 2012

@halienka - xixi ano, je to uz lepsie, 3-4h cez obed a 11 v noci, ale budievam ho - teda po obednom spanku, inak by tahal aj 5 hodin. Mne je jasne, ze kazde dieta ma inu potrebu spanku, ale celkova - rozumej do dna - potreba hodin, ta ostava. Tak bud jej uberie ranne vyspavanie, alebo obedny spanok.

xenicka13
11. máj 2012

@tatianuskaaaaa moja bude mat dva roky a chodi s nami spat o jedenastej pol dvanastej ja to neriesim mne to vyhovuje rano zavediem starsie deti do skoly skolky navarim porobim co chcem a o deviatej mi mala vstane naje sa a ideme von ono ked pojde do skolky nabehne na iny rezim sama viem to podla starsej aj ta mi chodila spat veveelmi neskoro 😀

halienka
11. máj 2012

@anjelicek26 😀 😀 vieš koľkokrát si na teba spomeniem, že ako by som si saspoň na 3 dni tvojho synčeka a požičala, že by som si oddýchla a vyskúšala aké to je, večer si sadnúť k telke a pozrieť nejaký dobrý film 😀 😀 len kto by chcel tú moju potvorku 😀 Mne je niekedy až do smiechoplaču (neviem či poznáš taký pocit 😀 ), keď svokra príde, zoberie malú na 2 hoďky von, potom sa vrátia a na svokre vidím, že duša na jazyku 😀 a povie: No tak som ti ju vybehala, vôbec sme sa nezastavili, uvidíš ako ti večer dobre zaspí! A pritom ja viem, že ja a muž budeme s ňou takto behať ešte nasledujúcich 5 hodín a aj tak mi to bude prd platné, aj tak zaspí neskoro 😝 Nuž ale tak aj tie dve hoďky že s ňou svokra behala a nie ja mi pomôžu, takže niekedy jej niečo aj poviem k tomu, niekedy nechám tak 😝 😀 Inak, ja neviem, ale už som si párkrát všimla, že tento problém s neskorým spaním majú skoro vždy len dievčatá, chlapci naozaj málokedy, ktovie čím to je... 😅

kaja73
11. máj 2012

@xenicka13 ja som mala starsieho syna takeho a tiez som to uz neriesila-to neskore zaspavanie-ale dnes ma 13 rokov a ma stale problemy so spanim-nevie zaspat,v noci sa budi-spi tak 7h za den-aj to na viac krat-proste sa nam to len nabalilo-dnes by som to robila inak a aj robim u ml.syna.
vsimama si prve mierne naznaky unavy a hned sup do postele-ked nevie zaspat o 21h,tak ho na druhy den ukladam skor,nie neskor ako som to robila pri st.synovi a uplne sa mu narusil spankovy rytmus.
starsi chodil vzdy spat zarovno s nami-aj o pol noci a vysledok je zly ☹
Jasne ze takto dopadnut nemusite,ale ja som sa poucila a veci robim inak-aj ml.by totiž bol taky isty ako starsi syn-keby som postupovala tak isto. Mame totiž aj s nim problemy so spankom,ale riesim to inak-zatial funguje tak, ze zaspavo okolo 21h -v posteli je o 20h -a spi do 6-7h v kuse s jedny cikanim a cez den spi cca 90 minut.
Ma 28m.-ale bolo to na dlhe trate aby to bolo aspon takto.

cikyta
11. máj 2012

Nám pomohlo to, že prestala spávať na obed...aj tak to bolo utrpenie 😅
No kedže sme začali chodiť do škôlky, kde z nezistených príčin bez problémov na obed zaspí............máme to tu zas (neskore zaspávanie vnoci 🙄 )

Strana
z2